Muntz terug op tv als 'godslasteraar'

IcoonDe RVU heeft de omstreden programmamakers Paul Jan van de Wint en Rob Muntz ruim baan gegeven om een 'godslasterende serie' te maken. Vanaf 7 juni zal de zesdelige serie iedere dinsdag om 23.30 uur uitgezonden worden via Nederland 3, onder de naam God bestaat niet.

Volgens Muntz en Van de Wint zal ''geen geloof gespaard blijven''. Alles en iedereen komt aan bod, van ''moslims, joden, christenen, boeddhisten tot aan ietsisten, allen zullen feilloos gefileerd en geanalyseerd worden.'' Gesprekken met deskundigen worden in het programma afgewisseld met absurdistische filmpjes.

Omstreden
Het duo Muntz en Van de Wint werkte eerder voor de VPRO. Daar maakten ze het tv-programma Waskracht, waarin ze onder meer in 2000 een item in Wenen opnamen over de extreem-rechtse partij van Jörg Haider. Muntz interviewde verkleed als een kloon van Adolf Hitler verschillende Oostenrijkers, en joeg en passant een aantal orthodoxe joden de stuipen op het lijf. Later verklaarde Muntz dat dat laatste in scene was gezet. De orthodoxe joden zouden al weggehold zijn voor de camera, omdat ze niet in beeld wilden komen. Door de montage leek het alsof ze voor Hitler-Muntz wegsnelden.

De toenmalige VPRO-top, die het provocatieve gedrag van het duo toch al een doorn in het oog was, verhoogde sindsdien het toezicht op de capriolen van de twee tv-makers. Na nog een driedelige serie onder de noemer Muntz Actueel en de nooit uitgezonden programma's De Rijdende Hufter, Islam Actueel en de Grote koninginnen Kwis, hielden Muntz en van de Wint het definitief voor gezien bij de VPRO. Ze vonden dat hun redactionele vrijheid na het Hitler-incident te zwaar was ingeperkt.

Muntz keerde op tv terug bij de Amsterdamse omroep AT5 met de Normen en Waardenshow. De RVU lijfde hem in 2002 in als programmamaker. Hij maakte daar onder meer de 24 delige radioserie Inburger King, een hilarische kijk op de multiculturele samenleving. Met Van de Wint maakte hij in 2004 ook voor de RVU de tv-serie 'Het Grote Complot-De Wereld Verklaard'.


Sieg Haider

-
De RVU is de oude Radio Volksuniversiteit. Sinds 1982 bekend onder de naam RVU educatieve omroep. Het is een niet-ledengebonden omroep in ons Publieke Omroepbestel, geheel onafhankelijk van levensbeschouwingen, ideologieën of religies. Samen met Teleac/NOT vormt de RVU de stichting Educatieve omroepcombinatie.

Leader en foto's van God bestaat niet.