Jaaroverzicht 2009: "The Gates"

Olga Kroeders

Het sportjaar 2009 ligt al een paar dagen achter ons. FOK!sport geeft een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Helaas werd ook 2009 geteisterd door schandalen, straffen en boetes. We hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet.

Voetbal

Begin 2009 werd bepaald dat de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord de komende vijf jaar worden gespeeld zonder de aanhang van de bezoekende club. Deze maatregel werd genomen omdat er, ondanks waarschuwingen, blijvend sprake was van misdragingen, geweldsincidenten en spreekkoren van de fans van de twee clubs. De tuchtcommissie in Bolivia bepaalde dat een voetballer uit Paraguay veertig wedstrijden niet mocht spelen. Dit vanwege agressief gedrag tegen een scheidsrechter. Voetballers Barry Ferguson en Allan McGregor kregen van de Schotse FA een  levenslange schorsing. Het drinkende duo werd al eerder uit de selectie van Glasgow Rangers gezet.

Pepe van Real Madrid kreeg een schorsing van tien wedstrijden omdat hij zich in het duel met Getafe ernstig vergreep aan zijn tegenstander. Pepe ging uitzinning van woede over een vermeende schwalbe twee keer op Javi Casquero staan en kreeg rood. De voetbalbond in Frankrijk (LPF) schorste in maart Kader Mangane  voor de rest van het seizoen na een grove charge op een speler van Valenciennes. De UEFA schorste de Macedonische club FK Pobeda voor acht jaar van deelname aan Europese competities. De club kreeg de straf vanwege het feit dat hij tegen de regels van de UEFA in de uitkomst van een wedstrijd manipuleerde. Op 4 augustus 2009 werd Gino Coutinho, doelman van ADO Den Haag, gearresteerd nadat in een loods in Ens die op zijn naam stond een wietplantage was aangetroffen. Alex Witsel raakte tijdens het duel Anderlecht - Standard in opspraak door een zware overtreding met gestrekt been op Marcin Wasilewski te maken, die met een dubbele open beenbreuk moest worden afgevoerd. Op 1 september besliste de Belgische Voetbalbond dat Witsel geschorst werd tot en met 23 november 2009. Standard Luik ging echter in beroep, waarna Witsel strafvermindering kreeg.

Half november doken er berichten op dat de voetbalwereld werd opgeschrikt door een mogelijk gokschandaal. Verschillende mensen werden opgepakt en een aantal ploegen werd hiermee in verband gebracht. Ook in Nederland zouden er een aantal ploegen bij betrokken zijn, te weten FC Oss, FC Den Bosch en FC Eindhoven. Bij de eerstgenoemde club zou zelfs een zogenaamde belchinees zijn gesignaleerd. Deze mensen zouden gedurende de hele wedstrijd statistische gegevens doorbellen naar wedkantoren, die eveneens betrokken zouden zijn bij de gokschandalen. Toch is er tot dusver nog geen zekerheid of deze mensen dat ook daadwerkelijk doen. Op eerste kerstdag overwoog Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB), zelfs om een belverbod in te voeren. Op die manier zou hij de gokpraktijken in Nederland tegen willen gaan. Enkele dagen later zei diezelfde Kesler echter dat supporters ook in 2010 gewoon mogen blijven bellen.

Formule 1

Er waren in 2009 verschillende gates die voor opschudding zorgden in de Formule 1. Zo was er crashgate waar Nelson Piquet junior verklapte dat de crash die hij had in de race van Singapore 2008, waar teamgenoot Fernando Alonso won, vooropgezet was. Renault kreeg daarvoor een schorsing van twee jaar voorwaardelijk en teambaas Flavio Briatore werd voor altijd uit de Formule 1 verbannen. Begin 2010 werd deze straf overigens opgeheven. Het meest spraakmakend aan het begin van het seizoen was de dubbele diffuser, die Brawn GP, Toyota en Williams onder hun wagens hadden gemonteerd en daardoor aanmerkelijk meer downforce kregen. Na protesten van Red Bull Racing en andere teams als Ferrari en Renault, kwam er een onderzoek. Maar ook het Hof van Beroep was uiteindelijk van mening dat deze vorm van diffusers legaal was.

Diversen

De 19-jarige Chinese schaatser Song Xingyu werd voor een jaar geschorst omdat hij bij wedstrijden in eigen land zijn middelvinger opstak naar het publiek nadat dat hem uitfloot. Een 16-jarige rugbyer uit Australië kreeg een schorsing van twintig jaar. De knaap ging in de juniorenfinale van de National Rugby League tussen zijn Blacktown City en Lower Mountains volledig door het lint.  Ook de Italiaanse wielrenner Gianni Da Ros kreeg een schorsing van twintig jaar. Die werd hem door het Italiaanse antidopingtribunaal opgelegd omdat hij was betrokken bij de handel in doping. Op 14 juli 2009 werd er tijdens de Tour de France bij de tiende etappe als experiment zonder oortjes gekoerst. Dit moest de koers spannender maken. Dit leidde tot protest bij de wielerploegen en zij weigerden die dag voluit te koersen. De vrijdag daarop zou er ook zonder oortjes worden gekoerst maar dit werd uiteindelijk teruggedraaid. Op 25 september 2009 maakte de UCI bekend dat binnen afzienbare tijd het gebruik van oortjes bij het wielrennen wordt verboden.

Het faillissement van DSB Bank had ook gevolgen voor verschillende sporten. Alleerst bij voetbalclub AZ, Dat liet weten dat er voor het lopende seizoen geen gevolgen zouden zijn. De sponsorbijdrage was al betaald. In november verdween de naam DSB wel van het stadion van de landskampioen. De langebaanschaatsploeg moest op zoek naar een nieuwe sponsor. In november werd bekend dat de ploeg verder ging onder de naam Control. De marathonschaatsploeg heeft nog geen nieuwe  sponsor. De strijd om de DSB Cup werd veranderd in Marathon Cup. En ook de wielerploeg van Marianne Vos moest op zoek naar een nieuwe sponsor.

Dit was het laatste jaaroverzicht van FOK!sport. Hieronder hebben we de linkjes naar de andere overzichten nog even op een rijtje gezet.

- Wielrennen
- Tennis

- Doping

- De overledenen
- Autosport
- Formule 1
- Voetbal: Hoofdklasse
- Schaatsen
- Sport algemeen
- Betaald voetbal