'Getuige zaak Bouterse leugenaar'

Rob (R@b)
Volgens de Belgische justitie heeft de getuige die de meest belastende verklaring heeft afgelegd in het proces tegen Desi Bouterse, gelogen. De doorslaggevende getuigenis leverde Bouterse in 1999 elf jaar celstraf op. Hij werd toen veroordeeld door het Haagse gerechtshof wegens de smokkel van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam. De voormalig legerleider heeft tot nu overigens nog geen dag van die straf uitgezeten, omdat hij zich niet buiten Suriname heeft bevonden sindsdien.

Na een eigen onderzoek van de Belgische politie naar de kroongetuige, P. van L. (die afkomstig is uit België), blijkt dat de man helemaal niet van een betrokkenheid van Bouterse bij de coke-smokkel kon weten. Ook is de belastende verklaring die hij aflegde in de zaak-Bouterse in strijd met de verklaringen die hij in andere drugszaken heeft afgelegd.

Volgende week dient voor de Hoge Raad al een eerder gepland herzieningsverzoek, die namens Bouterse door advocate I. Weski is ingediend. In maart 2003 verwierp de Hoge Raad een eerder heropeningsverzoek. Met de info die nu uit België komt, lijkt het nieuwe verzoek sterker te staan.

Bouterse liet recent nog weten geen moment wakker te liggen van zijn veroordeling in Nederland. Ook de voor later dit jaar aangekondigde rechtszaak in Suriname wegens de Decembermoorden van 1982, doen hem weinig. De ex-legerleider kwam in 1980 door een coup in de voormalige Nederlandse kolonie aan de macht. Eind 1982 werden 15 prominente tegenstanders van Bouterse in fort Zeelandia vermoord, de zogenaamde Decembermoorden, wat de nationale schandvlek van Suriname is. Volgens Bouterse is hij wel politiek verantwoordelijk voor hun dood, maar zouden ze op de vlucht zijn neergeschoten, en niet door hemzelf.