Myanmarese videojournalist krijgt 20 jaar cel

Redactie

Een videojournalist is op oudejaarsdag tot twintig jaar celstraf veroordeeld door een rechtbank in Myanmar (Birma). De 25-jarige Hla Hla Win zou de Myanmarese wet op elektronische communicatiemiddelen hebben overtreden. Een vrouw die haar begeleidde, moet 26 jaar de cel in. Dat hebben mensenrechtengroeperingen vandaag laten weten.

De freelance journaliste werd in september opgepakt na een bezoek aan een boeddhistisch klooster in de plaats Pakokku. Hla Hla Win werkte voor de in Noorwegen gevestigde Myanmarese tv-zender Democratic Voice of Burma. In oktober werd ze al tot zeven jaar celstraf veroordeeld, omdat ze met opzet een illegaal geïmporteerde motor had gebruikt, wat volgens de Myanmarese import-exportwet verboden zou zijn.

Volgens journalistenorganisatie Reporters sans frontières (RSF) zitten zeker dertien journalisten en bloggers achter de tralies in het door de militaire junta bestuurde land. Op de jaarlijks door RSF gepubliceerde lijst van de persvrijheid staat Myanmar in de onderste regionen.