IJsland krijgt 'junkstatus'

Ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van IJsland verlaagd naar de zogeheten junkstatus (absolute rommel). Het bureau doet dit in navolging van het sneuvelen van het Icesave-akkoord tussen IJsland en zijn schuldeisers het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De president van IJsland, Ólafur Ragnar Grímsson, weigerde gisteren het akkoord te ondertekenen. Er wordt nu een referendum onder de bevolking van het eiland uitgeschreven, dat waarschijnlijk op 20 februari zal plaatsvinden.

"De beslissing van de president om het Icesave-akkoord door te schuiven naar een referendum geeft aanleiding tot een nieuwe golf van binnenlandse politieke, economische en financiële onzekerheid", zo schrijft Fitch in een rapport.

Voor IJsland is het nu terug naar af. Fitch spreekt van "een forse terugslag voor de IJslandse pogingen om normale financiële relaties te herstellen met de rest van de wereld".

De junkstatus is vervelend voor IJsland. Zo moet het land meer rente gaan betalen over  staatsobligaties, en kunnen allerlei grote partijen niet meer investeren in IJsland, zoals pensioenfondsen.

Ook de toetreding van IJsland tot de EU en extra hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kunnen door het Verenigd Koninkrijk en Nederland worden tegengehouden. Scandinavische landen houden het eveneens voor gezien; zij trekken beloofde leningen aan IJsland voorlopig in.

Ratingbureau Standard & Poor's dreigt nu hetzelfde te gaan doen als Fitch.

Geen akkoord, wel junkstatus