FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 januari 2010

Spookrijdend legervoertuig VS rijdt vijf Irakezen dood

Vijf Irakezen hebben vandaag de dood gevonden toen ze in aanraking kwamen met een legervoertuig van de Verenigde Staten. Nog eens acht Irakezen raakten gewond. De Iraakse politie meldde dit vandaag. 

Het legervoertuig reed op de weg naar Hillah, ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Bagdad, op de verkeerde weghelft toen het in aanraking kwam met een busje. In het busje bevond zich een Iraakse familie die een begraafplaats wilde bezoeken. Het Amerikaanse leger wist niet meer te bevestigen dan dat er een ongeluk had plaatsgevonden tussen een van zijn voertuigen en een ander voertuig. 

VVCS maakt zich zorgen over situatie Veendam

De afgelopen maanden zijn er al regelmatig voetbalclubs in de financiële problemen geraakt. Haarlem, RKC, RBC en nu ook BV Veendam zijn daarvan de meest recente voorbeelden. De vakbond voor de voetballers (VVCS) maakt zich grote zorgen om de penibele situatie bij de diverse clubs.

Voorzitter Danny Hesp van de VVCS: "Tot op heden gaat het wonderwel goed, maar er komt een keer een moment dat een club echt omvalt." De vakbond maakt zich momenteel ernstige zorgen over de situatie bij BV Veendam. De voetbalclub moet voor 10 januari het salaris over de maand december naar zijn spelers hebben overgemaakt.

De club uit het Groningse Veendam maakt momenteel sportief een prima seizoen door. De manschappen van trainer Joop Gall delen een achtste plaats op de ranglijst met 33 punten uit 21 duels.

Uitslagen Italië speelronde 17

In Italië werd dit weekend de zeventiende speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, stand, topscorers en het programma van de volgende speelronde.

AC Milan - Genoa

AC Milan heeft een klinkende zege geboekt op Genoa. David Beckham begon in de basis en maakte zodoende zijn rentree in de Serie A. Bij een 0-0 stand kreeg Ronaldinho een strafschop. De Braziliaan wist deze echter niet achter doelman Marco Amelia te krijgen. Na 25 minuten kwam Genoa geheel tegen de verhouding in op voorsprong via Giuseppe Sculli. Lang konden de bezoekers niet genieten van hun voorsprong. Milan kreeg even later nog een strafschop. Ronaldinho verzilverde de penalty deze keer wel en bracht de stand daarmee op 1-1. Nog voor rust kwam Milan op voorsprong door Thiago Silva.

Na rust werd de voorsprong verder uitgebreid door Marco Borriello. Hij scoorde twee keer binnen een kwartier en zette Milan op een ruime 4-1 voorsprong. Voor trainer Leonardo reden om Klaas Jan Huntelaar een kans te geven. De Oranje-international mocht invallen in de 66e minuut voor Borriello. Acht minuten later had hij de bal al in het netje liggen. Huntelaar wist een kwartier voor tijd een penalty te benutten en bracht Milan naar 5-1. Hij schoot de bal hard achter Amelia. Dit was echter niet de eindstand. David Suazo bepaalde de eindstand op 5-2 door tien minuten voor tijd zijn enige doelpunt van de avond aan te tekenen.

Chievo Verona - Internazionale

Internazionale heeft de eerste competitiewedstrijd van 2010 met een 0-1 overwinning afgesloten. Mario Balotelli verzorgde de enige treffer op bezoek bij Chievo Verona.

De nerazzurri begonnen de wedstrijd tegen Chievo met een basisplaats voor Wesley Sneijder. Marko Arnautovic kreeg een plaats op de bank. Coach José Mourinho gunde de aanvaller in de slotfase een invalbeurt. Balotelli opende in de twaalfde minuut de score. De Italiaan van Ghanese afkomst kreeg de bal na een rebound in het doel. Met deze treffer zou de aanvaller uiteindelijk matchwinner worden. Gedurende de wedstrijd had de ploeg van Mourinho lichtelijk het overwicht, maar dit leidde dus niet tot meerdere treffers van Milanese zijde.

 


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atalanta Bergamo Napoli 0-2
Chievo Internazionale 0-1
Siena Fiorentina 1-5
Catania Bologna 1-0
Bari Udinese 2-0
Sampdoria Palermo 1-1
Lazio Roma Livorno 4-1
Cagliari AS Roma 2-2
Parma Juventus 1-2
AC Milan Genoa 5-2

 

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Internazionale 18 13 3 2 42 37-14
2
AC Milan 17 10 4 3 34 28-19
3
Juventus 18 10 3 5 33 32-22
4 Napoli 18 8 6 4 30 28-24
5 AS Roma 18 8 5 5 29 29-24
6 Parma 18 8 4 6 28 23-24
7 Fiorentina 17 8 3 6 27 23-16
8 Bari 17 7 6 4 27 21-15
9 Palermo 18 7 6 5 27 23-21
10 Sampdoria 18 7 5 6 26 22-26
11 Genoa 17 7 3 7 24 30-32
12 Cagliari 17 7 3 7 24 27-23
13 Chievo 18 7 3 8 24 20-20
14 Lazio Roma 18 4 7 7 19 14-17
15 Udinese 17 5 3 9 18 19-23
16 Livorno 18 5 3 10 18 11-23
17 Bologna 17 4 4 9 16 17-25
18 Catania 18 3 6 9 15 17-26
19 Atalanta Bergamo 17 3 4 10 13 15-27
20 Siena 18 3 3 12 12 18-33

 

Topscorers

# Speler Club Goals
1 Di Natale Udinese 11
2 Diego Milito Internazionale 10
3 Totti AS Roma 9
= Gilardino Fiorentina 9
5 Eto'o Internazionale 8
= Matri Cagliari 8
= Pazzini Sampdoria 8
= Hamsik Napoli 8

 

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
za 9/1 Napoli Sampdoria
za 9/1 Internazionale Siena
zo 10/1 Palermo Atalanta Bergamo
zo 10/1 Genoa Catania
zo 10/1 Livorno Parma
zo 10/1 AS Roma Chievo
zo 10/1 Fiorentina Bari
zo 10/1 Udinese Lazio Roma
zo 10/1 Juventus AC Milan
zo 10/1 Bologna Cagliari

Duitse daklozen dood door kou

Deze winter zijn al zeker negen daklozen doodgevroren in Duitsland. Dit meldt hulporganisatie Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe vandaag.

Vooral in kleinere steden zijn door gebrek aan noodopvang daklozen overleden. Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe wil dat er in stations slaapplaatsen ingericht worden voor daklozen.

De slachtoffers van de kou zijn allemaal mannen. Ze variëren in leeftijd tussen de 42 en 62 jaar. Naar schatting telt Duitsland meer dan 130.000 daklozen.

Upd: Verkeersinfarct rond Amsterdam

Wie naar of van Amsterdam wil reizen kan beter nog even ergens een kop koffie halen. De ring zit volledig vast.

Sneeuwval zorgt voor een verkeersinfarct op de A10, de ring van Amsterdam. Momenteel kan je letterlijk geen kant op en staat het muur en muur vast. Ook de ANWB komt armen en benen te kort om de schadegevallen te helpen. Hieronder zie je waar het allemaal vaststaat.

Update 23:19 uur
Nog steeds staat er 20 kilometer file rond Amsterdam. Ook op de A9 tussen Amsterdam en Alkmaar staat nog steeds 20 kilometer.

Amy Winehouse weer verslaafd

Ja, ze leeft nog en ze kickt nog steeds af van de drank en de drugs. Maar inmiddels heeft de Britse zangeres zichzelf een andere verslaving gezocht en gevonden: winkelen.

Volgens haar vader, Mitch, begon de verslaving toen Winehouse in 2008 de drank en drugs vaarwel zei. Hoewel haar artsen er ongetwijfeld blij mee zijn, begon daarmee wel een ander probleem. "Ze is op de goede weg, maar is nog bezig met het afkicken. Alleen neemt het winkelen problematische vormen aan. Ze koopt zo in één keer voor 3300 euro aan ondergoed".

Verder is pa Winehouse trots op de stap die dochterlief heeft gezet. Wel maakt hij zich zorgen over de hernieuwde relatie van zijn oogappel met Blake Fielder-Civil. 

Skil: "Beppu moet de eerste stap nemen"

Fumiyuki Beppu tekende een tijdje geleden een contract bij team RadioShack, terwijl zijn contract bij Skil-Shimano nog doorliep. Er was een tijdje mediastilte in de zaak, maar nu blijkt dat de Nederlandse wielerploeg een jurist in de hand genomen. Ze wachten nu op een eerste stap van de Japanner.

"Inmiddels is het Beppu duidelijk dat hij niet zomaar bij een ander kan rijden, dat zijn lopende contract bepaalde verplichtingen met zich mee brengt,'' vertelde de manager van de ploeg, Iwan Spekenbrink, tegen Wieler Magazine. "De bal ligt nu bij hem. Als hij op korte termijn wil fietsen, dan moet hij toch concrete stappen gaan zetten."

"We zouden hem graag bij het team houden, maar als hij toch liever elders rijdt, moet hij daar met ons uit zien te komen de komende weken. Want wat ons betreft moet daar wel iets tegen over staan ter compensatie. Je kunt niet zomaar een contract naast je neerleggen,” aldus Spekenbrink, die Beppu twee jaar geleden overnam van Discovery Channel, waar niet toevallig Lance Armstrong de adviseur van was en nu de initiatiefnemer was van RadioShack.

Voorlopig blijft Skil dus wachten op een eerste stap van Beppu. Mocht Beppu wegblijven dan zal de ploeg waarschijnlijk geen vervanger aantrekken. Spekenbrink: "We zetten één stap tegelijk in deze kwestie, dus daar kan ik nu nog niet veel over zeggen. Onze ploeg zal in dat geval met 24 renners starten en eventueel later een renner aan de ploeg toevoegen. Een must is dat echter niet, dan moet zich echt een goede renner aanbieden."

[Dakar] Uitslag etappe 5

Vandaag is de vijfde etappe gereden in de Dakar-Rally. Ook vandaag vielen er weer favorieten uit en bleek de rally weer erg zwaar te zijn.

 

Motoren en quads:

Bij de motoren ging de overwinning verrassend naar Francisco Lopez. Hiermee pakt Lopez de tweede plaats en lijkt de coureur de enige concurrent voor Cyril Despres te gaan worden voor de overwinning. Marc Coma verloor weer veel tijd door mechanisme problemen. Frans Verhoeven was weer de beste Nederlander en klimt langzaam omhoog in het klassement. Henk Knuiman verloor veel tijd deze rit door problemen.

Auto's:

Mark Miller pakte zijn eerste Dakar-overwinning voor het Volkswagen-team. Volkswagen deed sowieso goede zaken en pakte met Carlos Sainz als tweede en Nasser Al Attiyah als derde. Het drietal staat nu tevens aan de leiding in het algemeen klassement waar Sainz de leider is. Robby Gordon, die gisteren de etappe won, staat op ongeveer een uur achterstand vierde. Stéphane Peterhansel die op weg leek naar de overwinning, kreeg vandaag mechanisme problemen waardoor hij een duikeling maakte in de rangschikking. Tonnie van Deijne reeds stabiel naar een 21e plaats.

Vrachtwagens:

Bij de vrachtwagens was het weer Kamaz dat de klok sloeg. Dit keer won echter niet Vladmir Chagin, maar Firdaus Kabirov. Hierdoor blijft Peterhansel voorlopig de persoon met de meeste Dakar-overwinningen. Marcel van Vliet wist zijn derde plaats in de stand te behouden, maar ligt inmiddels al drie uur achter. Audo behaalde voor team de Rooy vandaag een derde plaats. Johan Elfrink reed weer een solide race.

 

Klassement Motoren

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 002 DESPRES (FRA) KTM 16:38:26 00:00:00
2 009 LOPEZ CONTARDO (CHL) APRILIA 17:16:03 00:37:37
3 005 RODRIGUES (PRT) YAMAHA 17:22:27 00:44:01
4 014 DUCLOS (FRA) KTM 17:40:00 01:01:34 
5 004 ULLEVALSETER (NOR) KTM 17:46:33 01:08:07
42  048 LIEFHEBBER (NLD) KTM 21:51:55 05:13:29

Klassement Quads

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 251 PATRONELLI (ARG) YAMAHA 20:48:02 00:00:00
2 275 SANTAMARINA (ARG) CAN-AM 21:48:38 01:00:36
3 256 GONZALEZ COROMINAS (ESP) YAMAHA 21:55:15 01:07:13
4 277 PATRONELLI (ARG) CAN-AM 22:55:47 02:07:45
5 254 BRAZINA (CZE) POLARIS 23:35:25 02:47:23
19 265 WESSELS (NLD) YAMAHA 50:02:34  29:14:32

Klassement Auto's

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 303 SAINZ (ESP) VOLKSWAGEN 16:10:51 00:00:00
2 306 AL-ATTIYAH (QAT) VOLKSWAGEN 16:15:28 00:04:37
3 305 MILLER (USA) VOLKSWAGEN 16:20:30 00:09:39
4 302 GORDON (USA) HUMMER 17:10:46 00:59:55
5 329 SOUSA (PRT) MITSUBISHI 17:24:13 01:13:22
17 317 VAN DEIJNE (NLD) MITSUBISHI 19:43:32 03:32:41

Klassement Vrachtwagens

Pos. Nummer Coureur Merk Tijd Verschil
1 501 CHAGIN (RUS) KAMAZ 18:20:32 00:00:00
2 500 KABIROV (RUS) KAMAZ 18:46:40 00:26:08
3 508 VAN VLIET (NLD) GINAF 21:27:58 03:07:26
4 505 MARDEEV (RUS) KAMAZ 22:01:44 03:41:12
5 513 ELFRINK (NLD) MERCEDES 22:01:44 04:10:38

Guardiola verdedigt bekritiseerde Chygrynskiy

Dmytro Chygrynskiy maakte afgelopen zomer voor een bedrag van maar liefst 25 miljoen de overstap van Shakhtar Donetks naar FC Barcelona. Bij de Spaanse topclub heeft de verdediger zich nog niet kunnen bewijzen.

De vaste aanhang van Barcelona is daarom ook kritisch geworden en floot Chygrynskiy tijdens de slotfase van het verloren bekerduel tegen Sevilla uit. Tijdens dit duel veroorzaakte hij een penalty, die door Álvaro Negredo werd binnengeschoten.

Trainer Josep Guardiola neemt het op voor zijn speler: "Dima is een fantastische speler. Hij heeft alleen tijd nodig om zich aan te passen. Hoe vaker hij wordt uitgefloten, des te meer zullen wij hem steunen."

Volgens Guardiola denkt dat de lange aanpassingsduur van Chygrynskiy ligt aan de afkomst van zjin verdediger. "Bovendien moet hij opboksen tegen het prijskaartje dat om zijn nek hangt, maar daar is hij zelf niet verantwoordelijk voor", vervolgt de succesvolle trainer van Barcelona.

"Vacansoleil kan klassieker winnen"

Wielerploeg Vacansoleil gaat ook in 2010 weer vol ambitie het seizoen in. Volgens ploegleider Michel Cornelisse is het best mogelijk dat een renner van zijn ploeg in 2010 op het hoogste plekje van het podium terecht kan komen.

"Waarom niet?," zegt Cornelisse in Wieler Magazine. "Met iemand als Johnny Hoogerland weet je het nooit. Die kan zomaar de Amstel Gold Race winnen! We hadden graag vorig jaar al een keer op het podium van een Pro Tour-wedstrijd gestaan."

"Ik durf de lat best hoog te leggen en geloof daar ook echt in. Bozic wordt derde in Parijs-Tours. Dat is wel geen Pro Tour-wedstrijd, maar wel een mooie klassieker met een vergelijkbaar deelnemersveld."

Aanrander opgepakt, slachtoffer kwijt

In Maastricht is een 65-jarige man opgepakt op verdenking van aanranding. Een getuige heeft de man achtervolgd, waarna agenten deze hebben aangehouden.

Het slachtoffer, een jonge vrouw, was op dat moment echter al spoorloos verdwenen van de plaats waar het incident plaatsvond. De politie is nog op zoek naar de vrouw die eergisteren op de hoek van de Kommel en de Brusselsestraat onzedelijk betast zou zijn.

Met dank aan whiteman voor de submit.

 

De Knegt naar Rabo-Giant Offroad-team

Gerben de Knegt is de tweede renner die voor het nieuwe Rabo-Giant Offroad-team zal gaan uitkomen. De beste Nederlander op dit moment in het veldrijden is na de Belg Bart Aernouts de tweede man bij dit team. De Knegt heeft voor één jaar getekend.

De twee renners zullen vanaf 1 maart in dienst rijden en maken dus dit veldritseizoen af voor de Rabobank Continental team. Hierna lopen hun contacten af bij de Rabo Wielerploegen BV en kunnen beide renners gaan uitkomen voor het nieuwe Offroad-team wat geen deel uit zal gaan maken van die organisatie.

Uitslagen oefenduels 6 januari

Als voorbereiding op de tweede seizoenshelft spelen in de winterstop veel clubs oefenduels tegen amateurclubs of tegen elkaar. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

ThuisUitUitslagen

Besiktas (Tur)

Vitesse
Nilsson, Kaya, Kaloglu, Hofs
4-4*
Hierden Feyenoord
Castaignos (3), Babovic, Biseswar, Bruins, Makaay
0-7

* Bij Vitesse kreeg Verhaegh rood. Besiktas won het duel na strafschoppen.

Kroes: alle Europeanen op breedband in 2013

Neelie Kroes wil in haar nieuwe baan als EU-commissaris voor Digitale Agenda vooral inzetten op de aanleg van snel internet in de hele Europese Unie. Doel is dat alle Europeanen in 2013 toegang hebben tot breedbandinternet. Kroes heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van Europarlementsleden, vooruitlopend op een hoorzitting over haar geschiktheid volgende week donderdag.

Andere prioriteit van Kroes wordt dat Europeanen makkelijker kunnen kopen op buitenlandse sites. Nu kan dat soms niet wegens problemen met auteursrechten. De VVD'ster wil ook internet veiliger maken, onder meer wat betreft videogames. Ze streeft ten slotte ook naar extra steun voor ICT-onderzoek en innovatie. Kroes zal scherp letten op de tarieven van grensoverschrijdende gsm-gesprekken, sms-jes en mobiel internet, meldde ze vast.

Beckford dient transferverzoek in bij Leeds United

Jermaine Beckford wil deze winter Leeds United achter zich laten en op zoek gaan naar een nieuwe werkgever.

De aanvaller, die afgelopen zaterdag in de FA Cup ervoor zorgde dat Manchester United uitgeschakeld werd, heeft bij zijn huidige werkgever een transferverzoek ingediend.

Volgens de BBC hengelt Newcastle United naar de diensten van de 26-jarige speler. Om nog geld te kunnen verdienen aan de huidige topscorer heeft Leeds wel oren naar een transfer.

Beckford heeft bij Leeds nog een contract tot de zomer van 2010. Daarvoor speelde hij bij amateurclub Wealdstone.

Winst Weert, Verlies Sliedrecht in Challenge Cup

Wisselende resultaten voor de Nederlandse clubs in de derde ronde van de Challenge Cup bij het volleybal. Sliedrecht Sport kon het thuis niet bolwerken en verloor zwaar van het Tsjechische Kralovo Brno. PND VC Weert daarentegen won in Limburg van Sparta Subotica uit Servië.

Weert kwam sterk uit de startblokken en won de eerste set vrij eenvoudig met 25-11. Daarna verslapte de concentratie bij Weert en daardoor werd set twee met 21-25 verloren. De nummer twee uit de DELA-League herpakte zich echter weer en wist zowel set drie en vier te winnen met 25-16, waardoor de 3-1 winst een feit was en de ploeg volgende week een goede uitgangspositie heeft voor het behalen van de volgende ronde.

Bij Sliedrecht liep het niet. De lange Tsjechische dames gaven de nummer drie van de DELA-League geen enkele kans en veegden de Nederlandsen met drie korte sets van de mat; 11-25, 16-25 en 16-25. Volgende week donderdag moet Sliedrecht met 3-0 winnen om kans te houden op een golden set.

Morgen komen de heren van Langhenkel Orion en AB Groningen/Lycurgus nog in actie in de derde ronde van het mannentoernooi.

Man ontkomt aan treinongeluk en krijgt hartaanval

In het Friese Buitenpost is een automobilist vandaag aan de dood ontsnapt toen zijn auto vast was komen te zitten op een spoorwegovergang. Hij wist zichzelf tijdig uit zijn voertuig te bevrijden. Wel werd hij korte tijd later getroffen door een hartaanval.

De trein, die onderweg was van Leeuwarden naar Groningen, sleurde de auto tientallen meters mee. De man rende achter de trein aan, maar zakte op een gegeven moment in elkaar. Hij is per ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden overgebracht.

Het incident leidde tot een ravage op het spoor. De verwachting is dat er pas laat in de avond weer treinverkeer mogelijk is tussen Buitenpost en Zuidhorn. De spoorovergang in kwestie is overigens berucht als het gaat om auto's die vast komen te zitten.

Mulder blijft strijden voor olympisch ticket

Ronald Mulder legt zich niet neer bij het feit dat hij de Olympische Winterspelen moet missen. De schaatser van APPM werd eind december op het olympisch kwalificatietoernooi derde op de 500 meter, maar dat was niet voldoende voor kwalificatie. Hij heeft nu een sportadvocaat Wil van Megen ingeschakeld.

Mocht de schaatsbond definitief besluiten om Mulder thuis te laten kan er een rechtzaak komen.  ''Dat ligt in de lijn, het is dan nog de enige optie'', aldus Van Megen. De KNSB ziet namelijk grotere kansen op de ploegenachtervolging dan op de 500 meter en lijkt daarom te kiezen een extra rijder daarvoor toe te voegen aan de ploeg. Mulder word daarvan het slachtoffer en zal dan moeten thuisblijven.

[Lakeside] Adams simpel naar kwartfinale

Martin Adams heeft zonder grote problemen de kwartfinales bereikt van het officieuze WK darts in Frimley Green. De Engelsman klopte zonder grote problemen zijn landgenoot Daryl Gurney met 4-1.

Adams neemt al sinds 1994 onafgebroken deel aan het toernooi dat hij eenmaal won, in 2007 won hij de finale van Phil Nixon. In de kwartfinale treft Adams de winnaar van het duel tussen Martin McCloskey en Ross Montgomery.

Geen seks is geen reden voor scheiding

In Zuid-Korea mogen getrouwde stellen niet scheiden als één van de partners weigert met de ander naar bed te gaan. Het hooggerechtshof heeft bepaald dat het weigeren van seks geen reden voor een echtscheiding is.

In 2007 diende een man een echtscheidingsverzoek in, omdat zijn vrouw niet met hem het bed wilde delen. Volgens de rechtbank kon dit huwelijk prima slagen als beide echtelieden daar beter hun best voor deden. Het paar, dat bij de ouders van de man woont, was twee jaar eerder getrouwd.

Vandaag bepaalde het hof dat het huwelijk alleen ontbonden kan worden als de vrouw akkoord gaat met de ontbinding. Eerder keurde het hof scheidingen wel goed, als een van de partners weigerde met de ander naar bed te gaan.

Button erg gemotiveerd

Regerend wereldkampioen Jenson Button heeft op de website van McLaren aangegeven gemotiveerder dan ooit te zijn. Hij gaat alles op alles zetten om zijn wereldtitel te verdedigen. Zijn huidige titel haalde hij onder de vlag van Brawn GP, maar dit seizoen zal de Engelse coureur gaan rijden voor McLaren. Bij dit team zal hij ook gaan strijden tegen zijn landgenoot Lewis Hamilton, die er in 2008 met de wereldzege vandoor ging.

Button verklaart: "Natuurlijk is het mijn doel om de nummer één zo lang mogelijk op de auto te houden. Op dit moment is het echter nog te vroeg om het over het kampioenschap te hebben. Het gaat nu om een goede voorbereiding. De komende tien weken zijn wat dat betreft van grote invloed op de uitkomst van het kampioenschap. Het wordt cruciaal vanaf de eerste test competitief te zijn en niet te verslappen. Ik ben gemotiveerder dan ooit om met het team samen te werken en heb een extreem goed gevoel over het komende jaar."

NS introduceert 'zoutkaartje'

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan de reizigers tegemoet komen vanwege de recente problemen door het winterweer op het spoor. "We willen dit onze klanten niet meer aandoen," zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Verschillende treinen zijn al uitgevallen door het winterweer. Ook ligt de reparatie van treinen achter op schema waardoor nog minder treinen beschikbaar zijn. De uitgedunde dienstregeling wordt nog verder uitgekleed. 

De NS introduceert daarom vanaf morgen het 'zoutkaartje'. Iedereen die buiten de spits reist krijgt 40 procent korting op zijn of haar kaartje. De overheid heeft bij de NS aangedrongen op het kortingskaartje, om zo de automobilisten een aantrekkelijk alternatief te bieden voor de auto. 

Verder wordt er 50 miljoen euro extra geïnvesteerd in de treinen om ze winterbestendig te maken. 10 miljoen van dit bedrag wordt per direct ingezet, de rest is voor de langere termijn. 

'Enige overlevende' Hiroshima en Nagasaki overleden

In Nagasaki is eergisteren de enige officiële overlevende van de atoombommen op zowel Hirosjima als Nagasaki overleden. Dat heeft de dochter van de man, die luistert naar de naam Tsutomu Yamaguchi, bekend gemaakt, aldus The New York Times vandaag. Yamaguchi is 93 jaar oud geworden en overleed aan maagkanker.

Yamaguchi, die werkte voor een bedrijf in Nagasaki, was op 6 augustus 1945 voor zaken in Hiroshima toen een Amerikaanse bommenwerper de 'Little Boy' gedoopte atoombom op die stad wierp. De Japanner hield er gescheurde trommelvliezen en een verbrand bovenlijf aan over. Uitgerekend op het moment dat hij drie dagen later in Nagasaki zijn baas verslag uitbracht over het bombardement in Hiroshima werd ook Nagasaki bestookt met een atoombom, 'Fat Man'.

Bij de bombardementen in Hiroshima en Nagasaki lieten bij elkaar ongeveer 150.000 mensen het leven. Zes dagen na het bombardement op Nagasaki, op 15 augustus 1945, capituleerden de Japanners en was de Tweede Wereldoorlog echt afgelopen. Naar verluidt zijn er 165 mensen die zowel het bombardement op Hiroshima als die op Nagasaki meemaakten. Yamaguchi is echter de enige officieel geregistreerde overlevende van beide bombardementen.

Schadevergoeding voor Fortis-aandeelhouders?

Mischaël Modrikamen, de bekende Brusselse advocaat die pleit tegen de ontmanteling van Fortis Bank, legt zich neer bij de uitspraak van de rechtbank en mikt nu op een schadevergoeding voor de aandeelhouders. Tot nu toe bleef hij eisen dat allerlei activa, zoals Fortis bank en de Nederlandse stukken die door de Nederlandse staat werden overgenomen, zouden terugkeren naar de holding.

Modrikamen verdedigt een groep van 2.200 gedupeerde Fortis-aandeelhouders en kwam al meermaals in het nieuws met zijn omstreden houding. De advocaat stapt nu naar de rechtbank van koophandel in Brussel en eist een schadevergoeding van 9 euro per aandeel. De vergoeding zal betaald worden door BNP Paribas, de overheidsholding FPIM, de Nederlandse staat en De Nederlandsche Bank. Deze laatste twee zouden volgens Modrikamen 5 euro per aandeel moeten bijdragen.

Liverpool weigert bod Birmingham City op Babel

Liverpool is niet ingegaan op het bod van Birmingham City op Ryan Babel. De BBC meldt dat The Reds het bod van acht miljoen niet voldoende vinden.

Verwacht wordt dat Birmingham nog een poging zal wagen om Babel te halen. Sinds de overname heeft de club uit de Premier League een flinke som geld te besteden. Babel zit op een dood spoor bij Liverpool. De buitenspeler wil graag mee naar het WK in Zuid-Afrika maar komt niet aan spelen toe onder Rafael Benitez.

De aanvaller zou een andere club derhalve wel zien zitten. Of Birmingham die juiste club is voor Babel is onduidelijk. De speler heeft zelf namelijk nog niet gereageerd op de berichten. Eerder probeerde Ajax Babel al te huren van Liverpool. De club liet toen weten Babel alleen te willen verkopen.

Feyenoord verhuurt Manteiga aan Ponte Preta

Feyenoord laat David Henrique dos Santos, voetbalnaam Manteiga, terugkeren naar zijn vaderland Brazilië. De middenvelder zal het komende half jaar zijn voetbalkunsten vertonen in het shirt van Ponte Preta.

Dit meldt Feyenoord op de clubwebsite. Bij Ponte Preta zal hij uitkomen op het één-na-hoogste niveau van Brazilië.

Bij Feyenoord speelde Manteiga vooral zijn wedstrijden in Jong Feyenoord/Excelsior. Zijn vorm wist hij echter nog niet te vinden dit seizoen. Bij de club van trainer Mario Been heeft hij nog een contract tot medio 2011.

 

Supernova dreigt aarde te vernietigen

Astronomen hebben gisteren een supernova ontdekt die de potentie heeft de aarde te vernietigen. Als de gigantische ster, die zo groot is als de zon, zichzelf zou vernietigen dan zou dat met een kracht van 20 miljard miljard miljard megaton TNT gepaard gaan.

Nieuwe studies laten zien dat de ster, die T Pyxidis wordt genoemd, dichter bij de aarde staat dan voorheen werd gedacht. De ster is 'slechts' 3260 lichtjaren van ons verwijderd en zou in staat zijn de ozonlaag van de aarde te vernietigen. Zonder de ozonlaag is alle leven op aarde onmogelijk.

Het doemscenario werd gisteren beschreven door astronomen van de Villanova universiteit. Volgens de astronomen is de T Pyxidis een dubbelster waarin de uitgebrande rest van de ene ster, de zogenoemde witte dwerg, gas opvangt van de andere. De uitgebrande rest krijgt steeds meer massa en ontploft uiteindelijk.

Deskundigen zeggen dat de ster, die gefotografeerd is door ruimtevaarttelescoop Hubble, zich klaarmaakt voor haar 'big bang' met series van enorme thermonucleaire explosies die nova's worden genoemd. In het systeem van de T Pyxidis deden deze explosies zich vanaf 1890 elke twintig jaar voor, maar stopten na 1967 waardoor de explosies dus eigenlijk twintig jaar 'te laat' zijn.

''De ster kan zich snel omvormen tot een gevaarlijke supernova, maar snel is relatief in astronomische termen.  In mensentaal kan het nog een hele tijd duren. Het is dus nog niet nodig om er nachtmerries over te hebben.'', aldus de vicepresident van de Britse 'Society for Popular Astronomy'.


T Pyxidis (foto: Wikimedia Commons)

Twee baby's gered door marinehelikopter

Een helikopter van de Duitse Marine heeft in 24 uur tijd twee baby's gered. Normale traumahelikopters konden niet opstijgen door het barre winterweer.

De eerste baby van ongeveer drie weken oud moest door acute hartproblemen meteen naar het ziekenhuis vervoerd worden. Een arts en verpleegster waren al aanwezig bij de baby toen de helikopter arriveerde. De baby werd samen met de arts en verpleegster overgevlogen naar het ziekenhuis in Kiel.

Even later werd de helikopter weer opgeroepen voor een andere baby met hartproblemen. Ook bij dit voorval konden de normale traumahelikopters niet opstijgen door het winterweer. 

VfB Stuttgart wil Degen overnemen van Liverpool

Philipp Degen staat in de belangstelling van VfB Stuttgart. De Zwitser van Liverpool heeft het bij de Engelse topclub niet meer naar zijn zin en aast op een vertrek.

In Duitsland is Degen geen  onbekende. Tussen 2005 en 2008 stond hij onder contract bij Borussia Dortmund. Daarna vertrok hij hoopvol naar The Reds alwaar hij manager Rafael Benitez nooit heeft weten te overtuigen. Volgens The Times zit niet alleen Stuttgart op het vinkentouw voor de speler. Welke andere clubs interesse hebben in de verdediger weet het medium niet te melden.

Bij Liverpool kwam Degen dit seizoen nog maar vijf keer in actie. Benitez zou derhalve mee willen werken aan een vertrek. De Spaanse manager wil zijn selectie versterken, maar zal daarvoor eerst spelers moeten verkopen.

Uitslag: Met FOK!blog naar de film!

De stemmen zijn geteld en we kunnen drie personen hopelijk blij maken met kaartjes voor de film.

We hebben twee winnaars die naar de film "Hachi" mogen. Zij krijgen beide twee vrijkaartjes. De gelukkige zijn: Klaagtvaak en RacerDKB.

De winnaar van één vrijkaartje voor de film "Komt een vrouw bij de dokter" is geworden: YggY

Deze drie mogen ons mailen. Gebruik hier voor het mailadres dat je gebruikt hebt om je aan te melden op FOK! (of vermeld het in je mail). We willen wel dat de prijs bij de juiste persoon terecht komt)

Hypnotiseur hypnotiseert zichzelf

Een Duitse hypnotiseur heeft het gepresteerd om zichzelf met zijn hypnosekunsten vijf uur lang in trance te houden. Toen de vrouw van Helmut Kirchmeier, Joanna, haar echtgenoot voor de spiegel zag zitten in hun huis in Londen wist ze dat er iets niet helemaal goed, of juist te goed was gegaan. Zij haalde er een mentor bij die haar man uit zijn trance wist te bevrijden.

"Ik schrok erg toen ik hem vond. Zijn pupillen waren heel klein, het leek wel een zombie",  zo blikt Joanna terug in de krant The Sun. "Ik heb de technieken onderschat. Ik wist niet hoe krachtig ze waren", zo luidt de redelijk voor de hand liggende conclusie van Helmut.

Behalve aan hypnose doet Helmut overigens ook aan degenslikken. Hij reist rond met het gezelschap Circus of Horrors, waar hij zijn kunstje vertoont. Bij zijn debuutoptreden deed de Duitser de naam van het gezelschap eer aan: hij verslikte zich in een zwaard van 1.20 meter en belandde op de intensive care.

Schapen en geiten op kinderboerderijen niet geruimd

Geiten en schapen op kinderboerderijen ontspringen de dans bij de grootschalige ruimingen in verband met de q-koorts. Daarmee volgen de ministers Klink (Violksgezondheid) en Verburg (Landbouw) het advies van deskundigen. De bewindslieden hebben het besluit vandaag schriftelijk meegedeeld aan de Tweede Kamer.

Volgens de deskundigen zijn er "geen epidemiologische aanwijzingen" dat kinderboerderijen met geiten of schapen een verhoogd risico voor de volksgezondheid vormen. Wel dienen de bedrijven extra maatregelen te nemen op het gebied van hygiëne. Zo is het verstandiger de dieren te laten jongen waar geen publiek bijkan, aangezien de bacteriën die de ziekte veroorzaken vooral dan vrijkomen. Verder zullen de dieren in het vaccinatieprogramma van dit jaar worden opgenomen.

IJsland krijgt 'junkstatus'

Ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van IJsland verlaagd naar de zogeheten junkstatus (absolute rommel). Het bureau doet dit in navolging van het sneuvelen van het Icesave-akkoord tussen IJsland en zijn schuldeisers het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De president van IJsland, Ólafur Ragnar Grímsson, weigerde gisteren het akkoord te ondertekenen. Er wordt nu een referendum onder de bevolking van het eiland uitgeschreven, dat waarschijnlijk op 20 februari zal plaatsvinden.

"De beslissing van de president om het Icesave-akkoord door te schuiven naar een referendum geeft aanleiding tot een nieuwe golf van binnenlandse politieke, economische en financiële onzekerheid", zo schrijft Fitch in een rapport.

Voor IJsland is het nu terug naar af. Fitch spreekt van "een forse terugslag voor de IJslandse pogingen om normale financiële relaties te herstellen met de rest van de wereld".

De junkstatus is vervelend voor IJsland. Zo moet het land meer rente gaan betalen over  staatsobligaties, en kunnen allerlei grote partijen niet meer investeren in IJsland, zoals pensioenfondsen.

Ook de toetreding van IJsland tot de EU en extra hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kunnen door het Verenigd Koninkrijk en Nederland worden tegengehouden. Scandinavische landen houden het eveneens voor gezien; zij trekken beloofde leningen aan IJsland voorlopig in.

Ratingbureau Standard & Poor's dreigt nu hetzelfde te gaan doen als Fitch.

Geen akkoord, wel junkstatus

Belgische gevangene ontsnapt en weer gepakt

In Marche-en-Famenne in het zuidoosten van België is vanmorgen een gevangene ontsnapt. De man, die als gevaarlijk beschouwd werd, is weer opgepakt. 

Er waren ruim twintig agenten nodig om de man op te sporen en te pakken te krijgen. Ook een speurhond en een helikopter werden ingezet bij de klopjacht.

De gedetineerde kwam niet ver, op minder dan een kilometer van de plaats waarvan hij ontsnapt was, werd hij weer opgepakt. Kort voor de middag zat de man weer in zijn cel.  

Castaignos loopt over van vertrouwen

Luc Castaignos wordt in Rotterdam als groot talent bestempeld. De jongeling scoorde vandaag driemaal in het oefenduel met VV Hierden.

Tevens mag de topscorer van Oranje onder 17 aller tijden mee met de selectie vrijdag op trainingskamp. "Dat is iets om naar uit te kijken. Ik hoop op mooi weer en veel te leren. Zoiets maak je niet vaak mee, zeker niet op mijn leeftijd. Heel bijzonder."

Over het duel had Castaignos het volgende te zeggen: "Die doelpunten geven een lekker gevoel. Het veld had goede en minder goed stukken, waardoor de omstandigheden niet ideaal waren. Maar het was zeker een mooie middag."

Kortsluiting bij koperdief

Een 31-jarige Belg is gisteravond zwaar gewond geraakt tijdens het stelen van koperen kabels uit een transformatorhuisje in Antwerpen. De man liep zware brandwonden op en ligt nu in het ziekenhuis.

De Belg probeerde delen van een elektrische installatie te slopen waarbij hij vermoedelijk kortsluiting veroorzaakte. Hij veroorzaakte hierdoor een ontploffing waarbij het transformatorhuisje het moest ontgelden. Twee dorpen in de buurt van Antwerpen zaten enkele uren zonder stroom.

Het is overigens niet de eerste keer dat een Belg gewond raakt tijdens het stelen van koperkabels, drie jaar geleden kreeg een man tijdens het stelen van kabels namelijk maar liefst 10.000 volt door zich heen

Razzoli zegeviert op slalom

Giuliano Razzoli heeft de wereldbekerwedstrijd op de slalom in Zagreb op zijn naam geschreven. De Italiaan, die zijn eerste wereldbekerzege boekte, versloeg zijn landgenoot Manfred Mölgg en de Fransman Julien Lizeroux.

Reinfried Herbst was na de eerste run nog de snelste. Door een kapitale misser in de tweede manche zakte de Oostenrijker naar de vijfde plaats. Herbst blijft wel de leider in het klassement op de slalom.

Benjamin Raich kwam niet verder dan de elfde plek. Hij nam echter wel de leiding in het WB-algemeen over omdat Carlo Janka niet van start ging in Zagreb.

Been nieuwsgierig naar kwaliteiten Bandjar

Sigourney Bandjar krijgt van Feyenoord-trainer Mario Been de kans om de club te overtuigen van zijn kwaliteiten. De verdediger speelt momenteel zijn wedstrijden voor Excelsior, waarmee de Stadionclub een samenwerkingsverband heeft.

De oefenmeester kampt momenteel met blessures in de verdediging. Zo kan de club geen beroep doen op de langdurig geblesseerden Dani Fernandez en Kelvin Leerdam en heeft hierdoor weinig keuzes voor de rechtsbackpositie achter de hand.

Been stelde Bandjar op in het oefenduel met vv Hierden. De Eredivisionist wist dit duel met 0-7 te winnen. De verdediger speelde de gehele wedstrijd.

Walvisvaarders brengen boot milieu-activisten tot zinken

De strijd tussen Japanse walvisvaarders en hun tegenstanders heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Bij een protestactie in de wateren rond Antarctica kwam een Japans schip met walvisvaarders vandaag in aanvaring met een boot van milieu-activisten. Volgens de Australische milieubeweging Sea Shepherd brak hun trimaran 'Ady Gil' in twee delen. De zes bemanningsleden, bestaande uit één Nederlander en vijf Nieuw-Zeelanders, konden worden gered. Ze werden opgepikt door een andere boot van Sea Shepherd, de 'Bob Barker'.

Volgens de bemanning van het Japanse schip zijn de milieu-activisten zelf verantwoordelijk voor het feit dat de situatie escaleerde. Ze zouden met groene lasers gericht hebben geschenen op de bemanning. Ook zouden ze geprobeerd hebben met touwen de schroefbladen te blokkeren. Voor de bemanning van 'Shonan Maru No. 2' was de maat vol. Op videobeelden is te zien dat het schip op ramkoers richting de 'Ady Gil' vaart. Als beide schepen in aanvaring komen zet de bemanning van het Japanse schip ook nog eens een waterkanon in.

Woordvoerder Paul Watson, van Sea Shepherd liet weten alleen te hebben geïnstrueerd om stinkbommen naar het schip te werpen. Watson laat weten dat het al een tijd 'oorlog' is tussen hen en de walvisvaarders. Dat het zo uit de handen zou lopen zag hij niet aankomen. Hij schat de geleden schade op zo'n twee miljoen dollar.

Japan houdt zich, ondanks een moratorium uit 1986, al jaren bezig met de jacht op de zeezoogdieren. De officiële reden voor de jacht is het gebruik van walvissen voor wetenschappelijke doeleinden. Het walvisvlees wordt in Japan ook beschouwd als een delicatesse. De Sea Shepherd Conservation Society, een kleine radicale groep die zich inzet voor het welzijn en behoud van mariene leven, maakt nu al zes jaar, Japanse walvisjagers het leven zuur. Volgens hun eigen zeggen zijn er met de hulp van hun acties al aan honderden walvissen het leven gered.

Foto's en een video van het voorval zijn hier terug te vinden.

Busacca beste scheidsrechter ter wereld

Massimo Busacca is door de International Federation of Football History and Statistics (IFFHS) uitgeroepen tot de beste scheidsrechter ter wereld. De Zwitserse scheidsrechter kreeg de meeste stemmen van vertegenwoordigers uit 81 landen.

Busacca versloeg de Italiaan Roberto Rosetti en de Brit Howard Webb. Busacca kreeg totaal 225 punten. Rosetti werd tweede met 147 punten en Webb derde met 52 punten.

Sinds 1996 fluit Busacca in de Axpo Super League. In 2006 floot hij op het WK in Duitsland en in 2008 op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. In mei leidde hij de Champions League-finale tussen Barcelona en Manchester United.

De Nederlandse scheidsrechters doen het wereldwijd wat minder. Niet een Nederlandse arbiter is opgenomen in de lijst van de IFFHS.

Mii-support voor Sonic and SEGA All-Stars Racing

Sonic and SEGA All-Stars Racing is een karting-game voor de PS3, Xbox 360, Windows, Nintendo DS en Wii. Het lijkt erop dat ontwikkelaar Sumo Digital zo veel mogelijk exclusieve personages in deze games te stoppen. Niet alleen de Xbox 360-versie, welke recentelijk Avatar-support en Banjo in de game kregen, krijgt dus exclusives. Wii-bezitters zullen blij zijn te horen dat de Mii's ook in dit spel zullen verschijnen. Mensen vonden het vreemd dat de Mii's tot nu toe niet aangekondigd waren voor de Wii-versie, maar de Mii's zitten dus wel in de game. De Wii-versie van Sonic and SEGA All-Stars Racing komt in maart uit. De 360- en PS3-versies komen een stuk eerder uit, namelijk in februari.

  

Gezochte crimineel zit al jaar vast

Een van de acht meest gezochte criminelen van Nederland, Franky Eeckhout, zit al ruim een jaar achter Belgische tralies. Gisteren werd een lijst met de acht meest gezochte criminelen van Nederland openbaar gemaakt, vandaag kan er daar dus al één van weggestreept worden.

Eeckhout stond op een internationale opsporingslijst, maar België heeft niet aan Nederland doorgegeven dat de crimineel al was gepakt. Eeckhout werd in Nederland gezocht voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 1991 in Zeeland. Hij zit echter voor andere misdrijven vast in België. Zijn Nederlandse zaak is volgens het Belgische recht namelijk al verjaard.

De 43 jaar oude Eeckhout zit momenteel een Belgische variant van TBS uit. Hierdoor is niet duidelijk wanneer hij vrijkomt. Er zal bekeken worden of de man, na het uitzitten van zijn straf in België, nog vervolgd kan worden in Nederland. Zijn Nederlandse zaak verjaart in ons land pas in 2013. Hij zal van de Nationale Opsporingslijst worden gehaald. 

Presentatie Mercedes op 25 januari

Mercedes Grand Prix zal haar bolide voor het seizoen 2010 volgens Bild lanceren op 25 januari. Eerder werd al bekend dat de presentatie plaats zal gaan vinden in Stuttgart in het Mercedes-Benz Museum in Unterturkheim.

Het Duitse blad onthulde vandaag ook dat de nieuwe bolide als de Mercedes-Petronas RB1 gepresenteerd zal gaan worden. De letters RB staan voor teambaas Ross Brawn. Ondertussen is nog niet duidelijk wie op 1 februari op het circuit van Valencia als eerste de nieuwe auto de sporen mag geven. De teamleiding moet nog beslissen of Michael Schumacher of Nico Rosberg als eerste zijn ronden mag rijden in de zilverpijl.

Van Beek wil eigen dernyrecord aanscherpen

Wielrenner Maas van Beek heeft het plan opgevat om zijn record achter de derny te verbeteren. De 54-jarige baanrenner verbeterde op 7 december vorig jaar het record van Matthé Pronk, maar deze poging is door de UCI nog niet erkend.

Van Beek reed in Moskou achter gangmaker Wilco van der Hoorn een afstand van 66,343 kilometer. Hij verbrak hiermee het record dat op 66,114 kilometer stond. De kritiek op het record van de Barnevelder was dat hij met een dicht achterwiel gereden had, terwijl Pronk dit met een conventionele fiets gedaan had. Daarom wil Van Beek in april achter gangmaker Joop Zijlaard een nieuwe poging gaan wagen, maar dan op een fiets met een open achterwiel.

Kofler wint Vierschansentoernee

Andreas Kofler heeft de Vierschansentoernee op zijn naam geschreven. De Oostenrijker eindigde vandaag in de laatste wedstrijd in Bischofshofen als vijfde en dat was genoeg voor de eindwinst.

De wedstrijd werd gewonnen door de Oostenrijker Thomas Morgenstern. Hij stond na de eerste sprong nog derde maar dankzij een tweede sprong van 136 meter ging hij de Fin Janne Ahonen en Simon Ammann voorbij.

Utrecht gaat jeugdcriminaliteit aanpakken

De achttien criminele jeugdbendes die Utrecht nu telt zullen dit jaar veel aandacht van de politie kunnen verwachten. Stoffel Heijsman, korpschef van de Utrechtse politie, meldde dat in zijn nieuwjaarstoespraak. De politie in die stad zal zich verder ook gaan richten op mensenhandel, georganiseerde hennepteelt en heling.

Heijsman heeft de verzekeraars geadviseerd om hogere premies te vragen aan slachtoffers van autoinbraken. Hij vindt dat mensen die hun laptop of navigatiesysteem in hun auto laten slingeren op deze manier benadeeld moeten worden.

Kesler bevestigt gesprekken met Van Marwijk

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft de onderhandelingen met Bert van Marwijk, een verlenging van zijn huidge contract, in gang gezet. Dit heeft Henk Kesler, directeur betaald voetbal, vandaag laten weten. Hiermee reageerde hij eveneens op de uitspraken van de bondscoach in De Limburger.

Het huidige contract van Van Marwijk loopt na het WK voetbal in Zuid-Afrika af. "Inhoudelijk doe ik geen enkele mededeling," liet Kesler in een reactie weten. "Maar het klopt dat we de eerste, verkennende gesprekken aan het voeren zijn. Daarin staat eerst de vraag centraal of het zinvol is om al dan niet met elkaar door te gaan. We zullen de procedure van A tot Z helemaal afwerken voordat we met nadere informatie naar buiten komen."

Daarnaast liet Kesler ook nog weten dat het de bedoeling is om voor 1 maart duidelijkheid te scheppen omtrent de toekomst van Van Marwijk. "Dat is contractueel vastgelegd. We hebben nog zeven weken. Dat komt wel goed."

In het afgelopen jaar heeft Van Marwijk, die het naar zijn zin heeft bij het Nederlands elftal, in elk geval prima resultaten geboekt. Zo werden alle wedstrijden tijdens de kwalificatie voor het WK voetbal gewonnen.

Heideman pakt 75e marathonzege

Jan Maarten Heideman heeft in Biddinghuizen zijn 75e zege in een schaatsmarathon op kunstijs gepakt. De rijder uit Oldebroek was in de Flevopolder in een wedstrijd meetellend om de Marathon Cup de snelste in de sprint van een kopgroep van zeventien man.

Heideman bleef na 75 kilometer Jorrit Bergsma en Geert Jan van der Wal voor. Klassementsleider Sjoerd Huisman eindigde in het peloton, wat voldoende was voor het veiligstellen van de eindzege in het klassement. Hij heeft zeventig punten voorsprong op nummer twee Ingmar Berga. Komende zaterdag wordt in Hoorn de laatste wedstrijd om de Marathon Cup verreden.

Bij de vrouwen was Mireille Reitsma de snelste. De Emmeloordse ontsnapte vlak voor de finish van de 45 kilometer lange wedstrijd uit het peloton en won nipt voor Daniele Bekkering en Chris Witty. Klassementsleidster Mariska Huisman stelde met een vierde plaats de eindzege veilig. Hiermee volgde ze het voorbeeld van haar broer.

Boullier: "Sterke man nodig naast Kubica"

Eric Bouillier, de nieuwe teambaas van Renault, is op zoek naar een sterke man als aanvulling op Robert Kubica. Hij geeft daarbij aan dat hij daarbij geen voorkeur heeft voor coureurs van zijn eigenbedrijf Gravity Sport Management.

Bouillier was CEO bij Gravity Sports Management, dat onder andere het management van Ho-Pin Tung en Jerome D'Ambrosia in beheer heeft. De nieuwbakken teambaas geeft aan dat de rijders bij zijn bedrijf geen enkel voordeel zullen hebben in de strijd om het tweede stoeltje bij Renault. "Misschien wordt het een Gravity-coureur, misschien ook niet.", zo zegt hij. "Het zal voor een Gravity-coureur zelfs moeilijker zijn om geselecteerd te worden, omdat zij nog echt moeten bewijzen dat ze het waard zijn om Renaults tweede coureur te worden."

De eisen die Bouillier aan de tweede rijder stelt, zijn erg hoog. Zo moet de coureur in staat zijn punten te scoren, om op die manier Robert Kubica uit te dagen.

Sanders opvolger Reker bij PSV

Tiny Sanders is per 1 juli 2010 de nieuwe algemeen directeur van PSV. Dat heeft de Raad van Commissarissen van de Eindhovense formatie vandaag bekend gemaakt. Sanders begint al op 1 april in de Lichtstad en zal vanaf dat moment door scheidend directeur Jan Reker worden ingewerkt.

In de komende maanden gaat PSV ook nog op zoek naar een technisch manager. Deze persoon zal samen met Sanders en de financieel manager het nieuwe directieteam gaan worden. De voorzitter van de RvC, Frits Schuitema, is erg blij met de komst van Sanders. Hij was namelijk ook al algemeen directeur van een internationaal bedrijf, heeft een zeer grote betrokkenheid bij PSV en zit al sinds zijn tiende jaar op de tribune.

Voor Sanders was het een verrassing dat de RvC hem vroeg om algemeen directeur te worden. "Tegen sommige dingen zeg je gewoon ja. Het is letterlijk en figuurlijk dichtbij. Dat is zo en dat voelt zo."

Opknappen Donington Park kost ruim half miljoen euro

Om het circuit Donington Park weer te kunnen gaan gebruiken voor autosportevenementen is ruim een half miljoen euro nodig. Dit maakte de zoon van de overleden circuit-eigenaar Tom Wheatcroft bekend. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan het circuit begonnen.

Donington Park zou de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië vanaf dit seizoen zeventien jaar lang gaan organiseren. Het bedrijf dat de baan leasete Donington Ventures was al met de 135 miljoen euro kostende verbouwing begonnen om het circuit op tijd gereed te hebben. Door de kredietcrisis lukte het niet om de financiering rond te krijgen, waarna het bedrijf op de fles ging. Het circuit bleef daardoor in half verbouwde toestand achter.

Hierdoor werd de familie Wheatcroft weer verantwoordelijk voor het circuit. "Ik kan de mensen verzekeren dat we er alles aan doen om Donington Park weer in normale staat terug te brengen," zei Kevin Wheatcroft tegen de Derby Telegraph. "Het is een zware tijd geweest voor de familie vanwege zowel de dood van mijn vader als de problemen met het circuit."

"We hebben weer de zeggenschap over het circuit en we zijn meteen begonnen met het maken van plannen. Het eerste wat we gedaan hebben is zoveel mogelijk banen redden. We hebben het museum weer geopend, alsmede het café en race control. We hebben bekeken wat nodig was om het circuit weer in de oude staat te krijgen. We schatten in dat daarvoor 600.000 pond voor nodig is. Maar als de baan op Grands Prix-niveau wilt krijgen dan kun je meer nullen achter dat bedrag zetten. We willen weer operationeel worden. Hopelijk krijgen we dat snel voor elkaar."

Voor de lange termijn is de familie Wheatcroft nog op zoek naar een partij die de dagelijkse leiding van het circuit over wil nemen. Het circuit raakte de F1, de MotoGP en de Britse Superbikes kwijt. Vooralsnog zullen de World Superbikes en het British Touring Car Championship wel op het circuit plaats gaan vinden. In twaalf dagen tijd toonden twaalf partijen zich bereid om het beheer van het circuit over te nemen. Wheatcroft hoopt spoedig een nieuwe huurder te kunnen presenteren.

Italiaan dood na val uit ambulance

Door haast kunnen ongelukken ontstaan. Dat bleek onlangs maar weer in het zuiden van Italië, in de stad Bari. Een 80-jarige man is daar namelijk overleden nadat hij uit een ambulance was gevallen, berichtten Italiaanse media vandaag.

De bejaarde man zou door de ambulance naar een polikliniek gebracht worden voor röntgenfoto's, maar viel bij het wegrijden uit de ambulance. Hierdoor liep hij een schedelbreuk en hersenletsel op. De man heeft na het ongeluk nog enkele weken in het ziekenhuis gelegen, maar overleed onlangs aan de verwondingen die hij tijdens het incident opliep. Er is door het Openbaar Ministerie van Bari een onderzoek gestart naar het incident.

Nieuwe twijfels over Lockerbie-bewijs

Een onderzoek naar de bomaanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988 heeft nieuwe twijfels gezaaid. Het belangrijkste bewijsmateriaal tegen de Libiër die voor de aanslag is veroordeeld, het vermeende ontstekingsmechanisme van de bom, is nooit onderzocht en had de explosie bovendien nooit kunnen overleven. Dat stelt het BBC-programma Newsnight in de uitzending van vanavond.

De Libiër Abdel Basset al-Megrahi was veroordeeld op basis van onder meer het fragment van een printplaat, dat na de aanslag was gevonden. Het mechanisme zou een bom in het vliegtuig tot ontploffing hebben gebracht, maar uit het BBC-onderzoek blijkt dat het fragment nooit is onderzocht. Daardoor is nooit vastgesteld dat de printplaat überhaupt werd gebruikt voor de explosie.

Voor het programma heeft een explosievenadviseur van de Verenigde Naties de bom gereconstrueerd die bij de aanslag werd gebruikt. John Wyatt voerde twintig testexplosies uit, maar iedere keer bleef helemaal niets over van het ontstekingsmechanisme. De aanslag op het toestel van PanAm kostte 270 mensen het leven.

Bejaarde vrouw betrapt inbrekers op heterdaad

In Terheijden is een 89-jarige vrouw het slachtoffer geworden van een laffe woninginbraak. Twee donkergeklede mannen drongen gisteravond rond 19.00 uur de woning van de vrouw binnen, waarna ze de woning volledig overhoop haalden.

De bejaarde vrouw was op het moment van de inbraak thuis. De mannen troffen de vrouw dan ook in de woonkamer aan. De vrouw viel het tweetal direct met haar rollator aan, maar dat deed de mannen niets: ze gingen gewoon verder met hetgeen waarvoor ze gekomen waren. Ondertussen werd de vrouw bedreigd met een breekijzer en kon ze niets anders meer doen dan vanuit haar stoel kijken hoe de mannen een grote rommel in haar huis maakten.

De twee mannen gingen er uiteindelijk vandoor met een geldbedrag. Via de buren kon het slachtoffer toen de politie inschakelen.

'Referendum Icesave op 20 februari'

De regering van IJsland wil op 20 februari een referendum houden over het omstreden Icesave-akkoord. Dat bleek vandaag uit een wetsontwerp van de IJslandse regering, dat werd ingezien door persbureau Reuters.

Bij het referendum mag de IJslandse bevolking zich uitspreken over het wetsvoorstel dat de terugbetaling moet regelen aan Nederland en Groot-Brittannië van de miljarden euro's die de twee landen hebben voorgeschoten om spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave te compenseren.

Krajicek: "Federer halen budgettair onmogelijk"

Richard Krajicek heeft laten weten dat het onwaarschijnlijk is dat Roger Federer zijn opwachting maakt in Rotterdam. De directeur van het ABN AMRO World Tennis Tournament heeft laten weten dat het halen van de Zwitser financieel onmogelijk is.

"Het is budgettair gezien onmogelijk om Federer te strikken," aldus Krajicek. “Als je dat doet, kun je verder geen toppers halen. Het is ook een ‘tricky’ situatie, in het verleden heeft Federer een paar keer afgezegd voor toernooien die vlak na een Grand Slam plaatsvinden."

Rafael Nadal en Federer profiteren goed van elkaar. Omdat ze beiden al jaren het herentennis beheersen kunnen ze veel startgeld vragen. Een toernooi is vaak niet geslaagd als een of beide spelers op de startlijst staan. “Je ziet die situatie wel langzaam veranderen," zegt Krajicek. "Zeker als Novak Djokovic, Andy Murray of Juan Martin del Potro dit jaar één of meer Grand Slams wint. Maar op dit moment vormen Nadal en Federer nog een aparte categorie. Zij dragen een toernooi, maar zijn extreem duur."

Naast Nadal krijgen dit jaar ook Jo-Wilfried Tsonga, Novak Djokovic en James Blake een startpremie van Krajicek. Hij lieten weten dat daarmee het budget op is. Het toernooi begint op 8 februari.

Schedelbreuk voor Chivu

Voor Cristian Chivu is 2010 niet best begonnen. De verdediger van Internazionale liep in de wedstrijd tegen Chievo Verona een kleine breuk in de schedel op.

Chivu raakte geblesseerd in een luchtduel met Chievo-aanvaller Sergio Pellissier. In een poging de bal te koppen kwamen de hoofden van beide spelers tegen elkaar, waarbij de voormalig Ajacied er het slechtst vanaf kwam.

De medische staf van Inter heeft inmiddels de ernst van de blessure bevestigd. Vanwege de breuk is Chivu meteen onder het mes gegaan.

'Dynamo Moskou betaalt 2,2 miljoen euro voor Voronin'

Liverpool-spits Andriy Voronin zou naar verluidt zijn carrière voort kunnen zetten bij het Russische Dynamo Moskou.

Met een transfer naar de Russische hoofdstad zou een einde komen aan de moeilijke periode van de Oekraïner bij Liverpool, waar hij nooit veel aan spelen is toegekomen. Volgens The Times is Dynamo bereid 2,2 miljoen euro te betalen.

Voronin heeft in dienst van The Reds voor een groot deel op huurbasis bij andere clubs gespeeld. De aanvaller tekende op Anfield Road een contract van vier jaar, nadat hij transfervrij van Bayer Leverkusen overkwam.

Het vorige seizoen spendeerde Voronin grotendeels bij het Duitse Hertha BSC. Daar had de Oekraïner enigszins succes: hij scoorde elf doelpunten in twintig wedstrijden. In totaal speelde hij 27 Premier League-wedstrijden voor Liverpool waarin hij vijf keer scoorde

Bondscoach Ivoorkust bezorgd over Drogba

Vahid Halilhodzic, bondscoach van Ivoorkust, maakt zich zorgen over topspeler Didier Drogba.

De oefenmeester van de Olifanten is van mening dat de aanvaller van Chelsea teveel wedstrijden speelt. De nationale ploeg van Ivoorkust bereidt zich momenteel voor op het toernooi om de Afrika Cup, dat in Angola plaatsvindt.

"We zijn bezorgd over al onze spelers en vooral Drogba, die ontzettend veel wedstrijden speelt. Het is buiten proportie om een speler twee wedstrijden in drie dagen te laten spelen", aldus Valilhodzic tegenover Sky Sports.

"Dat eist teveel van spelers als Drogba. Tien dagen geleden was ik in Engeland om het te bespreken met Drogba, omdat ik niet wil dat dit zo doorgaat. Hij is een mens, geen machine", aldus de Bosnische bondscoach van de Ivorianen.

'Wijze Molukkers' vergaderen in Culemborg

Een groep 'wijze mannen' van Molukse afkomst heeft vandaag urenlang vergaderd over de problemen in de Culemborgse wijk Terweijde. De mannen komen van buiten de wijk. De groep  bestaat onder andere uit een advocaat.

De Molukse kerk in Culemborg meldde dit vandaag. Het is de bedoeling dat de 'wijzen' vanmiddag nog met de burgemeester van Culemborg, Roland van Schelven, een gesprek hebben.

De politie is met honderd agenten aanwezig in de wijk. Ook is er een samenscholingsverbod voor groepen van vier of meer personen afgekondigd. Er zijn inmiddels veertien personen gearresteerd. Uit gesprekken met de Marokkanen en Molukkers in de wijk blijkt dat de frustraties over de gebeurtenissen van de afgelopen weken diep zitten. Er hebben nog geen nieuwe geweldsuitbarstingen plaatsgevonden, alhoewel een groep Molukkers vannacht wel heeft geprobeerd de wijk binnen te komen. Deze groep werd weggestuurd door de politie.

Marokkaanse jongeren zinnen op wraak na de mishandeling van Omar Moussaoui. Molukkers daarentegen voelen zich weer slachtoffer van een groep 'Marokkaanse onruststokers' die de afgelopen weken veelvuldig auto's in brand zouden hebben gestoken. "Nederlanders laten zich aan de kant zetten. Zo zijn wij niet. Wij komen voor elkaar op in onze buurt,'' zegt de Molukse buurtbewoonster Anita Kakerissa. 

WK voetbal in Zuid-Afrika op 3D-tv

De Amerikaanse sportzender ESPN gaat een groot aantal wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika direct uitzenden via 3D-tv. Dit heeft een topman van ESPN, George Bodenheimer, gisteren aangekondigd.

De nieuwe "ESPN 3-D" dienst moet minstens 85 sportevenementen in het eerste jaar uitzenden, te beginnen met de openingswedstrijd van het WK voetbal, Zuid-Afrika tegen Mexico, op 11 juni.

De Japanse onderneming Sony gaat samen met Discovery Communications en de onderneming Imax in de Verenigde Staten voor 24 uur driedimensionale televisie zorgen. Dat hebben de drie ondernemingen gisteren bekendgemaakt. Het wordt naar verwachting in 2011 gelanceerd.

Spek met eieren tijdens zwangerschap goed voor baby

Uit een recent onderzoek is gebleken dat spek met eieren bevorderlijk is voor de intelligentie van de baby als de vrouw zwanger is. Een chemische stof in varkensvlees en eieren helpt het brein te ontwikkelen.

Londense wetenschappers ontdekten dat de stof choline baby's helpt om hersencellen te ontwikkelen, die te maken hebben met geheugen en het oproepen van herinneringen.

De onderzoeken werden gedaan op babymuizen. "Deze studie bij muizen toont aan dat een cholinerijk dieet de ontwikkeling van de hersenen bij de foetus verandert," aldus een wetenschapper.

Wel raadt professor Gerald Weissmann aan om niet te veel spek met eieren te gaan eten: "We gaan spek nu niet plots uitroepen tot gezonde voeding, maar deze studie doet ons wel opnieuw nadenken over wat we denken dat gezond is en wat niet. Dit bewijst nog maar eens dat een evenwichtige voeding voor de geboorte van vitaal belang is, het bepaalt de rest van het leven van een kind."

Sneeuwoverlast tijdens avondspits verwacht

De avondspits krijgt naar verwachting in het westen van het land te maken met sneeuwoverlast. Een gebied met winterse neerslag zakt langzaam vanuit Noord-en Zuid-Holland richting het zuidoosten.

Meteoconsult verwacht dat er in het westen van het land zo'n vijf centimeter sneeuw zal vallen en dat de sneeuwval twee tot drie uur aanhoudt. Tussen 17.00 uur en 18.00 uur ligt het neerslaggebied vermoedelijk tussen Amsterdam en Den Haag. Rijkswaterstaat verwacht rond het IJsselmeer veel problemen.

In Noord-Holland sneeuwt het al een deel van de dag. Wegen en snelwegen, onder meer de A9, N9, N245 en N248, zijn daardoor veranderd in ijsbanen. Door het dreigende tekort aan strooizout beperken veel gemeenten het strooien tot de hoofdwegen.

Met dank aan Fredo55 voor de submit.

Nederlandse Arnie wil 3D-film regisseren

Arnie, beter bekend als Reinout Oerlemans, wil een 3D-film gaan regisseren. Vanmorgen zei de regisseur in de radioshow van Edwin Evers, dat hij droomt om een 3D-film te gaan maken.

"Ik ben alweer stilletjes aan het dromen over een volgende film. Zeker als je nu kijkt naar dat 3D. Dat is wel magisch hoor. De techniek gaat zo onwijs snel. Het lijkt me best spannend om daarover na te denken," aldus de regisseur van de succesfilm Komt een Vrouw bij de Dokter.

"Ik heb al wel iets waarvan ik denk: jeetje wat een spannend verhaal. En daar ga je dan mee aan de slag. Ik ben lekker aan het pielen," vervolgt de ex GTST-erop de radio.

Het is nog niet bekend of het 3D-project van Reinout ook uitgevoerd wordt.

Briatore wil Piquet en anderen aanklagen

Flavio Briatore gaat mogelijk een rechtszaak beginnen tegen Nelson Piquet jr. Vorig jaar was het Piquet die de FIA als eerste inlichtte over crashgate. De 59-jarige Italiaan werd daarop levenslang geschorst, een straf die eerder deze week ongedaan werd gemaakt.

Op een vraag van de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport of hij nu Piquet voor de rechter zal slepen antwoordde hij: "Zeer waarschijnlijk. Het leed dat mij is aangedaan, zal ik niet snel vergeten."

Briatore denkt erover om weer actief te worden als rijdersmanager. "Afgezien van Heikki Kovalainen en Lucas di Grassi, heb ik nog steeds een goede band met de rijders", aldus de voormalige teambaas van Renault. Hij laat ook uitzoeken of hij de rijders die hem hebben verlaten na het schandaal kan aanklagen. "Ik zal de advocaten laten onderzoeken of we de coureurs die contractbreuk hebben gepleegd, voor de rechter kunnen slepen."

Sauerbreij zegeviert in Kreischberg

Nicolien Sauerbreij heeft vanmiddag in het Oostenrijkse Kreischberg de wereldbekerwedstrijd op de parallelslalom op haar naam geschreven.

De Nederlandse snowboardster, die de wereldbeker op de parallelslalom en de algemene wereldbeker in het seizoen 2007/2008 won, versloeg de Canadese Alexa Loo in de finale. Sauerbreij is overigens al zeker van de Olympische Spelen komende maand in Vancouver.

Sevilla haalt Stankevicius naar Spanje

Marius Stankevičius zal tot de zomer in het shirt van Sevilla te bewonderen zijn. De Litouwse rechtsback wordt gehuurd van Sampdoria, en de Spaanse club heeft een optie tot koop bedongen.

Nadat bij de jonge back Sergio Sánchez een hartafwijking werd geconstateerd ging Sevilla op zoek naar een stand-in voor rechtsback Abdoulay Konko. Daarbij viel het oog van trainer Manolo Jiménez op de Litouwse international Stankevičius. Sevilla heeft een optie tot koop bedongen op de verdediger, die ook centraal uit de voeten kan.

De boomlange Stankevičius speelt pas sinds 2008 voor Sampdoria. Daarvoor kwam hij zeven seizoenen uit voor Brescia, dat hem in 2001 uit Litouwen weghaalde bij Ekranas. De 28-jarige back speelde tot nu toe 49 interlands voor Litouwen.

Scooterverbod voor Franse ministers

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de ministers verboden nog op scooters te rijden. "Als je minister bent, dan geef je je scooter op", aldus Sarkozy naar aanleiding van een valpartij van de minister van Cultuur Mitterand.

Sarkozy wil dat de ministers altijd gebruik maken van hun dienstwagen met chauffeur. Verder raadt hij hen ook af om alleen met de trein te reizen.

Minister Frédéric Mitterand ging afgelopen maandag op een spekgladde weg onderuit met zijn scooter. Hij blesseerde daarbij zijn schouder. Mitterand heeft direct aangegeven zijn scooter niet meer te gebruiken. Vaak zijn tweewielers in Parijs het beste vervoermiddel om vlot door de altijd drukke stad te komen.

'Faith No More naar Pinkpop'

Uit een betrouwbare bron van de website Rockblog is gebleken dat de band Faith No More op het Pinkpopfestival in Landgraaf staat. Faith No More is vorig jaar weer begonnen aan een tour en deed daarbij ook Lowlands aan.

Vorig jaar kwam de band, na onderhandelingen met het Britse Downloadfestival, weer bij elkaar. Oorspronkelijk zou de band in 2008 weer bij elkaar komen. Vorig jaar stonden ze onder andere op het Hongaarse festival Sziget en het Belgische festival Pukkelpop.

Waarschijnlijk zullen de Amerikanen in 2010 de tour verlengen om ook op Pinkpop te kunnen optreden. Verwacht wordt is dat Faith No More, bij het eventuele verlengen van de tour, ook naar Rock am Ring en Glastonbury komen.

Naast Faith No More zijn ook Green Day, The Prodigy en Blink-182 te vinden op het internet als geruchten.

Adu vertrekt naar Griekenland

Freddy Adu zet zijn carrière voort bij de Griekse club Aris FC. Het voormalig toptalent uit de Verenigde Staten stond bij Benfica onder contract maar na mislukte verhuurperiodes bij AS Monaco en Os Belenenses mocht hij een nieuwe club zoeken.

Adu zal de komende achttien maanden op huurbasis uitkomen voor de Grieken. De Amerikaan bevestigde dat zelf op zijn twitterpagina. "Goed, jongens, de deal is rond. Heb een huurcontract van achttien maanden getekent bij Aris FC. Ik heb hier lang over nagedacht", aldus Adu.

De aanvaller maakte al op 14-jarige leeftijd zijn debuut in de MLS en twee jaar later in het nationale elftal van de VS. Hij werd getipt als een groot talent en een grandioze carrière werd hem voorspeld. In 2006 had hij een test bij Manchester United, maar daar kon hij niet tekenen en in 2007 koos hij voor Benfica. Voor de Portugezen speelde hij slechts elf duels en nu gaat hij dus zijn derde huurperiode in.

De Koning blijft voorlopig trainer FC Oss

Trainer/coach Hans de Koning blijft als eindverantwoordelijke voorlopig voor de spelersgroep staan. Ook zal hij als coach op de bank blijven zitten tijdens de wedstrijden van FC Oss. In goed overleg binnen de gehele technische staf is tot dit besluit gekomen. Dirk Heesen en Regilio Vrede blijven dus als assistent werkzaam.

In een eerder stadium maakte FC Oss bekend dat De Koning per 1 januari 2010 het stokje zou overdragen aan Dirk Heesen. Club en technische staf zijn van mening dat dit niet het goede moment is om dit te doen. Het tijdstip waarop dit nu zal gebeuren wordt in een later stadium bekend gemaakt.

FC Oss verblijft op dit moment in Turkije. Inmiddels is ook bekend geworden dat de club zaterdag a.s. oefent tegen het Russische Terek Grozny. Morgen oefent de club tegen algeheel amateur landskampioen WKE.

Ghoochannejhad naar Cambuur

Reza Ghoochannejhad verruilt Go Ahead Eagles per direct voor SC Cambuur. Cambuur maakte vandaag bekend dat de 22-jarige aanvaller een contract voor 2,5 jaar in Leeuwarden zal tekenen.

Voor Ghoochannejhad is Cambuur geen onbekend terrein. Hij begon namelijk zijn voetballoopbaan ooit in de jeugdopleiding van de club. SC Heerenveen haalde hem daar weg en verhuurde hem later aan FC Emmen en Go Ahead Eagles. Ghoochannejhad speelde dit seizoen op amateurbasis in Deventer.

De Bakker verslaat Haase in Chennai

Voor het eerst in zijn loopbaan heeft Thiemo de Bakker de kwartfinale bereikt van een ATP-toernooi. De Bakker versloeg in Chennai landgenoot Robin Haase met 6-3 en 6-4.

Haase en De Bakker serveerden allebei sterk in de eerste set. De Bakker kreeg een breekpunt en die wist hij te verzilveren. Hierdoor haalde hij de winst in de eerste set binnen.

Haase nam in het tweede bedrijf een 2-0 voorsprong. De Bakker sloeg echter hard terug door vier games op rij te winnen. Haase weigerde te capituleren en knokte zich langszij. De Bakker brak Haase echter in negende game en trok daarna de winst in de partij naar zich toe.

PVV'er Brinkman des duivels over satire

De satirische website Speld heeft zich de woede op de hals gehaald van PVV-Kamerlid Brinkman. Oorzaak: een artikel waarin 'Hero Brinkman' zich zogezegd opwindt over de manier waarop chansonier Ramses Shaffy na zijn overlijden vorige maand is bewierrookt in de media. Een beleidsmedewerker van de partij heeft per e-mail een eis neergelegd tot het weghalen van het stuk. 

In het gewraakte artikel worden Brinkman uitspraken in de mond gelegd als: "deze van een islamistisch Egyptische vader afkomstige hangjongere uit de jaren zeventig is te typeren als een wegbereider van de islamisering." De PVV'er vind het stuk "zeer kwetsend", "smakeloos" en als het aan hem ligt gaat het schrijven "zo spoedig mogelijk" de prullenbak in.

Vooralsnog lijkt het Kamerlid bot te gaan vangen. "De verdedigers van het vrije woord die eisen dat wij iets verwijderen, met als hoofdreden dat ze het ‘kwetsend’, ’smakeloos’, en ‘niet goed’ vinden? Dan hebben ze op hun eigen site ook nog heel wat werk te verrichten", zo stelt hoofdredacteur Melle van den Berg van de Speld, die zich dan ook niet geroepen voelt het artikel weg te halen.

'Vulkanen zijn wereldwijd onrustig'

De afgelopen dagen zijn verspreid over de wereld diverse vulkanen uitgebarsten. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen, maar moesten wel tienduizenden mensen worden geëvacueerd.

Sinds half december is de vulkaan Mayon op de Filipijnen actief, maar deze lijkt nu tot rust te komen. In totaal werden 50.000 mensen geëvacueerd. Afgelopen weekend barstten twee vulkanen uit. Zaterdag kwamen grote lavastromen uit de vulkaan Piton de la Fournaise op La Réunion. De zeer actieve vulkaan komt doorgaans meerdere keren per jaar tot uitbarsting.

Zondag barstte de Colombiaanse vulkaan Galeras uit. Duizenden mensen moesten hun huizen verlaten, niemand raakte gewond. Bewoners uit de streek dichtbij Equador worden geregeld geëvacueerd als gevolg van natuurgeweld.

Afgelopen maandag was het de beurt aan Niyamulagira in het Virungapark in Congo. In het gebied van de vulkaan, die sinds 1882 al 35 keer is uitgebarsten, wonen zeer zeldzame berggorilla's, maar deze worden niet direct bedreigd. Ook in Equador barstte deze week een vulkaan uit. Gisteren spuwde de 5.016 meter hoge Tungurahua steen en lava naar buiten. In de omgeving zijn reeds twintig aardbevingen geregistreerd.

Tot slot geeft sinds vandaag vulkaan Turrialba in het Midden-Amerikaanse land Costa Rica weer teken van leven. De vulkaan ligt veertig kilometer verwijderd van de hoofdstad San Jose en er is sinds 1866 geen eruptie meer geweest. Evacuaties zijn gaande in de omgeving van de vulkaan.

Meer informatie over vulkanen en 'The Ring of Fire' vind je in De Elementen.

Jaaroverzicht 2009: "The Gates"

Het sportjaar 2009 ligt al een paar dagen achter ons. FOK!sport geeft een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Helaas werd ook 2009 geteisterd door schandalen, straffen en boetes. We hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet.

Voetbal

Begin 2009 werd bepaald dat de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord de komende vijf jaar worden gespeeld zonder de aanhang van de bezoekende club. Deze maatregel werd genomen omdat er, ondanks waarschuwingen, blijvend sprake was van misdragingen, geweldsincidenten en spreekkoren van de fans van de twee clubs. De tuchtcommissie in Bolivia bepaalde dat een voetballer uit Paraguay veertig wedstrijden niet mocht spelen. Dit vanwege agressief gedrag tegen een scheidsrechter. Voetballers Barry Ferguson en Allan McGregor kregen van de Schotse FA een  levenslange schorsing. Het drinkende duo werd al eerder uit de selectie van Glasgow Rangers gezet.

Pepe van Real Madrid kreeg een schorsing van tien wedstrijden omdat hij zich in het duel met Getafe ernstig vergreep aan zijn tegenstander. Pepe ging uitzinning van woede over een vermeende schwalbe twee keer op Javi Casquero staan en kreeg rood. De voetbalbond in Frankrijk (LPF) schorste in maart Kader Mangane  voor de rest van het seizoen na een grove charge op een speler van Valenciennes. De UEFA schorste de Macedonische club FK Pobeda voor acht jaar van deelname aan Europese competities. De club kreeg de straf vanwege het feit dat hij tegen de regels van de UEFA in de uitkomst van een wedstrijd manipuleerde. Op 4 augustus 2009 werd Gino Coutinho, doelman van ADO Den Haag, gearresteerd nadat in een loods in Ens die op zijn naam stond een wietplantage was aangetroffen. Alex Witsel raakte tijdens het duel Anderlecht - Standard in opspraak door een zware overtreding met gestrekt been op Marcin Wasilewski te maken, die met een dubbele open beenbreuk moest worden afgevoerd. Op 1 september besliste de Belgische Voetbalbond dat Witsel geschorst werd tot en met 23 november 2009. Standard Luik ging echter in beroep, waarna Witsel strafvermindering kreeg.

Half november doken er berichten op dat de voetbalwereld werd opgeschrikt door een mogelijk gokschandaal. Verschillende mensen werden opgepakt en een aantal ploegen werd hiermee in verband gebracht. Ook in Nederland zouden er een aantal ploegen bij betrokken zijn, te weten FC Oss, FC Den Bosch en FC Eindhoven. Bij de eerstgenoemde club zou zelfs een zogenaamde belchinees zijn gesignaleerd. Deze mensen zouden gedurende de hele wedstrijd statistische gegevens doorbellen naar wedkantoren, die eveneens betrokken zouden zijn bij de gokschandalen. Toch is er tot dusver nog geen zekerheid of deze mensen dat ook daadwerkelijk doen. Op eerste kerstdag overwoog Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB), zelfs om een belverbod in te voeren. Op die manier zou hij de gokpraktijken in Nederland tegen willen gaan. Enkele dagen later zei diezelfde Kesler echter dat supporters ook in 2010 gewoon mogen blijven bellen.

Formule 1

Er waren in 2009 verschillende gates die voor opschudding zorgden in de Formule 1. Zo was er crashgate waar Nelson Piquet junior verklapte dat de crash die hij had in de race van Singapore 2008, waar teamgenoot Fernando Alonso won, vooropgezet was. Renault kreeg daarvoor een schorsing van twee jaar voorwaardelijk en teambaas Flavio Briatore werd voor altijd uit de Formule 1 verbannen. Begin 2010 werd deze straf overigens opgeheven. Het meest spraakmakend aan het begin van het seizoen was de dubbele diffuser, die Brawn GP, Toyota en Williams onder hun wagens hadden gemonteerd en daardoor aanmerkelijk meer downforce kregen. Na protesten van Red Bull Racing en andere teams als Ferrari en Renault, kwam er een onderzoek. Maar ook het Hof van Beroep was uiteindelijk van mening dat deze vorm van diffusers legaal was.

Diversen

De 19-jarige Chinese schaatser Song Xingyu werd voor een jaar geschorst omdat hij bij wedstrijden in eigen land zijn middelvinger opstak naar het publiek nadat dat hem uitfloot. Een 16-jarige rugbyer uit Australië kreeg een schorsing van twintig jaar. De knaap ging in de juniorenfinale van de National Rugby League tussen zijn Blacktown City en Lower Mountains volledig door het lint.  Ook de Italiaanse wielrenner Gianni Da Ros kreeg een schorsing van twintig jaar. Die werd hem door het Italiaanse antidopingtribunaal opgelegd omdat hij was betrokken bij de handel in doping. Op 14 juli 2009 werd er tijdens de Tour de France bij de tiende etappe als experiment zonder oortjes gekoerst. Dit moest de koers spannender maken. Dit leidde tot protest bij de wielerploegen en zij weigerden die dag voluit te koersen. De vrijdag daarop zou er ook zonder oortjes worden gekoerst maar dit werd uiteindelijk teruggedraaid. Op 25 september 2009 maakte de UCI bekend dat binnen afzienbare tijd het gebruik van oortjes bij het wielrennen wordt verboden.

Het faillissement van DSB Bank had ook gevolgen voor verschillende sporten. Alleerst bij voetbalclub AZ, Dat liet weten dat er voor het lopende seizoen geen gevolgen zouden zijn. De sponsorbijdrage was al betaald. In november verdween de naam DSB wel van het stadion van de landskampioen. De langebaanschaatsploeg moest op zoek naar een nieuwe sponsor. In november werd bekend dat de ploeg verder ging onder de naam Control. De marathonschaatsploeg heeft nog geen nieuwe  sponsor. De strijd om de DSB Cup werd veranderd in Marathon Cup. En ook de wielerploeg van Marianne Vos moest op zoek naar een nieuwe sponsor.

Dit was het laatste jaaroverzicht van FOK!sport. Hieronder hebben we de linkjes naar de andere overzichten nog even op een rijtje gezet.

- Wielrennen
- Tennis

- Doping

- De overledenen
- Autosport
- Formule 1
- Voetbal: Hoofdklasse
- Schaatsen
- Sport algemeen
- Betaald voetbal

School geen schuld aan loverboy-affaire

De school in Zwolle van een loverboy-slachtoffer is niet aansprakelijk voor de schade. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdag bepaald. De school heeft volgens de rechter niet onjuist gehandeld, zoals het slachtoffer claimde.

De scholiere, die de school bezocht van 2001 tot eind 2004, eiste 50.000 euro smartengeld en een schadevergoeding voor studievertraging. Het meisje stelde vanaf de eerste klas te hebben gespijbeld en door een loverboy uit de klas te zijn gehaald. Regelmatig ging zij, zonder dat haar moeder het wist, niet naar school. In plaats daarvan werd zij misbruikt onder leiding van de loverboy.

De school heeft volgens het meisje niet voor een goed veiligheids- en absentiebeleid gezorgd, en heeft haar moeder niet ingelicht over haar verzuim. Daardoor kon zij, zo stelt zij, slachtoffer worden van de loverboy. In 2006 gaf de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs de moeder gelijk, toen zij een klacht had ingediend tegen de school over het onveilige schoolklimaat.

Volgens de school is het in de eerste plaats de plicht van de moeder om te zorgen dat haar dochter naar school gaat. De school stelt door de jaren heen de scholiere zoveel mogelijk te hebben begeleid.

De rechter gaf de school gelijk. De school heeft de bijzondere zorgplicht volgens de rechter niet geschonden. Daarnaast ligt de zorg voor een minderjarig kind primair bij de ouders.

Den Helder is uitgestrooid

In Den Helder is vanochtend een flink pak sneeuw gevallen. Toch worden de wegen in de Marinestad niet meer gestrooid. De reden: het strooizout is bijna op. Volgens de gemeente is er nog net genoeg om één ronde te rijden. Het is nog niet duidelijk wanneer de voorraad weer kan worden aangevuld.

Gemeentewerkers hebben gepoogd om met sneeuwruimers de wegen weer enigszins begaanbaar te maken, maar gezien het resultaat, spekgladde wegen, zijn ze daarmee gestopt. Nu wordt gewacht met strooien tot de weersomstandigheden verbeteren.

Het ROC in Den Helder heeft haar leerlingen naar huis gestuurd. Het openbaar vervoer ligt grotendeels plat en de onderwijsinstelling wil haar leerlingen in staat stellen toch thuis te komen.

Berger bergt voetbalschoenen op

Patrik Berger is per direct gestopt met voetbal. De 36-jarige voormalig Tsjechisch international van Sparta Praag werd de afgelopen jaren achtervolgd door blessures en besloot daarom een punt te zetten achter zijn loopbaan. 

Berger, die eerder onder andere speelde bij Borussia Dortmund, Liverpool en Aston Villa, speelde 44 interlands voor het Tsjechische team waarin hij achttien goals maakte. Hij was een van de sterren van de Tsjechische ploeg die tussen 1996 en 2004 furore maakte onder leiding van bondscoach Karol Brückner.   

Sony komt met Michael Jackson Playstation 3 bundel

Met het overlijden van Michael Jackson vorig jaar is er een ware hype begonnen. De verkoop van zijn CD's was kort na zijn dood verdriehonderdvoudigd, er verscheen een documentaire over zijn leven voordat de 'King of Pop' zelfs maar in de grond zat en dit jaar verschijnen er maar liefst vier verschillende televisieprogramma's waarin er gezocht wordt naar de nieuwe Michael. Natuurlijk kan de gamesindustrie niet achter blijven en Sony zal de eerste zijn die aan deze rage mee gaat doen.

Sony Computer Entertainment Japan heeft namelijk bekend gemaakt dat er een heuse Michael Jackson Playstation 3 bundel zal verschijnen. Voor ¥33,500 (zo'n $366) krijg je een Playstation 3 met een harde schijf van 120 GB, een draadloze DUALSHOCK 3 controller, een stroomkabel, een AV kabel, een USB kabel en een exemplaar van 'This is It' on Blu-ray.

 

MJ Playstation 3

 

De bundel is alleen aangekondigd voor Japan en zal vanaf 27 januari in de winkels liggen. Volgens VG247 zal Sony de bundel niet in Engeland uit gaan geven wat waarschijnlijk betekent dat de bundel ook niet in Nederland zal verschijnen. 

Haglund op weg naar sc Heerenveen

SC Heerenveen heeft een akkoord bereikt met middenvelder Philip Haglund. De 22-jarige Zweed kan, als Heerenveen ook overeenstemming bereikt met Haglunds huidige club IF Brommapojkarna, een contract voor 4,5 jaar tekenen.

Haglund is een middenvelder die ook in het centrum van de defensie uit de voeten kan. Hij heeft in Stockholm nog een contract tot de winter van 2011.  Vorige maand werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Zweedse nationale ploeg, voor twee oefenduels in Oman.

 

Ook Davydenko bij AMRO World Tennis Tournament

Volgende maand zullen er vier tennissers uit de mondiale top tien deelnemen aan het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft vandaag het deelnemersveld gespresenteerd.

Van Rafael Nadal, de Serviër Novak Djokovic en de Fransman Jo-Wilfried Tsonga was de deelname al bekend. Vandaag werd ook de komst van de nummer zes van de wereld, Nikolaj Davydenko, bevestigd,

De Nederlanders Robin Haase en Thiemo de Bakker ontvingen eerder al een wildcard voor het toernooi dat op 8 februari van start gaat.

'Bortolotti naar Toro Rosso'

Het lijkt er steeds meer op dat Jaime Alguersuari niet de tweede coureur wordt bij Scuderia Toro Rosso. De Spanjaard leek al bijna zeker van een stoeltje bij het Formule 1-team, maar een bevestiging van het nieuws bleef uit. Nu lijkt de Italiaan Mirko Bortolotti in beeld te zijn bij de Italiaanse renstal.

De Italiaanse coureur kwam vorig jaar uit in de Formule 2 en eindigde daar op een vierde plaats in het kampioenschap. Bortolotti maakte vorig seizoen deel uit van het ontwikkelingsprogramma van Red Bull, maar heeft nog geen plaats voor 2010, terwijl Brendon Hartley en Daniel Ricciardo dat wel hebben.

Opvallend is ook dat de 20-jarige Italiaan een link met Ferrari heeft. Hij mocht in 2008 als kampioen van de Italiaanse Formule 3 testen met een F2008. Hiermee verbrak hij vorige winter het ronderecord op het circuit van Fiorano. Deze winter testte hij twee dagen voor Toro Rosso maar maakte daar weinig indruk. Toch lijkt hij in beeld te zijn om Alguersuari op te volgen.

'Accu's en winterbanden niet aan te slepen'

Het loopt storm bij garagebedrijven door de vele pechgevallen, veroorzaakt door het strenge winterweer. De winterbanden en nieuwe accu's zijn volgens Gijs Bosman van de Bovag niet aan te slepen en de telefoon van de pechhulplijn staat roodgloeiend. "We hebben in december 40 procent meer telefoontjes met pechgevallen gehad vergeleken met het voorgaande jaar. Met deze kou krijgen auto's het extra voor de kiezen", aldus Bosman.

Het niet willen starten van de auto omdat de accu het heeft begeven is een van de meest voorkomende problemen. Dat kan weer allerlei elektronische storingen veroorzaken. "Wat je ook veel ziet zijn bevroren handremmen. Bij deze strenge vorst kun je de auto maar beter niet op de handrem zetten", aldus woordvoerder.

Ook komt het de laatste weken vaak voor dat de koelvloeistof en de remvloeistof bevriest. Bij auto's met achterstallig onderhoud kan het voorkomen dat er vocht in de remvloeistof komt, waardoor remproblemen kunnen ontstaan.

Opnieuw lijken voor Griekse kust

Griekse vissers hebben vandaag voor de derde dag op rij lichamen van vermoedelijke bootvluchtelingen gevonden. Vandaag troffen ze drie stoffelijke overschotten aan in de delta van de rivier de Maritsa, nabij de grens met Turkije. Eergisteren en gisteren waren daar in totaal al negen lijken ontdekt. De autoriteiten vermoeden dat de slachtoffers verdronken zijn bij een poging de rivier over te steken, zoals lokale media berichten.

In oktober verdronken ook al acht migranten in de Maritsa. De grensregio van de rivier is net als de Egeïsche Zee een route die veel wordt gebruikt door mensensmokkelaars.

Eerste pijnpoli voor brandwondenpatiënten

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een polikliniek geopend voor patiënten met chronische pijnklachten. Het is de eerste pijnpoli die ook specifieke pijnklachten van mensen met brandwonden behandelt. Dat maakte het ziekenhuis vandaag bekend.

"Brandwonden en brandwondgenezing gaan gepaard met specifieke pijnklachten die helaas ook nog langdurig aanwezig zijn", zegt anesthesioloog Rien van der Vegt, een van de initiatiefnemers. "Dit is een extra grote belasting voor patiënten bij wie het leven door de brandwonden toch al overhoop wordt gegooid. Pijnbestrijding bij brandwonden luistert daarom ontzettend nauw."

De polikliniek gaat daar ook onderzoek naar doen. Daarnaast biedt de polikliniek behandeling aan andere mensen met chronische pijn, zowel volwassenen als kinderen. Ook gaat zij zich richten op pijnbestrijding bij patiënten met een kwaadaardige aandoening.

Myanmarese videojournalist krijgt 20 jaar cel

Een videojournalist is op oudejaarsdag tot twintig jaar celstraf veroordeeld door een rechtbank in Myanmar (Birma). De 25-jarige Hla Hla Win zou de Myanmarese wet op elektronische communicatiemiddelen hebben overtreden. Een vrouw die haar begeleidde, moet 26 jaar de cel in. Dat hebben mensenrechtengroeperingen vandaag laten weten.

De freelance journaliste werd in september opgepakt na een bezoek aan een boeddhistisch klooster in de plaats Pakokku. Hla Hla Win werkte voor de in Noorwegen gevestigde Myanmarese tv-zender Democratic Voice of Burma. In oktober werd ze al tot zeven jaar celstraf veroordeeld, omdat ze met opzet een illegaal geïmporteerde motor had gebruikt, wat volgens de Myanmarese import-exportwet verboden zou zijn.

Volgens journalistenorganisatie Reporters sans frontières (RSF) zitten zeker dertien journalisten en bloggers achter de tralies in het door de militaire junta bestuurde land. Op de jaarlijks door RSF gepubliceerde lijst van de persvrijheid staat Myanmar in de onderste regionen.

Van Marwijk mogelijk ook bondscoach na WK2010

Dagblad De Limburger meldt dat Bert van Marwijk het als een serieuze optie ziet om ook na het komende wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika aan te blijven als bondscoach van het Nederlands elftal.

Momenteel lopen er al onderhandeling tussen Rob Jansen, de zaakwaarnemer van Van Marwijk, en de KNVB. "De gesprekken zijn nu nog in de beginfase. Maar als ik ga praten, is mijn insteek om verder te gaan. Voor beide partijen geldt in ieder geval dat je het goed naar je zin moet hebben," aldus Van Marwijk.


Van Marwijk heeft nog een contract met de Nederlandse voetbalbond dat na het komende WK afloopt. Voor 1 maart aanstaande willen beide partijen duidelijkheid over eventuele verlenging van de verbintenis.

HD-versie van de Nintendo DS in ontwikkeling

De laatste versie van de Nintendo DS (de DSi XL) is hier nog niet eens verschenen en nu heeft heeft Satoru Iwata, de president van Nintendo, al aangegeven dat zij momenteel bezig zijn met het ontwikkelen van nog een andere versie van de DS .

 

Iwata deelde in een recentelijk interview mede dat de nieuwe DS voorzien zal zijn van een high definition-scherm en een motion sensor, maar hij wilde er voor de rest nog niks over kwijt. Iwata geeft wel duidelijk aan in het interview dat het hier gaat om een nieuw DS-model, maar het is nog onduidelijk in hoeverre we hier kunnen praten over een geheel nieuw DS-systeem, bijvoorbeeld zoals de stap die de Game Boy maakte naar de Game Boy Advance, of dat het hier toch weer gaat om een voortzetting van de gewone DS, met een scherm met hogere resolutie en de extra motion sensor. 

 

In het interview gaf Iwata ook aan dat de Wii Vitality Sensor er zeker nog aan staat te komen en dat Nintendo de nieuwe software hiervoor gaat aankondigen in juli. Tevens liet Iwata los dat de nieuwe Legend of Zelda voor de Wii tegen het einde van het jaar uit zal komen.

Henin naar kwartfinales Brisbane

Justine Henin heeft de kwartfinales bereikt van het WTA-toernooi in het Australische Brisbane. De Belgische versloeg Sesil Karatantsjeva uit Kazachstan met 6-4 en 6-3.

Henin kende in beide sets een haperende start en kwam met 2-0 achter. Ze raakte echter niet in paniek en schroefde het tempo wat op. Daarna werd ze nog wel bij 5-2 in de tweede set gebroken, maar Henin brak gelijk terug en haalde daarmee de winst binnen.

[Dakar] Van den Goorbergh: "Buggy uit woestijn halen"

Voor Jurgen van den Goorbergh was zijn Dakar-avontuur snel ten einde. De Nederlander reed dit jaar in een McRae Buggy en zou de rally door Argentinië en Chili solo gaan volbrengen. Pech met onder meer vele gebroken assen zorgde er voor dat de voormalig motorcoureur zijn missie al in de derde etappe moest staken. Of hij in 2011 weer mee gaat doen weet hij nog niet.

"Volgend jaar? Laten we eerst dit jaar maar afronden - Kees heeft de buggy in de woestijn laten staan en is per helicopter terug gebracht naar het bivak. Nu is het zaak de buggy veilig te stellen en dat wordt buffelen - het is nu een graad of 42! De weersvoorspelling voor morgen is zandstormen dus het is zaak vandaag hier weg te komen," zei Van den Goorbergh op zijn website.

"Ik heb nog niet echt de tijd genomen stil te stan bij de gebeurtenissen van gisteren en de afgelopen dagen. Ik hoef je niet te vertellen dat ik baal als een stekker en zo absoluut niet gedacht (gehoopt) had dat de rally zou verlopen. Tijd om er verder bij stil te staan is er niet. We gaan eerst deze buggy veilig stellen en daarna zullen we gaan bekijken wat we wanneer gaan doen en hoe we thuis komen. Daar zijn we nu al een dikke 4 uur mee bezig en ik denk dat we nog wel even aan het tobben zijn!"

Ecclestone: "Briatore is welkom in de Formule 1"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heet Flavio Briatore van harte welkom in de paddock. De Brit doet deze uitspraak naar aanleiding van de winst van de Italiaan in het proces dat hij tegen de FIA aangespannen had. Die had Briatore levenslang verbannen uit de Formule 1.

Gisteren maakte de Tribunal de Grande Instance in Parijs bekend dat Briatore op alle punten in het gelijk werd gesteld in zijn zaak tegen de FIA. "Ik zeg je dat in deze tijd zelfs moordenaars geen levenslang krijgen en het hof is het daar mee eens," zei Ecclestone tegen Express. "Hij is welkom om terug te keren op het paddock. Hij was een geweldig karakter in de F1, maar ik weet niet zeker of hij nu al terug wil komen. Het is goed voor hem, maar niet voor de FIA als je de uitspraak zo leest."

"Ik denk niet dat hij nu terug wil keren. Het is lastig voor iemand die gestraft is voor iets dat hij verkeerd deed om terug te keren." Verwacht wordt dan ook dat Briatore alleen het managen van coureurs weer op zal pakken. Daarnaast zal de flamboyante Italiaan meer tijd in zijn club Queens Park Rangers gaan steken.

'Ik was óók getrouwd met Michael Jackson!'

En we hebben er weer een mysterie bij rond Michael Jackson. Lisa Marie Presley en Debbie Rowe blijken namelijk niet zijn eerste en tweede, maar zijn tweede en derde echtgenote te zijn geweest. Ene Shellie Doreen Smith claimt tenminste reeds in de jaren zeventig met de vorig jaar overleden King of Pop in het huwelijksbootje te zijn gestapt. Dat meldt de website TMZ vandaag.

Merkwaardig genoeg kan de vrouw zich weinig meer herinneren van de Grote Dag. Kleine details als de trouwdatum en trouwlocatie zijn haar in de loop der jaren lichtelijk ontschoten. Ze weet wel dat het waarschijnlijk in New York was, ergens in de jaren zeventig. Een aantal medewerkers van het hotel waar het nieuwbakken bruidspaar verbleef zouden in elk geval getuige zijn geweest. Ook wist ze niet te vertellen hoe en wanneer het huwelijksbootje strandde.

Presentatie nieuwe Sauber op 31 januari

Het BMW Sauber F1 Team zal op 31 januari in Valencia haar nieuwe bolide gaan onthullen. De Zwitserse renstal doet dit op de zondag voorafgaande aan de eerste testsessie van de Formule 1 deze winter. De auto zal onthuld worden op een locatie naast het circuit.

Voor 2010 zal het team van Peter Sauber gebruik gaan maken van de diensten van Kamui Kobayashi. De Japanner komt over van Toyota waar hij in de twee races die hij kreeg indruk maakte. De tweede coureur van de renstal uit Hinwill is nog niet bekend. Het lijkt te gaan tussen Giancarlo Fisichella, Pedro de la Rosa en Christian Klien.

Darksiders misschien naar het witte doek

Aanstaande vrijdag kunnen jullie hier op FOK!games een review verwachten van Darksiders, een nieuwe actie-RPG met artwork en stijl van de hand van Joe Madureira, een bekende naam in de wereld van comic books. Hoewel de game maar amper gereleased is, heeft Madureira laten weten dat Hollywood al serieuze interesse getoond heeft om er een film van te gaan maken. Ook wordt er door THQ naar gekeken of het een optie is om er een eigen reeks comic books van te maken.

Blijkbaar bestaat er dus veel interesse in dit verhaal, gebaseerd op de vier ruiters van de apocalypse uit het Nieuwe Testament. Kans is dus groot dat de game niet het enige is dat we mogen verwachten.

Darksiders

Muizennest in papierwerk politieagent

Een Londense politieagent had op zijn bureau zoveel rotzooi liggen dat muizen een nest hadden gemaakt in het vele papierwerk. Dat meldt de Britse krant Daily Telegraph. Overigens bestond het nestje volgens een woordvoerder niet alleen uit aan politiewerk gerelateerd papier.

Het politiebureau in de Londense wijk Kennington kampte met een muizenplaag en schakelde een ongediertebestrijdingsbedrijf in. Terwijl de bestrijdingsdienst bezig was vonden de aanwezige agenten muizenkeutels op hun bureau, waarop ze hun bureaus doorzochten. Bij één der agenten was het raak: hij trof een nest in zijn papierwerk.

Het laat zich raden dat de agent in kwestie redelijk het schaamrood op de kaken stond. Of hij ook een sanctie heeft gekregen is niet bekend. Aangezien ook veel van de bureaus van zijn collega's te wensen overlaten qua orde en netheid heeft de leiding er bij het personeel op gehamerd de bureaus aan het einde van elke werkdag netjes achter te laten.

Blunder Belgische bond bij inplannen oefeninterland

De Belgisch bond heeft een flinke blunder begaan bij het inplannen van een oefeninterland. De KBVB nam contact op met het zwakkere Noord-Ierland, terwijl Dick Advocaat een duel wilde spelen met Ierland.  

Die communicatiefout zorgt er wel voor dat de Rode Duivels op korte termijn een nieuwe opponent moeten vinden om tegen te spelen op 3 maart. Het duel met Noord-Ierland is inmiddels afgezegd. Oekraïne is nog een optie voor Advocaat.

"Ideaal is dit scenario niet", zei bondsvoorzitter Marie Philips met gevoel voor understatement tegenover de Belgische media. "Veel vriendschappelijke wedstrijden zijn al geregeld."

City bereikt recordverlies in Engels voetbal

Manchester City leed afgelopen jaar een verlies van liefst 109 miljoen euro. Nooit eerder kwam een Engelse club met een dergelijk verlies op de proppen.

De verliescijfers zijn berekend tot 31 mei 2009. De transfers die erna plaats hebben gevonden zijn niet opgenomen. De honderd miljoen euro die de club uitgaf aan spelers staat derhalve niet in het overzicht.

De overgang van Robinho naar The Citizens, die de club veertig miljoen kostte, is er wel in opgenomen. Later legde de club ook nog Jô, Shay Given en Craig Bellamy vast.

Positief nieuws is er ook voor City. De omzet van de club is met zes procent gestegen naar 102 miljoen euro

Lokale leider al-Qaeda in Jemen gepakt

Jemenitische veiligheidsfunctionarissen hebben een leider van de lokale tak van al-Qaeda gevangengenomen. Het gaat om Mohammed al-Hanq, kopstuk van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Dat heeft een veiligheidsfunctionaris ter plaatse vandaag bekendgemaakt.

Het Jemenitische leger had eergisteren in het noorden van het land een aanval uitgevoerd op vermoedelijke AQAP-strijders. Daarbij werden twee mensen gedood en drie anderen verwond, onder wie al-Hanq. De gewonden wisten toen te ontkomen. De doden waren mogelijk lijfwachten van al-Hanq. De drie gewonden zijn volgens de functionaris gisteren al opgepakt in een ziekenhuis in de provincie Amran ten noorden van de hoofdstad Sanaa. De groep zou achter een dreiging voor een terreuraanslag zitten, waardoor verscheidene ambassades in Sanaa besloten eind vorige week en begin deze week hun deuren te sluiten. Ook de Nederlandse ambassade sloot eergisteren haar deuren voor het publiek.

Jonge homo's hebben vaak onveilige seks

Jonge homo's die nog niet al te lang geleden uit de kast zijn gekomen hebben vaak onveilige seks. Zij vrijen met diverse andere mannen zonder hierbij condooms te gebruiken. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op hiv. Voorlichtingscampagnes over hiv zouden zich dan ook speciaal op deze groep moeten richten, vindt psycholoog Dirk Franssens.

Franssens heeft de afgelopen tijd voornamelijk via internet onderzoek gedaan naar het seksuele gedrag van jonge homo's die nog geen jaar geleden uit de kast gekomen zijn. Hij kwam tot zijn keuze voor het internetplatform omdat gebleken is dat meer dan de helft van de homo- en biseksuele mannen onder de 25 jaar minimaal eenmaal per dag een homosite bezoekt.

Het onderzoek, waarop Franssens deze maand promoveert aan de Universiteit Maastricht, werd samen met het Aids Fonds uitgevoerd.

Groot-Brittannië wint ook tweede duel Hopman Cup

Tijdens de strijd om de Hopman Cup in het Australische Perth heeft Groot-Brittannië ook zijn tweede groepsduel gewonnen  Andy Murray en Laura Robson versloegen het Duitse duo Philip Kohlschreiber en Sabine Lisicki met 2-1.

Lisicki zette Duitsland op voorsprong door Robson met 7-6 en 6-3 te verslaan. Murray liet echter in zijn partij tegen Kohlschreiber zien dat het met zijn vorm wel goed zit. De nummer vier van de wereld won met 6-4 en 6-1. Het afsluitend dubbelspel wonnen Murray en Robson vervolgens met 6-3 en 6-2.

Pedopartij ziet nieuwe kans na oude FOK!poll

De Partij voor naastenliefde, vrijheid en diversiteit, de pedopartij, zegt graag terug te willen keren in de politiek. Door een wetswijziging die dit jaar is ingegaan zien zij een nieuwe kans om in de Tweede Kamer te komen. 

Aanhangers van de pedopartij worden door deze wetswijziging niet langer met hun volledige naam genoemd op een lijst met zogenaamde ondersteuningsverklaringen. Dit weerhield de meeste aanhangers uit angst voor represailles. Hierdoor was het onmogelijk voor de partij om mee te doen aan de verkiezingen. Nu alleen de voorletter, achternaam en woonplaats gepubliceerd worden denkt de partij wel kans te maken. 

De pedopartij zegt dat 5% van de Nederlandse bevolking achter de standpunten van de partij staat. Hierop wil de partij dit jaar, door bijvoorbeeld promotiefilmpjes op hun website te gaan zetten, campagne gaan voeren voor een zetel in de Tweede Kamer.

FOK!
Zij baseren zich op een FOK!poll uit 2006 waar FOK! vroeg of de Pedopartij verboden zou moeten worden. In de poll zeiden 550 mensen, 5% van het totaal, tegen een verbod van de partij te zijn. Zij waren het in 2006 eens met de standpunten van de partij. 

Ruim 7500 mensen, 67%, zeiden in 2006 voor een verbod van de partij te zijn. Zij waren van mening de pedofilie walgelijk is en niet valt goed te praten. Een kwart van de deelnemers aan de poll vond een verbod geen optie. Zij vonden dat de vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Ze noemden de partij echter wel walgelijk. 

Niet representatief
Deze FOK!poll uit 2006 is vandaag de dag natuurlijk niet langer representatief voor mensen die in 2006 hun mening kenbaar maakten. De publieke opinie verandert voortdurend en wordt beïnvloed door nieuwe denkbeelden en informatie. Zeker op internet baseren mensen hun mening vaak op de laatste gebeurtenissen en berichtgeving over het onderwerp dat ter discussie staat.

Een steekproef van bijna 4 jaar oud kan volgens FOK! dus niet gebruikt worden om een representatief beeld te geven van het percentage van de Nederlandse bevolking dat vandaag de dag achter de standpunten van de partij zou staan.  Ook distantieert FOK! zich met klem van de pedopartij en haar standpunten.

[NHL] Ducks verslaan Red Wings

De Anaheim Ducks hebben de Detroit Red Wings, die nog altijd met veel blessures kampen, met 4-1 verslagen. Saku Koivu hielp zijn team met een knappe shorthanded goal op gang. Goalie Jonas Hiller maakte 38 reddingen.

De eerste periode begon goed voor de Ducks met de shorthanded goal van Koivu. Hij vocht zich langs Red Wings-verdediger Brian Rafalski en had nog twee andere Detroit-spelers in zijn nek, maar wist alsnog te scoren. Het was zijn eerste shorthanded goal in drie jaar. "Ik bleef gewoon vechten richting het net en werd beloond. Zo moeten we nu spelen, zeker gezien de situatie waar we nu in zitten." verwees Koivu naar de matige positie van de Ducks in de stand. Tevens maakte Matt Beleski uit de rebound van een schot van Sheldon Brookbank de 2-0. Voor Beleski was het de eerste NHL-goal uit zijn carrière.

Pas in de derde periode deden de Red Wings iets terug met een goal van Valtteri Filppula, maar de Ducks scoorden snel weer tegen via Corey Perry. Met nog acht seconden op de klok maakte Kyle Chipchura er 4-1 van in een leeg net. "We waren er totaal niet klaar voor vandaag, dit was een van onze slechste wedstrijden. Je kunt pas goede spelen als je er keihard voor vecht, en dat ontbrak er vandaag aan. Teveel turnovers en een matige afwerking, vooral vroeg in de wedstrijd", aldus Red Wings-coach Mike Babcock.

De Red Wings misten Henrik Zetterberg en Dan Cleary nog, die beide binnenkort terugkomen van een schouderblessure. Tevens is onder anderen Johan Franzen langdurig geblesseerd. Alle drie de voorgenoemde spelers spelen normaal gesproken op de eerste twee lines.

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Anaheim DucksDetroit Red Wings4-1
Dallas StarsNew Jersey Devils0-4
Toronto Maple LeafsFlorida Panthers3-2
Washington CapitalsMontreal Canadiens4-2
Ottawa SenatorsBoston Bruins1-4
Pittsburgh PenguinsAtlanta Thrashers5-2
Nashville PredatorsCalgary Flames1-3
Chicago BlackhawksMinnesota Wild4-1
Edmonton OilersPhoenix Coyotes4-5 (OT)
Vancouver CanucksColumbus Blue Jackets7-3

Overstappen internetaanbieder gaat vaak mis

Overstappen naar een andere internetaanbieder gaat ondanks afspraken daarover tussen providers en de overheid nog vaak mis. Ruim één op de vijf overstappers zit langer dan 24 uur zonder internet en bij 12 procent duurt het meer dan vijf dagen voordat de internetverbinding werkt, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De providers hebben met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken afgesproken dat consumenten bij een overstap in 95 procent van de gevallen maximaal een etmaal zonder internet mogen zitten. Volgens het onderzoek van de bond wordt dit percentage niet gehaald.

Als de aanbieders niet op korte termijn alsnog aan de afspraak voldoen, zijn volgens de Consumentenbond wettelijke maatregelen nodig om het overstappen naar een andere internetprovider voor consumenten te vereenvoudigen en te versnellen.

Blake moeizaam door in Brisbane

James Blake heeft met moeite de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi in Brisbane. De Amerikaan versloeg de Fransman Marc Gicquel met 6-3, 3-6 en 7-6.

Blake, inmiddels afgezakt naar de 44e plaats op de wereldranglijst, wist in de derde set een break achterstand goed te maken. In de tiebreak moest de Amerikaan ook hard aan de bak want Gasquet kreeg drie matchpoints. Blake werkte die ook weg en trok de partij alsnog naar zich toe.

Meeuwis kan kiezen uit drie Eredivisieclubs

Marcel Meeuwis mag vertrekken bij Borussia Mönchengladbach. Volgens De Telegraaf zijn meerdere clubs geïnteresseerd in de diensten van de speler.

VVV-Venlo, Willem II en NAC Breda willen de 30-jarige middenvelder op huurbasis terughalen naar de Eredivisie. Voor zijn transfer naar de Bundesliga speelde Meeuwis drie jaar bij Roda JC. Daarvoor stond hij al onder contract bij de Tilburgers en de Venlonaren. Vanuit Duitsland is er nu interesse van Alemannia Aachen, dat op het tweede profniveau acteert.

Meeuwis kreeg vorig jaar in zijn eerste seizoen nog regelmatig speelminuten bij Borussia Mönchengladbach. Trainer Michael Frontzeck geeft tegenwoordig echter de voorkeur aan Michael Bradley (ex-sc Heerenveen) en Thorben Marx. In november sprak de speler al zijn teleurstelling uit over het 'verschil van inzicht' dat hij met de coach heeft.

Borussia Mönchengaldbach, vorig seizoen nog twaalfde in de Bundesliga, kent een moeizaam seizoen. Met slechts tien punten uit zeventien duels bungelt de club nu onderaan op de ranglijst. Met 47 tegentreffers heeft het team van Frontzeck met afstand de meest gepasseerde verdediging van de Bundesliga.

Meeuwis kan kiezen uit drie Eredivisieclubs

Marcel Meeuwis mag vertrekken bij Borussia Mönchengladbach. Volgens De Telegraaf zijn meerdere clubs geïnteresseerd in de diensten van de speler.

VVV-Venlo, Willem II en NAC Breda willen de 30-jarige middenvelder op huurbasis terughalen naar de Eredivisie. Voor zijn transfer naar de Bundesliga speelde Meeuwis drie jaar bij Roda JC. Daarvoor stond hij al onder contract bij de Tilburgers en de Venlonaren. Vanuit Duitsland is er nu interesse van Alemannia Aachen, dat op het tweede profniveau acteert.

Meeuwis kreeg vorig jaar in zijn eerste seizoen nog regelmatig speelminuten bij Borussia Mönchengladbach. Trainer Michael Frontzeck geeft tegenwoordig echter de voorkeur aan Michael Bradley (ex-sc Heerenveen) en Thorben Marx. In november sprak de speler al zijn teleurstelling uit over het 'verschil van inzicht' dat hij met de coach heeft.

Borussia Mönchengaldbach, vorig seizoen nog twaalfde in de Bundesliga, kent een moeizaam seizoen. Met slechts tien punten uit zeventien duels bungelt de club nu onderaan op de ranglijst. Met 47 tegentreffers heeft het team van Frontzeck met afstand de meest gepasseerde verdediging van de Bundesliga.

Vrijwillige bijdrage Rode Kruis: +60%

Het Rode Kruis heeft vlak voor de jaarwisseling aangekondigd de vrijwillige bijdrage met 1 euro per maand te verhogen. De jaarlijkse bijdrage gaat daarmee van 20 naar 32 euro, een verhoging van zestig procent. De organisatie heeft tientallen klachten van donateurs binnengekregen.

Directeur Cees Breederveld, die zelf voor 199.000 euro (inclusief toeslagen) op de loonlijst staat, zegt dat het Rode Kruis voor 'een aantal grote uitdagingen' staat. "Het aantal slachtoffers van natuurgeweld neemt ieder jaar toe door de gevolgen van klimaatverandering."

Daarnaast heeft de organisatie nooit eerder de bijdrage verhoogd en dient een inflatiecorrectie plaats te vinden. "Tegelijkertijd willen we niemand in de kou laten staan en de mensen helpen die dat het hardst nodig hebben. Daar hebben we meer geld voor nodig en om deze reden doen we een beroep op onze trouwe leden en donateurs."

De donateurs zijn alles behalve te spreken over de eenzijdig opgelegde verhoging. "Mijn automatische vrijwillige bijdrage wordt - zonder tegenbericht van mijn zijde - verhoogd van 20 naar 32 euro per jaar: een verhoging van 60 procent. Onder het mom 'maar u kunt het heel gemakkelijk afmelden' riekt dit naar 'maar we hopen dat de meeste donateurs de brief per ongeluk niet lezen", aldus een boze donateur.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat de organisatie eigenlijk contributie zou moeten heffen, maar dat het daar op tegen is. "Vandaar dat we nu symbolisch vragen om één euro per maand extra. Met inderdaad het risico dat mensen kiezen voor een lager bedrag." Een lagere bijdrage kan worden gedaan middels de bijgevoegde machtigingskaart of door een telefoontje naar het Rode Kruis.

Overtoom terug naar Ajax

Tom Overtoom keert per direct terug bij Ajax. De middenvelder was de eerste helft van het seizoen verhuurd aan Haarlem. Hij zou tot het eind van dit seizoen bij de club uit de Jupiler League blijven, maar wilde zelf eerder terugkeren bij de Amsterdammers.

Onder de inmiddels vertrokken trainer Jan Zoutman had de 19-jarige Overtoom een basisplaats bij Haarlem en hij speelde twaalf duels voor de hekkensluiter van de Jupiler League.

In Amsterdam heeft Overtoom nog een verbintenis tot medio 2011.

Wereldrecord GTA IV spelen wederom verbroken

In oktober van afgelopen jaar was te lezen dat een 26-jarige gamer uit Mumbai, India het voor elkaar had gekregen om het wereldrecord GTA IV spelen te verpletteren. Het oude record stond op 28 uur en 1 minuut, terwijl het nieuwe record op 40 uur en 20 minuten kwam te staan.

Blijkbaar was dit nog niet goed genoeg, aangezien dit record wederom verbroken is. David Scherer, een 19-jarige student uit Tennessee verbrak gisteren het record opnieuw. Op dit moment is hij nog steeds aan het spelen, zijn doel is 72 uur aan een stuk te spelen (op een paar plaspauzes na natuurlijk). Wereldrecordhouder zijn is echter niet waar hij het voor doet. Door deze actie hoopt Scherer genoeg geld op te halen om een nieuw zwembad en trainingsuitrusting te kunnen kopen voor zijn zwemteam.

David Sherer

Roddick blijft winnen na rentree

Andy Roddick beleeft een goede rentree nadat hij wegens een knieblessure een paar maanden niet kon spelen. Bij het ATP-toernooi in het Australische Brisbane bereikte de Amerikaan de kwartfinale door Carsten Ball met 7-6 en 6-3 te verslaan.

In de eerste set moest Roddick nog een setpunt wegwerken en vervolgens sloeg hij toe in de tiebreak. In het tweede bedrijf had hij aan een break genoeg om de partij naar zich toe te trekken.

De titelverdediger, de Tsjech Radek Stepanek, had het heel wat moeilijker tegen de Oekraïense qualifier Oleksandr Dolgopolov jr.. Uiteindelijk trok hij met 5-7, 7-6 (4) en 6-2 de partij alsnog naar zich toe.

Darksiders krijgt geen Downloadable Content

Deze week lanceert THQ de post-apocalyptische action-adventure Darksiders: Wrath of War, een titel die wat ons betreft zeker het bekijken waard is. Helaas zal er na de volledige game geen extra content meer verschijnen in de vorm van downloadable content. Net als het toevoegen van een multiplayer was het te veel werk voor een nieuw team om bij een nieuwe IP zoveel tegelijk te doen. Dat maakte producer en bedenker Joe Madureira bekend in een interview met de Engelse website Eurogamer.

Naast een hoop puzzelwerk en actie ligt er bij Darksiders redelijk wat nadruk op het verhaal achter de game. Hier kon Vigil stevig profiteren van Madureiras ervaring in de comics-industrie. Toch wil de producer niet te hoog van de toren blazen. Games hebben nog een lange weg te gaan voor verhalen in games zich kunnen meten met die van comics, films of andere vormen van entertainment. Dit komt omdat er tot voor kort geen aandacht geschonken werd aan het verhaal, het zorgde namelijk niet voor de verkoopcijfers. Games draaide simpelweg om gameplay.

Ondanks de vrijheid die Madureira had bij de ontwikkeling van Darksiders mist hij de comics wel. Het verhaal in een comic was veel makkelijker in beeld te brengen. Games bieden daarin een enorme uitdaging, door vele beperkende factoren. Toch heeft hij geen spijt dat hij de overstap van comics naar games heeft gemaakt. Het is volgens Madureira een spannende industrie en hij vindt het prachtig om er deel van uit te kunnen maken.

Als je het complete interview met Madureira wilt nalezen waarin hij ook praat over een Warhammer 40K MMO en een mogelijke game op basis van de gestopte comic Battle Chasers, neem dan een kijkje op Eurogamer.

 

Gewonden bij protest over Gazastrook

Meer dan vijftig mensen zijn gisterenavond gewond geraakt toen activisten in de noordoostelijke Egyptische havenstad Al-Arish slaags raakten met de politie. Een groep van ruim vijfhonderd mensen onder leiding van de Britse parlementariër George Galloway wil een konvooi hulpgoederen de belegerde Gazastrook inloodsen.

De Egyptische autoriteiten hebben uiteindelijk toestemming gegeven voor 139 voertuigen van het konvooi om de grens in Rafah over te steken en de Palestijnse Gazastrook binnen te gaan. Maar 59 andere voertuigen mochten dat niet, tot woede van de activisten. De Egyptische autoriteiten stellen dat de overige lading via Israël naar de Gazastrook moet.

Bij botsingen tussen de politie en de boze pro-Palestijnse activisten raakten bij de haven van Al-Arish veertig betogers en vijftien agenten gewond volgens meldingen van hulpverleners en ooggetuigen.

Israël en Egypte hebben de dichtbevolkte Gazastrook sinds halverwege 2007 vrijwel afgesloten omdat daar de radicale Palestijnse partij, Hamas, de macht naar zich had toegetrokken. Hamas had de Palestijnse verkiezingen een jaar eerder overtuigend gewonnen, tot ongenoegen van de Israëlische en Egyptische machthebbers.

Noord-Korea weer nummer 1 christenvervolging

Noord-Korea blijft onbetwist de aanvoerder van het land dat de meeste christenen vervolgt. Dat meldt de stichting Open Doors, die elk jaar een ranglijst publiceert van christenonvriendelijke landen.

Volgens de christelijke stichting worden er wereldwijd ongeveer honderd miljoen christenen vervolgd vanwege hun geloof. Noord-Korea staat in 2009 voor de achtste keer op rij op de eerste plaats. Op nummer twee en drie staan Iran en Saoedi-Arabië. Het jaar daarvoor was dat nog andersom.

Open Doors kende in totaal vijftig landen punten toe op basis van factoren als de wetgeving rond godsdienstvrijheid, de vrijheid om een kerk te kunnen stichten en het aantal christenen dat wordt gemarteld en vermoord.

PSV wil Afellay langer aan zich binden

PSV wil het contract van Ibrahim Afellay openbreken, opwaarderen en verlengen. De zaakwaarnemer van de international, Rob Jansen, heeft dit gezegd.

De Eindhovenaren hopen Afellay op deze manier langer bij PSV te houden.  "We zijn bereid om te gaan luisteren. Daarna zullen we een keuze maken," aldus Jansen.

Het huidige contract van Afellay loopt medio 2011 af. Overigens is in die verbintenis een gelimiteerde transfersom van ongeveer tien miljoen euro opgenomen.

Nintendo DS 40 miljoen keer verkocht in Europa

De Nintendo DS werd inmiddels bijna vijf jaar geleden in Europa op de markt gebracht en in die tijd kende het apparaatje enorme successen. Nintendo zelf schat op basis van interne cijfers dat er inmiddels 40 miljoen exemplaren van de handheld in Europa in gebruik zijn, daarmee zou de Nintendo DS het succesvolste gamesplatform ooit in Europa zijn. Ook de Wii doet het goed, volgens Nintendo zijn er inmiddels 20 miljoen exemplaren in Europa in gebruik.

Wat betreft software heeft Nindendo ook absoluut niet te klagen. Het meeste geld in het laadje wordt gebracht door Wii Fit. Zo is de oorspronkelijke fitnesstitel acht miljoen keer over de toonbank gegaan en is Wii Fit Plus inmiddels goed voor drie miljoen verkochte exemplaren. Andere titels die het goed doen zijn Wii Sports Resort die al vijf miljoen keer over de toonbank ging en New Super Mario Bros. Wii die naar schatting 2,5 miljoen mensen in huis hebben gehaald.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag de enorme politiemacht die nodig is om de rust te bewaken ineen dorp aan de rivier.

Het was zowaar een rustige nacht in Culemborg. Daar was wel een heleboel politie-inzet voor nodig. Naar verluidt, is het aantal agenten dat in Culemborg op de been is, ongeveer gelijk aan het aantal relschoppers. Niet te geloven: iedere etno-Tokkie zijn eigen agent! Vraagje:

Bakens niet naar De Graafschap

Tim Bakens heeft De Graafschap laten weten niet voor de Doetinchemmers te zullen gaan voetballen. De ex-speler van Sparta had een aanbieding op zak van de superboeren maar ziet daar geen heil in.

De directeur voetbalzaken vindt het jammer dat Bakens de onderhandelingen heeft afgebroken. "Jammer, want we hebben er veel energie ingestoken. Maar we kwamen er niet uit."

De Graafschap had de speler transfervrij kunnen aantrekken omdat Bakens eerder dit seizoen zijn contract bij Sparta inleverde. De verdediger was ontevreden over het aantal speelminuten dat hij bij de Rotterdammers kreeg. FC Volendam lijkt wel te kunnen rekenen op de diensten van Bakens en zal hem vermoedelijk voor langere tijd contracteren.

Cockpitje kijken

Vroeger mocht je tijdens het vliegen nog wel eens een blikje in de cockpit van een vliegtuig werpen, tegenwoordig zijn veels te bang dat je iets anders dan een blikje naar binnen werpt dus is dat zo goed als onmogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat je geen cockpits meer kunt bekijken, het internet bied zoals vaker de oplossing. USCockpits is een qua ontwerp ietwat ouderwetsche website maar het idee is wel tof.

Houkes stop met judocarrière

Ruben Houkes stopt met judo. De 30-jarige judoka zal dat binnenkort bekend maken. Houkes kan terugkijken op een succesvolle loopbaan met als hoogtepunt de wereldtitel in het lichtgewicht op het WK van 2007 in Rio de Janeiro.

Naast de gouden plak op dat WK wist hij ook op de Olympische spelen een bronzen medaille te pakken en op het Europees Kampioenschap haalde hij een zilveren medaille in 2008 binnn en twee maal een bronzen plak (2005 en 2006)

Houkes leverde niet alleen goede prestaties af maar werd ook regelmatig geconfronteerd met fysieke en mentale tegenslagen. De judoka speelde al in 2005 met de gedachten om te stoppen maar Maarten Arens en Cor van der Geest hebben hem hiertoe kunnen weerhouden. Ook het behouden van zijn gewichtsklasse (-60 kg) was een zware opgave voor de judoka.

Veron legt aanbieding City naast zich neer

Manchester City-manager Roberto Mancini wilde Juan Sebastian Veron graag aan zijn selectie toevoegen. De Argentijn bedankt echter openlijk voor die aanbieding.

De Argentijnse middenvelder van Estudiantes en Mancini zijn oude bekenden van elkaar. Het tweetal speelde samen bij Sampdoria en Lazio Roma. Daarnaast speelde Veron onder Mancini bij Internazionale.

Ondanks dat blijft Veron in zijn vaderland. "Het gaat niet om het geld", vertelt de Argentijn. "Mijn familie is het belangrijkst en daarnaast heb ik een beslissing genomen die ik zal respecteren. Hier voel ik me op mijn plek. Als ik het aanbod had aangepakt, dan had ik mijn overtuiging, mezelf en de fans verloochend."

Estudiantes had naar verluidt een bedrag van zeven miljoen pond kunnen ontvangen van de Engelse club.

Zambiaanse bondscoach selecteert zestienjarige verdediger

De Afrika Cup gaat op 10 januari van start in Angola. Bondscoach van Zambia neemt de zestienjarige verdediger Emmanuel Mbola mee naar de Afrika Cup.

Zambia speelt tijdens de Afrika Cup in groep D met Kameroen, Gabon en Tunesië. Zambia neemt de jongeling Mbola mee naar Angola. De verdediger speelt in Armenië voor Pyunik Yerevan.

De tiener heeft inmiddels 23 duels op het hoogste niveau op zijn naam. Verwacht wordt dat Mbola vooral meegaat om ervaring op te doen. Voor Zambia speelt ondermeer FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga.

Kesler niet blij met 'afleidingstruc' Van Dop

FC Utrecht-directeur Jan Willem van Dop had tijdens zijn nieuwjaarsspeech kritiek op het financiële beleid van de KNVB. Henk Kesler kon die uitspraken niet waarderen.

Van Dop wil dat de KNVB het in de toekomst zuiniger aan gaat doen, omdat veel Eredivisieclubs het financieel zwaar hebben. "De bond moet geen geld over de balk smijten met bijvoorbeeld het uitnodigen van vips, artiesten en politici voor het WK. Het gaat wel om clubgeld, óns geld", sprak Van Dop gisteren.

Tegenover De Telegraaf reageerde KNVB-directeur Kesler getergd op die uitspraken. "Van Dop moet zich niet met het beleid van de KNVB bemoeien, maar eerst maar eens z'n zaakjes voor elkaar krijgen bij FC Utrecht", stak hij terug. "Wij boeken al jarenlang permanent winst bij de KNVB."

Toch gaf Kesler wel aan dat hij zelf wel degelijk kijkt naar het budget van de bond. "Hoewel ik er 'not amused' over ben, wil ik wel benadrukken dat wij altijd terughoudendheid betrachten bij ons uitnodigingsbeleid voor interlands, EK's en WK's."

Kesler weet waar het relaas van Van Dop vandaan komt. "Het is gewoon een ouderwetse afleidingsmanoeuvre voor de rode cijfers bij FC Utrecht afgelopen seizoen en de huidige voetbaljaargang en het seizoen daarop."

Toekomst Eriksson hangt af van investeerders

Sven-Goran Eriksson is mogelijk bezig aan zijn laatste dagen als technisch directeur van het ambitieuze Notts County. Bij het uitblijven van investeerders, die goed zouden zijn voor 25 miljoen pond, keert de Zweed de club de rug toe.

Goal.com UK meldt dat de 61-jarige Scandinaviër zijn post definitief zal verlaten als de club er niet in slaagt 25 miljoen pond voor investeringen beschikbaar te hebben.

Verder is er nog eens 20 miljoen pond nodig om de grootste droom - promotie naar de Premier League - te kunnen realiseren. Op korte termijn zal dus eerst 25 miljoen pond op tafel moeten worden gelegd om de stap naar het Championship te maken.

Eriksson onderhandelde vorige maand nog in Marbella (Spanje) met een vermogend Noors bedrijf genaamd Ludo. Volgens de Zweedse manager zijn beide partijen dichtbij een akkoord, maar zijn de onderhandelingen nog niet afgerond.

Film: Sherlock Holmes

Sherlock Holmes staat in ons geheugen gegrift als een stijve Britse detective die door het gebruiken van ouderwets speurwerk de moeilijkste mysteries oplost. In aanloop naar deze film is in de trailers te zien dat Holmes als een vunzige vechtersbaas wordt neergezet die mysteries liever met zijn vuisten oplost dan met zijn verstand. Ook wordt hij gespeeld door Robert Downey Jr., een Amerikaan nota bene! Wordt de naam van Sherlock Holmes dan alleen gebruikt om een typische Hollywood actiefilm te leveren?


Sherlock Holmes voorkant

Film: The Men Who Stare at Goats

Journalist Bob Wilton (Ewan McGregor) wordt gedumpt door zijn vrouw Debora (Rebecca Mader) en van ellende besluit hij te doen wat mannen met een gebroken hart al sinds het begin der tijden doen: Hij zoekt de oorlog op. De Irakoorlog in dit geval. Hiermee wil hij Debora (en zichzelf) bewijzen dat hij geen watje is. Al snel ontmoet hij de nogal excentrieke ex-militair Lyn Cassady (George Clooney) die hem op sleeptouw neemt om, zo blijkt, de leider van zijn voormalige eenheid, Bill Django, te vinden. Wat volgt is een krankzinnige reis door Irak afgewisseld met een zo mogelijk nog krankzinniger relaas over de ontstaansgeschiedenis van de geheime paranormale (!) legereenheid waar Lyn ooit deel van uitmaakte.

 

men stare at goats

 

 

Film: Creation

De dood van zijn dochtertje Annie heeft een verwoestend effect op Charles Darwin, te meer omdat hij zichzelf de schuld lijkt te geven van haar overlijden. Zijn hand trilt, hij brengt amper nog tijd door met zijn andere kinderen en hij heeft waanbeelden over haar. In deze illusies vertelt hij haar over belevenissen uit zijn leven die hem aan het denken hebben gezet over de natuur en haar verschillende schepsels. Ondanks zijn zwakke mentale gesteldheid blijft hij bezig zijn ideeën over evolutie te toetsen en op schrift te stellen. Noch de botsingen met zijn streng gelovige vrouw en zijn goede vriend dominee Innes, noch de ook voor hemzelf angstaanjagende conclusie dat God nu buitenspel staat, lijken dit te kunnen voorkomen.

Creation

 

 

 

 

Commissie presenteert adviezen zwangerschap

De babysterfte in Nederland moet binnen vijf jaar worden gehalveerd. Een commissie van deskundigen presenteert vandaag haar bevindingen die ervoor moeten zorgen dat veel minder baby's vlak voor, tijdens, of vlak na de geboorte sterven. Minister Ab Klink van Volksgezondheid neemt het rapport in ontvangst.

In Nederland sterft één op de honderd baby's vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte. In de meeste andere Europese landen komen minder zuigelingen om. Alleen Frankrijk en Letland staan lager op de ranglijst. De commissie heeft al aangegeven dat gynaecologen en andere specialisten dag en nacht, ook in het weekend, binnen vijftien minuten paraat moeten zijn om in te grijpen bij noodsituaties tijdens bevallingen.

Nu duurt het lang voordat ze buiten kantooruren zijn opgetrommeld. Daarbij moeten deskundigen (afhankelijk van de risico's, verloskundigen dan wel artsen) vrouwen vanaf de eerste weeën regelmatiger controleren en begeleiden dan nu de gewoonte is. Vrouwen mogen dus niet meer heel lang alleen worden gelaten. Hoeveel het kost om de voorstellen in de praktijk door te voeren is nog niet bekend.

EU-president luncht met Balkenende

De president van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, komt vandaag naar Nederland. Tijdens zijn eerste officiële bezoek sinds zijn aantreden begin dit jaar ontmoet de Belg zijn christendemocratische geestverwant premier Jan Peter Balkenende.

Ze spreken elkaar tijdens een werklunch in het Catshuis, de ambtswoning van Balkenende in Den Haag, over onder meer de Europese aanpak van het economisch herstel. Aansluitend gaat Van Rompuy langs bij de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Voorafgaand daaraan hijsen de voorzitters Gerdi Verbeet (Tweede Kamer) en René van der Linden (Eerste Kamer) de Europese vlag op de Mauritstoren op het gebouw van de Eerste Kamer.

Van Rompuy werd afgelopen herfst door regeringsleiders van EU-landen gekozen als hun vaste voorzitter.

Lichaamstaal

De woorden van de hoofdcoach klonken hard. "Wat is dit nou? Wat stelt dit voor? Als jullie denken dat we zo ergens komen dan hebben jullie het volkomen mis. Ik dacht dat ik door de jaren heen wel wat gewend was, maar zoiets bedroevends als dit heb ik in al die jaren nog niet meegemaakt." Hij liet de woorden even inwerken, maar het leek alsof ze het al wisten. Het leek alsof ze dit al verwacht hadden, maar nu boden ze eindelijk eens tegenstand.

Nederlands meest gezochte criminelen

De politie heeft gisteravond een 'most wanted' lijst gepubliceerd van voortvluchtige zware criminelen. Dino Soerel, Fouad El Marzouki en Sharif Korz zijn enkele van de acht meest gezochte criminelen van Nederland.

Sourel zou mogelijk opdracht hebben gegeven tot een aantal liquidaties en zou betrokken zijn bij handel in verdovende middelen. Ook zou hij een goede vriend van Willem Holleeder zijn. Hij werd op de op een na laatste dag van het afgelopen jaar bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar.

El Marzouki is verdachte van een dubbele moord op twee bejaarde vrouwen. De moorden zijn gepleegd in Nijmegen op 6 februari 2003. Sharif Korz is tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord. Hiervan moet Korz nog ruim elf jaar uitzitten.

De politie vraagt het publiek tips te geven over de verblijfplaats van de gezochte criminelen.


De meest gezochte criminelen van Nederland

Twee doden bij vliegtuigcrash Chicago

Twee bemanningsleden van een vrachtvliegtuig zijn gisteren omgekomen bij een crash in de buurt van Chicago. Het vliegtuig stortte enkele kilometers van de landingsbaan in een natuurgebied neer, waarbij het in een rivier terechtkwam.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Er is geen alarmsignaal binnengekomen bij de luchtverkeersleiding. Er is een onderzoek gestart door de National Transportation Safety Board.

Het vliegtuig was een vrachtvliegtuig van het type Learjet 35A. Het toestel had op het moment van neerstorten geen lading aan boord, alleen een piloot en co-piloot. 

Voor een video van de ravage, check de bron .

Sevilla zegeviert bij Barcelona in Copa

Sevilla heeft in de strijd om de Spaanse beker een belangrijke uitzege geboekt bij FC Barcelona. De cuphouder moest enkele dubieuze arbitrale beslissingen verwerken alvorens het met 1-2 van het veld stapte.

De ploeg van trainer Pep Guardiola trad aan met een hoop wijzigingen ten opzichte van het competitieduel tegen Villarreal. Zo kregen doelman Valdés, Zlatan Ibrahimovic en Xavi rust en mochten Gabriel Milito en Thiago Alcántara hun eerste seizoensduel spelen. Sevilla hield voornamelijk vast aan het team dat in La Liga won van Athletic, maar miste daarin ook al de geblesseerde topscorer Luís Fabiano en Africa Cup-klanten Frédéric Kanouté en Didier Zokora.

Op het natte veld in Camp Nou leken de keepers even te moeten wennen aan de gladde bal. Een vrije trap van Romaric werd door reservedoelman José Manuel Pinto maar net verwerkt terwijl ook Andrés Palop problemen kende. De herstelde Lionel Messi nam zijn ploeg aan de hand in het eerste bedrijf, maar overijverigheid zorgde ervoor dat er weinig echt gevaar van zijn voet kwam, afgezien van een poging op de paal. Sevilla had een goal moeten hebben toen Milito de bal per ongeluk naar de buitenspel staande Diego Capel speelde en de Spanjaard scoorde, maar de grensrechter meende dat hij door teamgenoot Arouna Koné werd aangespeeld.

Na rust kwam Sevilla plots op voorsprong. Diego Perotti, die op de flank terechtkwam doordat Jesús Navas geblesseerd afhaakte, ontsnapte op links, vond Koné en de spits tikte door naar Capel. De jeugdinternational aarzelde niet en verschalkte Pinto. Barcelona bracht na Ibrahimovic ook Sergi Busquets en Xavi in, om niet te verliezen. Een prachtpass van achteruit van Rafael Márquez zette de Zweed vervolgens vrij voor de keeper. Ibrahimovic omspeelde Palop en vond het lege net: 1-1. Vlak na de aftrap was het echter alweer gelijk. Capel ging na een duw van Dmytro Chygrynskiy maar wat graag naar de grond, en invaller Álvaro Negredo was vanaf elf meter trefzeker.

Vlak voor de twee goals had arbiter Alfonso Pérez Burrull een ogenschijnlijk legitieme treffer van Bojan afgekeurd terwijl Dani Alves' gelijkmaker vlak voor tijd ook niet door mocht gaan vanwege buitenspel. Dit terwijl de herhaling aangaf dat de Braziliaan zich op één lijn bevond met laatste man Ivica Dragutinovic. Volgende week kan Barcelona zich nog revancheren, als de return plaatsvindt in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán te Sevilla.

FC Barcelona - Sevilla FC 1-2
 60' Diego Capel 0-1
 74' Zlatan Ibrahimovic 1-1
 75' Álvaro Negredo (Pen) 1-2

Stadion: Camp Nou, Barcelona
Arbiter: Alfonso Pérez Burrull
 Gele kaart: Rafael Márquez, Bojan, Gabriel Milito, Maxwell, Dmytro Chygrynskiy, Thiago Alcántara (Barcelona), Julien Escudé, Fernando Navarro, Lolo (Sevilla)

Opstellingen:

FC Barcelona: Pinto; D. Alves, Chygrynskiy, G. Milito (Busquets/66), Maxwell; R. Márquez, Iniesta, Thiago (Xavi/71); Messi, Pedro (Ibrahimovic/46), Bojan.

Sevilla FC: Palop; Konko, Dragutinovic, Escudé, F. Navarro; Lolo (Duscher/82), Romaric; J. Navas (Renato/46), Perotti, D. Capel; A. Koné (Negredo/69).

Rustige avond in Culemborg

In Culemborg hebben zich gisteravond vooralsnog geen nieuwe incidenten voorgedaan in Terweijde. Dat meldde de politie, die nog steeds massaal aanwezig is in de geplaagde wijk.

Eergisteravond stuurde de politie wel een groep van twintig personen weg die de wijk wilde binnen gaan, zei een politiewoordvoerster gisterenavond. De groep reed in auto's richting de wijk en moest op bevel van de aanwezige politie rechtsomkeert maken. Over de etnische achtergrond van de groep wilde de politie niets zeggen.

De politie is alert op relschoppers van buiten Culemborg die zich mogelijk met de problemen in Terweijde willen bemoeien. Ook op de wegen richting de wijk geldt inmiddels een noodverordening. De mobiele eenheid surveilleert voortdurend in de wijk, waar een samenscholingsverbod van kracht is. Molukse en Marokkaanse jongeren zitten elkaar al maandenlang dwars in de wijk.

Gezinsdrama Soest: tien jaar cel

Een Soestenaar die in augustus zijn vrouw voor de ogen van hun zoontje doodstak is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot tien jaar celstraf. Eerder hoorde de man vijftien jaar cel tegen zich eisen door de officier van justitie.
 
De man verdacht zijn vrouw ervan er een andere man op na te houden. Hij bracht zijn echtgenote in de nacht van 29 op 30 augustus met maar liefst 45 messteken om het leven in de woning van het paar aan de Weegbreestraat. Hun vijfjarig zoontje was getuige van de slachtpartij.
 
De rechter ging slechts deels mee in de eis van de officier van justitie omdat hij nog nooit eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld, er geen aanwijzingen zijn dat hij de moord ruim voor de tijd beraamde en omdat men de man verminderd toerekeningsvatbaar acht. Niet alleen is hij volgens deskundigen zwakbegaafd, ook is er sprake van een gebrekkige identiteitsontwikkeling.
 
Het veelvuldig cocaïnegebruik is niet meegenomen als verzachtende omstandigheid. Dat is in de ogen van de rechter een eigen keuze van de man geweest.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.