Akkoord over overbrengingsverdrag met Thailand

George1985 had ons via de nieuws-submit te melden:

Thaise en Nederlandse ambtenaren zijn het dinsdag in Thailand eens geworden over de tekst van een overbrengingsverdrag voor gevangenen. Door het verdrag zullen gevangenen in de toekomst onder voorwaarden hun straf in Nederland kunnen uitzitten.

De overeenstemming komt na twee dagen overleg, waarbij door een delegatie van Justitie en Buitenlandse Zaken de laatste obstakels rond het verdrag uit de weg werden geruimd. De onderhandelingen kwamen in januari in een stroomversnelling door een staatsbezoek van koningin Beatrix aan Thailand, waarbij minister Bot van Buitenlandse Zaken een doorbraak wist te bereiken.

Het verdrag, waarvoor momenteel alleen nog politieke overeenstemming moet worden bereikt, is belangrijk voor ongeveer vijftien gevangenen die momenteel onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten in Thaise gevangenissen. De voorwaarden voor hun eventuele vrijlating liggen onder meer in de lengte van de straf. Wanneer een gevangene levenslang heeft zal hij eerst lange tijd in een Thaise cel moeten doorbrengen, wanneer de straf lichter wordt kan er een beroep op overplaatsing worden gedaan.