Film: Creation

De dood van zijn dochtertje Annie heeft een verwoestend effect op Charles Darwin, te meer omdat hij zichzelf de schuld lijkt te geven van haar overlijden. Zijn hand trilt, hij brengt amper nog tijd door met zijn andere kinderen en hij heeft waanbeelden over haar. In deze illusies vertelt hij haar over belevenissen uit zijn leven die hem aan het denken hebben gezet over de natuur en haar verschillende schepsels. Ondanks zijn zwakke mentale gesteldheid blijft hij bezig zijn ideeën over evolutie te toetsen en op schrift te stellen. Noch de botsingen met zijn streng gelovige vrouw en zijn goede vriend dominee Innes, noch de ook voor hemzelf angstaanjagende conclusie dat God nu buitenspel staat, lijken dit te kunnen voorkomen.

Creation Poster

 

Over een aantal dingen gaat Creation niet. Zo gaat de film niet over de vijf jaar die Darwin (een meesterlijke Paul Bettany) op HMS Beagle heeft doorgebracht. Ook voor degenen die graag een anderhalf uur durende uiteenzetting van Darwins toentertijd zeer revolutionaire ideeën zouden willen zien, zal Creation tegenvallen: Darwin is in deze rolprent het 'Eureka-moment' al ruimschoots voorbij. Verder gaat de film ook niet over het uitkomen van zijn beroemde boek 'On The Origin Of Species' of over de controverse en de enorme invloed op de wetenschap ervan. Deze film gaat in eerste instantie namelijk niet over Charles Darwin, de wetenschapper die God en de gelovigen tartte met zijn evolutietheorie.

Deze film gaat eerst en vooral over Charles Darwin, een vader die zijn dochter na een ziekbed ziet sterven en door de verwijten die hij zichzelf maakt een emotioneel wrak wordt. Desalniettemin komt er wel een aantal lotgevallen van Darwin aan bod, maar deze zijn vooral anekdotisch van aard. Werktitel Annie's Box (ook de titel van het boek van Randal Keynes waar de film op gebaseerd is) is dan ook beter dan uiteindelijke titel Creation.

 

Charles en Emma

 

Paul Bettany speelt Charles Darwin en lijkt op Oscarjacht: Op zijn spel is tot in de kleinste details niets aan te merken. En net als Bettany laat ook zijn vrouw Jennifer Connelly (als Darwins vrouw Emma) zonder vals sentiment de wanhoop en het verdriet voelen van een mens die zich in een uiterst stormachtige periode vol innerlijke twijfel bevindt. Ware er een prijs voor het echtpaar dat het best een echtpaar speelt, zou deze zonder twijfel naar Bettany en Connelly gaan.

Debutantje Martha West houdt zich overigens knap staande tussen dit acteergeweld als de vroegwijze en vroeggestorven Annie. Wat niet echt goed uit de verf komt, is de vriendschap tussen dominee Innes (gespeeld door Jeremy Northam) en Darwin. De twee zijn al jaren bevriend en kunnen natuurlijk niet anders dan gaan botsen. Maar doordat ze te weinig scènes samen hebben, komt de breuk nogal uit de lucht vallen. De breuk is hierdoor geen emotioneel beladen moment, maar meer iets wat nog even tussendoor verteld moet worden.

 

Me and my monkey

 

Een briljante Bettany doet een goede gooi naar zijn eerste Oscarnominatie en krijgt in dit heftige drama prima tegenspel van vrouwlief Jennifer Connelly. Het voelen van het intense verdriet van een vader die zijn dochter kwijt is en daardoor ook de rest van zijn gezin dreigt kwijt te raken, zorgt ervoor dat de bescheiden rol voor Darwins reizen en de totstandkoming van zijn ideeën totaal niet als gemis ervaren zullen worden.