Orlov niet, turnsters wel naar EK

De turnsters Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Loes Linders doen toch mee aan de Europese kampioenschappen turnen in Debrecen, Hongarije. De dames overwogen om zich af te melden omdat hun coach, Orlov, niet mee kon naar de wedstrijd.

De Russische coach heeft op het moment geen geldig paspoort en daarmee ook geen geldige verblijfsvergunning. Hij krijg deze papieren wel weer van de Nederlandse en Russische autoriteiten maar deze zullen pas na 2 juni in het bezit van Orlov zijn. Aangezien het kampioenschap dan begint kan hij niet mee afreizen naar Hongarije.

Esther Heijnen zal nu zijn taken overnemen, zij is de collega van de Rus bij de Nijmeegse turnclub waaraan hij verbonden is. Verder zal ook topsportcoördinator Willem Veldman van de turnbond KNGU meegaan als assistentie.

De turnsters wilden in eerste instantie niet naar het EK zonder hun coach omdat Orlov bij bepaalde oefeningen moet zijn om de turnsters op te vangen mocht het fout gaan. Heijnen is hierin niet zo ervaren: "Verona ziet nu af van de Joertsjenko met dubbele schroef in de sprongoefening. Dat zorgt er wel voor dat haar uitgangswaarde met drietiende daalt, maar dat is dan maar zo. Niemand vindt het verantwoord om een verhoogd risico te nemen. aldus Heijnen.

Naast de drie dames bestaat de afvaardiging bij de dames nog uit Mayra Kroonen. Bij de heren gaan de broers Herre en Epke Zonderland, Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder naar Hongarije.