FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 maart 2004

Het dorp - Deel 1

Het Dorp is een verhaal over een jong stel dat het drukke leven van de stad ontvlucht en in een dorp gaat wonen. Ze komen al gauw onder de invloed van de veeleisende dorpsgemeenschap. Hoewel het dorp klein is, tiert het verenigingsleven welig. Erik ligt zwaar onder vuur door zowel Meneer Rienstra (hun primaire contact met de gemeenschap) en zijn vrouw Sanne.

Het dorp is een verhaal in meerdere delen.

*

"Een koekje erbij," vroeg Meneer Rienstra vergenoegd, terwijl hij zich voorover bukte om de blikken koektrommel versierd met Oudhollandse taferelen te pakken. Hij smakte onwillekeurig met zijn lippen, alsof hij zich voorbereidde op de kleine traktatie die hij op het punt stond te presenteren.
Erik deed zijn best om zijn mond niet te verbranden aan de gloeiend hete koffie en met een schokje boog hij zich ietwat voorover, onderwijl zijn vrije hand voor zijn mond houdend, alsof hij bang was de hete drank over het tapijt uit te spugen.
"Graag," mompelde hij en hij zette de mok terug op tafel.
"Leg er even een onderzetter onder, anders gaat het krassen," gebood Rienstra met een pedant handgebaartje.
Erik reikte naar het stapeltje met onderzetters, maar niet vlug genoeg, Meneer Rienstra was hem net voor. Voorzichtig legde hij de onderzetter op de smetteloos glazen tafel. "Hier," zij hij, "dat is beter."
Met een bespottelijk breed gebaar opende Meneer Rienstra de koektrommel en presenteerde de eenvoudige inhoud aan Erik. Gedachteloos nam Erik een krakeling. Rienstra koos voor een zandtaartje.
In stilte aten zij hun koek.

De ouderwetse pendule gaf in een traag ritme de tijd aan. Het getik klonk enigszins dof in de kleine, donkere woonkamer en leek de stilte in het huis te verdiepen. Het was al laat in de middag. Het tanende zonlicht trok zich langzaam terug uit de omringende weilanden. In de verte sloeg een kerkklok. Zes slagen. Erik telde ze in gedachte.
"Lekker," zei Rienstra genietend, zijn ogen licht toegeknepen.
Erik keek uit het raam. De grote hortensia in het midden van de voortuin begon tekenen van zijn toekomstige kleurenpracht te vertonen. Het omringende grasveld was nauwkeurig kort gehouden en de nog kale bloemperken accentueerde met hun donkere, bijna zwarte aarde de randen van het frisgroene gras. Het grindpaadje liep met een nutteloze bocht naar het tuinhekje dat de tuin afsloot van de haveloos ogende stoep. Boomwortels hadden door de tijd de tegels omhoog gestuwd, wat een heuvelachtig looppad had opgeleverd.

Met een lichte bons zette Rienstra zijn koffiemok op tafel, precies in het midden van de onderzetter. Nauwkeurig veegde hij de kruimels van zijn broek in zijn linkerhand. Daarna kieperde hij ze in de lege mok.
"De reden dat ik je vanmiddag gevraagd heb, Erik, is dat je hier nu al drie maanden woont, maar ik je nog niet heb gezien op één van de vele activiteiten die wij hier organiseren. Hoe komt dat zo," vroeg Rienstra met een brede glimlach op zijn gezicht. Verwachtingsvol keek hij Erik aan. Die voelde zich in het nauw gedreven, bedreigd zelfs. Hij had absoluut geen zin om deel te nemen aan de bezigheden die de kleine dorpsgemeenschap veelvuldig organiseerde. Schaken, bloemschikken of biljarten; het interesseerde hem simpelweg niet. Buiten dat was hij 's avonds te moe om überhaupt aan dat soort dingen mee te doen.
"Ik heb het erg druk," probeerde hij voorzichtig.
Rienstra veegde dat bruusk van tafel. "Druk? Druk!? We hebben het allemaal druk! Wat dacht je van Meneer Bode? 's Morgens vroeg op het land en 's avonds voorzitter van de tuiniersvereniging. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, hoor."
Hier pauzeerde Rienstra even. Hij haalde een paar keer diep adem en vervolgde op een ietwat rustigere toon: "luister, tegenwoordig heeft iedereen het altijd maar druk. Hoe komt dat toch? Waarom kan men zich niet gewoon bezig houden met de dingen die ertoe doen?"
Erik lachte. "Ik vind een tuiniersvereniging of een schaakvereniging nou niet bepaald ertoe doen. Mijn interesses liggen helemaal niet op dat gebied. Ik ben blij dat ik het leven heb 's avonds. Ik zie er dan absoluut geen heil in om nog iets te gaan ondernemen."
"Maar wat interesseert jou dan," vroeg Rienstra slim, met de klemtoon op het laatste woord.
"Ik weet het niet. Ik..., ik lees graag en ik luister vaak naar muziek en..."
"Nou, dan zet je daar toch zelf een commissie voor op," onderbrak Meneer Rienstra zijn aarzelend antwoord. "Ik weet zeker dat daar genoeg belangstelling voor is. Probeer het, en je zult zien dat het je heel wat voldoening kan geven. Ik zou het wel weten, hoor. Je hebt de kans om voorzitter te worden van je eigen vereniging! Het is dat ik wat ouder ben..."
Even trok Rienstra onwillekeurig met zijn rechtermondhoek. Een zenuwtic.
"Probeer het dan gewoon. Ga nou een keertje naar zo een avond toe. Dan zie je eens hoe het daar aan toe gaat. Dat is toch niet zo moeilijk"
"Ik zal wel zien."
"Ik zal wel zien. Ik zal wel zien? Wat is dát nou voor een antwoord?"
"Een antwoord op uw vraag. Ik weet het nog niet, dus zal ik wel zien. Misschien doe ik het, misschien doe ik het niet. Ik zal gewoon wel zien."
"Bespaar me je sarcasme alsjeblieft. Dat heb ik niet verdiend. Ik wil alleen maar dat je je hier prettig voelt, dat je je op je gemak voelt. De mensen hier kennen je niet eens. Je groet ze 's morgens en 's avonds nog misschien en dat is alles. Ik wil er alleen maar voor zorgen dat jullie je hier absoluut thuis voelen – en die bijeenkomsten zijn juist de momenten waarop je dat kunt doen."
Erik was even overdonderd door het pathetische van Rienstra's betoog. "Dat weet ik ook wel," zei hij sussend. "Ik wil er alleen nu nog niet aan denken. Dat is alles. Ik..."
Erik liet zijn zin wegsterven in de stilte.
"Goed," zei Meneer Rienstra berustend. "We zullen het even laten rusten. Het heeft geen haast. Het komt wel."

*

Met een droge klik sloot de voordeur in het slot. Eriks voetstappen maakten een raspend geluid in de kleine rivier van wit grind. Steentjes sprongen van zijn voeten naar voren. Hij nam niet de moeite om het lage tuinhekje open te doen. Met zijn gedachten elders zwaaide hij zijn ene been over het hout en trok het andere er achteraan. Hij wist dat Rienstra achter het raam stond om hem uit te zwaaien, maar hij schonk er geen aandacht aan, nog niet. Toen hij links afsloeg keek hij opzij en zag de oude man staan. Een kwetsbare gestalte in een donker gat dat hem leek te verzwelgen. Aarzelend zwaaide Rienstra even naar hem. Erik knikte als antwoord.

*

"Hé, ben je daar?"
Sanne klonk gedempt van boven. Uit de huiskamer kwam de broze stem van Jeff Buckley, begeleidt door een akoestische gitaar.
"Hoi!"
Erik gooide zijn jas op de kapstok en zette de laptoptas tegen de muur. Hij liep door naar de keuken. Op het bijna lege aanrecht stonden twee glazen rode wijn. De ontkurkte fles vervolmaakte het tafereel. Erik pakte de glazen, liep naar de woonkamer en plofte neer op de bank.
"Kom je?" schreeuwde hij naar boven. Hij nam een klein slokje van zijn wijn en voelde zijn mond ietwat samentrekken door het zure in de rode vloeistof.
Haar antwoord klonk te gedempt om te verstaan, maar even later hoorde hij haar krakend de trap afkomen.
"Dag lief," zei ze, de kamer binnenkomend. Erik had zich half omgedraaid naar de deur, zijn arm leunend op de bank en het glas in zijn hand. Ze pakte de wijn van hem over.
"Daar heb ik al uit gedronken," waarschuwde hij.
Ze negeerde dat en ging zitten.
"Hoe was het bij Rienstra?"
"Goed. Gezellig..."
Haar wenkbrauwen verschoven vragend naar beneden.
"Hij vroeg of we een keer mee willen doen aan die dorpsdingen. Hoe heet het? Die commissies en verenigingen. Hij vroeg of we misschien een keer naar zo een avond wilden komen, om een beetje kennis te maken met de mensen hier."
"Jezus! Moet dat?"
"Tja... Rienstra vindt dat we zo beter ... integreren hier."
Ze lachte.
"Daar heb ik niet van die idiote dorsspelletjes voor nodig hoor. Je hoort genoeg in die winkel hier. Buddingh is hét nieuwscentrum van het dorp. Dat zei ... hoe heet ze ook alweer ... die vrouw die hier even verderop woont – en dat is ook zo. De Story, de Privé: allemaal niet nodig, wij hebben Buddingh."
"Ja," zei Erik geamuseerd, "dat zal wel, maar ik denk niet dat Rienstra dát bedoelde... Ach, het zal wel loslopen. Ik heb niets toegezegd. Hij zal het wel vergeten."
"Dat hoop ik dan maar."
Erik voelde een onuitgesproken dreiging in haar woorden, maar kon zijn vinger daar niet helemaal op leggen. Hij liet zich onderuit zakken op de zachte crèmekleurige bank en liet de kwetsbare tonen van Lilac Wine over zich heen komen: "When I think more than I want to think."

*

"Toch steekt het me," zei Erik later aan het avondeten.
Sanne keek hem verontwaardigd aan: "hoezo? Je bent hun toch niets verplicht? Dat zou nog wat wezen zeg, dat je verantwoording moet afleggen aan hen. Negeer ze! Negeer die Rienstra! Bah, dat is zo een vreselijke autoritaire man. Zo ouderwets ook. Dat had ik nooit van jou verwacht, hoor. Dat je je aangesproken voelt door dit soort gezeur."
"Maar Rienstra heeft ons hartstikke goed geholpen met dit huis," riep Erik wanhopig uit. "Luisteren naar hem is het minst dat ik aan hem verschuldigd ben."
"Verschuldigd? We zijn hun helemaal níets verschuldigd! Doe niet zo achterlijk! Hij heeft bemiddeld voor dit huis, goed, en verder? Verder helemaal niets! Moeten we hem nou eeuwig dankbaar zijn omdat hij eventjes zijn mond heeft opengetrokken? Nee toch zeker? Ik bepaal zélf wel hoe en wanneer ik met die mensen hier omga. Niet Rienstra, niet iemand hier in dit dorp en zeker niet jij!"
Als om het gezegde kracht te geven liet ze het bestek uit haar handen vallen. Het kletterde hard op het witte porselein van haar bord. Ze keek hem even vernietigend aan, ze opende haar mond om nog wat te zeggen, maar schoof in de plaats daarvan haar stoel bruusk achteruit. Ze stond op en liep de kamer uit. Haar hakken tikten hard op de donkere parketvloer. Erik hoorde haar nog een tijdje boven zijn hoofd rommelen. Een lade die hard open en dicht werd geschoven, de krakende deur van de linnenkast en woest kletterend water in de badkamer. Na een tijdje werd het stil. Erik stond op en ruimde de tafel af. Hij plaatste de vuile borden en pannen in de afwasmachine en merkte dat dat ook met meer geluid gepaard ging dan nodig was.
Besluiteloos ging hij weer op de bank zitten. Hij vond haar heftige reactie overdreven, maar voelde zich toch enigszins genoodzaakt om het uit te leggen. Ontevreden met de situatie en met zichzelf zette hij de TV aan. Een praatprogramma. Twee kampen. Voors en tegens. Het ging grotendeels langs hem heen.
Hij was moe.

"Kom je naar bed?"
Erik schrok wakker en keek even verward om zich heen. Er was inmiddels een film gaande. Twee mannen in een auto, gefilmd vanaf de motorkap, voerden met heftige gebaren een gesprek.
"Kom, we gaan slapen."
Ze stond in de deuropening, alsof ze op het punt stond te vluchten. Ze zag er fragiel uit in haar nachtpon. Haar gezicht was bleek en ze maakte een bedremmelde indruk. Ze bleef nog even staan, draaide zich om en liep naar boven. Erik zette de TV uit en ging haar achterna, naar bed.

Sponsorproblemen bij Minardi

Het toch al in geldnood verkerende Minardi heeft er weer een sponsorprobleem bij. De sponsor die in 2002 samen met Alex Yoong bij het team kwam, blijft Minardi afbeeldingen in reclames gebruiken.

Het team staat niet alleen in deze strijd, Yoong zelf geeft ook aan nog geld te moeten ontvangen van het bedrijf; een bedrag van rond de 200.000 dollar. Stoddart, teambaas bij het Italiaans-Engelse team, noemt het een tekort aan "morele verantwoordelijkheid" bij de wanbetaler.

Eerdere sponsorperikelen bij Minardi waren er rondom Gazprom, de titelsponsor die nooit heeft betaald, en Stayer. Deze laatste werd getrakteerd op de tekst 'Not paid' op de barge boards, de plek waar eigenlijk de reclame voor het bedrijf zou staan.

Kwalificatiesysteem licht gewijzigd

Met ingang van de Grand Prix van Bahrein zal het kwalificatiesysteem in aangepaste vorm actief zijn. Dat heeft de World Motorsport Council besloten na een vergadering vandaag.

Veel gaat er overigens niet veranderen. De kwalificatie start een uur eerder, om 13:00 lokale tijd. Na deze eerste sessie is er een pauze tot 14:00, waarna de strijd om de startposities los kan barsten. De kwalificatie in België zou dan zomaar twee uur en 30 minuten gaan duren. De vrije training zou volgens de FIA overigens ook een uurtje eerder kunnen starten.

Het akkoord van de Council betekent automatisch dat alle teams akkoord zijn met het voorstel. Dit heeft waarschijnlijk als reden dat de fans en televisiestations niet tevreden waren over de huidige situatie.

Asielzoeker in NL berecht voor oorlogsmisdaden

Voor de rechtbank in Rotterdam vond vandaag een bijzonder proces plaats. Het was namelijk voor het eerst in de geschiedenis van Nederland dat een asielzoeker een celstraf heeft horen eisen wegens oorlogsmisdaden. Zo eiste officier van justitie T. Polescuk vijf jaar gevangenisstraf tegen de 51-jarige Congolees Sebastien N. , legerkolonel tijdens het schrikbewind van de inmiddels overleden ex-president Mobutu Sese Seko.

Sebastien N. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland beschuldigd van foltering. Zes jaar geleden vroeg de man asiel aan in Nederland; pas vorig jaar werd hij gearresteerd in zijn woonplaats Zandeweer. In eigen land wordt N. ook wel 'de koning der beesten' genoemd. Hij zou mensen hebben verkracht, gemarteld en vermoord.

Na de val van dictator Mobutu vroeg N. asiel aan in Nederland, hetgeen hij kreeg. Jaren later werd de man ontmaskerd. Justitie verdenkt in totaal zo'n 700 asielzoekers van oorlogsmisdaden. Maar het bewijs tegen hen is vaak heel moeilijk rond te krijgen. Het bewijs bestaat geheel en al uit een verzameling van verklaringen van getuigen en enkele voormalige handlangers.
_
Meer details over deze zaak in De Telegraaf

Rasmussen en Leipheimer vallen

Bij een valpartij in de laatste kilometer van de derde etappe van de Catalaanse week heeft Michael Rasmussen zijn sleutelbeen gebroken. Ploeggenoot Levi Leipheimer was ook betrokken bij de val.

Rasmussen kwam ten val en kan daardoor niet verder koersen. De Deense renner van de Rabobank reed goed mee de laatste dagen en kwam telkens op dezelfde tijd binnen als de winnaar en heeft daarom ook dezelfde tijd als Perdiguero, de huidige nummer één in het klassement. Net nu hij zo in vorm is, zal hij dus zeker drie weken rust moeten nemen om de breuk te laten genezen.

Ook de Amerikaan Levi Leipheimer viel in dezelfde valpartij. Hij heeft wel pijn, maar is niet per definitie uitgeschakeld. Voor de start van de 4e etappe zal de medische staf kijken of hij verder kan rijden. Ook Leipheimer heeft een goede week. Hij staat 25e in het algemeen klassement op slechts 37 seconde. Ook in het bergklassement doet hij goed mee, hij staat tweede met twee punten minder dan leider Jamier Ramirez.

Scheermes gevonden in celwagen Dutroux

Jump had ons via de nieuws-submit te melden:

In de celwagen waarmee Dutroux, Michelle Martin en Michel Lelièvre vervoerd worden van de gevangenis naar het gerechtsgebouw in Arlon is maandagmorgen een wegwerp-scheermesje gevonden. Volgens een woordvoerster van de Belgische federale politie is het mesje daar mogelijk terecht gekomen tijdens andere transporten met de wagen.

"Het mesje werd vroeg op de ochtend gevonden nog voor het transport was gebeurd. Het mesje is er eventueel in het weekend terecht gekomen. Maar dat is nog niet uitgemaakt", volgens de woordvoerster.

De Belgen hebben al niet veel vertrouwen meer in de Rijkswacht. Eerder deze maand werden er ook al sleutels van een handboeienset in een zoutvaatje op de cel van Dutroux aangetroffen. Inmiddels zit het proces tegen Dutroux in zijn vierde week.

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak-Dutroux.

Uitslagen Champions League (24/03/04)

Vanavond werden weer twee heenduels in de kwartfinales van de Champions League afgewerkt. De Engelse strijd bleef onbeslist, Real Madrid won wel.

In Madrid mocht 'de Koninklijke' het opnemen tegen AS Monaco. De Fransen boden verrassend goed partij. De ruststand van 0-1 door een doelpunt van Squillaci was een gevolg. Na rust zette Real de wedstrijd alsnog naar z'n hand. Doelpunten van Helguerra, Zidane, Figo en Ronaldo tilden de score naar een royale 4-1. Morientes hield de hoop voor de Fransen levend, hij tekende voor de 4-2 eindstand.

In Londen zagen de toeschouwers een aanvankelijk weinig boeiende derby tussen Chelsea en Arsenal. Na rust kwam er wel vuurwerk. Gudjohnsen zette Chelsea op voorsprong. Pires herstelde echter het evenwicht weer snel (1-1). Met de uiteindelijke 1-1 eindstand blijft de Londense strijd open. Op 6 april zal deze op Highbury van Arsenal beslecht worden.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!Voetbalmanager

Nieuwposters gezocht sportmanagers

We zijn op zoek naar een aantal enthousiaste sportliefhebbers die graag mee willen werken aan de sportmanagers van FOK!. Je zorgt er samen met je collega's voor dat de nieuwsvoorziening op de verschillende managers goed door blijft lopen en er genoeg aanvulling is. Daar komen ook nog enige werkzaamheden achter de schermen bij kijken zoals het verzamelen van informatie voor nieuwe managers en het up to date houden van de lopende managers.

Wij zoeken voor de lopende managers in totaal acht mensen, drie voor de F1 manager, nog eens 3 voor de voetbal manager en nog 2 voor de wereldbeker manager. Wij verwachten van je dat je per maand minimaal zo'n dertig nieuwsposts plaatst en dat je actief meedenkt en communiceert met collega's en de gebruikers hoe wij de huidige en toekomstige managers kunnen verbeteren. Achter de schermen hebben wij daarvoor diverse fora waar je je mening kunt geven en voorstellen kunt doen.

Ligt jouw interesse in de sport en bij voorkeur bij de Formule 1, voetbal, wielrennen of een combinatie van deze en zou jij graag mee willen werken aan het realiseren van nieuwe managers schrijf dan een mail naar sport@fok.nl waarin jij omschrijft wat je voor de sportafdeling van FOK! kan betekenen. Vermeld hierin duidelijk je naam, je leeftijd, je nickname op FOK!, de tijden waarop je aanwezig zou kunnen zijn, waar je interesses liggen qua sport en wat jij denkt te kunnen betekenen voor de managers. Nieuwsposters die overdag ook tijd hebben krijgen de voorkeur.

Zoals bekend is kunnen wij je geen riant salaris of een auto van de zaak aanbieden, een woning of secretaresse ook niet. Wel hebben wij een gezellig en hecht team wat dagelijks bezig is om het de gebruikers zo plezierig mogelijk te maken. We hebben diverse crewfora waar actief gediscussieerd wordt over de huidige managers en toekomstige managers en ook een forum waar alle crewleden van FOK! samen met elkaar gedachten over FOK! kunnen uitwisselen. Uiteraard bieden wij je ook een @fok.nl mail adres waar jij bereikbaar op bent voor de gebruikers en andere crewleden.

Kun je je hierin vinden en wil jij ook graag iets betekenen voor FOK! en de gebruikers mail ons dan op sport@fok.nl o.v.v. "Sollicitatie sportmanagers", de sollicitatieperiode loopt tot en met 1 april.

Met vriendelijke groet,

Dubbeldrank en Dagobert
FOK! Manager Coördinatie

Nieuwposters gezocht sportmanagers

We zijn op zoek naar een aantal enthousiaste sportliefhebbers die graag mee willen werken aan de sportmanagers van FOK!. Je zorgt er samen met je collega's voor dat de nieuwsvoorziening op de verschillende managers goed door blijft lopen en er genoeg aanvulling is. Daar komen ook nog enige werkzaamheden achter de schermen bij kijken zoals het verzamelen van informatie voor nieuwe managers en het up to date houden van de lopende managers.

Wij zoeken voor de lopende managers in totaal acht mensen, drie voor de F1 manager, nog eens 3 voor de voetbal manager en nog 2 voor de wereldbeker manager. Wij verwachten van je dat je per maand minimaal zo'n dertig nieuwsposts plaatst en dat je actief meedenkt en communiceert met collega's en de gebruikers hoe wij de huidige en toekomstige managers kunnen verbeteren. Achter de schermen hebben wij daarvoor diverse fora waar je je mening kunt geven en voorstellen kunt doen.

Ligt jouw interesse in de sport en bij voorkeur bij de Formule 1, voetbal, wielrennen of een combinatie van deze en zou jij graag mee willen werken aan het realiseren van nieuwe managers schrijf dan een mail naar sport@fok.nl waarin jij omschrijft wat je voor de sportafdeling van FOK! kan betekenen. Vermeld hierin duidelijk je naam, je leeftijd, je nickname op FOK!, de tijden waarop je aanwezig zou kunnen zijn, waar je interesses liggen qua sport en wat jij denkt te kunnen betekenen voor de managers. Nieuwsposters die overdag ook tijd hebben krijgen de voorkeur.

Zoals bekend is kunnen wij je geen riant salaris of een auto van de zaak aanbieden, een woning of secretaresse ook niet. Wel hebben wij een gezellig en hecht team wat dagelijks bezig is om het de gebruikers zo plezierig mogelijk te maken. We hebben diverse crewfora waar actief gediscussieerd wordt over de huidige managers en toekomstige managers en ook een forum waar alle crewleden van FOK! samen met elkaar gedachten over FOK! kunnen uitwisselen. Uiteraard bieden wij je ook een @fok.nl mail adres waar jij bereikbaar op bent voor de gebruikers en andere crewleden.

Kun je je hierin vinden en wil jij ook graag iets betekenen voor FOK! en de gebruikers mail ons dan op sport@fok.nl o.v.v. "Sollicitatie sportmanagers", de sollicitatieperiode loopt tot en met 1 april.

Met vriendelijke groet,

Dubbeldrank en Dagobert
FOK! Manager Coördinatie

Nieuwposters gezocht sportmanagers

We zijn op zoek naar een aantal enthousiaste sportliefhebbers die graag mee willen werken aan de sportmanagers van FOK!. Je zorgt er samen met je collega's voor dat de nieuwsvoorziening op de verschillende managers goed door blijft lopen en er genoeg aanvulling is. Daar komen ook nog enige werkzaamheden achter de schermen bij kijken zoals het verzamelen van informatie voor nieuwe managers en het up to date houden van de lopende managers.

Wij zoeken voor de lopende managers in totaal acht mensen, drie voor de F1 manager, nog eens 3 voor de voetbal manager en nog 2 voor de wereldbeker manager. Wij verwachten van je dat je per maand minimaal zo'n dertig nieuwsposts plaatst en dat je actief meedenkt en communiceert met collega's en de gebruikers hoe wij de huidige en toekomstige managers kunnen verbeteren. Achter de schermen hebben wij daarvoor diverse fora waar je je mening kunt geven en voorstellen kunt doen.

Ligt jouw interesse in de sport en bij voorkeur bij de Formule 1, voetbal, wielrennen of een combinatie van deze en zou jij graag mee willen werken aan het realiseren van nieuwe managers schrijf dan een mail naar sport@fok.nl waarin jij omschrijft wat je voor de sportafdeling van FOK! kan betekenen. Vermeld hierin duidelijk je naam, je leeftijd, je nickname op FOK!, de tijden waarop je aanwezig zou kunnen zijn, waar je interesses liggen qua sport en wat jij denkt te kunnen betekenen voor de managers. Nieuwsposters die overdag ook tijd hebben krijgen de voorkeur.

Zoals bekend is kunnen wij je geen riant salaris of een auto van de zaak aanbieden, een woning of secretaresse ook niet. Wel hebben wij een gezellig en hecht team wat dagelijks bezig is om het de gebruikers zo plezierig mogelijk te maken. We hebben diverse crewfora waar actief gediscussieerd wordt over de huidige managers en toekomstige managers en ook een forum waar alle crewleden van FOK! samen met elkaar gedachten over FOK! kunnen uitwisselen. Uiteraard bieden wij je ook een @fok.nl mail adres waar jij bereikbaar op bent voor de gebruikers en andere crewleden.

Kun je je hierin vinden en wil jij ook graag iets betekenen voor FOK! en de gebruikers mail ons dan op sport@fok.nl o.v.v. "Sollicitatie sportmanagers", de sollicitatieperiode loopt tot en met 1 april.

Met vriendelijke groet,

Dubbeldrank en Dagobert
FOK! Manager Coördinatie

Nieuwposters gezocht sportmanagers

We zijn op zoek naar een aantal enthousiaste sportliefhebbers die graag mee willen werken aan de sportmanagers van FOK!. Je zorgt er samen met je collega's voor dat de nieuwsvoorziening op de verschillende managers goed door blijft lopen en er genoeg aanvulling is. Daar komen ook nog enige werkzaamheden achter de schermen bij kijken zoals het verzamelen van informatie voor nieuwe managers en het up to date houden van de lopende managers.

Wij zoeken voor de lopende managers in totaal acht mensen, drie voor de F1 manager, nog eens 3 voor de voetbal manager en nog 2 voor de wereldbeker manager. Wij verwachten van je dat je per maand minimaal zo'n dertig nieuwsposts plaatst en dat je actief meedenkt en communiceert met collega's en de gebruikers hoe wij de huidige en toekomstige managers kunnen verbeteren. Achter de schermen hebben wij daarvoor diverse fora waar je je mening kunt geven en voorstellen kunt doen.

Ligt jouw interesse in de sport en bij voorkeur bij de Formule 1, voetbal, wielrennen of een combinatie van deze en zou jij graag mee willen werken aan het realiseren van nieuwe managers schrijf dan een mail naar sport@fok.nl waarin jij omschrijft wat je voor de sportafdeling van FOK! kan betekenen. Vermeld hierin duidelijk je naam, je leeftijd, je nickname op FOK!, de tijden waarop je aanwezig zou kunnen zijn, waar je interesses liggen qua sport en wat jij denkt te kunnen betekenen voor de managers. Nieuwsposters die overdag ook tijd hebben krijgen de voorkeur.

Zoals bekend is kunnen wij je geen riant salaris of een auto van de zaak aanbieden, een woning of secretaresse ook niet. Wel hebben wij een gezellig en hecht team wat dagelijks bezig is om het de gebruikers zo plezierig mogelijk te maken. We hebben diverse crewfora waar actief gediscussieerd wordt over de huidige managers en toekomstige managers en ook een forum waar alle crewleden van FOK! samen met elkaar gedachten over FOK! kunnen uitwisselen. Uiteraard bieden wij je ook een @fok.nl mail adres waar jij bereikbaar op bent voor de gebruikers en andere crewleden.

Kun je je hierin vinden en wil jij ook graag iets betekenen voor FOK! en de gebruikers mail ons dan op sport@fok.nl o.v.v. "Sollicitatie sportmanagers", de sollicitatieperiode loopt tot en met 1 april.

Met vriendelijke groet,

Dubbeldrank en Dagobert
FOK! Manager Coördinatie

LPF geschrokken van besluit Cliteur

Joost Eerdmans, Tweede-Kamerlid namens de LPF, zegt geschrokken te zijn van het nieuws dat hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur, columnist in het tv-programma Buitenhof, zijn toon gaat matigen. Eerdmans is bang dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt in Nederland. Eveneens vormde een rapport van de inlichtingendienst AIVD de aanleiding, waarin staat dat bepaalde opiniemakers medeverwantwoordelijk zijn voor de toename van het gewapende moslimfundamentalisme in Nederland. Cliteur gaf eerder al aan het niet eens te zijn met het rapport en vindt dat minister Remkes niet duidelijk de vrijheid van meningsuiting heeft verdedigd.

Na aanleiding van deze kwestie heeft Eerdmans vandaag schriftelijke vragen gesteld aan premier Balkenende en minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Eerdmans laat hierin weten dat "de Nederlandse regering de zware verantwoordelijkheid heeft om de Nederlandse grondrechten, waaronder de vrijheid van meninsguiting, ten alle tijden te beschermen."

Cliteur maakte gisteren bekend in Het Parool dat hij voortaan omstreden onderwerpen zal mijden. Hij heeft genoeg van de "eeuwige verdachtmakingen" dat hij ultrarechtse standpunten zou huldigen. De columnist heeft de laatste tijd herhaaldelijk betoogd dat westerse waarden superieur zijn aan die van de islam. Ook pleitte hij ook voor een striktere scheiding tussen kerk en staat. Dat kan nu niet meer volgens Cliteur: ''Je wordt meteen in de hoek van foutieve opvattingen geplaatst.'' Hij wijst daarbij op kritiek die hij kreeg van columnist Piet Grijs en VARA-presentator Marcel van Dam.

Cliteur was echter het meest boos over een opiniestuk van PvdA-prominent Thijs Wöltgens in dagblad De Limburger. ''Voor Cliteur zijn de westerse waarden een intolerant geloof. Dat geloof roept op tot een heilige oorlog, een kruistocht of een jihad. Wij zijn een racistisch land aan het worden'', schreef Wöltgens zaterdag.

Het overgaan tot deze vorm van zelfcensuur heeft bij Eerdmans het begrip. "Zelf voel ik mij als opinievormer ook beperkt in mijn recht om mijn mening te uiten. De rapportage van de AIVD heeft ook mij geraakt." Eerdmans trok hierbij een verband met de vermoorde LPF-oprichter Pim Fortuyn, die wegens zijn uitlatingen werd 'gedemoniseerd'.

Eerdmans
Joost Eerdmans, LPF-Kamerlid


In het Parool is te lezen dat de Vrij Nederland-columnist Piet Grijs (Hugo Brandt Corstius) de terugtocht van Paul Cliteur uit het debat over integratie en de islam beschouwt als een grote overwinning. "Hij zegt in feite dat zijn tegenstanders misschien wel gelijk hebben", zo vindt Grijs, die zich herhaaldelijk tegen Cliteur keerde. Marcel van Dam, columnist voor de Volkskrant zegt verbaasd te zijn over het feit dat Cliteur hem als één van zijn kwelgeesten beschouwt. De laatste directe confrontatie tussen Cliteur en van Dam vond een jaar geleden plaats. Thijs Wöltgens, schrijver van de column die voor Cliteur de doorslag gaf om zich terug te trekken, wilde niet reageren op Cliteurs besluit.

Moslimsleiders Servië vrezen meer geweld

Vandaag hebben leiders van de islamitische gemeenschap in Servië de overheid gewaarschuwd voor de opkomende agressie tegen de moslimgemeenschap in het land. De moslimleiders willen harde garanties dat de veiligheid van de 300.000 moslims in Servië wordt gegarandeerd.

Volgens de moslimsleiders berichtten de Servische media gekleurd over het geweld tegen de Serviërs in Kosovo. Ze zijn van mening dat de berichtgeving in sommige gevallen zou aanzetten tot etnische haat tegen de moslims. Daarbij trokken de moslimleiders de vergelijking met de berichtgeving in de tijd van Slobodan Milosevic, die via de media etnische haat aanwakkerde. De radicale nationalisten zijn nog steeds een factor van belang in Servië.

Door onlusten in Servië zijn de afgelopen week diverse moskeeën in brand gestoken. De Servische regering heeft dat weliswaar veroordeeld, toch zou de politie te weinig doen om de moskeeën te beschermen en de daders - vaak dronken voetbalsupporters - op te pakken.

Italiaanse crèche weigert Marokkaanse met hoofddoek

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Italiaanse dorp Samone is een rel ontstaan over het weigeren van een Marokkaanse vrouw aan te nemen, omdat ze een hoofddoek draagt. Volgens de leiding van de crèche zou de 40-jarige Marokkaanse vrouw met haar hoofddoek "de kinderen angst aanjagen."

Kort geleden kreeg de vrouw een stageplaats toegewezen bij de crèche. Ze gaf aan haar hoofddoek onder werktijd te willen blijven dragen. Dit conflict is nu zo hoog opgelopen dat er in Italië een fel debat is ontstaan over sluiers en immigratie.

De politici in Italie zijn verdeeld. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Giuseppe Pisanu zegt dat de school best zijn beslissing zal heroverwegen. "Want", zo vindt hij, "als het hoofddoekje waardig en normaal wordt gedragen is het onschadelijk voor de kinderen en een cultureel en religieus symbool waar iedereen respect voor moet hebben."

De minister bekritiseerde ook de nieuwe hoofddoekenwet in Frankrijk die hoofddoekjes daar verbiedt. De rechtste partij Lega Nord daarentegen is verheugd over de beslissing van de school. "De school oefent haar recht uit kinderen op te voeden in de Italiaanse traditie", zo liet de partij in een commentaar weten.

Derde etappe Catelaanse week

Isaac Galvez , rijder van Illes Balears - Banesto, heeft de derde etappe in de Catalaanse week gewonnen. Erik Zabel grijpt andermaal mis en wordt voor de negende maal tweede.

25 Kilometer voor de meet viel het peloton uit een. De massasprint van het voorste deel leverde een valpartij op, waarbij onder meer Levi Leipheimer (Rabobank) ten val kwam.

De Spanjaard Galvez wist de etappe over 159 kilometer te winnen. Saunier Duval-rijder Martin Perdiguero legde beslag op de derde plek en nam daarmee de leiderstrui over van Beat Zberg. Hij is de derde rijder in drie dagen die de leiders trui draagt.

Donderdag is een beslissende etappe met een aankomst op een berg van de eerste categorie. Vrijdag wordt de laatste etappe verreden.

Uitslag 3e rit:
1. I.Galvez (Spa) 159 km in 3u44'12"
2. E.Zabel (Dui) z.t.
3. M.Perdiguero (Spa)

Stand na 3e rit:
1. M.Perdiguero (Spa) 12u32'49"
2. F.Cancellara (Zwi) z.t.
3. J.Jufre (Spa)
4. A.Valverde (Spa)

Een dag uit het leven van..

jawel... 2Mini!

Nu is 2Mini geen wwkw'er... maar hij kan het altijd nog worden. Niet geschoten is altijd mis toch?

Na een zware schooldag gaat er een vriendinnetje van 2Mini mee naar z'n huis. Nee.. ze gaan niet doen wat je denkt! Ze gaan huiswerk maken!! Nou ja.. ok.. geen huiswerk dan... maar het is niet zo erg als je denkt!

2Mini ziet het wel zitten vandaag... alleen er is 1 probleem...
De komende 5 dagen hebben we het een beetje druk! Dossiertoetsen (vroeger: Schoolexamens) moeten worden geleerd en ja.. school gaat nu eenmaal voor.

Somber dat we nadenken over de 5 dagen dat we elkaar niet zien.. zitten we te wachten op de tram. Na een tijdje belt ma lief van het ó zo lief meisje... ze hoort allang thuis te zijn!

Dus gehaast wilt ze op d'r horloge kijken...
en ja hoor... ze was d'r horloge, oorbellen, ketting en armband nog bij 2Mini thuis vergeten!

"Neem ze morgen maar mee" zei ze. Maar nu weten jullie dat 2Mini erg koppig is... wat denk je dat die sukkel doet?

Meteen nadat zij een laatste zoen gaf.. is 2Mini naar huis gesprint.. heeft d'r spullen gepakt en is naar de volgende halte gerent.

"Rox...." Ze keek hem verbijsterd aan en vroeg wat hij hier deed.
"*hijg* *hijg*" Z'n andere rits ging open... "Je spullen"

Verslagen keek ze 2Mini aan. Je kon in haar ogen zien dat ze wat wilde zeggen... (nou ja.. ze kan ook tranen.. doet ze wel vaker)... maar de negerin die naast haar zat was een soort obstakel.

Kon ik dat stuk terug lopen... spugend en al.. maar dat neem ik voor lief!

Maar mensjes... ik wil jullie hiermee duidelijk maken dat je elkaar lief moet hebben.. ook al kost het je longen...

Ik hou van je Rox.. ik wil je nooit meer kwijt!

ps. Door dat gehaast... ben ik toch nog haar armband vergeten!

Bom gevonden op spoor Parijs-Basel

TvB en een onbekende submitter hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op de spoorlijn tussen Parijs en de Noord-Zwiterse stad Basel is een bom gevonden. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat bevestigd. De bom is voorzien van meerdere ontstekers. Dit is niet de eerste bom die de afgelopen tijd is gevonden in Frankrijk. Eerder werden al bommen bij het spoor gevonden in de buurt van de plaatsen Limoges en Troyes.

Vermoedelijk zijn de bommen afkomstig van een geheimzinnige groepering genaamd het AFZ. Deze organisatie, die nog nooit eerder is opgedoken, eist 6 miljoen euro van de Franse spoorwegen. In ruil daarvoor geeft het AFZ de tien plaatsen vrij waar bommen langs het spoor zouden liggen.

3FM en VPRO blijven Lowlands uitzenden

Het festival Lowlands zal de komende drie jaar te volgen blijven via Radio 3FM, VPRO TV en 3voor12 (internet). De drie organisaties sloten daarvoor gisteren een overeenkomst met evenementenorganisator Mojo.

Het driedaagse campingfestival Lowlands wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden en vindt plaats op 20, 21 en 22 augustus. De eerste bevestigde namen zijn Faithless, Chemical Brothers, Danko Jones, Groove Armada, Within Temptation en The Darkness.

3FM en VPRO zijn al vanaf het begin van Lowlands bij het festival betrokken. In 2003 was Lowlands de start voor het nieuwe '3FM Serious Radio'. Zendercoördinator Florent Luyckx is dan ook blij met de vernieuwde samenwerking. "Lowlands is net als 3FM veelzijdig in muziekkeuze. Je hoort en ziet er de nieuwste alternatieve rock en dance acts, maar het belangrijkste is wel dat Lowlands net als 3FM altijd iets onverwachts en spannends biedt."

Ferrari wil duidelijkheid over regels

Ferrari wil duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden bij het wisselen van een motor in het raceweekend. Ze vinden de nieuwe regels nog te onduidelijk.

Ferrari ziet mogelijkheden voor oneerlijke concurrentie, voor zichzelf en voor andere teams. Bij vervanging van een motor tijdens het weekeinde van de Grand Prix wordt een coureur tien plaatsen teruggezet op de grid. Bij Ferrari vragen ze zich af of dat niet mogelijkheden biedt voor sommige races. De huidige motoren, die het hele weekend heel moeten blijven, zijn minder krachtig dan een pure racemotor zou kunnen zijn. Een team zou de motor kunnen vervangen door een krachtigere motor en de tien plaatsen die ze worden teruggezet accepteren, om die tijdens de race makkelijk goed te kunnen maken.

Ferrari wil duidelijkheid of dat is toegestaan. Ross Brawn geeft aan dat Ferari er best over heeft gedacht: "Het was altijd duidelijk dat het bijvoorbeeld op Monza kan lonen om je te kwalificeren met een kwalificatiemotor, dan wisselt naar je racemotor, tien plaatsen wordt teruggezet, maar een zeer sterke motor hebt voor de race. Ik denk niet dat dat de bedoeling is, dus zullen de regels wat aangescherpt moeten worden."

County V.S. verbiedt alle huwelijken

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 'county' (een provincie) in de Amerikaanse staat Oregon heeft een wel heel radicale oplossing voor het homohuwelijk-probleem, waarover veel discussie is in de Verenigde Staten. De provincie heeft simpelweg alle huwelijken, ongeacht geaardheid, verboden tot de regering uitmaakt wie wel of niet mag trouwen.

De laatste boterbriefjes in de provincie Benton werden dinsdagavond om vier uur uitgegeven. Vanaf vandaag zullen trouwlustige inwoners van de provincie elders hun aanvraag moeten indienen. Pas als er een oplossing in het debat over homohuwelijken is gevonden, wordt de maatregel opgeheven.

"Het mag vreemd lijken, maar we moeten iedereen gelijkwaardig behandelen" ,zegt eenbestuurder van de provincie Linda Modrell. Afgevaardigde van de staat Oregon, Hardy Myers, zei dat hij "erg tevreden was over de beslissing in het de provincie Benton."

In eerste instantie wilden de drie commissarissen van de provincie homohuwelijken toelaten, maar door de dreiging van vele rechtszaken, besloten ze om tijdelijk alle huwelijken stop te zetten. Ook de woordvoerster van de mensenrechtenorganisatie in Oregon steunt de actie.

"We appreciëren dat ze niet willen meewerken aan discriminatie." Maar niet iedereen kan zich in het besluit vinden. Tim Nashif, woordvoerder van ‘Verdedig het Huwelijk’ zegt: "We zijn blij dat Oregon de wet niet overtreedt door homohuwelijken toe te staan. Maar we staan versteld van hun beslissing om geen legale huwelijken toe te staan."

"Omkoping onder mariniers in Irak"

Irak "Nederlandse mariniers in Irak nemen steekpenningen aan van lokale bouwbedrijven." Deze uitspraak komt van de Iraakse bouwondernemer Ayaad Hussein, vandaag in het VARA-radioprogramma De Ochtenden. Lokale politici en andere bouwondernemers bevestigen de uitlatingen van Ayaad Hussein.

Met geld en sieraden zouden de Nederlandse militairen worden omgekocht, om zo de lokale aannemers te doen voortrekken. Aanbestede projecten van Nederlanders gaan via een lokale tolk, die minimaal vijfduizend dollar per opdracht smeergeld ervoor krijgt.

De tolk selecteert uit de orders, om ze vervolgens weer door te spelen naar de Nederlandse militairen. Zij zouden op hun beurt dan de definitieve verdeling maken. Door deze manier van werken wordt fraude in de hand gewerkt, zo zeggen de lokale ondernemers en politici. De D'66 fractie reageerde verbijsterd op het nieuws en zal namens kamerlid Bakker kamervragen gaan stellen.

Sinterklaas sleept Deventer voor gerecht

Kderuiter had ons via de nieuws-submit te melden:

Alhoewel Sinterklaas zelf al lang en breed weer in Spanje zit, heeft één van de vele hulpsinterklazen de stad Deventer voor het gerecht gesleept, zo maakte de gemeente vandaag bekend.

De man wil dat de rechter zich uitspreekt over de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van Deventer, waarin staat dat de Sint pas op 4 december de stad betreedt. Eerder mag de goedheiligman zich niet in de stad vertonen.

Hulpsinterklaas P. Westerbeek uit Deventer verzocht in november 2002 om een ontheffing op de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) om zichzelf te manifesteren als Sint. Het verzoek werd geweigerd door de gemeente Deventer.

In de APV staat dat het verboden is om "op of aan de weg of zichtbaar vanaf de weg in een voer- of vaartuig zich verkleed als Sinterklaas op te treden of zich te bevinden." Op 10 juni zal de bestuursrechter uitspraak doen.

"Consument moet euro's beter controleren"

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens minister Zalm van Financiën zijn Nederlanders veel te nalatig als het gaat om het controleren op echtheid van geld. Hij is van mening dat iedereen na het 'flappentappen' direct moet controleren of het geld niet vervalst is. "Naarmate banken, winkels en consumenten beter controleren, zal valsmunterij minder succesvol zijn". Zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds de invoering van de euro stijgt het aantal valse eurobiljetten in Nederland snel. Vooral de biljetten van vijftig euro worden vervalst, biljetten van twintig en honderd euro zijn in opmars.

Veel winkeliers klagen erover dat de biljetten niet te controleren zijn met een UV-lamp. Volgens de minister is dit onzin, want elk vervalst biljet was onder een dergelijk lamp direct te identificeren.

Om de consumenten meer op hun plichten te wijzen is Zalm dan ook niet van plan ontdekkers van vals geld een vergoeding te geven. "Dat is een prikkel om de biljetten zorgvuldig te controleren."

Volgens Zalm zijn mensen na de invoering van de euro razendsnel vergeten hoe valt te ontdekken dat een eurobriefje vals is. Vooral de consument moet veel oplettender zijn. "In 2003 is een deel van de kennis over de echtheidskenmerken weggezakt. Het credo 'kijken, kantelen en voelen' moet consequent worden toegepast."

Door het biljet een beetje schuin te houden kan goed gecontroleerd worden of het watermerk goed is verwerkt, de inkt van het biljet van kleur verandert, het hologram zichtbaar is en of de veiligheidsdraad in het biljet is verwerkt.

Ook het voorstel van de kamerfractie van de PvdA, om UV-apparaten bij geldautomaten te installeren, kon bij Zalm op weinig steun rekenen. Evenmin is er volgens de minister reden om te kijken naar nieuwe biljetten. Pas rond 2010 komen er nieuwe briefjes beschikbaar, waarvan de grotere coupures zijn voorzien van 'radiochips' waardoor ze nog moeilijker zijn na te maken. In de Verenigde Staten zijn biljetten met 'radiochips' al in omloop, wat niet altijd tot goede resultaten heeft geleid.

Vuilnisman door vuilniswagen overreden

tourjour had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 53-jarige vuilnisman uit Schiedam is vanochtend door zijn eigen vuilniswagen overreden. Zijn 54-jarige collega reed rond half tien achteruit terwijl de Schiedammer met een vuilnisbak achter de wagen stond. Hij raakte zo erg gewond dat hij ter plekke overleed.

De chauffeur ontdekte zijn collega toen hij uit stapte omdat hij voelde dat hij iets geraakt had. Hoe het heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk om dat de chauffeur nog te overstuur is om duidelijkheid te bieden. De politie benadrukt dat de bestuurder de man over het hoofd zag en dat het om een tragisch bedrijfsongeval gaat.

Palestijns kind met explosieven om opgepakt

Tijdens een grenscontrole hebben Israëlische soldaten een Palestijns jongetje van ongeveer elf jaar oud aangehouden, nadat men constateerde dat zijn lichaam ombonden was met explosieven. Dit melden ooggetuigen ter plaatse.

Sinds de moordaanslag op sjeik Yassin verkeert het Israëlische leger en de politie in de hoogste staat van paraatheid, nadat Hamas gezworen heeft de moordaanslag op de stichter van hun militane\te beweging te zullen wreken.

De gewapende tak van Hamas liet weten honderden Israëliërs uit wraak te zullen doden. De militante beweging kondigde aan dat moslimbewegingen over de hele wereld hun krachten zullen bundelen om de moord op sjeik Yassin te wreken. In eerste instantie werd ook de Verenigde Staten genoemd als mogelijk doelwit, maar vandaag werd bekend dat de pijlen van Hamas op premier Sharon van Israël gericht zijn.

Meer staanplaatsen in stoptreinen

TvB had ons via de nieuws-submit te melden:

In de stoptreinen komen meer staanplaatsen. Dat heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) besloten. Volgens NS is staan in tram en metro ook heel normaal. Extra stoelen zijn te duur aangezien die niet gebruikt worden buiten de spits.

NS stelt zich wel tot doel dat reizigers maximaal een kwartier hoeven te staan. In treinen voor het stadsgewestelijke vervoer bouwt de NS meer deuren zodat er ook meer staanplaatsen zijn.

Voor intercity’s, waarmee een rit vaak langer dan een kwartier duurt, verandert er niets. NS bouwt nu de zogenaamde Sprinters om, om de staanplaatsen te maken. "We willen voldoende capaciteit in onze treinen hebben om de spits goed af te kunnen handelen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

AEL: 'Geen problemen met Marokkanen'

Uit een onderzoek blijkt dat Marokkaanse jongeren massaal de Nederlandse tak van de AEL aanhangig zijn. Dit wordt bevestigd door de voorzitter van AEL Nederland, Nabil Marmouch. Volgens Marmouch zijn inmiddels ruim duizend Marokkaanse jongeren lid van de beweging, waarvoor vele tientallen zich inzetten als vrijwilliger.

In het twee pagina's grote interview met Marmoch vertelt hij over de behaalde resultaten van AEL Nederland, negen maanden na oprichting. Zo ontkent hij de vraag dat er de beweging de laatste tijd weinig in de media verschijnt. Volgens Marmouch wordt er hard aan de weg getimmerd. Zo liep de AEL de afgelopen maanden in diverse demonstraties mee, waaronder het protest tegen het verbieden van hoofddoekjes.


AEL-voorzitter Nabil Marmouch

Op de vraag waar de AEL voor staat antwoordde Marmouch dat ze staan voor "empowerment en eigen verantwoordelijkheid. Heb je een probleem, dan moet je dat zelf oplossen en niet wachten tot iemand anders dat misschien doet. Voor het versterken van de gemeenschap en het behoud van de eigen islamitische en Arabische identiteit die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En natuurlijk voor eigenwaarde."

Marmouch hekelde in het vraaggesprek het integratiebeleid van de regering. Volgens hem is het beheersen van de Nederlandse taal niet voldoende, maar zou Den Haag allochtonen met sociaal-economische achterstanden moeten steunen. Zo zegt hij: "In plaats dat van de politiek daar iets aan doet, hebben ze hun pijlen nu op de allochtonen gericht. Ze hebben geleerd van Fortuyn dat zoiets scoort." Volgens Marmouch hoeven allochtonen niet verspreid te worden over het land, maar moet er meer kapitaal in hen gestoken worden, om de problemen het hoofd te kunnen bieden.

"Er zijn geen problemen met Marokkanen"
De stelling van de metro-journalist, dat Marokkaanse jongeren in de grote steden voor veel problemen zorgen, ontkende Marmouch ten stelligste. "Er zijn geen problemen met Marokkaanse jongeren, er zijn problemen met mensen in achterstandswijken. Die wijken zijn er al tientallen jaren. Toen ik als 6-jarig jongetje in de Schilderswijk woonde, waren er ook volop problemen met hanggroepjongeren en werden overal Zundapps en Kreidlers gestolen.
Je moest Oud en Nieuw destijds eens meemaken, het leek wel Beiroet. Later zijn er mensen met een bepaalde kleur in die wijken gaan wonen en de problemen zijn niet veranderd. Mensen moeten eens ophouden steeds die kleur erbij te halen. Ik ben trouwens ook geen fan van het woord integratie, maar praat liever over burgerschap.
"

Vooralsnog heeft de AEL geen plannen om de politiek in te gaan, omdat dan een partij opgericht moet worden. "De AEL is een beweging, geen partij. Als we ooit besluiten om aan verkiezingen mee te doen, zullen we daarvoor een partij oprichten, maar de AEL blijft altijd wat het nu is. Verkiezingen kunnen een instrument zijn om je doelen te verwezenlijken, maar is misschien niet eens noodzakelijk. We zijn een soort FNV en proberen langs deze weg iets te bereiken. Laat ik dit zeggen, de AEL is nog lang niet klaar", aldus Marmouch.

_
Het volledige interview, waarin Marmouch op diverse andere vraagstukken ingaat, is hier te lezen.

Beckham signeerde kaartje terrorist

nietsnut had ons via de nieuws-submit te melden:

Mohammed Bekkali, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid, liet twee weken voor de aanslagen een verjaardagskaartje signeren door David Beckham. Het betreffende kaartje werd aangetroffen in het huis van de Marokkaan. Dit maakte het persbureau PA bekend.

Bekkali zou twee weken geleden een bezoekje hebben gepleegd aan Beckham in het trainingscomplex van Real Madrid. Vrienden van de verdachte lieten weten dat de man een groot fan is van Beckham, en dat hij er op stond Bekks te worden genoemd, net als zijn idool.

Beckham
David Beckham


De beklaagde schonk zijn vader, wonende in Tanger, een Real-shirt met het rugnummer van de Engelse middenvelder; 23. Dit bewijst volgens de vader dat zijn zoon de aanslagen nooit gepleegd zou kunnen hebben, omdat hij te veel liefde zou hebben voor de Spaanse hoofdstad en haar voetbalclub.

Madrid werd tijdens de ochtendspits van 11 maart opgeschrikt door bomaanslagen op verschillende treinen in de stad, waarbij 190 doden en ruim 1800 gewonden vielen. De Spaanse politie heeft op het moment 13 mensen vastzitten in verband met de aanslagen. Negen van hen zijn belast met een voorlopige aanklacht.

Aanslag op Britse speurhond

Aanslagen op militairen en buitenlanders komen in Irak veelvuldig voor. Aanslagen op honden zijn wat minder gewoon, maar toch pleegden rebellen onlangs een aanslag op de Britse speurhond Blaze.

De springer spaniel had in de afgelopen maanden op diverse plaatsen wapens, munitie en explosieven gevonden en was bezig een weg te onderzoeken in de buurt van de Iraakse stad Basra. Plots werd hij overreden door een wagen en ging de chauffeur daarvan er in volle vaart vandoor. Blaze hield aan het ongeluk slechts enkele snijwonden en kneuzingen over.

Vice-korporaal Steve Dinley, de trainer van de spaniel, is echter van mening dat er sprake is van opzet, zeker omdat de hond een fluoriscerende uitrusting droeg en dus van verre gezien kon worden. "Het gaat hier duidelijk om een moordpoging, waarschijnlijk het werk van een huurmoordenaar. Huurmoorden zijn erg frequent in Irak. We zijn er zeker van dat er een prijs op het hoofd van Blaze stond."

"Sharon is ons volgende doelwit, niet de VS"

"Premier Sharon van Israël is het belangrijkste doelwit voor Hamas om de moord op haar leider sjeik Yassin te wreken." Dit liet een woordvoerder van de politieke tak van Hamas vandaag weten.

De nieuwe leider van de militante organisatie, Abdel Aziz Rantisi zei dat er geen plannen zijn om Amerikaanse doelen aan te vallen. Eerder deze week werden er direct na de aanslag bedreigingen geuit naar zowel de Verenigde Staten als Israël.

Intussen heeft Hamas een kaartspel laten ontwikkelen, waarop hoge functionarissen van Israël op afgebeeld staan. Ze zouden de doelwitten zijn van Hamas. Destijds werden er ook bij de oorlog in Irak kaarten gebruikt, bij de jacht op leden van het regime van Saddam Hussein.


Sjeik Yassin


-
Het tv-programma Netwerk bezocht de Sjeik in juni 2003 op de Gaza-strook en sprak Yassin en politiek leider (nu zijn beoogde opvolger) Abdel Aziz Rantisi.

Het gesprek met de Sjeik is online terug te zien.

Agenten doodgeschoten in Kosovo

pipetteerkonijn had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een aanval op een partrouillewagen in Kosovo zijn een politieagent van de VN en een politieagent uit Kosovo gedood. De tolk, die achter in de auto zat, raakte bij de aanslag gewond. De aanslag vond plaats op de weg van Pristina naar Podujevo. Onduidelijk is nog door hoeveel mensen de aanslag werd gepleegd.

Het incident gebeurde vlak na het bezoek van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer aan Kosovo. De Hoop Scheffer noemde het geweld “onacceptabel.”Hij kwam in Kosovo naar aanleiding van de laatste problemen tussen de Serviërs en etnische Albanezen. Hierbij vielen 28 doden en zeker zeshonderd gewonden en het waren de ergste rellen sinds bijna vijf jaar.

Vorige week dinsdag begonnen de rellen in Mitrovica, waar drie Albanese kinderen door Serviërs de dood zouden zijn ingejaagd. De Serviërs zouden de kinderen de rivier in hebben gedreven waarna zij verdronken.

Om het geweld te bedwingen heeft de NAVO extra troepen gestuurd naar Kosovo. Sinds 1999 staat de Servische provincie onder het bestuur van de VN.

Veiligheid krijgt in Tour prioriteit

Tourdirecteur Leblanc is erg optimistisch over het komende seizoen en gaat de veiligheid in de Tour verhogen. Dat schrijft persbureau AFP.

Leblanc gaf in een voorstelling van wedstrijden van de Tourorganisatie ASO aan dat het begin van het jaar slecht was verlopen voor de wielersport. Hij ziet echter positieve tekenen aan de horizon. "De UCI is bereid de Wereld Anti-doping Code te tekenen en heeft verklaard dat de dopingtesten betrouwbaarder zijn geworden én dat er meer testen zullen plaatsvinden." aldus Jean Marie Leblanc.

Leblanc maakte verder bekend dat er een hoofd-veiligheid aangesteld gaat worden voor de Tour de France: "We zijn bezeten met veiligheid." Ook zal er 25.000 euro geschonken worden aan de slachtoffers van de aanslag in Madrid.

Het hoofddoel van de persconferentie van Leblanc was het bekendmaken van veranderingen en details van wedstrijden die georganiseerd worden door de ASO.

Meer wielernieuws vind je op de FOK! Wereldbekermanager!

Duitser wil aan piranha's gevoerd worden

Een 56-jarige Duitser heeft de wens geuit om na zijn dood gevoerd te worden aan piranha's. Hij kwam op het idee door een Nederlander die na zijn overlijden door slakken verteerd wilde worden.

De man deed zijn verzoek aan de dierentuin in Keulen en onderbouwde zijn idee met het argument dat het een interessant experiment met educatieve waarde zou kunnen zijn, bijvoorbeeld voor biologiestudenten. Directeur Günther Nogge liet weten dat zelfs als de dierentuin het zou willen, het idee toch niet door zou kunnen gaan. "Het is een fantastisch idee. Maar als educatief project is het beter om een levend iemand aan de piranha’s te voeren. Ze zijn niet zo dol op dood eten, ze hebben een voorkeur voor liever levende prooien."

Deze tegenslag betekent echter niet het einde voor de Duitser, hij hoopt dat andere dierentuinen wel iets zien in zijn idee. "Ze kunnen me altijd met stokken poken of zo, om de interesse van de vissen te wekken."

Japanse trein rijdt het meest op tijd

Mistermind had ons via de nieuws-submit te melden:

De Japanse hogesnelheidslijn Shinkansen bleek het afgelopen jaar de snelste trein van Japan en mogelijk van de wereld te zijn. De gemiddelde vertraging van alle 160.000 treinen van exploitant Central Japan Railway (CJP) bedroeg twaalf seconden.

De Shinkansen reed veertig jaar geleden voor de eerste keer en heeft de reputatie zeer punctueel te zijn. Zelfs bij de kleinste vertraging biedt de conducteur al zijn excuses aan, wat soms langer duurt dan de vertraging. De directie van CJP liet weten de minimale vertraging echter nog te veel te vinden. "Wij zullen ons nog meer inspannen om de vertraging tot nul seconden terug te brengen, hoewel de veiligheid onze eerste prioriteit is."


De Shinkansen.

Britse regering wil muur om Big Ben

Caesu had ons via de nieuws-submit te melden:

De Britse regering is voornemens om een hoge muur te bouwen rond de Houses of Parliament in Londen. In dit paleis, dat vooral bekend is om de klokkentoren Big Ben, zetelen het Britse Lagerhuis en Hogerhuis.

De muur rond het parlement moet 4,6 meter hoog worden en afgewerkt worden met prikkeldraad. De regering had al eerder gezegd te vrezen voor een terroristische aanslag in de hoofdstad.

'Pak auto niet af na te hard rijden'

revizo had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Staatscourant is vandaag te lezen dat het ministerie van Justitie erover denkt om niet langer auto's in beslag te nemen bij buitensporige snelheidsovertredingen. Die mening is het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie toegedaan.

Het WODC evalueerde de Wegenverkeerswet uit 1998 en de wijzigingen ervan. Daaruit is gebleken dat de respondenten " een verplichte inbeslagname en verbeurdverklaring van een motorrijtuig in geval van een excessieve snelheidsovertreding ontraden". Zo zouden de financiële gevolgen van deze straf buiten proporties zijn in verhouding tot het feitelijke delict.

Veiligheid in Tour prioriteit

Tourdirecteur Leblanc is erg optimistisch over het komende seizoen en gaat de veiligheid in de Tour verhogen. Dat schrijft persbureau AFP

Leblanc gaf in een voorstelling van wedstrijden van de Tourorganisatie ASO aan dat het begin van het jaar slecht was verlopen voor de wielersport. Hij ziet echter positieve tekenen aan de horizon.

"De UCI is bereid de Wereld Anti-doping Code te tekenen en heeft verklaard dat de dopingtesten betrouwbaarder zijn geworden én dat er meer testen zullen plaatsvinden." aldus Jean Marie Leblanc.

Leblanc maakte verder bekend dat er een hoofd-veiligheid aangesteld gaat worden voor de Tour de France:"We zijn bezeten met veiligheid." Ook zal er 25.000 euro geschonken worden aan de slachtoffers van de aanslag in Madrid.

Het hoofddoel van de persconferentie van Leblanc was het bekendmaken van veranderingen en details van wedstrijden die georganiseerd worden door de ASO.

Treinverkeer stil en snelweg dicht door verdacht pakketje

Rond 10.00 uur vanmorgen is het treinverkeer tussen Den Haag Hollands Spoor en Delft stilgelegd na de vondst van een verdacht pakketje. Ook de snelweg A4 is ter hoogte van Rijswijk afgesloten. Het is nog niet bekend wat in het pakketje zou zitten.

Het verdachte pakketje ligt onder het spoorviaduct over de A4, tussen twee afslagen van de A4 bij Rijswijk. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is bezig met een onderzoek. Treinreizigers kunnen gebruik maken van tramverbindingen tussen Den Haag en Delft of via een andere route hun route vervolgen.

'Twee Big Macs en één Madonna alstublieft'

Binnenkort krijgen bezoekers van de McDonalds in de Verenigde Staten de mogelijkheid om bij hun bestelling ook een aantal MP3-bestanden gratis te downloaden. McDonalds organiseert deze actie in samenwerking met Connect; een muziekdienst van platenmaatschappij Sony. Verwacht wordt dat er met de actie zo'n honderd miljoen downloads worden gegenereerd. Voor promotie van de actie heeft McDonalds dertig miljoen dollar en Justin Timberlake uit de kast gehaald. Sony's Connect wordt deze lente in de VS gelanceerd, Nederland is eind dit jaar of begin volgend jaar aan de beurt. McDonalds heeft nog niet aangegeven dat de download-actie ook in ons land zal worden gehouden.


Het is niet de eerste actie waar Connect aan deelneemt; Sony sloot eerder al een deal met United Airlines, waar de frequent flyer miles voor downloads kunnen worden ingeruild. Ook Apple's Music Store heeft een soortgelijke actie in samenwerking met Pepsi Cola.

Baby leeft dagen naast dode moeder

Ajaxno1 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een eenjarig kindje heeft dagenlang naast het lichaam van haar overleden moeder geleefd. De politie vond gistermiddag in een Rotterdamse woning het stoffelijk overschot van de vrouw, met naast haar haar dochtertje. Na onderzoek kwam naar buiten dat de vrouw een natuurlijke dood was gestorven, en dat het kindje vanaf donderdag alleen was geweest. Dit maakte de politie zojuist bekend.

Omwonenden van de vrouw hadden de politie gewaarschuwd nadat ze de 37-jarige in geen dagen hadden gezien. Hierop kwam de politie in actie, en vonden ze het lichaam in de slaapkamer van de vrouw, met naast haar haar eenjarige dochtertje. De baby is inmiddels overgebracht naar het Sophia kinderziekenhuis.

Tienjarige schiet postbode dood

Naar nu bekend is geworden heeft een tienjarig jongetje de moord op een postbode in juni 2003 bekend. Dit maakte de inspectie van de Amerikaanse posterijen gisteren bekend.

De jonge Amerikaan bekende op een boom te mikken toen de postbode Smith in zijn rug werd geraakt. De moord maakte veel aarde los in Pittsburgh.

Een geldbedrag van 100.000 dollar was beloofd voor de ‘gelukkige’ vinder van de dader. De politie en posterijen hebben in totaal 17.885 uur in de zaak gestoken.

Bejaarde vermoord om pinpas

De bejaarde vrouw, die ruim een week geleden werd gevonden in haar woning in Amsterdam-Noord, is het slachtoffer geworden van een gewelddadige diefstal. De 71-jarige vrouw moest de roof van haar pinpas met de dood bekopen.

De vrouw werd vorige week maandag dood gevonden in haar woning. Naar alle waarschijnlijkheid is ze gevolgd na haar bezoek aan de supermarkt, en daarna in haar woning omgebracht. Hierbij is haar pinpas gestolen, die korte tijd later werd gebruikt bij een postkantoor.

In eerste instantie ging de politie uit van een natuurlijke dood. Na onderzoek in de woning, en een sectie op het lichaam van de vrouw, werd echter vastgesteld dat de vrouw was omgebracht en dat het een misdrijf betrof.

Tweede etappe Catalaanse week

Beat Zberg heeft de leiding in de Catalaanse week over genomen van zijn landgenoot Cancellara.

De Belg Frank Vandenbroucke ontsnapte uit een 22-man sterke kopgroep, maar Zberg wist hem net voor de meet bij te halen en raasde hem voorbij. De Zwitser zordge hiermee voor het eerste succes van Gerolsteiner dit jaar.

Uitslag 2e rit:
1. B.Zberg (Zwi) 160,5km in 4u21'31"
2. F.Vandenbroucke (Bel) z.t.
3. M.Perdiguero (Spa)
4. A.Valverde (Spa)
5. S.Garzelli (Ita)
6. F.Cancellara (Zwi)

Stand na 2e rit:
1.B. Zberg (Zwi) in 8u48'37"
2.F. Cancellara (Zwi) z.t.
3.M. Perdiguero (Spa)
4.A. Valverde (Spa)
5.F. Vandenbroucke (Bel)
6.J. Jufre (Spa)

Spanje herdenkt slachtoffers aanslagen

Vandaag worden in Spanje de 190 slachtoffers van de bomaanslagen van 11 maart in Madrid herdacht. Juan Carlos, de koning van Spanje, heeft bij de herdenking in de Almudena-kathedraal, gelegen in het centrum van Madrid, veel internationale staatshoofden en regeringsleiders uitgenodigd.

Onder meer de Franse president Chriac, de Duitse bondskanselier Schröder en de Britse president Blair zullen bij de herdenkingen in de kathedraal aanwezig zijn. Uit het Nederlandse kamp zal minister Bot van Buitenlandse Zaken present zijn.

Madrid werd tijdens de ochtendspits van 11 maart opgeschrikt door bomaanslagen op verschillende treinen in de stad, waarbij 190 doden en ruim 1800 gewonden vielen. De Spaanse politie heeft op het moment 13 mensen vastzitten in verband met de aanslagen. Negen van hen zijn belast met een voorlopige aanklacht.

Williams onder vuur

Het team van Williams komt steeds meer onder vuur te liggen vanwege de rondjes die zij als enige team al op het circuit van Bahrein hebben kunnen rijden.

Gisteren meldden we al de opmerkingen van Jean Todt hierover. Patrick Head, van Williams, probeerde het voordeeltje een beetje te verdoezelen. Hij vertelde dat de het voordeel 25 rondjes van Marc Gené tijdens de opening van het circuit na de eerste testsessie al verdwenen zal zijn.

Nu heeft echter ook Ron Dennis, teambaas van McLaren, boos gereageerd. Een verzoek van hem, om met behulp van GPS het circuit te mogen opmeten, werd afgewezen. Met die informatie wilde McLaren een goede simulatie kunnen draaien. Nu een ander team zelfs de mogelijkheid heeft gehad om er te rijden, denkt hij dat Williams absoluut een klein voordeel heeft in de komende race.

Klassieker snel uitverkocht

De klassieker Feyenoord - Ajax blijkt nog steeds populair. Binnen negen minuten was de wedstrijd uitverkocht.

Hoewel de spanning uit de competitie lijkt te zijn verdwenen, behoudt de klassieker zijn aantrekkingskracht. Er waren wel weinig kaartjes te koop, maar negen minuten blijft snel. Veel supporters dropen zonder kaartje af.

Op last van de politie mogen slechts 43.000 supporters de Kuip binnen voor deze wedstrijd. Daardoor waren naast de seizoenskaarten en kaartjes voor aandeelhouders slechts 3.000 kaarten over.

Wildcard RvV voor Crédit Agricole

De laatste wildcard van de Ronde van Vlaanderen is uitgedeeld aan Crédit Agricole. Daarmee zijn de teams die starten bekend.

Met name de prestaties van Thor Hushovd, inclusief zijn 3e plaats in de GP Cholet, liggen aan de basis van het verkrijgen van de wildcard.

De ploegen die deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen zijn:
Fassa Bortolo (Ita)
Quick Step-Davitamon (Bel)
T-Mobile (Dui)
Saeco (Ita)
Illes Balears-Banesto (Spa)
Gerolsteiner (Dui)
Cofidis (Fra)
Rabobank (Ned)
Liberty Seguros (Spa)
US Postal - Berry Floor (VS)
CSC (Den)
Alessio-Bianchi (Ita)
Euskaltel-Euskadi (Spa)
FDJeux.com (Fra)
AG2R Prévoyance (Fra)
Domina Vacanze (Ita)
Phonak Hearing Systems (Zwi)
Lampre (Ita)
Jacques-Wincor (Bel)
MrBookmaker-Palmans (Bel)
Landbouwkrediet-Colnago (Bel)
Lotto-Domo (Bel)
Relax-Bodysol (Spa)
Vlaanderen-T.Interim (Bel)
Crédit Agricole (Fra)

Politie blundert bij Opsporing Verzocht

Een meisje uit Beltrum wordt geheel ten onrechte als dievegge aangezien. Ze werd namelijk bij het programma 'Opsporing Verzocht' aan het publiek getoond terwijl zij aan het pinnen was, daarbij werd vermeld dat het om en gestolen pinpas ging. Later bleek dat de politie Noord Oost Gelderland een verkeerde opname van de bewakingscamera naar het programma had opgestuurd.

Opsporing Verzocht

Het meisje vond pas na een telefoontje van de politie uit dat ze op televisie was geweest. De politie heeft haar verontschuldigingen en een bos bloemen aangeboden. Het meisje wacht een gesprek met de bank af om te kijken of ze verdere stappen gaat ondernemen.

Ook Willem II houdt opruiming

Willem IIheeft het contract van vier van zijn spelers niet verlengd.

Het gaat om Brahim Bouhadan, Guillermo Zschusschen, Emile van de Meerakker en Stefan van Dam, die allevier aan het eind van dit seizoen mogen vertrekken uit Tilburg.
Het contract van verdediger Ricardo Smits wordt wel met een jaar verlengd. Smits, die in het verleden speelde voor RKC Waalwijk, speelde dit seizoen tot nu toe twee maal voor de Tilburgers.

Antieke vibrator te zien op tentoonstelling

Een nieuwe tentoonstelling in het Britse Science Museum heeft een aantal bijzondere apparaten voor de bezoeker in petto. Zo toont het 'schandelijke dingen'-evenement een vibrator uit de jaren dertig, die was bedoeld om vrouwen van hun seksualiteit te genezen.

Uit de tentoonstelling blijkt dat de vibrator door doktoren werd uitgevonden om de 'hysterie' uit vrouwen te krijgen. Het elektrische apparaat verving de handmatige massage van de genitaliën zoals die tot op dat moment werd uitgevoerd. De vibrator had sneller resultaat en ook mensen zonder opleiding konden het apparaat bedienen.

Niet lang erna werden er vibrators op de markt gebracht voor de gewone mens, aangeprezen als spierontspannende therapie. Het apparaat werd via damesbladen onder de aandacht gebracht.

"Het lijkt op een haardroger. Op dat moment was het echter hoogstaande technologie", aldus David Rooney, medewerker van de tentoonstelling. "Het was niet onfatsoenlijk. Iedereen wist wel zo ongeveer wat er aan de hand was, maar door de manier waarop ze erover spraken werd het geaccepteerd."

[F1] Ferrari en McLaren willen 'sneak-preview'

Ferrari en McLaren hebben een verzoek ingediend bij Bernie Ecclestone om tijdens het seizoen een bezoek te brengen aan het circuit van Shanghai. Dit om informatie in te winnnen over het onbekende circuit.

Het verzoek is een reactie op de demonstratie van Marc Gené, testrijder bij Williams, op het circuit van Bahrein vorige week. Feitelijk heeft Williams nu 25 ronden ervaring op het circuit, terwijl de overige teams nog helemaal niets weten.

Of het verzoek wordt ingewilligd door Ecclestone is nog maar de vraag, dan zou hij immers de twee topteams voortrekken ten opzichte van de overige teams.

Williams zelf laat weten dat ze niet veel verwachten van de 25 ronden aan informatie: "Misschien dat we er het eerste half uur van de vrije training wat aan hebben, maar tegen die tijd hebben de andere teams ook wel door wat ze moeten doen."

Veel meer F1-nieuws vind je op de FOK!F1manager

Akkoord over overbrengingsverdrag met Thailand

George1985 had ons via de nieuws-submit te melden:

Thaise en Nederlandse ambtenaren zijn het dinsdag in Thailand eens geworden over de tekst van een overbrengingsverdrag voor gevangenen. Door het verdrag zullen gevangenen in de toekomst onder voorwaarden hun straf in Nederland kunnen uitzitten.

De overeenstemming komt na twee dagen overleg, waarbij door een delegatie van Justitie en Buitenlandse Zaken de laatste obstakels rond het verdrag uit de weg werden geruimd. De onderhandelingen kwamen in januari in een stroomversnelling door een staatsbezoek van koningin Beatrix aan Thailand, waarbij minister Bot van Buitenlandse Zaken een doorbraak wist te bereiken.

Het verdrag, waarvoor momenteel alleen nog politieke overeenstemming moet worden bereikt, is belangrijk voor ongeveer vijftien gevangenen die momenteel onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten in Thaise gevangenissen. De voorwaarden voor hun eventuele vrijlating liggen onder meer in de lengte van de straf. Wanneer een gevangene levenslang heeft zal hij eerst lange tijd in een Thaise cel moeten doorbrengen, wanneer de straf lichter wordt kan er een beroep op overplaatsing worden gedaan.

Bolletjesslikker rent in paniek naar politie

CocaïnebolletjesOver het algemeen moet de politie bolletjesslikkers zelf opsporen, maar heel soms komen ze ook zelf maar naar de wetsdienaren toe. Voor een 53-jarige bolletjeslikker was dat niet uit wroeging, maar omdat hij achtervolgd dacht te worden door mensen met foute ideeën.

In paniek meldde de man zich na zijn aankomst in Amsterdam Zuidoost meteen bij het politiebureau Ganzenhoef. Daar kon hij zijn belagers van zich afschudden en zijn verhaal aan de agenten vertellen. Hij werd opgepakt en moest zijn behoefte doen op speciaal sanitair, waarbij de meeste van de 97 ingeslikte bolletjes uit zijn lichaam kwamen. De verdachte is overgeplaatst naar de marechaussee op Schiphol die de zaak verder onderzoekt.

NASA ontdekt zoutwaterzee op Mars

NuX_NuFF, mistermaniac en XanKriegor hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

De Amerikaanse robot Opportunity heeft ontdekt dat Mars ooit een zoutwaterzee heeft gehad. Hiermee wordt voor velen het vermoeden bevestigd dat er ooit leven heeft bestaan op de planeet. De Ruimtevaartorganisatie NASA maakte dit dinsdag bekend.

De Opporturnity heeft rotsen onderzocht die een gegolfd patroon vertonen, deze lijken te zijn ontstaan door stromend water. Op en in het gesteente bevinden zich concentraties zout. "We denken dat Opportunity nu geparkeerd staat bij wat ooit de rand van een zoute zee op Mars was van minstens vijf centimeter diep", aldus missieleider Steve Squyres. De omvang is, evenals de periode wanneer er zich water zou hebben bevonden, niet bekend.

Eerder deze maand meldde NASA al dat er sporen waren ontdekt dat er op Mars ooit stromend water is geweest. Toen was niet duidelijk of het over oppervlaktewater of ondergronds water ging.

5-jarige neemt zak marihuana mee naar school

Aurum had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Na de eerdere crackvangst in Indianapolis nam dinsdag in Miami een 5-jarige kleuter een zak met marihuana mee naar school. Een oppasser greep in terwijl hij het over de lasagne van een vriendje aan het strooien was, aldus de politie.

Het is nog onduidelijk of het jongetje wist wat hij bij zich had, hoewel hij wel poogde de zak te verstoppen toen de oppasser op hem af kwam. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de familie van de jongen. Het belangrijkste daarbij is de vraag welke omstandigheden er toe hebben kunnen leiden dat dit kind een zak met marihuana mee naar school neemt. Ook wordt de mogelijkheid dat de kleuter de tas in bewaring voor een oudere vriend in bewaring had onderzocht.

Geldboete voor bedreigen minister

De 46-jarige P.S. uit Duiven heeft een geldboete van 1000 euro, waarvan 950 voorwaardelijk, gekregen voor het bedreigen van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De man stuurde op 20 september 2003 een mail aan de minister waarin hij dreigde hem "om zeep te helpen", als hij daar de kans voor kreeg. Het Openbaar Ministerie had drie dagen cel geëist.

De rechter liet het echter bij een boete, de man had naar zijn mening al genoeg vastgezeten. S. verklaarde tijdens de zitting spijt te hebben van zijn actie, ook heeft hij een excuusbrief naar De Geus gemaild. De man zit in de WAO en slikt dure medicijnen, hij voelde zich slachtoffer van alle bezuinigingsmaatregelen van het kabinet.

Het OM vond de geldboete te weinig. "Om potentiële bedreigers van politici af te schrikken was een celstraf van drie dagen op zijn plaats geweest", aldus officier van justitie R. Klee. Hij weet nog niet of hij in hoger beroep gaat.

Alcoholist slaat eigen moeder dood

chillv had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

In het Duitse Barsinghausen heeft de politie een 50-jarige alcoholverslaafde aangehouden. De man sloeg na een ruzie zijn eigen, 76-jarige, moeder dood.

Zijn moeder had hem juist terug in huis genomen vanwege zijn verslaving, maar na een woordenwisseling tussen de twee tuigde hij zijn moeder af. Hoewel hij zelf nog de politie belde kon de vrouw niet meer gered worden. Ze ademde bloed in en overleed aan een harstilstand.

De man is al vaker met de politie in aanraking gekomen vanwege vechtpartijen. Hij is al een aantal keer psychiatrisch behandeld en is nu naar een kliniek gebracht. Later in de week zal hij ondervraagd worden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
©FOK.nl e.a.