'Potvissen spoelen aan door zonnevlekken'

Icoon Wetenschappelijk nieuws Het grootste deel van de potvissen die aanspoelen op het strand doen dit tijdens een periode met een hoog aantal zonnevlekken. Dat blijkt uit een publicatie in de Journal of Searesearch van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Kiel kunnen de zonnevlekken het aardmagnetisch-veld verstoren, waardoor de potvissen de weg kwijtraken. Ze kunnen dan in de Noordzee terechtkomen, en uiteindelijk ergens stranden.

Het verband volgde uit een statistische combinatie van cijfers over zonnevlekken met cijfers over het aanspoelen van potvissen. Alle gedocumenteerde gevallen van aangespoelde potvissen tussen 1712 en 2003 werden beken. Het bleek dat 90 procent van de potvissen aanspoelde tijdens korte periodes met actieve zonnevlekken.

De gevonden overeenkomst bewijst echter nog niet dat de zonnevlekken ook echt de oorzaak zijn van de aanspoelende potvissen. "Het oorzakelijk verband is niet aangetoond, maar het zijn erg interessante bevindingen", aldus conservator C. Smeenk van het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden, die de gegevens aan de onderzoekers aanleverde.


Zonnevlekken en aangespoelde potvissen; een verband?