Asielzoeker in NL berecht voor oorlogsmisdaden

Voor de rechtbank in Rotterdam vond vandaag een bijzonder proces plaats. Het was namelijk voor het eerst in de geschiedenis van Nederland dat een asielzoeker een celstraf heeft horen eisen wegens oorlogsmisdaden. Zo eiste officier van justitie T. Polescuk vijf jaar gevangenisstraf tegen de 51-jarige Congolees Sebastien N. , legerkolonel tijdens het schrikbewind van de inmiddels overleden ex-president Mobutu Sese Seko.

Sebastien N. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland beschuldigd van foltering. Zes jaar geleden vroeg de man asiel aan in Nederland; pas vorig jaar werd hij gearresteerd in zijn woonplaats Zandeweer. In eigen land wordt N. ook wel 'de koning der beesten' genoemd. Hij zou mensen hebben verkracht, gemarteld en vermoord.

Na de val van dictator Mobutu vroeg N. asiel aan in Nederland, hetgeen hij kreeg. Jaren later werd de man ontmaskerd. Justitie verdenkt in totaal zo'n 700 asielzoekers van oorlogsmisdaden. Maar het bewijs tegen hen is vaak heel moeilijk rond te krijgen. Het bewijs bestaat geheel en al uit een verzameling van verklaringen van getuigen en enkele voormalige handlangers.
_
Meer details over deze zaak in De Telegraaf