Jaaroverzicht voetbal: Hoofdklasse

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden . Vandaag is het de beurt aan het voetbal en meer specifiek de Hoofdklasse.

In de Hoofdklasse werd ook in 2009 weer als vanouds gestreden om de afdelingstitel, waarna de kampioenen onderling gaan uitmaken wie de beste club van de zaterdag, de zondag en uiteindelijk het land wordt. Dit gebeurde bijna voor het laatst. Alleen dit seizoen werkt het nog zo, zodat in 2010 voor de laatste keer op de oude manier de kampioenen bepaald gaan worden. In juni werd namelijk op de algemene amateurvergadering de komst van de Topklasse bevestigd. Hierin zullen vanaf augustus 2010 32 clubs gaan spelen, verdeeld over een zaterdag- en een zondagafdeling.

In 2009 was alles, zoals gezegd, echter nog als vanouds. Dit leverde zes kampioenen op. Op zaterdag wist Rijnsburgse Boys met overmacht de titel in de Hoofdklasse A te bemachtigen. De Uien domineerden volledig. Men had liefst veertien punten voorsprong op nummer twee Capelle, maakte de meeste goals en kreeg de minste tegendoelpunten. Uiteindelijk behaalde de ploeg 65 punten. Dit was genoeg voor een evenaring van het record van Urk. In de Hoofdklasse B was het al evenmin spannend. Hier wist IJsselmeervogels de titel te grijpen. Het was de dertigste in de clubhistorie voor de succesvolste amateurclub van Nederland. Vanaf de eerste dag stonden de Rooien bovenaan en ze hadden uiteindelijk tien punten voorsprong op naaste concurrent Hoek. In de Hoofdklasse C duurde het het langst voor de kampioen bekend was, maar dat wilde niet zeggen dat Harkemase Boys geen ruime voorsprong had. HHC Hardenberg, dat twee titels op rij had gevierd, eindigde op elf punten van de Friezen. Voor de Harekieten was het de tweede titel op rij. Een jaar eerder werd men met overmacht kampioen in de Eerste klasse E, waarna men als promovendus dus ook op het hoogste niveau de beste werd.

Uiteraard moesten er ook weer enkele ploegen een niveau lager gaan spelen. Uit de Hoofdklasse A degradeerden Heerjansdam en Excelsior Maassluis. Maassluis deed dit na een beslissingsduel tegen ARC. Een dergelijke barrage was ook nodig in de Hoofdklasse C, maar nu om te bepalen wie er nog een herkansing zou krijgen. PKC '83 won van Staphorst en speelde zich veilig. Uit deze afdeling degradeerden ONS Sneek en Oranje Nassau. De amateurtak van Ajax daalde, net als Geinoord, af uit de Hoofdklasse B. De kampioenen van de Eerste klasse, te weten ODIN '59, TOGR, LRC Leerdam, CSV Apeldoorn en ACV promoveren. Na een reeks beslissingsduels lukt dit ook RVVH. ARC, DOVO en Staphorst weten zich te handhaven.

Harkemase Boys werd als promovendus kampioen


In de strijd om de zaterdagtitel beginnen Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels met een doelpuntloos gelijkspel, waarna IJsselmeervogels zich op eigen veld laat verrassen door Harkemase Boys. De Friezen winnen liefst met 1-4. Harkema verliest echter daarna de dubbele ontmoeting met Rijnsburgse Boys en delft ook nog eens het onderspit tegen IJsselmeervogels, zodat Rijnsburgse Boys zich tot zaterdagkampioen kan kronen. Dit is voor het eerst sinds 1990 het geval.

Op de zondag is het beduidend spannender als het om de afdelingstitels gaat. In de Hoofdklasse A weet Westlandia pas kort voor het einde de titelrace met FC Hilversum in haar voordeel te beslissen. Het is de eerste titel op het hoogste niveau voor de Naaldwijkers, die vooral spits Raily Ignacio danken. De topscorer wordt nog tijdens het seizoen alvast gecontracteerd door ADO Den Haag. Westlandia eindigt met twee punten voorsprong op Hilversum als eerste. In de Hoofdklasse B spitst de strijd zich uiteindelijk toe op Gemert en Baronie. De club uit Breda finisht uiteindelijk met één punt voorsprong op Gemert als eerste. In de Hoofdklasse C strijden de grootmachten uit Groesbeek, Achilles '29 en De Treffers, met WKE om de titel. De club van het Emmense woonwagenkamp heeft aan het eind van de rit vier punten meer en mag dus een titelfeestje vieren.
Baronie pakte de titel in B


Ook op de zondag dienden diverse clubs te degraderen. Uit de Hoofdklasse A zakte alleen DWV rechtstreeks af. Dit had alles te maken met het faillissement van Türkiyemspor. De Amsterdammers worden uit de competitie gehaald en dus vervalt er één rechtstreekse degradatieplaats. Ook in de Hoofdklasse B gaat het degraderen niet zonder verhaal. Dat LONGA degradeert verbaast niemand, met slechts tien punten. Gezien de stand moest OJC Rosmalen echter ook afdalen, maar de KNVB legt sv Deurne een zware straf op. De ploeg, een jaar eerder nota bene nog kampioen, krijgt zes punten in mindering wegens het opstellen van de niet speelgerechtigde ex-prof Sergey Temrukov. Daarom degradeert Deurne. In de Hoofdklasse C valt het doek voor WSV en De Bataven. Via de nacompetitie dienen ook VUC, uit A, en Germania, uit C, nog af te dalen. De zondaghoofdklasse mag voor het nieuwe seizoen FC Chabab, SC Feyenoord, TONEGIDO, OSS '20, UDI '19 / Beter Bed, Juliana '31, Nieuw Buinen en ROHDA Raalte als nieuwkomers begroeten.

De strijd om de zondagtitel is een spannende. Westlandia en Baronie beginnen met een remise, waarna Baronie thuis dik van WKE wint. De ploeg uit Emmen vermorzelt daarna op eigen veld Westlandia, dat echter daarna wint bij Baronie. Omdat Baronie ook van WKE verliest, is de zesde wedstrijd bepalend. Westlandia moet winnen, WKE heeft aan een gelijkspel voldoende. De ploeg van trainer André Paus slaagt voor deze opdracht en pakt de eerste zondagtitel in de clubhistorie.

Rijnsburgse Boys en WKE vechten daarna een gedenkwaardige strijd om de titel uit. In Rijnsburg wint Rijnsburgse Boys een tumultueus duel met 1-0. Bart Freke benutte in extra tijd een fel betwiste strafschop voor zijn ploeg, die toen met tien man speelde. Een week later was de return in Emmen. Dit werd een wedstrijd om nooit te vergeten. Na een 0-0 ruststand kwam Rijnsburgse Boys op rozen te zitten. Bart Freke scoorde de 0-1 en een eigen goal van Kevin Mooibroek bracht de tussenstand op 0-2. Met nog ongeveer tien minuten op de klok konden slechts drie goals van WKE nog roet in het eten gooien. Uitgoals tellen bij de amateurs immers niet dubbel. Wat niemand meer voor mogelijk hield, gebeurde toch. WKE scoorde nog drie keer. Paul Weerman, Berry Hoogeveen en Bas Hooiveld brachten sportpark Grote Geert in extase. In de verlenging maakte Paul Weerman er 4-2 van en leek het gelopen koers voor WKE. In de laatste minuut van de verlenging wist Danny van der Vijver echter de 4-3 te maken en zo moesten strafschoppen de beslissing brengen. Wat volgde was een krankzinnige reeks. Van de tien strafschoppen werden er slechts drie benut. Beide teams misten de eerste drie strafschoppen. De twee laatste schutters van WKE scoorden wel, tussendoor deed ook Rijnsburgse Boys dit. Jelle Bouma moest de tiende strafschop nemen. De linksback van Rijnsburg miste, waarna WKE landskampioen werd.
WKE keeper Beukeveld viert de titel


Uiteraard werd er ook weer gestreden om de landelijke amateurbeker. De winnaars van de zes districtsbekers speelden enkele duels om tot een finale te komen. Die werd gespeeld door Barendrecht, dat eerder won van Harkemase Boys en Go-Ahead Kampen, en LRC Leerdam, dat Groene Ster en DOVO had verslagen. Barendrecht won deze finale, mede dankzij de uitblinkende spits Jeroen van Wetten. In zijn laatste wedstrijd bezorgde hij zijn ploeg de beker. Het werd 3-1. Van Wetten zou overigens enkele maanden later zijn rentree bij Barendrecht. De bekerwinnaar moest de Supercup overigens aan landskampioen WKE laten. Die ploeg won in augustus met 3-0 van Barendrecht.

De Topklasse domineerde verder het overige nieuws rond het amateurvoetbal. Het verleidde de clubs tot het halen van diverse spelers van naam. Zo ging John van Loenhout naar FC Lienden en zou daar, volgens de verhalen, zelfs de eerste full-prof in het amateurvoetbal worden. Voorts namen de clubs nog enkele beslissingen rond schikkingsvoorstellen en de transferdeadline en zijn contracten voortaan toegestaan. Dit kan allemaal niet los worden gezien van de komst van de Topklasse.