'Enige overlevende' Hiroshima en Nagasaki overleden

In Nagasaki is eergisteren de enige officiële overlevende van de atoombommen op zowel Hirosjima als Nagasaki overleden. Dat heeft de dochter van de man, die luistert naar de naam Tsutomu Yamaguchi, bekend gemaakt, aldus The New York Times vandaag. Yamaguchi is 93 jaar oud geworden en overleed aan maagkanker.

Yamaguchi, die werkte voor een bedrijf in Nagasaki, was op 6 augustus 1945 voor zaken in Hiroshima toen een Amerikaanse bommenwerper de 'Little Boy' gedoopte atoombom op die stad wierp. De Japanner hield er gescheurde trommelvliezen en een verbrand bovenlijf aan over. Uitgerekend op het moment dat hij drie dagen later in Nagasaki zijn baas verslag uitbracht over het bombardement in Hiroshima werd ook Nagasaki bestookt met een atoombom, 'Fat Man'.

Bij de bombardementen in Hiroshima en Nagasaki lieten bij elkaar ongeveer 150.000 mensen het leven. Zes dagen na het bombardement op Nagasaki, op 15 augustus 1945, capituleerden de Japanners en was de Tweede Wereldoorlog echt afgelopen. Naar verluidt zijn er 165 mensen die zowel het bombardement op Hiroshima als die op Nagasaki meemaakten. Yamaguchi is echter de enige officieel geregistreerde overlevende van beide bombardementen.