'Vulkanen zijn wereldwijd onrustig'

De afgelopen dagen zijn verspreid over de wereld diverse vulkanen uitgebarsten. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen, maar moesten wel tienduizenden mensen worden geëvacueerd.

Sinds half december is de vulkaan Mayon op de Filipijnen actief, maar deze lijkt nu tot rust te komen. In totaal werden 50.000 mensen geëvacueerd. Afgelopen weekend barstten twee vulkanen uit. Zaterdag kwamen grote lavastromen uit de vulkaan Piton de la Fournaise op La Réunion. De zeer actieve vulkaan komt doorgaans meerdere keren per jaar tot uitbarsting.

Zondag barstte de Colombiaanse vulkaan Galeras uit. Duizenden mensen moesten hun huizen verlaten, niemand raakte gewond. Bewoners uit de streek dichtbij Equador worden geregeld geëvacueerd als gevolg van natuurgeweld.

Afgelopen maandag was het de beurt aan Niyamulagira in het Virungapark in Congo. In het gebied van de vulkaan, die sinds 1882 al 35 keer is uitgebarsten, wonen zeer zeldzame berggorilla's, maar deze worden niet direct bedreigd. Ook in Equador barstte deze week een vulkaan uit. Gisteren spuwde de 5.016 meter hoge Tungurahua steen en lava naar buiten. In de omgeving zijn reeds twintig aardbevingen geregistreerd.

Tot slot geeft sinds vandaag vulkaan Turrialba in het Midden-Amerikaanse land Costa Rica weer teken van leven. De vulkaan ligt veertig kilometer verwijderd van de hoofdstad San Jose en er is sinds 1866 geen eruptie meer geweest. Evacuaties zijn gaande in de omgeving van de vulkaan.

Meer informatie over vulkanen en 'The Ring of Fire' vind je in De Elementen.