Gewonden bij protest over Gazastrook

Redactie

Meer dan vijftig mensen zijn gisterenavond gewond geraakt toen activisten in de noordoostelijke Egyptische havenstad Al-Arish slaags raakten met de politie. Een groep van ruim vijfhonderd mensen onder leiding van de Britse parlementariër George Galloway wil een konvooi hulpgoederen de belegerde Gazastrook inloodsen.

De Egyptische autoriteiten hebben uiteindelijk toestemming gegeven voor 139 voertuigen van het konvooi om de grens in Rafah over te steken en de Palestijnse Gazastrook binnen te gaan. Maar 59 andere voertuigen mochten dat niet, tot woede van de activisten. De Egyptische autoriteiten stellen dat de overige lading via Israël naar de Gazastrook moet.

Bij botsingen tussen de politie en de boze pro-Palestijnse activisten raakten bij de haven van Al-Arish veertig betogers en vijftien agenten gewond volgens meldingen van hulpverleners en ooggetuigen.

Israël en Egypte hebben de dichtbevolkte Gazastrook sinds halverwege 2007 vrijwel afgesloten omdat daar de radicale Palestijnse partij, Hamas, de macht naar zich had toegetrokken. Hamas had de Palestijnse verkiezingen een jaar eerder overtuigend gewonnen, tot ongenoegen van de Israëlische en Egyptische machthebbers.