FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 mei 2005

Geweld blijkt vaak doel op zich

Zebraman had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuwsGeweld wordt meestal gezien om als middel om iets te bereiken. In veel gevallen speelt echter de voldoening die geweld meebrengt een rol in het plegen ervan. Geweld wordt dan een doel opzichzelf. Dit stelt de socioloog Willem Schinkel in zijn proefschrift Aspects of Violence.

Schinkel komt tot zijn conclusie na interviews met veroordeelde plegers van zware geweldsdelicten en onderzoek onder Rotterdamse scholieren. Uit de interviews werd duidelijk dat een aantal geweldsplegers geniet van het plegen van geweld.

Het onderzoek onder scholieren toont een statistisch verband aan tussen de mate van gewelddadigheid en het genieten van geweld. Verder blijkt dat er een verband is tussen de achtergrond van de geweldpleger en de mate waarin hij geweld ziet als een doel op zich.

Zakkenrollers hebben geen kans in Eindhoven

Icoon Binnenlands nieuwsZakkenrollers maken in de stad Eindhoven nog maar weinig kans. Sinds langere tijd maakt de Eindhovense politie gebruik van een Belgische methode om de zakkenrollers eerder te pakken dan eerst. Het aantal aangiftes van zakkenrollen is door deze methode gedaald van 135 naar 56, een daling van zo'n zestig procent.

De Belgische methode wordt al langere tijd effectief gebruikt in het buurland. De Belgische politie maakt gebruik van speciaal opgeleide agenten die de bewegingen van zogenoemde "gauwdieven" weten te herkennen. Door de zakkenroller te volgen kunnen de agenten ingrijpen op het moment dat de dief toeslaat. Dit voorkomt dat dieven niet meer gevonden worden, omdat zij bijvoorbeeld niet goed worden beschreven door het slachtoffer. De methode was zo effectief dat de politiekorpsen Brabant Zuid-Oost en Zuid-Limburg, op 1 november van het afgelopen jaar, besloten de methode over te nemen.

Champions League winnen is lucratief

De finale van de Champions League die morgen plaats zal vinden, heeft niet alleen als inzet de 'cup met de grote oren', maar ook een aardig geldbedrag. De winnaar van de wedstrijd tussen AC Milan en Liverpool krijgt namelijk een bedrag van 7 miljoen euro. De verliezer krijgt 'slechts' 4 miljoen mee naar huis.

Overigens hebben beide ploegen al aardig wat geld verdiend in de Champions League: Liverpool speelde al 11 miljoen euro bij elkaar, Milan 12 miljoen euro. Daarnaast krijgen de clubs ook nog geld uit de zogenoemde marketpool.

Verenigingen uit grote landen (met dus een lucratieve tv-markt) ontvangen daaruit meer geld dan clubs uit kleinere landen. Vorig jaar was Chelsea de grootverdiener. De Londenaren ontvingen 30 miljoen euro van de UEFA, ruim 10 miljoen meer dan Champions League-winnaar FC Porto.

Voetbal: Champions League winnen is lucratief

De finale van de Champions League die morgen plaats zal vinden, heeft niet alleen als inzet de 'cup met de grote oren', maar ook een aardig geldbedrag. De winnaar van de wedstrijd tussen AC Milan en Liverpool krijgt namelijk een bedrag van 7 miljoen euro. De verliezer krijgt 'slechts' 4 miljoen mee naar huis.

Overigens hebben beide ploegen al aardig wat geld verdiend in de Champions League: Liverpool speelde al 11 miljoen euro bij elkaar, Milan 12 miljoen euro. Daarnaast krijgen de clubs ook nog geld uit de zogenoemde marketpool.

Verenigingen uit grote landen (met dus een lucratieve tv-markt) ontvangen daaruit meer geld dan clubs uit kleinere landen. Vorig jaar was Chelsea de grootverdiener. De Londenaren ontvingen 30 miljoen euro van de UEFA, ruim 10 miljoen meer dan Champions League-winnaar FC Porto.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Verkoopcijfers Square-Enix

Square-Enix, vooral bekend van de Dragon Quest en Final Fantasy series, is een RPG boer die het vooral in Japan erg goed doet. Bekijk de volgende cijfers maar eens, dit zijn de aantallen van 1 april 2004 t/m 31 maart 2005.

- Dragon Quest VIII (PS2)
Japan: 3.610.000 St.

- Radiata Stories (PS2)
Japan: 290.000 St.

- Dragon Quest & Final Fantasy in Itadaki Street Special (PS2)
Japan: 380.000 St.

- Fullmetal Alchemist 2: Akaki Elixir no Akuma (PS2)
Japan: 160.000 St.

- Musashi: Samurai Legend (PS2)
USA: 80.000 St.

- Egg Monster Heroes (NDS)
Japan: 90.000 St.

- Final Fantasy I & II Advance (GBA)
Japan: 290.000 St. / USA: 500.000 St. / Europa: 150.000 St.

- Kingdom Hearts: Chain of Memories (GBA)
Japan: 360.000 St. / USA: 720.000 St.

- Torneko no Daibôken 3 Advance Fushigi no Dungeon (GBA)
Japan: 140.000 St.

Percentage JA-stemmers groeit

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Voor de eerste keer sinds men peilt hoe de Nederlanders gaan stemmen bij het referendum voor de Europese Grondwet, groeit het percentage kiezers dat JA wil stemmen. In een peiling van Maurice de Hond, uitgevoerd in opdracht van de NOS, zijn de voorstemmers gestegen naar 43%. Afgelopen zaterdag was dat nog 40%.

Zaterdag peilde De Hond 60% NEE-stemmers, nu is dat 57%. De onderzoeker zegt dat de trend keert doordat meer voorstanders van plan zijn om te gaan stemmen. De verwachte opkomst is sinds zaterdag namelijk gestegen van 43 tot 46%. Volgens De Hond kan het op 1 juni, als deze trend zich doorzet, nog spannend worden.

Waarschuwing
Voorzitter Josep Borrell van het Europees Parlement waarschuwde vandaag voor de gevolgen van een Nederlands 'NEE'. Dan verliest Europa de economische strijd met de Verenigde Staten en China, zo zei de Spaanse EP-voorzitter tijdens een bezoek aan Den Haag: ''Bij een nee bij het referendum wordt Europa geen grote speler en gaan we terug naar een bipolaire wereld met twee machtsblokken: de Verenigde Staten en China.''

Volgens hem is Europa ook verbaasd en verrast over de tegenstand in één van de zes oprichters van de Europese Unie. Hij meent dat de Nederlandse bevolking bang is voor het onbekende. De NEE-campagne verkondigt bovendien veel onzin, zo zei Borrell.

Hij acht het uitgesloten dat er opnieuw onderhandeld zou kunnen worden over de tekst van de Grondwet: ''Dat kan alleen als alle 25 landen het daar unaniem over eens zijn en die eensgezindheid is er niet.''

Steun
De voorstanders van de grondwet kregen vandaag steun van negen ministers van Staat die een gezamenlijke verklaring uitgaven. De oud-premiers Dries Van Agt, Piet De Jong, Wim Kok en Ruud Lubbers alsmede de oud-ministers Hans van den Broek, Jos van Kemenade, Max van der Stoel, Hendrik Toxopeus en Hans Van Mierlo noemen de grondwet ''het beste resultaat'' waarover de lidstaten het in Europa eens konden worden en een ''logische stap in de richting van een Europa dat meer samenwerkt waar dat mogelijk is en dat meer integreert waar dat nodig is''.

In de Tweede Kamer is de steun voor de Grondwet groot; 85% van de Kamerleden zijn voor: PvdA, CDA, VVD, GroenLinks, D66 en de Groep Lazrak. Tegen zijn SP, LPF, ChristenUnie, SGP en Wilders. Ook Lodewijk De Waal van de FNV, groot tegenstander van dit kabinet is voor. Volgens hem worden de rechten van arbeiders in de Grondwet beter beschermd.

Maatschappelijke organisaties
Een aantal grote maatschappelijke organisaties die voor de Grondwet zijn: vakbond FNV, werkgeversoganisatie VNO, Stichting Natuur en Milieu, de Rooms katholieke kerk, het Turkse Milli Görüs, IKV (Inter Kerkelijk Vredesberaad), NOC*NSF, Nederlands Juristencomité voor de Mensrechten, EnergieNed, KPN, Transport en Logistiek Nederland en De Nederlandsche Bank.

Geen stemadvies/neutraal zijn onder meer: Consumentenbond, Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, landbouworganisatie LTO en de ANWB.

Tegen de EU-Grondwet zijn onder andere: Stichting Dierenrechten Europa, Gaykrant, Vereniging Democratisch Europa en de Partij voor de Dieren.

= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.

Landingsverbod Onur Air ingetrokken

Wie_zal_het_weten en Haunter had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsNa twaalf dagen is het landingsverbod van Onur Air in Nederland alweer ingetrokken. Hoewel het verbod voor de Turkse maatschappij zeker een maand zou gelden, kwam de Inspectie Verkeer en Waterstaat toch tot een opheffing van het verbod. Ook in de landen Frankrijk, Duitsland en Zwitserland mogen de vliegtuigen van Onur Air weer gewoon landen.

Vanaf 12 mei was het voor de vliegtuigen van Onur Air verboden in Nederland, omdat de toestellen mankementen vertoonden. Volgens de Inspectie is de veiligheid inmiddels weer op het juiste niveau. Toch zal de dienst wel scherp toezicht houden op de Turkse luchtvaartmaatschappij. Ook Turkije zal extra toezien op de veiligheid. Zo mag Onur Air alleen nog vliegtuigen huren als de Turkse autoriteiten hiervoor toestemming geven.

Creamer wint Sybase Classic

De 18-jarige Paula Creamer heeft met één slag voorsprong haar eerste overwinning behaald op de LPGA Tour tijdens de Sybase Classic.

Ze had in de laatste ronde 70 slagen nodig om op zes onder par uit te komen voor de overwinning, gedeeld tweede werden Gloria Park en Jeong Jang op vijf onder par. Christine Kim werd vierde met vier onder par.

Creamer haalde drie birdies op de laatste vijf holes waaronder eentje van 5 meter op de 18de. Met 18 jaar en acht maanden is ze de op één na jongste die ooit een LPGA toernooi won, Marlene Hagge won het Saratosa open in 1952 slechts 14 dagen nar haar 18de verjaardag.

Perry wint in Fort Worth

Kenny Perry heeft met een voorsprong van maar liefst zeven slagen op nummer twee, Billy Mayfair The Colonial in Fort Worth gewonnen.

Met een eindscore van 19 onder par behaalde hij voor de tweede keer de winst binnen in Fort Worth, een dubbele bogey op de 17de hole belette hem zijn record te verbeteren dat hij bij zijn vorige overwinning in 2003 zette.

Met één slag onder par op de vierde rondgang haalde de 44-jarige de negende titel van zijn carričre en zesde sinds zijn veertigste binnen.

Billy Mayfair werd tweede met twaalf slagen onder par terwijl David Toms en Joe Durant de derde plek deelden met elf onder par.

Dodd wint Ierse Open

Stephen Dodd heeft de Nissan Ierse Open gewonnen door David Howel in een play-off te verslaan, beide eindigde na vier rondes op veertien onder par.

Howel wist de play-off af te dwingen door op de laatste hole een put van 4 meter erin te tikken voor een birdie. Op de eerste extra hole echter sloeg Dodd een birdie terwijl Howell hem par sloeg voor de tweede keer verlies op rij in een play-off.
Nick Dougherty en Angel Cabera eindigden gelijk op de derde plek met zeven onder par terwijl Padraig Harrington, Lee Westwood en Nick O’Hern daar weer een slag achter lagen.

De Australiër O’Hern had in de vierde rondgang de beste ronde met 66 slagen, een evenaring van het baanrecord.

Wijziging puntentelling F1manager

Vanwege de door de FIA aangekondigde overgang van twee kwalificatiesessies naar één kwalificatiesessie zien wij ons genoodzaakt de puntentelling van de F1manager aan te passen. Daarbij wordt een kleine wijziging in de verdeling van de punten aangebracht. Het aantal te behalen punten blijft gelijk.

Voor de punten van de coureurs en het chassis hebben we het simpel gehouden. Daar zijn de punten voor de nieuwe kwalificatie de punten van kwalificatie 1 en kwalificatie 2 bij elkaar opgeteld. Voor de motor en de banden is echter gekozen voor een herverdeling van de punten.

Om recht te doen aan de belangen van kwalificatie en race zullen met de motor in de race meer punten te verdienen zijn. Voor de kwalificatie betekent dat daar minder punten aan worden toebedeeld, dan aan de huidige twee kwalificaties. In totaal zullen voor race en kwalificatie evenwel nog steeds hetzelfde aantal punten te verdienen zijn.

Bij de banden worden de vijf punten die in de eerste kwalificatie te verdienen waren, bij de nummer één van race gegeven. Een overzicht van de puntentelling kan je hier vinden.

Star Wars-fans zwaar gewond na duel met lichtzwaarden

scannerrob en dennistd hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Twee jonge Britse Star Wars-fans zijn ernstig gewond geraakt toen zij met zelfgemaakte lichtzwaarden, wapens waarmee de hoofdrolspelers in de film elkaar te lijf gaan, een gevecht uit de nieuwe film Revenge of the Sith probeerden te immiteren. Zij hadden daarvoor neonbuizen gevuld met benzine en aangestoken. Hun toestand is kritiek, berichtte de BBC op gezag van de politie.

Het tweetal, een 20-jarige man en een 17-jarig meisje uit Hemel Hempstead, ten noorden van Londen, wilden hun vechtpartij op video vastleggen. Ze hadden een mooi stukje bos in de buurt uitgezocht die als locatie. Bij het inschakelen van hun lichtzwaarden ging het echter mis. Een van de buizen ontplofte toen zij ze in brand staken. Daarbij liepen de jonge 'jedi's' zware brandwonden op.


Lichtzwaarden zoals ze in de film voorkomen

Tijger 'ontsnapt' uit Dierenpark Emmen

LittleNurse had ons via de nieuws-submit te melden:

Grote paniek vanmorgen in Emmen. De medewerkers van Dierenpark Emmen werden vanmorgen met spoed opgeroepen om te assisteren bij een ramp in het tijgerverblijf. De bliksem was in een boom geslagen, waardoor hij om was gevallen met als gevolg de ontsnapping van een tijger. Het roofdier wist het centrum van Emmen te bereiken, waar hij door de dierenarts met een narcosegeweer onschadelijk werd gemaakt.

Gelukkig betrof het een oefening voor de bedrijfshulpverlening van het park. Bedoeling was om na te gaan hoe snel de medewerkers ter plekke waren, hoe eventuele gewonden afgevoerd werden en vooral hoe de coördinatie verliep. Met name de communicatie tussen de verschillende deelnemers kreeg extra aandacht, omdat ook de politie en de gemeente een belangrijke rol speelden.

Vanmorgen was er door de "blikseminslag" geen hand voor ogen te zien in de gang bij het tijgerverblijf. Ook lagen op verschillende plaatsen slachtoffers met bloederige wonden en was er zelfs een medewerker in tijgerpak, die door het dierenpark sloop. Het leek allemaal echt. Politie, gemeente, brandweer en dierenpark hadden tal van waarnemers in het park, die alles vastlegden wat er gebeurde. Na evaluatie van al die gegevens zal blijken wat er allemaal goed ging en op welke punten verbeteringen moeten worden doorgevoerd. Dat is de bedoeling van zulke oefeningen.

'Getuige zaak Bouterse leugenaar'

Volgens de Belgische justitie heeft de getuige die de meest belastende verklaring heeft afgelegd in het proces tegen Desi Bouterse, gelogen. De doorslaggevende getuigenis leverde Bouterse in 1999 elf jaar celstraf op. Hij werd toen veroordeeld door het Haagse gerechtshof wegens de smokkel van 474 kilo cocaďne van Suriname naar Stellendam. De voormalig legerleider heeft tot nu overigens nog geen dag van die straf uitgezeten, omdat hij zich niet buiten Suriname heeft bevonden sindsdien.

Na een eigen onderzoek van de Belgische politie naar de kroongetuige, P. van L. (die afkomstig is uit België), blijkt dat de man helemaal niet van een betrokkenheid van Bouterse bij de coke-smokkel kon weten. Ook is de belastende verklaring die hij aflegde in de zaak-Bouterse in strijd met de verklaringen die hij in andere drugszaken heeft afgelegd.

Volgende week dient voor de Hoge Raad al een eerder gepland herzieningsverzoek, die namens Bouterse door advocate I. Weski is ingediend. In maart 2003 verwierp de Hoge Raad een eerder heropeningsverzoek. Met de info die nu uit België komt, lijkt het nieuwe verzoek sterker te staan.

Bouterse liet recent nog weten geen moment wakker te liggen van zijn veroordeling in Nederland. Ook de voor later dit jaar aangekondigde rechtszaak in Suriname wegens de Decembermoorden van 1982, doen hem weinig. De ex-legerleider kwam in 1980 door een coup in de voormalige Nederlandse kolonie aan de macht. Eind 1982 werden 15 prominente tegenstanders van Bouterse in fort Zeelandia vermoord, de zogenaamde Decembermoorden, wat de nationale schandvlek van Suriname is. Volgens Bouterse is hij wel politiek verantwoordelijk voor hun dood, maar zouden ze op de vlucht zijn neergeschoten, en niet door hemzelf.

Noord-Korea sluit kernaanval niet uit

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Wanneer er een conflict uitbreekt met de Verenigde Staten, dan sluit Noord-Korea niet uit dat het als eerste een aanval met kernwapens uitvoert. Noord-Korea wil dat de Verenigde Staten goed beseffen dat het tot die optie kan overgaan. Het land is haar kernwapenprogramma gestart als reactie op het vijandige beleid van Washington, zo meldt de regering.

Het Aziatische land liet dit weekeinde nog weten bereid te zijn het zeslandenoverleg over zijn omstreden nucleaire programma te hervatten. Nu wil Noord-Korea eerst wachten totdat Washington tegenstrijdige uitspraken over hun beleid tegenover het communistische land heeft opgehelderd.

Volgens de Amerikanen is daar geen sprake van. De Verenigde Staten willen dat Noord-Korea het zeslandenoverleg hervat en er zijn geen voorwaarden verbonden aan de terugkeer naar de onderhandelingstafel, zo zei Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan.

Uitslagen dag twee Roland Garros

Vandaag de tweede dag van het Franse Grand Slam toernooi. De grootse verrassing daarin was de uitschakeling van Andre Agassi die in vijf sets verloor van de Fin Nieminen.

De Spanjaard Juan Carlos Ferrero wist zich vrij eenvoudig te plaatsen voor de tweede ronde. De gravelbijter won met 6-4, 6-3 en nogmaals 6-3 van de Slowaak Karel Beck.

Raemon Sluiter wist zich niet te plaatsen voor de tweede ronde, de Nederlander verloor, ondanks dat hij zijn tegenstander het vuur aan de schenen legde, met 1-6, 6-4, 4-6 en 2-6 van de als derde geplaatste Rus Marat Safin.

Bij de vrouwen weinig verrassingen, Sjarapova, Henin en Koeznetsova plaatsten zich alledrie voor de tweede ronde. Sjarapova had het wel moeilijk in haar wedstrijd tegen Evgenia Linetskaya maar won uiteindelijk met 6-7, 6-2 en 6-4. De als zesde geplaatste Koeznetsova won vrij eenvoudg met tweemaal 6-1 van Mathilde Johansson, de wedstrijd duurde slechts 49 minuten.

Justine Henin-Hardenne had de grootste moeite om de tweede ronde te bereiken. De Belgische oud-winnares had drie sets en meer dan twee uur nodig om de Spaanse veterane Conchita Martinez te verslaan met de setstanden 6-0 4-6 en 6-4.

Uitslagen Eerste ronde :

Mannen :

Lee (Zko) - Calatrava (Spa) 6-4 2-6 5-7 7-6 6-4
Safin (Rus) -Sluiter (NED) 6-1 4-6 6-4 6-2
Santoro (Fra) - Hernych (Tsj) 6-7 6-3 1-6 6-4 4-6
Tuksar (Kro) - Davydenko (Rus) 2-6 4-6 3-6
Dupuis (Fra) - Vliegen (Bel) 4-6 1-6 2-6
Ferrero (Spa) - Beck (Slo) 6-4 6-3 6-3
Garcia Lopez (Spa) - Rochus (Bel) 6-7 5-7 6-4 3-6
Enqvist (Zwe) - Dlouhy (Tsj) 2-6 6-7 1-6
Bjorkman (Zwe) - Andreev (Rus) 6-2 2-6 2-6 5-7
Norman (Bel) - Lisnard (Fra) 6-1 6-1 6-4
Muller (Lux) - Youzhny (Rus) 4-6 1-6 0-6
Melzer (Oos) - Arthurs (Aus) 6-4 6-2 7-6
Lopez (Spa) - Mathieu (Fra) 2-6 0-6 7-6 4-6
Ljublic (Kro) - Puerta (Arg) 5-7 5-7 2-6
Robredo (Spa) - Luczak (Aus) 4-6 6-3 6-3 6-3
Karlovic (Kro) - Kiefer (Dui) 3-6 3-6 4-6
Agassi (Usa) - Nieminen (Fin) 5-7 6-4 7-6 1-6 0-6
Clement (Fra) - Popp (Dui) 6-2 6-4 6-7 6-2
Haas (Dui) - Mayer (Dui) 6-1 6-2 6-4
Tenconi(Ita) - Blake (USA) 2-6 4-6 6-7
Warinka (Zwi) - Massu (Chl) 6-7 6-2 6-2 6-4
Monfils (Fra) - Canas (Arg) 3-6 1-6 0-6
Draper (Aus) - Johansson (Zwe) 7-6 1-6 6-3 0-6 1-6
Rusedski (Eng) - Saretta (Bra) 2-6 6-7 3-6
Guccione (Aus) - Ventura (Spa) 6-3 2-6 6-1 3-6 6-2
Coria (Arg) - Carlsen (Den) 6-4 6-2 6-4
Volandri (Ita) - Saulnier (Fra) 6-0 6-2 6-1
Montanes (Spa) - Sargsian (Arm) 6-1 6-4 6-0
Tsonga (Fra) - Roddick (USA) 3-6 2-6 4-6
Spadea (USA) - Costa (Spa) 6-4 7-6 6-2
Kuerten (Bra) - Sanchez (Spa) 3-6 0-6 6-4 1-6
Djokovic (SCG) - Ginepri (USA) 6-0 6-0 6-3

Vrouwen:

Martinez (Spa) - Henin-Hardenne (Bel) 0-6 6-4 4-6
Kuznetsova (Rus) - Johansson (Fra) 6-1 6-1
LIagostera Vives (Spa) - Sugiyama (Jpn) 6-3 4-6 6-4
Suarez (Arg) - Chakvetadze (Rus) 5-7 6-1 0-6
Arvidsson (Zwe) - Daniilidou (Gri) 6-1 7-6
Jugic Salkic (Bos) - Koukalova (Tsj) 3-6 6-4 3-6
Spears (USA) - Beltrame (Fra) 3-6 1-6
Maleeva (Bul) - Fujiwara (Jpn) 6-4 6-2
Mirza (India) - Dulko (Arg) 3-6 3-6
Fedossova - Brandi (Pue) 6-1 3-6 2-6
Vento Kabchi (Ven) - Bovina (Rus) 0-6 3-6
Mandula (Hon) - Medina Garriques (Spa) 0-6 1-6
Sucha (Slo) - Garbin (Ita) 7-6 1-6 2-6
Talaja (Kro) - Stosur (Aus) 1-6 2-6
Irvin (USA) - Pratt (Aus) 5-7 6-4 8-6
Linetskaya (Rus) - Sharapova (Rus) 7-6 2-6 4-6
Petrova (Rus) - Washington (Usa) 6-4 6-2
Benesova (Tsj) - Parmentier (Fra) 7-5 6-4
Dechy (Fra) - Pastikova (Tsj) 6-1 6-4
Ivanovic (Scg)- Foretz (Fra) 6-3 6-3
Dominikovic (Aus) - Mauresmo (Fra) 2-6 1-6
Zheng (Chn) - Schiavone (Ita) 3-6 6-3 4-6
Jankovic (Scg) - Shamshnova-Pistolesi (Isr) 0-6 3-6
Ruano Pascual (Spa) - Yakimova (Wru) 6-4 7-6
Acasuso (Arg) - Mimyi (Wru) 6-4 7-6 6-2
Safarova (Tsj) - Vaidisova (Tsj) 6-4 0-6 4-6
Jidkova (Rus) - Cornet (Fra) 6-7 3-6
Peschke (Tsj) - Randriantefy (Mad) 6-1 6-0
Serra Zanetti (Ita) - Weingartner (Dui) 6-2 6-4
Peer (Isr) - Bartoli (Fra) 6-4 6-3
Golovin (Fra) - Osterloh (Spa) 6-0 6-2
Vinci (Ita)- Groenefeld (Dui) 5-7 6-1 4-6

'Potvissen spoelen aan door zonnevlekken'

Icoon Wetenschappelijk nieuws Het grootste deel van de potvissen die aanspoelen op het strand doen dit tijdens een periode met een hoog aantal zonnevlekken. Dat blijkt uit een publicatie in de Journal of Searesearch van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Kiel kunnen de zonnevlekken het aardmagnetisch-veld verstoren, waardoor de potvissen de weg kwijtraken. Ze kunnen dan in de Noordzee terechtkomen, en uiteindelijk ergens stranden.

Het verband volgde uit een statistische combinatie van cijfers over zonnevlekken met cijfers over het aanspoelen van potvissen. Alle gedocumenteerde gevallen van aangespoelde potvissen tussen 1712 en 2003 werden beken. Het bleek dat 90 procent van de potvissen aanspoelde tijdens korte periodes met actieve zonnevlekken.

De gevonden overeenkomst bewijst echter nog niet dat de zonnevlekken ook echt de oorzaak zijn van de aanspoelende potvissen. "Het oorzakelijk verband is niet aangetoond, maar het zijn erg interessante bevindingen", aldus conservator C. Smeenk van het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden, die de gegevens aan de onderzoekers aanleverde.


Zonnevlekken en aangespoelde potvissen; een verband?

Website: 'Al-Zarqawi zwaargewond'

Nyana en justhg hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsDe Irakese extremistische groepering 'Heilige Oorlog' meldt op haar website dat haar leider, Abu Musab al-Zarqawi, zwaargewond is geraakt. Het bericht kon echter niet geverifieerd worden.

"Natie van de islam, bidt voor de genezing van onze sjeik Abu Musab al-Zarqawi van een verwonding die hij heeft opgelopen op het pad van God", aldus de website. Overigens wordt niet gemeld waar de terroristenleider gewond zou zijn geraakt.

De Britse krant The Sunday Times meldde anderhalve week al dat al-Zarqawi gewond zou zijn. Een Iraakse arts beweerde dat hij de al-Qaedaleider zou hebben behandeld toen hij hevig bloedend werd binnengebracht in een ziekenhuis in Ramadi.

Examenkandidaten kampen met veel stress

Icoon Examen nieuwsUit een peiling onder 9000 eindexamenkandidaten is gebleken dat 60 procent kampt met stressproblemen bij het examen. Volgens Sebastiaan Steeman van het Landelijk Aktie Komitée Scholieren (LAKS) is dit aantal veel te hoog.

Ook Aart Mosterd van het CDA vindt het percentage te hoog. Komende donderdag wordt er in de Tweede Kamer over gedebatteerd. Voorstel is om de examens meer te spreiden. Ook het LAKS is een groot voorstander van examenspreiding over een jaar of zelfs over twee jaar.

Meer over de examens lees je in het Examenforum en via examen.fok.nl!

Tourdeelname Freire positiever

Het lijkt erop dat Oscar Freire toch kan deelnemen aan de Tour de France. Hij kreeg vandaag in het ziekenhuis te horen dat er geen ontsteking meer aan zijn zitvlak is.

Het seizoen leek voorbij voor de drievoudig wereldkampioen op de weg, maar het lijkt er nu allemaal wat positiever uit te zien voor de Spanjaard. De Rabobank-renner heeft nu alleen nog last van een kleine vochtophoping onder de huid van zijn zitvlak.

Freire mag de training weer hervatten. Wanneer hij op 11 juni in de Ronde van Zwitserland kan starten, lijkt een Tour-deelname niet meer in het geding te zijn.

FIA houdt F1 enquete

De FIA gaat advies vragen aan de Formule 1 fans. Vanaf 21 mei is er op de website van de FIA een online enquete beschikbaar waarin om de mening van de fans wordt gevraagd. De uitslag hiervan zal in augustus worden gepubliceerd.

FIA president Max Mosley over de enquete: "We hebben het er al vaak over gehad dat de Formule 1 fans advies moeten kunnen geven over de toekomst van de sport. Ik ben blij dat we dat nu uiteindelijk doen."

De enquete is hier te vinden.

Sainz mogelijk naar Volkswagen

Nadat eerder bekend werd dat Carlos Sainz in Turkije voor Citroën gaat rijden, is nu ook bekend geworden dat de Spanjaard dicht bij een contract met Volkswagen is om in een race Touareg te gaan rijden.

Het team van Volkswagen is zich op het moment aan het voorbereiden op de volgende rally raid van het FIA Cross Country Rally World Cup later deze maand in Marokko. Sainz was daar ook aanwezig en niet alleen om even te kijken. Hij wilde wel eens met de Volkswagen rijden om meer verstand van dit type voertuig te krijgen.

Teambaas van VW Motorsport, Kris Nissen: "Carlos is al lang geďnteresseerd in deze tak van sport. We hebben hem de mogelijkheid gegeven om met onze VW Touareg te testen hier in Marokko. Het was een interessante en positieve test."

Het team van Volkswagen heeft nu al drie crews die van start zullen gaan in Dakar 2006 te weten: Saby – Perrin, Kleinschmidt – Pons en Villiers – Thörner. De verwachting is dat de tweevoudig wereldkampioen rally Sainz als vierde rijder aan dit rijtje wordt toegevoegd. Een beslissing wordt na de derde ronde van de FIA World Cup in Marokko verwacht.


De race Touareg in actie tijdens Dakar 2005

Schalken niet in Davis Cup

Sjeng Schalken liet eerder deze week zijn deelname aan Roland Garros al schieten vanwege een blessure. Vandaag is duidelijk geworden dat hij ook niet zal starten in het Davis Cup duel tegen Slowakije.

De Limburger heeft zich afgemeld bij captain Tjerk Bogstra voor het duel wat van 15-19 juni in Bratislava zal worden gespeeld. De nummer 88 van de wereldranglijst heeft teveel last van zijn achillespees.

Schalken heeft het laatste jaar veel blessureleed gekend. Hij kwam eind vorig jaar terug nadat hij de ziekte van Pfeiffer had gehad, nu heeft hij alweer een nieuwe blessure opgelopen. Schalken: "In Parijs ben ik behandeld door doktoren. Zij hebben tegen me gezegd dat ik door moet blijven trainen om de kuit sterker te laten worden. Hierdoor zal ook de blessurepijn moeten verminderen, maar dat gaat waarschijnlijk een half jaar duren."

Binnen het Davis Cup team is Schalken nog altijd een belangrijke schakel. In maart won hij zijn twee duels tegen Zwitserland, hierdoor lukte het Nederland om door te dringen tot de kwartfinales van de wereldgroep.

Kruiswijk langer bij FC Groningen

FC Groningen heeft het contract met speler Arnold Kruiswijk opengebroken en verlengd tot en met medio 2008. Het oude contract van de verdediger liep tot medio 2007.

De 20-jarige verdediger is bezig aan zijn derde seizoen in het eerste elftal van de club uit het Oosterpark Stadion. Tot nu toe speelde hij mee in 72 competitiewedstrijden. Begin dit seizoen had Feyenoord nog interesse om de verdediger over te nemen.

RG : Agassi snel uitgeschakeld

Andre Agassi is uitgeschakeld in de eerste ronde van Roland Garros. De Amerikaanse publiekslieveling ging in vijf zinderende sets (5-7, 6-4, 7-6 1-6 en 0-6) onderuit tegen de Fin Nieminen.

Agassi kwam nog wel op 2-1 voor in sets, maar in de laatste twee werd hij compleet van de baan geslagen door zijn tegenstander. Dit kwam mede doordat Agassi steeds meer last begon te krijgen van een verrekte spier in zijn been. Daardoor moest hij de meeste ballen laten lopen. Nieminen gunde de als zesde geplaatste Amerikaan in het vervolg van de partij nog slechts één game

De deelname van de Amerikaan aan Roland Garros duurde niet lang, maar leverde wel een nieuw record op. De Amerikaan nam voor de 58ste maal deel aan een Grand Slam-toernooi en daarmee evenaarde hij het recordaantal Grand Slam-deelnames van zijn legendarische landgenoot Jimmy Connors.

Bolkestein nieuwe commissaris Menatep

Icoon Buitenlands nieuwsOud-politicus Frits Bolkestein wordt commissaris bij Menatep. Deze organisatie heeft een groot deel van de aandelen van Yukos, een Russisch olieconcern, in het bezit. De oud-topman van Yukos, Chodorkovsky is de eigenaar van Menatep.

Momenteel staat Chodorkovsky in Moskou terecht voor het plegen van belastingfraude. Het duizend pagina's tellende vonnis wordt momenteel voorgelezen door de rechters. Als het vonnis volledig is voorgelezen, de rechters zijn nu op de helft, zal ook de straf worden uitgesproken.

Medestanders van Chodorkovsky zullen vermoedelijk in beroep gaan bij het Europese Hof voor de rechten van de Mens, gelegen in Staatsburg. Of er een verband is tussen de aanstelling van Bolkestein en de mogelijke uitkomst van het proces tegen de oud-topman wil Bolkestein niet zeggen.

Examendromen

In mijn (onuitgegeven) boek over dromen met de titel Toeschouwer, geen deelnemer, waarin ik 700 persoonlijke dromen heb verzameld en geanalyseerd, komen een aantal dromen voor waarin ik examen moet afleggen, een enkele keer ook passief, d.w.z. als leraar. Aangezien de jaarlijkse examens van middelbare scholen deze week weer zijn begonnen, leek het mij een leuk idee het volgende stukje in de vorm van een column te publiceren. Cursief staat de beschrijving van de droom, recht de interpretatie die ik er aan geef, een interpretatie die subjectief gekleurd is en zeker niet de enig mogelijke.

Ruzie over parkeerplek eindigt in moord

drag0nsden had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonRuzie over een parkeerplekje heeft in het Zuid-Franse Perpignan tot een moord geleid. Een 29-jarige man parkeerde zijn auto in het centrum van de stad op een plek die volgens vier inzittenden van een andere auto aan hen toebehoorde.

Het kwartet stapte uit en begon vervolgens de ramen van de auto van de man in te slaan met ijzeren staven, als 'straf'. Toen het slachtoffer hun gegevens wilde noteren, voor de schadeclaim bij de verzekering, koelden de vier hun woede op de man zelf. De man slaagde erin om uit zijn auto te komen en vluchtte vervolgens een restaurant binnen in de hoop om zo aan zijn aanvallers te ontkomen. Die achtervolgden hem echter tot in het restaurant, dwongen de uitbater zijn zaak te verlaten en sloegen de man uiteindelijk dood, zo meldde een woordvoerder van de politie van Perpignan.

Gears of War ook op de PC

Eén van de toppers op de E3 was Gears of War. Eerst was er sprake van dat dit spel exclusief op de Xbox 360 zou verschijnen, maar in een interview met J. Allard is bekend gemaakt dat dit spel ook op de PC zal uitkomen. Gears of War zal op de Unreal 3 engine draaien en zal ontwikkeld worden door Epic. Of hij eerst op de Xbox 360 verschijnt en daarna pas op de PC, zoals Halo, is nog niet bekend. Gears Of War will be on both platforms, but it might be on one before the other. That's a little bit more of a game time decision.; aldus J. Allard.

Sharapova met veel moeite door

Maria Sharapova heeft na een slopende partij met 6-7 6-2 6-4 van Linetskaya gewonnen. Daarmee bereikte de Russin de tweede ronde van Roland Garros.

De partij tussen de twee Russische dames begon met een tie-break in de eerste set. Deze werd knap gewonnen door Linetskaya. De als tweede geplaatst Sharapova kwam daarna goed terug met twee servicebreaks en trok zo de stand in sets naar 1-1.

In de derde en beslissende set ging het over en weer. Sharapova sloeg veel dubbele fouten en maakte daarnaast meer onnodige fouten dan haar landgenote. Dankzij het kleine aantal winnaars van Linetskaya kon de partij beide kanten uit gaan. In totaal waren er vijf breaks in de derde set, drie daarvan werden gemaakt door Sharapova. Daarmee won ze de partij na bijna 2,5 uur zwoegen.

Haug: Ferrari mag van mij testen

Ondanks alle boze reacties de afgelopen tijd maakt het Norbert Haug, directeur Mercedes motorsport, niet uit dat Ferrari meer test dan de andere teams.

Hij gaf in een uitzending van het Duitse RTL aan: "Ferrari moet zelf weten of ze nou wel of niet akkoord gaat met onze overeenkomst. Maar ik wil ze graag uitnodigen om er nog eens over te praten."

Ferrari heeft aangekondigd zelfs deze week nog te gaan testen, voor de Grand Prix komend weekend. De overige teams zien hiervan af omdat zij de afspraak wel ondertekend hebben.

Muntz terug op tv als 'godslasteraar'

IcoonDe RVU heeft de omstreden programmamakers Paul Jan van de Wint en Rob Muntz ruim baan gegeven om een 'godslasterende serie' te maken. Vanaf 7 juni zal de zesdelige serie iedere dinsdag om 23.30 uur uitgezonden worden via Nederland 3, onder de naam God bestaat niet.

Volgens Muntz en Van de Wint zal ''geen geloof gespaard blijven''. Alles en iedereen komt aan bod, van ''moslims, joden, christenen, boeddhisten tot aan ietsisten, allen zullen feilloos gefileerd en geanalyseerd worden.'' Gesprekken met deskundigen worden in het programma afgewisseld met absurdistische filmpjes.

Omstreden
Het duo Muntz en Van de Wint werkte eerder voor de VPRO. Daar maakten ze het tv-programma Waskracht, waarin ze onder meer in 2000 een item in Wenen opnamen over de extreem-rechtse partij van Jörg Haider. Muntz interviewde verkleed als een kloon van Adolf Hitler verschillende Oostenrijkers, en joeg en passant een aantal orthodoxe joden de stuipen op het lijf. Later verklaarde Muntz dat dat laatste in scene was gezet. De orthodoxe joden zouden al weggehold zijn voor de camera, omdat ze niet in beeld wilden komen. Door de montage leek het alsof ze voor Hitler-Muntz wegsnelden.

De toenmalige VPRO-top, die het provocatieve gedrag van het duo toch al een doorn in het oog was, verhoogde sindsdien het toezicht op de capriolen van de twee tv-makers. Na nog een driedelige serie onder de noemer Muntz Actueel en de nooit uitgezonden programma's De Rijdende Hufter, Islam Actueel en de Grote koninginnen Kwis, hielden Muntz en van de Wint het definitief voor gezien bij de VPRO. Ze vonden dat hun redactionele vrijheid na het Hitler-incident te zwaar was ingeperkt.

Muntz keerde op tv terug bij de Amsterdamse omroep AT5 met de Normen en Waardenshow. De RVU lijfde hem in 2002 in als programmamaker. Hij maakte daar onder meer de 24 delige radioserie Inburger King, een hilarische kijk op de multiculturele samenleving. Met Van de Wint maakte hij in 2004 ook voor de RVU de tv-serie 'Het Grote Complot-De Wereld Verklaard'.


Sieg Haider

-
De RVU is de oude Radio Volksuniversiteit. Sinds 1982 bekend onder de naam RVU educatieve omroep. Het is een niet-ledengebonden omroep in ons Publieke Omroepbestel, geheel onafhankelijk van levensbeschouwingen, ideologieën of religies. Samen met Teleac/NOT vormt de RVU de stichting Educatieve omroepcombinatie.

Leader en foto's van God bestaat niet.

Adriaanse lovend over Porto

Co Adriaanse heeft zich op de clubsite van FC Porto lovend uitgelaten over zijn nieuwe werkgever.

Mijn eerste indrukken zijn uitstekend", aldus Adriaanse. "Ik heb het stadion en de trainingsfaciliteiten bezocht en de randvoorwaarden om hier goed werk te verrichten zijn aanwezig."

"Porto is een club van naam en faam, ook in Nederland. Iedereen kent de internationale successen van de club, zeker na de recente winst van de UEFA Cup, de UEFA Champions League en de wereldbeker. De club heeft enkele internationale topspelers die ik goed ken."

De Nederlandse trainer werd ook gevraagd naar zijn doelstellingen bij de Portugese club."Ik wil aanvallend en attractief voetbal spelen. De mensen moeten met plezier naar onze wedstrijden komen kijken. Ik hoop dat de fans de ploeg zullen ondersteunen en dat ze vertrouwen hebben in het werk dat ik lever."

NJOY gaat dit jaar niet door

Helsie had ons via de nieuws-submit te melden:

NJOY, het festival dat zou plaatsvinden tussen 10 en 13 juni op het terrein bij Walibi World, gaat niet door. Dit vermeldt een nieuwsbrief die ID&T aan haar leden stuurde. Mensen die een kaartje hebben gekocht via Ticketbox of Ticketonline kunnen hun geld gewoon terugkrijgen.

Sander Groet van ID&T geeft in de brief de volgende verklaring: "Wij wilden NJOY dit jaar voor de tweede keer neerzetten. Hoewel de kaartverkoop vorig jaar niet goed verliep, zijn we ervan uitgegaan, mede door de goede reacties op de eerste editie, dat het dit jaar beter zou gaan. Helaas hebben we moeten constateren dat de kaartverkoop achterblijft bij de verwachtingen. Vorig jaar hebben we dit opgelost door vele kaartenacties met verschillende partijen, maar dat wilden we dit jaar niet meer doen. Dan is de afweging, gaan we het festival verkleinen of stoppen we ermee. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Het is ID&T dus niet gelukt om een evenement met ook pop en rock van de grond te krijgen. We moeten de hand in eigen boezem steken. Anders dan Sensation, Mystery Land of Innercity is NJOY klaarblijkelijk niet sterk genoeg gebleken in de overvolle markt van popfestivals. Dit is een harde maar leerzame les met het oog op toekomstige ID&T evenementen."

ID&T is niet de eerste organisator die dit jaar hinder ondervindt van een teruglopende verkoop op festivalkaartjes. Ook Pinkpop en andere festivals hadden het dit jaar moeilijker om hun kaartjes te slijten. Overigens gaan de Sp!ts Breakthrough Awards wel gewoon door, de organisatie is daarvoor nog op zoek naar een vervangende locatie.

Orlov niet, turnsters wel naar EK

De turnsters Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Loes Linders doen toch mee aan de Europese kampioenschappen turnen in Debrecen, Hongarije. De dames overwogen om zich af te melden omdat hun coach, Orlov, niet mee kon naar de wedstrijd.

De Russische coach heeft op het moment geen geldig paspoort en daarmee ook geen geldige verblijfsvergunning. Hij krijg deze papieren wel weer van de Nederlandse en Russische autoriteiten maar deze zullen pas na 2 juni in het bezit van Orlov zijn. Aangezien het kampioenschap dan begint kan hij niet mee afreizen naar Hongarije.

Esther Heijnen zal nu zijn taken overnemen, zij is de collega van de Rus bij de Nijmeegse turnclub waaraan hij verbonden is. Verder zal ook topsportcoördinator Willem Veldman van de turnbond KNGU meegaan als assistentie.

De turnsters wilden in eerste instantie niet naar het EK zonder hun coach omdat Orlov bij bepaalde oefeningen moet zijn om de turnsters op te vangen mocht het fout gaan. Heijnen is hierin niet zo ervaren: "Verona ziet nu af van de Joertsjenko met dubbele schroef in de sprongoefening. Dat zorgt er wel voor dat haar uitgangswaarde met drietiende daalt, maar dat is dan maar zo. Niemand vindt het verantwoord om een verhoogd risico te nemen. aldus Heijnen.

Naast de drie dames bestaat de afvaardiging bij de dames nog uit Mayra Kroonen. Bij de heren gaan de broers Herre en Epke Zonderland, Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder naar Hongarije.

New York verstrekte Viagra aan verkrachters

ViagrapillenZo'n 200 veroordeelden in de Amerikaanse staat New York hebben de afgelopen vijf jaar op kosten van de staat Viagra, het medicijn voor mensen met erectieproblemen, gekregen. Het gaat om personen die mensen die hebben verkracht, incest hebben gepleegd, mensen hebben ontvoerd en kinderen hebben mishandeld. De slachtoffers waren in sommige gevallen maar twee jaar.

De zaak kwam afgelopen zondag aan het licht. De namen van de zwaarste misdadigers van de staat New York, die waarschijnlijk in herhaling zullen vallen, werden gematcht met honderden ziekenfondsdossiers.

Dat de verkrachters hun Viagra vergoed kregen, was mogelijk door een maas in de wet. Een wet uit 1998 draagt de Amerikaanse staten op Viagra in het ziekenfondspakket op te nemen. Het ziekenfonds Medicaid moet de kosten van Viagra voor iedereen die dat zelf niet kan betalen, vergoeden. De overheid onderzoekt nu of de wet, na dit "onbedoelde gevolg" kan worden aangepast.

Ajax en AZ hofleverancier WK-jeugdselectie

Ajax en AZ zijn met beiden vier spelers hofleveranciers van de 21-koppige WK-selectie van het Nederlands elftal voor spelers onder de 20 jaar. Dat WK wordt in juni in ons land gehouden.

Bondscoach Foppe de Haan selecteerde Maduro, Babel, Vermeer en Emanuelson van de Amsterdamse club. AZ levert Vlaar, Medunjanin, Wisse en Bulters. Van de 21 geselecteerden zijn er twee in een buitenlandse competitie actief. John speelt bij Fulham en Owusu Abeyie staat bij Arsenal onder contract.

Selectie:

Doel: Vermeer (Ajax), Brack (FC Zwolle), Bulters (AZ).

Verdediging: Tiendalli (FC Utrecht), Vlaar (AZ), Van der Struijk (Willem II), Drost (SC Heerenveen), Zuiverloon (Feyenoord), Otten (Excelsior).

Middenveld: Maduro (Ajax), Kruys (FC Utrecht), Afellay (PSV), Medunjanin (AZ), Emanuelson (Ajax), Agustien (Willem II).

Aanval: Owusu Abeyie (Arsenal), John (Fulham), Babel (Ajax), Vincken (Feyenoord), Rajcomar (FC Utrecht), Wisse (AZ).

Henin-Hardenne naar tweede ronde

Justine Henin-Hardenne heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. Na een gevecht over drie sets was ze Conchita Martinez de baas.

Henin begon als een wervelwind aan de partij. Na negentien minuten stak de Waalse al de eerste set op zak: 6-0. De daaropvolgende eerste game van de tweede set duurde eveneens negentien minuten. Het was een indicatie dat de 33-jarige Spaanse in ieder geval niet zonder slag of stoot wilde capituleren.

Martinez, finalist van 2000, won dan ook die de tweede set: 6-4. In de derde set nam Henin de leiding met 5-1 en miste een paar kansen op de wedstrijd. Martinez won nog drie games, maar Henin won uiteindelijk de beslissende set met 6-4.

Zo maakte Henin niet dezelfde fout als Myskina, die gisteren meteen in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Bleek je ster!

Ik hoorde er van de week voor het eerst van en ik blijk werkelijk máánden achter te lopen, want het schijnt al weer een tijdje te bestaan. Nu is het niet zo vreemd dat ik achterloop. Zoals iedereen wellicht al heeft gemerkt is het enige buitensporige aan mij m'n nickname, die dan ook meer gezien moet worden als hoopvolle wens dan werkelijkheid. Maar goed. Terug naar je anus bleken. Ik mag toch wel zeggen dat ik enigszins verbaasd was. Kijk, voor jezelf hoef je het niet te doen. De keren dat ik vol bewondering naar mijn anus heb staan kijken zijn op één hand te tellen. Dus voor wie dan? Voor je vriend, vriendin, man of vrouw? Dat moet dan haast wel. Blijkbaar zitten er mensen zo vaak met hun reet omhoog richting hun partner dat die zegt: 'weet je wat jij zou moeten doen? Eerst eens langs de lokale aarsbleker.'

Het hele verhaal zette me wel aan het denken. Hoe wordt je een aarsbleker? Welke beroepskeuzetest heeft die gedaan? Niet dezelfde als ik. Daar kwam 'kantoormedewerker' uit en drie keer raden waar ik tot mijn grote spijt terecht ben gekomen. Nee, dat moet toch wel een bijzondere test geweest zijn met vragen als:

- kent u de uitdrukking anale fixatie?
- gaat u vaak tot het gaatje?
- bestaat uw kennissenkring voornamelijk uit sterren?
- voor welke kringspier is lippenstift bestemd?
- als u de vermeende huidziekte van Michael Jackson op één plek op uw lichaam mocht hebben, welke zou dit dan zijn?

Gefeliciteerd! Hier heeft u het potje bleek en een kwastje.

Het gaat toch allemaal erg hard. Nog even en je zoon komt thuis met een gebleekte eikel die half uit zijn broek hangt: 'Hč pa, niet zo zeuren. De laatste mode. Je weet toch.'

Maar ja, het zal wel aan mij liggen. Als kind van de vroege jaren 70 zijn het toch dingen waarbij ik me niet echt op mijn gemak voel. Het lijkt of de hele wereld wat losser en makkelijker is geworden terwijl ik zelf ben blijven steken. Zo voel ik nog altijd een lichte schok bij het woord neuken, heb ik nooit de neiging eens een uitgebreid gesprek over rimmen te beginnen en zou ik in mijn tijd op school de kleedkamer uitgeslagen zijn als ik binnen was komen lopen met getrimd schaamhaar. Terzijde: nog even en je kan het bij de lokale kappert in vormpjes laten knippen. Zit je bij die kruiskapper met je broek op je knieën en een foto van de buxus van de buren die in de vorm van een schildpad is geknipt.
Was het daarnaast vroeger nog stoer om met je blouse tot halverwege de buik open geknoopt, je weelderige dos borsthaar exposerend, over straat te lopen met de Beegees op de achtergrond, tegenwoordig zijn de gatvers niet van de lucht als je tijdens een avondje onverwachte seks niet geheel kaalgeschoren blijkt te zijn. Nu sta ik natuurlijk regelmatig met mijn scheermes in de aanslag twijfelend voor de spiegel, maar ik kan het toch niet over mijn hart verkrijgen het hele zooitje eraf te halen.

Nee, ik ben blijkbaar hopeloos ouderwets aan het worden en mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik al voorzien ben, want in het hedendaagse Nederland zou ik met deze instelling knap moeilijk aan een vrouw komen en om nou de d'Agostini serie 'Hoe word ik een metroman in 42 dagen' met iedere week een nieuw tubetje hydraterende crčme, aan te schaffen, gaat me ook weer wat ver.

Gelukkig levert dit alles me in ieder geval één voordeel op ten opzichte van de moderne jeugd. Ik hoef niet meer zo. Ik mag onderuit zakken op de bank, de wereld aan me voorbij laten trekken, me verbazen over mensen met een gebleekte ster, er een stukje over schrijven en aan een stuk door roepen: 'ik word oud', en dat bevalt me eigenlijk prima.

Kinderporno-site en bezoekers opgerold

In Italië is een omvangrijk kinderpornonetwerk opgerold. Het netwerk had zijn basis op Sicilië en bood personen de mogelijkheid beelden te bekijken en downloaden van meisjes van vier tot acht jaar oud, die seksueel werden misbruikt en gemarteld.

In totaal zijn 186 arrestaties verricht. Onder hen bevinden zich drie priesters uit Sicilië, Lombardije en Trentino Alto Adige, een burgemeester, een arts, een leraar uit Sicilië en een politiefunctionaris. Uit de ANP-berichtgeving blijkt overigens dat het overgrote deel van de arrestanten vooral bestaat uit bezoekers van de website waar het kinderpornomateriaal te vinden was.

Stunts uitvoeren

Crossmotors zijn vet om mee te gassen. Vooral om leuke jumps mee te maken of gewoon een rally course rijden is ook vet.
Je kan er ook leuke stunts mee uithalen zoals deze.
Het is eigenlijk een nieuw Trigger record.

Als je motorcrossen saai vindt kun je altijd nog basejumpen of
parachute-in-brand-steek-springen.
Parachute-in-brand-steek-springen wordt toch iets anders uitgevoerd dan normaal.
Je steekt je eigen parachute in de fik zodat je je reserve parachute kan gebruiken en waarom ze de reserve parachute ook niet in brand steken is tot op heden nog een raadsel...

Voorstel Bos valt slecht in Den Haag

Het plan van Wouter Bos, om bij een Nederlands NEE bij het referendum over de Europese Grondwet een nieuw referendum te houden - als Nederland als enige op tegen is - heeft tot negatieve reacties geleid in politiek Den Haag. De reacties kwamen tot nu toe met name van hen die in principe voor een JA zijn.

Zo zei CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen verbaasd te zijn over de uitlatingen van de PvdA-leider: ''Eén van de initiatiefnemers tot het referendum, zaait nu opeens twijfel over wat ze met de uitslag zal doen. Wij als CDA waren niet voor het referendum, maar we hebben wel gezegd dat we de uitslag serieus zullen nemen.''

D66-Tweede-Kamerlid Lousewies Van der Laan noemt een tweede referendum totaal onacceptabel: ''Nee is nee en dan moet je niet dezelfde vraag blijven stellen''. Volgens de D66-parlementariër gedraagt Bos zich als iemand van een politieke elite ''die toch wel doet wat zij wil''.

VVD-kamerlid Hans Van Baalen betitelde het voorstel van Bos als onzinnig: ''Je kunt niet eerst de bevolking om een uitspraak vragen en als de uitkomst niet bevalt nog eens met een herkansing komen. Dat is niet de manier waarop je met de bevolking moet omgaan''. De VVD'er wijst op een tweede probleem waar Bos kennelijk niet over nagedacht heeft: ''De tijdelijke referendumwet wordt per 1 januari opgeheven, dus zo eenvoudig als Bos het voorstelt is het allemaal niet.''

Sluiter strijdend ten onder op RG

De Rotterdammer Raemon Sluiter heeft de eerste ronde van Roland Garros niet overleefd. Hij verloor eervol met 6-1 4-6 6-4 6-2 van Marat Safin.

Safin begon sterk en won de eerste set relatief makkelijk met 6-1. In de tweede set kwam Safin weer een break voor, maar deze wist Sluiter knap weg te werken. Op 4-5 verloor de Rus weer zijn service en daarmee was de stand in sets weer gelijk. In de derde set begon Sluiter slecht en leverde meteen zijn service in. Deze break achterstand kon hij niet meer goed maken, waardoor de winnaar van de Australian Open 2-1 voor kwam in sets.

In de vierde set was het verweer van Sluiter gebroken. Safin won deze set, en daarmee de partij, eenvoudig met 6-2. De lange Rus speelt in de tweede ronde tegen Lukas Dlouhy. Door de uitschakeling van Sluiter is Wessels de enige Nederlander die nog actief is in het graveltoernooi van Parijs.

'Ali B en Máxima goed voor integratie'

Uit een onderzoek van MTV en Qrius onder 1.092 jongeren tussen de 13 en 29 jaar, blijkt dat Ali B en prinses Máxima een grote rol spelen bij de integratie van allochtonen in Nederland. Vooral Ali B scoort hoog, omdat hij ''een voorbeeld is van een buitenlander die wel gerespecteerd wordt.'' Bovendien zorgt de rapper ervoor dat er meer over bepaalde onderwerpen gesproken wordt.

Ook Lange Frans en Baas B worden genoemd vanwege hun nummer over zinloos geweld. Presentatrice Wendy van Dijk scoort omdat ''het haar niet uitmaakt of je een Nederlander of allochtoon bent, voor haar programma's helpt ze iedereen''.

PvdA
Ruim driekwart (76%) van de ondervraagden geeft aan zeker te zullen gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoger opgeleiden meer (86%) dan lager opgeleiden (69%). Bekende Nederlanders kunnen volgens jongeren beter niet in de politiek gaan. Als er toch een BN'er genoemd moet worden, zien de jongeren het liefst Bridget Maasland en Katja Schuurman (van Lijst 0), Jack Spijkerman, Paul de Leeuw, Chris Zegers en Peter R. de Vries.

Op de PvdA zou nu 23% willen stemmen, gevolgd door SP (12%), VVD (9%) en GroenLinks en Lijst Wilders (beiden 8%). Veel ondervraagden (27%) zouden overigens niet weten op welke partij het nu zou stemmen.

Maatschappij
Een overgrote meerderheid (75%) van de ondervraagden is van mening dat de maatschappij ''begint bij jezelf'' en dat ''je zelf iets moet doen om die te veranderen''. Bijna 66% windt zich op over 'voorvallen' in de maatschappij. Slechts 7% negeert dit juist en een kleine 0,5% interesseert de maatschappij geen ene moer. De meeste jongeren vinden het prettig wonen in Nederland, slechts 12% voelt zich niet prettig en 2% procent voelt zich erg onprettig.

Normen en waarden worden door 83% van de ondervraagde jongeren belangrijk gevonden. De ouders moeten die bijbrengen, vinden veruit de meesten en daarna pas door scholen en media. Je hebt normen en waarden als je 'normaal doet', 'je open stelt voor anderen', 'respect voor ouderen hebt', 'vrijwilligerswerk doet', 'je een eigen mening hebt' en 'niet over anderen oordeelt'.

Media
Bijna alle jongeren (92%) vinden dat het beeld dat de media over hun groep schetst in het algemeen niet klopt. Zo klopt het niet dat alle jongeren geen normen en waarden hebben, lui en brutaal zijn, allemaal jonge crimineeltjes zijn, te veel eten, geen respect hebben voor ouderen en veel minder weten dan ouderen toen die jong waren. Seks en geweld op tv heeft volgens 60% van de ondervraagden geen negatieve invloed op hen.

De media zou volgens de jongeren meer positief nieuws moeten brengen, zoals: 'Marokkaan redt meisje van verdrinkingsdood', 'Punker helpt oud vrouwtje de straat over' of 'jongeren organiseren multicultureel feest'.

Evaluatie voetbalmanager

Na voor de tweede maal een voetbalmanager over de eredivisie te hebben georganiseerd, zijn wij benieuwd wat jullie als deelnemers graag beter zouden zien aan onze competitiemanager. Graag zien wij jullie reacties tegemoet in de reacties op dit bericht, maar eventueel kan je langere stukken ook mailen naar sport@fok.nl

Op een aantal kleine punten na is de voetbalmanager redelijk soepel verlopen dit seizoen. Desondanks zijn er altijd punten waarop verbeteringen kunnen worden geboekt. Om een paar voorbeeldvragen te stellen: Waren de spelers te duur of te goedkoop? Wat vond je van de puntentelling? Werd er goed en op tijd gereageerd op vragen die je hebt gesteld?

Daarnaast zijn opmerkingen met betrekking tot de nieuwsberichten, site-invulling en informatievoorziening ook erg welkom. Laat het ons weten hoe jij dit jaar de voetbalmanager hebt beleefd!

Basejumping

Parachutespringen is iets wat heel veel mensen wel eens graag willen doen. Je kan op heel verschillende manieren parachutespringen, uit een vliegtuig bijvoorbeeld. Dit is de meest bekende manier van parachutespringen. Basejumping is een heel ander verhaal. Base staat voor: Building, Antenna, Span (Brigde) and Earth. Dit houd in dat je van lage hoogtes afspringt en dan je parachute open doet.
Dit basejumpen is in heel veel landen verboden omdat het te gevaarlijk is. Maar iets wat verboden is moet toch gedaan worden, dat zijn nu eenmaal de regels van het leven. Bekijk daarom het volgende Basejump filmpje.

Download Basejump (.wmv) met dank aan Tigertje voor de hulp

Microsoft gaat X05 organiseren

Peter Moore, Vice-President van Microsoft, heeft tegenover GamesIndustry bevestigd dat Microsoft een nieuw showcase evenement zal organiseren. De X01 showcase uit 2001 gaf de Europese pers de mogelijkheid om de Xbox te bewonderen. In de jaren daarna zijn er X02 en X03 showcases geweest waar nieuwe games en accessoires werden aangekondigd. In 2004 was er helaas geen X04 showcase, maar voor dit jaar staat er wel weer een X05 in de planning. Bij deze showcase zal onder andere de Xbox 360 aan de Europese pers getoond worden. Waar of wanneer het evenement plaatsvindt is nog niet bekend.

Wet tegen spyware goedgekeurd in VS

grunge-metal had ons via de nieuws-submit te melden:

Het huis van afgevaardigden in Amerika heeft deze week twee wetsvoorstellen goedgekeurd, die internetters moeten behoeden voor de gevaren van spyware. Spyware is 'spionagesoftware' waarmee allerlei gegevens over het gebruik van iemands pc opgeslagen en doorgestuurd worden.

Na een debat stemde het Amerikaanse parlement met grote meerderheid voor de twee wetten. Makers van kwaadaardige, stiekem op de pc aangebrachte spyware kunnen nu beboet worden en ook kan iedereen die bewust de veiligheid van andermans computer verzwakt, in de cel worden gezet.

NBA: Pistons beginnen goed aan finales

De Detroit Pistons hebben wedstrijd één van de Eastern Conference finale gewonnen van de Miami Heat. De Pistons speelden een geode wedstrijd en wisten ervoor te zorgen dat Shaquille O’Neal, sterspeler van de Heat, niet goed in de wedstrijd kwam.

Uiteindelijk werd er met 90-81 gewonnen, nadat de mensen uit Detroit in het derde kwart nog een angstig moment hadden. Miami kwam terug van veertien punten achterstand naar 80-80. Maar uiteindelijk wist men in het vierde kwart het verschil te maken en zo het team uit Florida zijn eerste nederlaag van het naseizoen toe te brengen.

Bij de Pistons waren vooral Rasheed Wallace en Chauncey Billups de uitblinkers van de wedstrijd. Wallace scoorde 20 punten en pakte tien rebounds, Billups scoorde acht van zijn achttien punten in de laatste vijf minuten voor de regerend NBA kampioen.

Wedstrijd twee uit de best of seven serie is woensdag in de American Airlines Arena van de Pistons.

Half-Life 2: Aftermath toch in de winkels

Half-Life 2: Aftermath is een uitbreiding op het spel Half-Life 2 en volgens eerdere berichten zou deze uitbreiding alleen via Steam (online verkooppunt van Valve) verkrijgbaar zijn. Nu hebben ze laten weten dat de uitbreiding ergens in september ook in de winkels zou moeten liggen. Het probleem alleen is dat ze nog geen uitgever hebben, omdat Valve gebroken heeft met Vivendi. Of Valve zelf de uitbreiding gaat uitgeven of dat ze een uitgever gaan zoeken is nog niet bekend.

Screenshot van Half-Life 2: Aftermath

McLaren snoert critici mond

Ron Dennis en het team van McLaren Mercedes hebben met hun prestaties de laatste twee weken veel critici stil gekregen. Dit vanwege de kritiek die het team kreeg omdat men een nieuwe fabriek van enkele honderden miljoenen dollars in Woking had neergezet.

Onder deze critici ook Max Mosley, president van de FIA, die adviseerde de teambaas nog dat hij zijn geld beter kon besteden aan een testbaan zoals Ferrari. Na de twee zeges in Barcelona en Monte Carlo verklaarde Dennis nu dat het nieuwe 'McLaren Technology Centre' zijn vruchten afwerpt.

"Er waren erg veel mensen die alleen maar kritiek leverden. Maar het feit is dat door onze nieuwe fabriek de engineers veel meer mogelijkheden hebben om de auto sneller te maken. Ze kunnen elke mogelijkheid bekijken en proberen, de resultaten zie je nu." aldus een trotse teambaas.

Dennis wilde verder geen vergelijking maken tussen McLaren rijder Kimi Räikkönen en zijn belangrijkste tegenstander, Renault rijder Fernando Alonso. "Het is erg moeilijk om ze met elkaar te vergelijken. Ze rijden in verschillende auto’s dus zoiets kun je pas zien als ze een keer in gelijke wagens tegen elkaar racen."

Prey ook via internet te koop

Net als het spel Half-Life 2 zal ook het spel Prey te downloaden zijn vanaf het internet (nadat je betaald hebt natuurlijk). Valve verkocht Half-Life 2 via een eigen programma genaamd Steam. De uitgever van Prey, 3D Realms, gaat het spel aanbieden via Game Xstream. BIj dit systeem hoef je niet te wachten totdat je het complete spel hebt binnengehaald; nadat je een bepaald deel hebt binnengehaald zal het spel al speelbaar zijn. Terwijl jij de eerste levels doorspeelt zal het programma dus doorgaan met downloaden.

Het gaat voorlopig om één game en het is dus niet zeker of Duke Nukem Forever ook via dit systeem verkocht gaat worden (als het spel ooit uitkomt). Of de online-prijs van het spel lager is dan in de winkel is nog niet bekend, maar waarschijnlijk kunnen we er vanuit gaan dat dit wel het geval is. Anders zitten er weinig voordelen aan.

Bandenproblemen Renault niet schuld Michelin

De motorsportbaas van Michelin, Pierre Dupasquier, vindt dat de verhoogde slijtage van banden op de Renaults niet de schuld is van Michelin. De Fransman zegt dat het probleem bij het team en de auto ligt, en niet aan zijn banden.

Zowel Fisichella als Alonso hadden het tijdens de race erg zwaar, en hun banden vertoonden een hoge mate van slijtage. "Renault liet allebei hun auto’s binnenkomen tijdens de safety car periode. Hierdoor werden de auto’s veel zwaarder dan eerder was aangenomen met hun strategie. Daardoor kregen de banden het ook veel zwaarder te verduren." aldus Dupasquier.

Het feit dat men voor de band met de harde compound heeft gekozen had niks met de problemen te maken. Dupasquier: "Als er voor de zachte compound was gekozen dan waren er weer andere problemen geweest. Er had gewoon een goede strategie bepaald moeten worden, en dat is niet gebeurd. Ook reden de auto’s te hard aan het begin van de race, wanneer ze het wat rustiger aan hadden gedaan dan was de slijtage mogelijk niet zo groot geweest."

"Alonso en Fisichella hebben niks verkeerd gedaan. Ze hebben het zelfs erg goed gedaan door nog zo goed te rijden met banden die minder grip hadden. Dat is erg knap van ze."

Mean Girls

Sommige meiden zijn heel erg gemeen en genadeloos. Zelf tegen een man zonder armen en benen zijn ze heel erg hard en harteloos. Dit hoort niet zo en dit is toch jammer. Maar helaas komt het vaker voor dat de vrouwen keihard je hart breken. Het blijft nu eenmaal een feit:
"Je kunt niet met ze samen leven, maar zeker niet zonder ze".

Bekijk het volgend filmpje en de mannen zullen dan begrijpen wat we bedoelen met Mean Girls.

Villeneuve teruggeroepen naar Hinwil

Jacques Villeneuve moet zich gaan melden op het Sauber hoofdkwartier in Hinwil, Zwitserland, na zijn actie tegenover teamgenoot Massa. Teambaas Peter Sauber weigerde om het zondag tijdens een rijdersbriefing over het onderwerp te hebben.

Massa en Villeneuve worden vandaag verwacht in Hinwil voordat men naar Duitsland toe gaat als voorbereiding op de Grand Prix van Europa. Peter Sauber: "Ik heb tegen ze gezegd dat ik het niet hier (in Monaco) met ze wilde bespreken omdat de emoties me nog te hoog zaten."

Verder wilde de Zwitser weinig zeggen behalve dat het incident in bocht één erg serieus was, wel wordt er een soort van straf verwacht voor Villeneuve. Eerder gaf Massa aan dat hij de inhaalactie van de Canadees niet erg vond aangezien hij zelf erg veel slijtage aan zijn banden had. "Jacques was me toch wel voorbijgegaan, ik ben niet boos op hem dat hij deze actie heeft geplaatst." aldus Massa.

Davids kan naar Ajax en AZ

Voor Edgar Davids is een terugkeer naar de Nederlandse voetbalvelden een optie. Davids wil wel eerst met zijn huidige club om tafel gaan zitten voor hij over een terugkeer naar Nederland beslist.

De speler, momenteel in dienst van Internazionale, liet na de wedstrijd tussen de Suriprofs en Heracles Almelo (2-1) weten dat hij zowel naar Ajax als AZ kan. Bij Inter staat de middenvelder nog tot 2007 onder contract. Hij komt daar weinig aan spelen toe onder Roberto Mancini, maar wil wel eerst de plannen horen die de club met hem heeft.

Als hij verhuist naar de eredivisie, ziet Davids AZ wel zitten omdat zijn oud-trainer bij Ajax, Louis van Gaal, daar volgend jaar trainer is. Ook gevraagd naar Ajax, hield Davids de deur open: "Voor de toekomst sluit ik niets uit, ook Ajax niet." De 32-jarige international sprak al enkele malen met Gerard van der Lem, assistent-trainer bij Ajax.

Vrijdag presentatie Stevens bij Roda

Roda JC zal komende vrijdag Huub Stevens officieel presenteren als de nieuwe coach. Tevens zullen Raymond Atteveld en Ruud Hesp toetreden tot de technische staf van de Limburgse club.

Al weken gaan de geruchten dat Stevens coach zou worden van Roda JC, maar de bekendmaking bleef lang uit. Dat had veel te maken met het doorlopende contract van Stevens bij 1. FC Köln. Nu dat wordt ontbonden staat niets meer in de weg van een terugkeer van Stevens bij Roda JC.
De Limburgse club zou echter wel een afkoopsom betalen aan de Duitse club.

Als assistenten neemt Stevens zijn oud-spelers Raymond Atteveld en Ruud Hesp mee. Stevens, die gisteren ook kortstondig werd genoemd als mogelijke opvolger van Gullit bij Feyenoord, wilde graag terugkeren naar Limburg om meer tijd te kunnen besteden aan zijn gezin.

Screenshots van Shadow the Hedgehog

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de aangekondigde Shadow the Hedgehog game. Het concept van de game zal net zo zijn als de vorige Sonic games waarbij je als een gek door het landschap rent en emeralds verzamelt. Ook is er de mogelijkheid om met andere characters te spelen (Tails, Sonic, Knuckles, Dr. Robotnik) en kan de speler verschillende voertuigen besturen. Verder zal Shadow ook de tijd kunnen beheersen net als in Blinx: The Time Sweeper. Het spel zal in november in de VS uitkomen.




Voetbal: Davids mogelijk naar AZ of Ajax

Voor middenvelder Edgar Davids is een terugkeer naar de Nederlandse voetbalvelden een optie. De speler, momenteel in dienst van Internazionale, liet na de wedstrijd tussen de Suriprofs en Heracles Almelo (2-1) weten dat hij zowel naar Ajax als AZ kan. Davids wil eerst met zijn huidige club om tafel gaan zitten voor hij over een terugkeer naar Nederland beslist.

Als hij verhuist naar de eredivisie, ziet Davids AZ wel zitten omdat zijn oud-trainer bij Ajax, Louis van Gaal, daar volgend jaar trainer is. Ook gevraagd naar Ajax, hield Davids de deur open: "Voor de toekomst sluit ik niets uit, ook Ajax niet." De 32-jarige international sprak al enkele malen met Gerard van der Lem, assistent-trainer bij Ajax.

Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!

Ajax legt drie jonge talenten vast

Ajax heeft voor het nieuwe seizoen drie jonge talenten vastgelegd, twee daarvan speelden al bij de Amsterdamse club.

De 19-jarige Finse tweeling Niklas en Henrik Moisander verlengden hun contract met 1 jaar tot en met medio 2006. Beiden speelden het afgelopen seizoen in het beloftenteam, Niklas Moisander is een rechtervleugelverdediger en Henrik een keeper. Tevens legde Ajax de 20-jarige verdediger Emmanuel Boakye voor een seizoen vast.

Borussia wil verder met van Marwijk

Het AD meldt dat Borussia Dortmund het contract met trainer Bert van Marwijk wil openbreken en verlengen. Het oude contract van de Nederlander loopt tot medio 2006.

Bert van Marwijk heeft de zaken in het Westfalenstadion na een moeizame start aardig op de rails gekregen. De club miste op een haar na Europees voetbal. Van Marwijk zelf heeft de club al laten weten open te staan voor een langer verblijf. Hij zegt een goed gevoel bij de club te hebben. Over het voorstel van Dortmund kan de trainer nog niets concreets zeggen.

"Het enige dat ik weet is dat ze me het liefst zo lang mogelijk bij de club willen houden. Dat is op zich al een mooi teken. Ik ga de plannen van het bestuur vandaag eens op mijn gemak aanhoren."

Kamp licht Kamer in over hervorming marine

Minister van Defensie Henk Kamp wil enkele grote fregatten van de marine afstoten en kleinere patrouilleschepen aanschaffen. Hij zal vandaag de Tweede Kamer inlichten over zijn 'grote oppervlakteschepenstudie'.

Henk Kamp was eerst voorstander voor een marine, bestaande uit vier supermoderne LC-fregatten en zes M-fregatten. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde echter dat twee van de zes M-fregatten worden verkocht en dat er vier nieuwe korvetten komen voor kustwachttaken. Dit zal wel meer geld gaan kosten volgens de minister.

Kluivert weg bij Newcastle United

Patrick Kluivert moet vertrekken bij Newcastle United. De Engelse club maakte afgelopen weekeinde via zijn eigen website bekend dat Oranje's topscorer aller tijden zal vertrekken bij The Magpies. De club zal geen gebruik maken van de optie om het aflopende contract van de 28-jarige aanvaller te verlengen.

Kluivert kwam afgelopen zomer naar de Engelse club, maar zijn verblijf daar was geen succes. Onder manager Graeme Souness had hij geen vaste basisplaats, mede door blessures. Hij kwam in totaal 37 wedstrijden in actie waarin hij dertien maal wist te scoren.

"Het klopt dat mijn seizoen een beetje teleurstellend was. Ik heb een paar kleine blessures gehad en ik moest ploeteren om in een ritme te komen. Ik ben teleurgesteld dat ik niet meer heb kunnen spelen. Maar als je de ene keer in het elftal staat en de volgende keer erbuiten, dan is het moeilijk je vorm te vinden," aldus de Nederlandse spits.

Rasmussen ontevreden over Giro

Michael Rasmussen kwam naar de Giro d'Italia voor een ritwinst in de bergen. Teleurgesteld besloot hij gisteren niet meer van start te gaan.

Met een erg jong team had de Rabobank-ploeg twee troeven voor ritzeges. Steven de Jongh voor in de sprint en Michael Rasmussen voor in de bergen. Hoewel de jonge jongens zich goed hebben laten zien, valt de Giro zonder directe resultaten toch enigszins tegen.

Ook voor Rasmussen zelf. Hij had op meer gehoopt, maar kreeg steeds meer last van een blessure: "Ik ben wat geërgerd omdat ik de Giro niet kan uitrijden zoals ik had geplanned. Ik heb een infectie aan mijn hiel, die zich aan het verspreiden was naar mijn achillespees."

Bij het afstappen was het vooral de Tour de France waar hij op heeft gelet: "Het is de Tour die er toe doet. Er is geen reden om deelname daarin in gevaar te brengen. Nu kan ik die infectie in een paar dagen kwijt raken. Als ik tot Milaan door was gegaan had ik misschien een hele week rust moeten houden."

Nederlanders eten 30 kg zoetigheid per jaar

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Nederlanders eten per persoon gemiddeld dertig kilogram aan lekkernijen per jaar weg. Vooral biscuits, koeken en banket worden flink gegeten, zo blijkt uit cijfers van het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren (SSZ). In totaal gaat 8,5 procent van de voedings- en genotmiddelen op aan zoetigheid.

Bovendien werd er in 2004 21.400 ton meer genuttigd door de Nederlanders. Dit kwam onder meer door de relatief koele zomer en grote evenementen zoals het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen.

Sepot door zoekgeraakt proces-verbaal

Het zoekraken van een proces-verbaal heeft ertoe geleid dat justitie geen veroordeling kan instellen naar een man die verdacht wordt van bedreiging. De Limburger zou in 2002 zijn buurvrouw met een hakbijltje bedreigd hebben, maar omdat het proces-verbaal ruim twee jaar lang tussen de cursuspapieren van een agent lag, heeft justitie de zaak inmiddels wegens verjaring moeten seponeren.

Wilma Zinken uit het Limburgse Hulsberg klaagde op 16 augustus 2002 over de boorgeluiden die haar klussende buurman veroorzaakte. Na wat opmerkingen over en weer, escaleerde de zaak en kwam de buurman met een bijltje op Zinken af. Hij gaf daarmee een forse klap in een afbakeningspaaltje en gooide de vrouw tegen de grond.

De vrouw deed aangifte en informeerde de afgelopen jaren regelmatig naar de stand van zaken. Pas eind april van dit jaar liet de politie weten dat zij de zaak 'wettig en overtuigend bewezen' acht. Omdat het proces-verbaal zo lang vermist was, heeft justitie de zaak echter geseponeerd.

Button gaat voor het podium

Na gedwongen twee races aan de kant te hebben gestaan, kijkt Jenson Button uit naar komende vrijdag. Hij denkt in de Grand Prix van Europa een podiumplaats te kunnen halen.

Precies een maand geleden reed Jenson Button voor het laatst een Grand Prix en die verplichte wachttijd heeft hem alleen maar gemotiveerder gemaakt om te racen. Zeker omdat hij dacht in de afgelopen races weer vooraan mee te kunnen doen. Nu wil hij het met BAR laten zien op de Nürburgring.

Jenson Button is blij weer te kunnen gaan racen: "Het is vijf weken geleden dat we op Imola reden en ik ben erg blij weer terug in de auto te zitten dit weekend. Het hele team is ongelooflijk positief en vastberaden. Ik ben onder de indruk van hoe zij de situatie hebben opgevangen en ben benieuwd naar wat we kunnen bereiken op de Nürburgring."

Button hoopt op een podiumplaats of misschien zelfs meer: "Vorig jaar behaalde ik het podium en ik weet dat we sterker kunnen zijn dit keer. De auto zal sterk zijn, daar is geen twijfel over. Ik tel nu de uren af tot de vrije training op vrijdag."

Next Generation NES

Met al het next gen geweld van de E3 van vorige week is het tijd om de next gen NES te onthullen:


De Generation NES

De Generation NEX is 1.5 inch hoog en je kan draadloze controllers gebruiken. Bovendien heeft hij ondersteuning voor dual cartridges:

Features:

Slim Sexy Design
Built in 2.4GHz Wireless Support
New Rumble Support
Dual Cartridge Slots NES/NeoFami
Stereo and Dual Mono
Includes One Wired Controller
AV & AC Accessories
Operation Manual


De draadloze controller

De Generation NEX kost 60 dollar en is exclusief te koop bij Messiah

Gevonden Verdwaald

Je bent op weg naar een feestje, maar je weet de weg niet. De weg die mensen aangaven is geblokeerd door werkzaamheden dus je kiest er voor om een andere route te nemen. Terwijl de weg donker en duister word en je om wilt keren begeeft je auto het. Je pakt een zaklamp uit de kofferbak en besluit te voet verder te gaan. Onderweg kom je een huis tegen maar het voelt niet goed aan om er naar binnen te gaan. Helaas heb je geen andere keuze, dus speel "Found Lost" en kijk hoe dit verhaal eindigd.

Deze dus, succes...

PvdA: Bij NEE mogelijk nieuw referendum

Als Nederland op 1 juni bij het referendum over de Europese Grondwet tegen stemt, dan moet er over ruim een jaar mogelijk een nieuw referendum over deze kwestie worden gehouden. Dat stelt PvdA-leider Wouter Bos vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad.

Over anderhalf jaar zijn alle tien de referenda in de unie over de Grondwet achter de rug. ''Dan pas weten we of Nederland alleen staat'' aldus de PvdA-leider. Als Nederland in z'n eentje tegen is, volgt overleg in Europa. ''Het is zeer de vraag of de andere landen dan bereid zijn opnieuw met ons te onderhandelen''. Bos denkt dat het dan ook heel goed mogelijk is om de Nederlanders opnieuw om hun mening te vragen.

Bos blijkt overigens een voorstander te zijn van meer referenda. ''Ik ben er heel erg voor dat dit referendum geen eenmalig grapje is dat we uithalen in onze democratie. Bij grote beslissingen moet het referendum tot het standaardrepertoire gaan behoren.''

SP
De wijze waarop SP-leider Jan Marijnissen tegenstand levert op de EU-Grondwet kan op weinig sympathie van Bos rekenen: ''Zoals Marijnissen ermee omgaat, dat is een politiek leider niet waardig. ... Marijnissen vergroot de kloof tussen burger en politiek. Je moet als leider ook lastige boodschappen durven verkondigen''.

= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.

Tien procent ooit verhuisd om enge buren

Uit een onderzoek van tijdschrift Reader's Digest blijkt dat 10% van de Nederlanders wel eens zulke enge buren heeft gehad dat ze zijn verhuisd. De meeste Nederlanders hebben echter een prima verhouding met de buren, 50% heeft zelfs de huissleutel van de naaste buren.

Zo'n 66% van de ondervraagden zegt zijn directe buur persoonlijk te kennen en 75% vind dat ze het getroffen hebben met de mensen naast, onder of boven hen.

Wanneer Nederlanders worden uitgenodigd door de buren om op een zomerse dag te komen barbecuen, schuift 85% aan de vleesroosters aan. Over het algemeen zeggen mensen in de grote stad overigens minder last te hebben van hun buren dan dorpsbewoners. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met het feit dat stadsbewoners meer gewend zijn en toleranter staan tegenover enig overlast. Burenruzies op het platteland lopen ook sneller uit op een handgemeen dan in de grote stad.

-

In 1976 richtte Wim de Bie op de tweede Koot en Bie langspeelplaat al de 'Partij tegen Enge Buren' op. Bie verliet in die sketch woedend een fictieve radiostudio toen Koot hem zelf 'ook eng' noemde.

Bedrijf sluit slagboom tegen 'spijbelend' personeel

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

De directie van de technische groothandel Reesink in Apeldoorn heeft besloten de slagboom bij hun bedrijfspand dicht te houden tot tien over vijf 's middags, om te voorkomen dat het personeel te vroeg naar huis gaat. Het was de directeur Bernard ten Doeschate een doorn in het oog dat het personeel al om tien vóór vijf de spullen inpakte, om zes voor vijf op de parkeerplaats was en om drie voor vijf op weg naar huis ging, terwijl de werkdag pas om 17.00 uur eindigt. Daarom blijven de slagbomen tussen 16.50 en 17.10 uur gesloten, "waarmee het niet meer loont om eerder te stoppen met werken", was de verklaring die de directie uitgaf.

Vakbond FNV Bondgenoten reageerde verbijsterd: "Met wat goede wil zou je deze maatregel 'creatief' kunnen noemen, maar het is toch echt niet meer van deze tijd", aldus bestuurder Hans Martens. De Bond heeft de Arbeidsinspectie gevraagd een oordeel te vellen over dit opmerkelijke 'initiatief'.

Bielefeld volgt Cedric van der Gun

De Duitse club arminia Bielefeld heeft interesse voor Cedric van der Gun. De aanvallende middenvelder, die de afgelopen twee seizoenen op huurbasis bij ADO Den Haag speelde, heeft een aflopend contract bij Ajax.

De nummer dertien van de Bundesliga volgt tevens de ontwikkelingen bij Feyenoord omtrent Leonardo. Afgelopen zondag bekeek een zware delegatie van Bielefeld overigens de wedstrijd Feyenoord - ADO Den Haag.

De Duitse voetbalclub moet op zoek naar enkele versterkingen, na het vertrek van verschillende basisspelers waaronder Buckley en Owomoyela. Overigens volgt Bielefeld ook Ellery Cairo, de aanvaller heeft een aflopend contract bij het gedegradeerde Freiburg.

Lassie terug op het witte doek

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Lassie Come HomeHet begon met Batman, gevolgd door een hele rij superhelden. Vervolgens kwamen o.a. Charlie's Angels en Starsky & Hutch terug op het witte doek en nog veel meer 'oude helden' zijn in voorbereiding voor hun 'rentree'. Eén van de oudste echter is de legendarische hond Lassie; ook deze bordercollie komt weer terug op het witte doek. Deze zomer nog wordt de film opgenomen in Ierland. Naast de hond zal acteur Peter O'Toole de andere hoofdrol voor zijn rekening nemen.

Lassie figureerde al in 1943 voor het eerst in de film Lassie Come Home, naast een toen nog piepjonge Elizabeth Taylor. Er volgden nadien nog tientallen (tv-)films en zo'n zevenhonderd tv-afleveringen. Door de jaren heen werden er tientallen honden ingezet voor de hoofdrol. De rol van de heldenhond Lassie wordt in de nieuwe film gespeeld door drie honden. Volgend jaar zal de film in de bioscoop in premiere gaan.

Het Binnenhofklasje (deel 2)

"Kijk me eens aan als ik wat aan je vraag", sprak ze verwijtend in de richting van Gerritje Zalm. Gerrit moest vandaag van de juf eerder op school verschijnen. Grijnzend keek hij in de richting van zijn juf, alsof hij zijn eigen Kopspijkers-persiflage imiteerde. Hij leek weinig onder de indruk van haar boze blik. "Waarom heb je gelogen tegen al je klasgenootjes, Gerrit?", vroeg ze met teleurstelling in haar stem. Gerrit wist precies waar de juf op doelde en probeerde zich te redden met: "Ik heb niet gelogen juffrouw, echt niet! Ik heb alleen maar iets verzwegen omdat er anders onrust in de klas zou ontstaan. Ik loog in het belang van de klas." De juf leek genoegen te nemen met zijn verklaring en zei: "Had dat dan eerder gezegd!". Gevolgd door een aai over zijn bol. "Nu je toch vroeg bent kun je me wel helpen met het versieren van de klas voor onze jarige".

Galásek terug in Tsjechische selectie

Bondscoach Karel Brückner heeft Tomás Galásek teruggehaald bij de Tsjechische selectie voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Andorra en Macedonië begin juni.

De speler van Ajax was dit seizoen lange tijd geblesseerd. Tevens is Vladimir Smicer terug in de nationale ploeg. De middenvelder van Liverpool, die komende woensdag de finale van de Champions League speelt tegen AC Milan, was lange tijd uit de roulatie vanwege een knieoperatie.

Foto's hooligans getoond in Opsporing Verzocht

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Ongeregeldheden RotterdamIn het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn afgelopen avond foto's getoond van 24 mannen die volgens de politie betrokken waren bij de ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax. De foto's zijn ook online geplaatst door de politie Rotterdam-Rijnmond. De politie hoopt door de foto's te publiceren de identiteit van de relschoppers te kunnen achterhalen.

Op de website van de politie zullen de komende tijd foto's van steeds andere, nog niet geďdentificeerde relschoppers getoond worden. Wie wil voorkomen dat zijn foto op internet komt, moet zich volgens korpschef Meijboom melden bij de politie. Zo gauw iemand zich aangeeft, wordt zijn foto van internet gehaald. Foto's van onschuldige voorbijgangers komen overigens niet op internet, verzekert de politie.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zijn er naar aanleiding van de twaalf getoonde mannen in het eerste deel van de uitzending 26 reacties binnengekomen. Het korps denkt mogelijk zeven van de twaalf getoonde mannen te kunnen herkennen. Eén persoon op de foto was onherkenbaar gemaakt met een balkje, omdat hij zich gisteren voor de uitzending al bij de politie gemeld had, nadat zijn foto was geplaatst bij een aankondiging van het tv-programma in een krant. Eerder hadden zich ook al vier personen gemeld.

Bij de ongeregeldheden op 17 april raakten grote groepen Feyenoord-supporters slaags met de politie. Zeker 25 politiemensen raakten daardoor gewond. Direct na de wedstrijd werden al 43 personen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Daarna volgden nog 25 aanhoudingen. Zeven personen zitten nog vast, onder wie de Rotterdammer die zichzelf meldde wegens een vuurwerkincident waardoor voor de wedstrijd een Feyenoord-fan zwaar gewond raakte aan zijn gezicht.

Tieners verongelukt bij busongeluk Ierland

Roel_Jewel had ons via de nieuws-submit te melden:

Busongeluk IerlandEen ongeluk met een schoolbus ten noorden van de Ierse hoofdstad Dublin heeft aan vijf meisjes het leven gekost. De meisjes hadden een leeftijd tussen de dertien en zestien jaar. Zesenveertig andere inzittenden werden naar een ziekenhuis gebracht. Zes zijn er erg slecht aan toe, aldus de Ierse politie.

Het ongeluk gebeurde bij het plaatsje Navan. Op het moment van het ongeluk zouden er wegwerkzaamheden bezig zijn geweest, zo meldt de BBC. De schoolbus botste tegen twee andere voertuigen en sloeg over de kop.

Met moeite konden de slachtoffers uit het wrak worden gehaald. Bij de reddingsoperatie werden zeker veertien ambulances en een helikopter ingezet.

Admirals verslaan Centurions

De Amsterdam Admirals hebben hun 'Monday Night Game' tegen de Cologne Centurions na een goede wedstrijd met 30-12 gewonnen, waardoor ze in de race blijven om zich te kwalificeren voor de finale van de World Bowl.

Het begin van de Admirals was slap, want na amper een minuut stonden de Admirals al 0-6 achter. De Amsterdamse ploeg vocht zich echter terug in de wedstrijd en dat betaalde zich terug in het tweede kwart. Eerst scoorden de Amsterdam Admirals een fieldgoal, om vervolgens via twee touchdowns de score uit te bouwen.

Na rust kwamen de Centurions nog wel even terug na een lange touchdownpass, maar Amsterdam stelde uiteindelijk orde op zaken via een spectaculaire touchdown return na een geblokte fieldgoal en twee driepunters, waardoor de wedstrijd uiteindelijk in 30-12 eindigde.

Britse kroegen schrappen 'happy hour'

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

\'Happy Hour\' in Engeland geschraptAlle 32.000 leden van de Britse Bier en Pub Vereniging (BBPA) zullen het 'happy hour', waarin mensen goedkoop veel alcohol kunnen drinken, schrappen. Onder de BBPA vallen alle pubs die in bezit zijn van grote ondernemingen als Carlsberg, Heineken en Scottish and Newcastle. De maatregel wordt per direct ingevoerd.

Het 'happy hour' wordt afgeschaft om zo te proberen het geweld door overvloedig alcoholgebruik tegen te gaan. Zuippartijen zijn een steeds groter probleem in Britse binnensteden. De overlast kost de Britse maatschappij naar schatting bijna 30 miljard euro per jaar.

Stewart techn. directeur van VVV

De Amerikaanse ex-voetballer Earnest Stewart zal vanaf volgend seizoen technisch directeur worden bij VVV.

De 36-jarige Stewart moest noodgedwongen stoppen met voetbal. Hij heeft teveel last van blessures om nog verder te spelen. Stewart was zelf actief als speler bij VVV, maar ook bij NAC en Willem II. Verder speelde hij 101 interlands voor de Verenigde Staten. Vanaf juli zal Stewart de technisch directeur worden van de betaalde voetbalclub uit Venlo.

Co Adriaanse wordt nieuwe trainer FC Porto

svenski en sjorti hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Co AdriaanseCo Adriaanse wordt de nieuwe trainer van FC Porto. Het gerucht ging al langer, maar vandaag om 12.00 uur zal Adriaanse officieel gepresenteerd worden bij de Portugese club.

De voormalig coach van AZ landde maandagochtend op het vliegveld van Porto. Volgens diverse Portugese media zou Adriaanse met Champions League-winnaar van het seizoen 2003/2004 een verbintenis voor twee jaar zijn overeengekomen, met een optie voor nog een jaar. Zijn assistent wordt naar alle waarschijnlijkheid Jan Olde Riekerink.

Adriaanse wordt bij FC Porto de opvolger van José Couceiro, die zondagavond na het mislopen van de Portugese titel zijn ontslag indiende. Adriaanse kon naar eigen zeggen kiezen uit zeven clubs, en koos uiteindelijk voor FC Porto.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

[upd] Porto presenteert Adriaanse

Co Adriaanse wordt vanmiddag in Portugal officieel gepresenteerd als de nieuwe trainer van FC Porto.

De voormalig AZ-coach landde maandagochtend op het vliegveld van Porto. Volgens diverse Portugese media zou Adriaanse met de regerend Champions League-winnaar een verbintenis voor twee jaar zijn overeengekomen. Adriaanse kon naar eigen zeggen kiezen uit zeven topclubs.

Adriaanse wordt bij FC Porto de opvolger van José Couceiro, die zondagavond na het mislopen van de Portugese titel zijn ontslag indiende.

Update:
Dinsdagmorgen om 11 uur (12.00 Nederlandse tijd) wordt Co Adriaanse officieel gepresenteerd als nieuwe coach van Porto. Dit gebeurt tijdens een persconferentie in het stadion.

Adriaanse zal een contract voor twee jaar, met een optie voor nog een jaar, tekenen. Zijn assistent wordt naar alle waarschijnlijkheid Jan Olde Riekerink.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.