'Ali B en Máxima goed voor integratie'

Uit een onderzoek van MTV en Qrius onder 1.092 jongeren tussen de 13 en 29 jaar, blijkt dat Ali B en prinses Máxima een grote rol spelen bij de integratie van allochtonen in Nederland. Vooral Ali B scoort hoog, omdat hij ''een voorbeeld is van een buitenlander die wel gerespecteerd wordt.'' Bovendien zorgt de rapper ervoor dat er meer over bepaalde onderwerpen gesproken wordt.

Ook Lange Frans en Baas B worden genoemd vanwege hun nummer over zinloos geweld. Presentatrice Wendy van Dijk scoort omdat ''het haar niet uitmaakt of je een Nederlander of allochtoon bent, voor haar programma's helpt ze iedereen''.

PvdA
Ruim driekwart (76%) van de ondervraagden geeft aan zeker te zullen gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoger opgeleiden meer (86%) dan lager opgeleiden (69%). Bekende Nederlanders kunnen volgens jongeren beter niet in de politiek gaan. Als er toch een BN'er genoemd moet worden, zien de jongeren het liefst Bridget Maasland en Katja Schuurman (van Lijst 0), Jack Spijkerman, Paul de Leeuw, Chris Zegers en Peter R. de Vries.

Op de PvdA zou nu 23% willen stemmen, gevolgd door SP (12%), VVD (9%) en GroenLinks en Lijst Wilders (beiden 8%). Veel ondervraagden (27%) zouden overigens niet weten op welke partij het nu zou stemmen.

Maatschappij
Een overgrote meerderheid (75%) van de ondervraagden is van mening dat de maatschappij ''begint bij jezelf'' en dat ''je zelf iets moet doen om die te veranderen''. Bijna 66% windt zich op over 'voorvallen' in de maatschappij. Slechts 7% negeert dit juist en een kleine 0,5% interesseert de maatschappij geen ene moer. De meeste jongeren vinden het prettig wonen in Nederland, slechts 12% voelt zich niet prettig en 2% procent voelt zich erg onprettig.

Normen en waarden worden door 83% van de ondervraagde jongeren belangrijk gevonden. De ouders moeten die bijbrengen, vinden veruit de meesten en daarna pas door scholen en media. Je hebt normen en waarden als je 'normaal doet', 'je open stelt voor anderen', 'respect voor ouderen hebt', 'vrijwilligerswerk doet', 'je een eigen mening hebt' en 'niet over anderen oordeelt'.

Media
Bijna alle jongeren (92%) vinden dat het beeld dat de media over hun groep schetst in het algemeen niet klopt. Zo klopt het niet dat alle jongeren geen normen en waarden hebben, lui en brutaal zijn, allemaal jonge crimineeltjes zijn, te veel eten, geen respect hebben voor ouderen en veel minder weten dan ouderen toen die jong waren. Seks en geweld op tv heeft volgens 60% van de ondervraagden geen negatieve invloed op hen.

De media zou volgens de jongeren meer positief nieuws moeten brengen, zoals: 'Marokkaan redt meisje van verdrinkingsdood', 'Punker helpt oud vrouwtje de straat over' of 'jongeren organiseren multicultureel feest'.