FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 augustus 2001

2 Doden bij granaatexplosie in Arnhem

Rick Jansen, Sjeemz en RDK_NL wisten allen de newssubmit te vinden om het volgende te melden:

Bij een granaatexplosie zijn donderdagavond in Arnhem een man en een vrouw om het leven gekomen. Drie andere mannen raakten gewond. Een van hen is er ernstig aan toe. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

Het explosief zou kort voor zeven uur naar binnen geworpen zijn bij een woning aan de Snoekstraat in de Arnhemse wijk Malburgen. De politie vermoedt dat er sprake is geweest van een handgranaat, maar het kan ook om een ander explosief gaan. Dat moet de technische recherche uitzoeken, aldus een politiewoordvoerder.

De dodelijk getroffen man en vrouw overleden ter plaatse. Het is nog niet bekend of zij de bewoners van het huis waren. Ook de relatie met de andere drie gewonden is nog onbekend. Het is volstrekt onduidelijk wat er aan de aanslag vooraf is gegaan volgens de politie. Hoe het projectiel in de woning belandde is nog onderwerp van onderzoek, al ligt de voordeur van de woning wel uit de sponning. Dat zou er op kunnen wijzen dat het explosief via de deur naar binnen is gegooid.

De aanslag heeft in de dichtbevolkte wijk voor grote opschudding gezorgd. Er staan tientallen mensen op straat. De politie is direct begonnen met een uitgebreid buurt- en sporenonderzoek. Ook de technische recherche is volop aan het werk. Of de aanslag bedoeld was als een afrekening kan de politie nog niet zeggen.

Rick Jansen was na de ontploffing in de buurt:
Toen ik om 8 uur auto-rijles had, in Arnhem, werd ik al snel ingehaald door 3 politiewagen, 1 ambulance en een politiebus. 200 Meter verderop was een groot deel van de wijk afgezet, waarbinnen een hele hoop politie, brandweer en ambulancepersoneel rondliep. Van het huis zelf was niets te zien, die lag een paar straten verderop. Mede door het warme weer stond de helft van de wijk buiten, er heerste paniek onder een aantal van de "ramptoeristen".

220 Miljoen voor Vince Carter

TORONTO [SD] - De Toronto Raptors hebben het contract met Vince Carter verlengd met 6 jaar. Daarmee is een bedrag gemoeid van maar liefst 220 miljoen gulden.
Het bedrag zet een nieuw record binnen de Amerikaanse basketbalcompetitie, de NBA. Het bindt de 24-jarige speler tot en met 2008 aan de club uit Toronto. Het management van de club verwacht dat Carter hen in die periode naar de NBA-titel zal leiden. Vorig seizoen werden de Raptors in de zevende wedstrijd van de playoffs uitgeschakeld.

Carter speelde vorig seizoen erg indrukwekkend met een gemiddelde van 26,7 punten, 5,6 rebounds en 3,9 assists per wedstrijd.

Beroemdste internetkoffiepot te koop

cruesli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

CAMBRIDGE - Een tastbaar stukje internethistorie staat sinds woensdag te koop op een Britse veilingsite. Het gaat om de koffiepot uit de Trojan Room van de informaticafaculteit van de universiteit van het Britse Cambridge.

Het apparaat werd beroemd onder internetters doordat 's werelds eerste webcamera deze permanent in beeld bracht op internet. Maar de faculteit gaat verhuizen en doet het apparaatje weg. "We willen een glimmend nieuw espressoapparaat kopen", aldus een medewerker.

Om internetverzamelaars een kans te geven op dit historische internetfenomeen bieden de wetenschappers het nu te koop aan op veilingsite eBay.co.uk.

Een eerste exemplaar van het koffiezetapparaat maakte in 1991 zijn debuut voor de camera, toen wetenschappers van de faculteit informatica in Cambridge het zat waren om steeds enkele trappen af te moeten om te zien of de koffie klaar was.

In 1993 zetten de wetenschappers de beelden van de camera op het toen nog jonge wereldwijde web: 's werelds eerste webcam was geboren. De webpagina kreeg een cultstatus en werd bezocht door miljoenen internetters.

Het koffiezetapparaat is in de loop der jaren wel enige malen vervangen. Het huidige exemplaar is online zichtbaar geweest van oktober 1997 tot en met maart 2001. De informatici bieden de hoogste bieder zelfs een certificaat van echtheid. Een bod uitbrengen kan nog tot en met 11 augustus.

Condooms op de Zuidpool

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mutsje op

Op de Nieuw-Zeelandse Scottbasis op de Zuidpool worden binnenkort twee condoom- automaten geplaatst. De automaten bieden bewoners en toeristen de gelegenheid om het voorbehoedmiddel in alle beslotenheid aan te schaffen. In de zomer komen daar zo'n vierhonderd mensen. In de ijskoude winter verblijven op de basis op Antarctica ongeveer vijftig mensen.

Zal na verloop van tijd de populatie ook daar nu gaan toenemen?

Anderlecht en Rangers door.

TIRASPOL [SD] - Anderlecht heeft zich geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. De Belgen waren in de tweede voorronde te sterk voor het Moldavische Sheriff Tiraspol en wonnen met 2-1.

Thuis hadden de paars-witten al met 4-0 gewonnen. De Moldaviërs namen in eigen huis na vijf minuten spelen een voorsprong via Vadim Borec. Oleg Iachtchouk zorgde vanaf de penaltystip voor de gelijkmaker, waarna Glen de Boeck na rust de winnende treffer maakte.

Domper op de Belgische feestvreugde was het uitvallen van middenvelder Walter Baseggio, die na een forse tackle het veld moest verlaten. Anderlecht speelt in de derde voorronde tegen de winnaar van het duel tussen Bohemians, uit Ierland, en Halmstad [Zweden].

Ook Glasgow Rangers gaan door naar de derde ronde van de Champions League. "The Light Blues" waren voorafgaand aan de return op Ibrox al verzekerd van een 3-0 voorsprong uit de eerste wedstrijd. Toch sloeg de schrik even toe nadat Stacevic een misser van Bert Konterman voorbij doelman Klos wist te prikken. Wakker geschud begonnen de Rangers aan een offensief dat werd bekroond met een goal van Tore Andre Flo. Het was vervolgens de Argentijnse aankoop Claudio Caniggia die met twee goals de winst voor het team van Dick Advocaat veilig stelde.

In de derde ronde treffen de Rangers het Turkse Fenerbahce.

Dakloze het beste af in Amsterdam

cruesli had ons via de newssubmit het volgende te melden:
DEN HAAG - Daklozen zijn het beste af als zij zich laten inschrijven bij de gemeente Amsterdam of Hoorn. Daar krijgen zij de maximale uitkering van bijna 1650 gulden per maand.

Gemeenten als Alkmaar, Arnhem en Enschede gunnen hun daklozen niets extra's. In deze plaatsen moeten zij het doen met de wettelijke minimumuitkering van 1176 gulden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de daklozenkrant Haags straatnieuws heeft gedaan in 43 grotere gemeenten waar de dakloze een bijstandsuitkering kan aanvragen.

De meeste gemeenten zijn karig met de daklozenuitkering: bijna de helft geeft het minimum. Slechts vijf gemeenten gunnen hun daklozen meer dan 1500 gulden. Naast Amsterdam en Hoorn zijn dat Rotterdam, Leiden en Den Bosch.

Utrecht en Den Haag bungelen in de middenmoot met 1294 en 1233 gulden, inclusief vakantiegeld. Twee jaar geleden scoorden Leiden, Zwolle en Amsterdam het hoogst, zo bleek toen uit een onderzoek van de Amsterdamse daklozenkrant Z Magazine. Zwolle is nu gezakt naar een vierde plaats.

Virusbouwer wacht nog op uitspraak

_LowLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Donderdag, 2 augustus 2001 - Twintig maanden nadat David Smith schuld bekende, is de maker van het ‘Melissa’-virus nog altijd niet veroordeeld.
------------------------------------
David Smith, die in maart 1999 het Melissa-virus losliet, is nog steeds vrij op borgtocht. Pas op 10 september zal hij veroordeeld worden, zo meldt SecurityFocus. Eerdere data werden echter steeds niet gehaald.

De uitspraak is al vijf keer uitgesteld. Aanvankelijk zou de rechter al op 18 februari 2000 een vonnis vellen. De openbare aanklager weigert in te gaan op de redenen voor de vertraging en ook Smith en zijn advocaten willen geen commentaar geven.

Melissa sloeg 26 maart 1999 toe. Het virus richtte op zichzelf geen schade aan, maar zorgde voor grote opstoppingen op het internet door zijn snelle verspreiding. Melissa stuurde zichzelf door naar de eerste 50 e-mailadressen in het Outlook-adresboek van een slachtoffer.

Binnen een week kwam de FBI bij Smith terecht als maker en verspreider van het virus. Smith bekende op 9 december 1999 schuld. De schade die hij zou hebben aangericht werd vastgesteld op meer dan 80 miljoen dollar, wat hem op een gevangenisstraf van 4 tot 5 jaar kan komen te staan.

Volgens juridische experts is een mogelijke reden voor het feit dat Smith nog altijd niet veroordeeld is, dat zijn advocaten en de aanklagers opnieuw onderhandelen over de hoogte van het schadebedrag. Smith zou zich er daarbij op kunnen beroepen dat hij weliswaar schade heeft aangericht, maar niet de intentie heeft gehad om dat te doen.

Maar volgens dezelfde experts is het waarschijnlijker dat Smith is gaan samenwerken met de aanklagers en hij helpt bij de opsporing van anderen. Dat is volgens een van hen de enige manier om strafvermindering te krijgen.

Smith is de enige virusschrijver die ooit vervolgd is in de Verenigde Staten.

Boek, 80 jaar te laat terug gebracht.

Curlio.com had ons via de newssubmit het volgende te melden: In Boston USA is een bibliotheekboek 80 jaar te laat terug gebracht. ( ik zou de boete niet willen betalen )
Het is een van de eerste uitgaven van Charles Darwin's "On the Origin of Species"

Het boek werd teruggebracht door de zoon van de inmiddels overleden lener van zo'n 80 jaar terug.

De huidige bibliothecaris verklaarde dat ze verrast was door de terugkomst van het boek.

----

Ook dit natuurlijk in het kader van het broodnodige komkommernieuws

Zenden naar Chelsea

------
Boudewijn Zenden is verlost van Barcelona. De vleugelaanvaller bereikte donderdagmiddag overeenstemming met Chelsea. Bij de Londense club wordt hij de vijfde Nederlandse speler.

Zenden verliet woensdag het trainingskamp van Barcelona in het Zwitserse Nyon. 'Ik ga proberen om tot een akkoord te komen met een andere club. Uit respect voor Barcelona zeg ik nog niet om welke club het gaat. Wat ik wel kan zeggen is dat de clubs er inmiddels uit zijn', deed hij geheimzinning. De Spaanse media waren echter op de hoogte van zijn bestemming: Chelsea.

Vorige maand bereikten The Blues al overeenstemming met Barça over een transfersom. De ploeg van coach Claudio Ranieri betaalt ruim 25 miljoen gulden voor de dertigvoudig international.

Zenden twijfelde echter lange tijd over zijn bestemming. Een groot aantal clubs zou volgens de media naar hem hebben geïnformeerd: Deportivo La Coruña, Olympique Lyon, Newcastle United, Parma en Lazio Roma. Maar offcieel is alleen de belangstelling bekend van de twee Engelse clubs. De 24-jarige aanvaller koos voor Chelsea, aangezien de Londense ploeg zeker Europees speelt en op papier sterker lijkt. Zenden wil immers in beeld blijven voor het Nederlands elftal, op weg naar het WK 2002. Woensdag zette hij zijn handtekening onder een vierjarig contract.

De huidige bondscoach Louis van Gaal haalde Zenden in het seizoen 1998/99 naar Barcelona. Onder Van Gaal groeide de speler uit tot een multifunctionele speler, die op meerdere posities uit de voeten kan. Na het vertrek van de huidige Nederlandse bondscoach lukte het Zenden echter niet meer om een vaste basisplaats te veroveren.
------

Eindelijk is Boudewijn dus verlost van het "Barcelona juk" en kan hij in Engeland laten zien dat hij beter is dan menigeen denkt.

8 cm spijker in hoofd niet dodelijk

Een timmerman met een bijna acht centimeter lange spijker in zijn hoofd heeft deze week het medisch vakblad de New England Journal of Medicine gehaald.

De man stond eerder dit jaar achter een houten plaat toen een collega met een 'spijkerpistool' een spijker op de plaat afvuurde. De spijker ging echter door de plaat heen en schoot onder een oog van de man zijn hoofd in.
Op enkele millimeters na mistte het projectiel zowel het oog van de man als enkele vitale delen. De spijker, die zich vrijwel helemaal in het hoofd boorde, volgde de route die chirurgen gebruiken om de hypofyse te bereiken.

"Dit moet wel de man met het meeste geluk ter wereld zijn", zei de radioloog die vorig jaar röntgenfoto's maakte van de timmerman. "Als de spijker iets verder het hoofd was ingeschoten, had hij het niet overleefd." De röntgenfoto is deze week gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Trouwen maakt dom

Van trouwen word je dom. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die verscheen in het tijdschrift Starters. De onderzoekers vergeleken alleenstaande ouderen met hun getrouwde leeftijdsgenoten. De vrijgezellen werden aanzienlijker intelligenter bevonden.

Als verklaring geven de onderzoekers de inspanningen die relatie kost. Alleenstaanden hebben die zorgen niet en kunnen hun energie aan andere dingen besteden, bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van hun intelligentie. Het onderzoek druist in tegen de opinie in de wetenschap dat trouwen of samenwonen zaligmakend is.

HMG en SBS weigeren VPRO beeldmateriaal

markvt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mediabedrijven SBS en HMG weigeren televisiefragmenten van hun programma's af te staan voor het programma Zomergasten van de VPRO. Zomergast Youp van 't Hek wilde de fragmenten laten zien in het kader van zijn 'ideale televisie-avond' eind augustus, maar de VPRO kreeg nul op het rekest. Het gaat om fragmenten uit Sexquiz on the beach (SBS), De Hunkering (HMG) en Sex voor de Buch (HMG).

Uit Sexquiz on the beach wilde Van 't Hek een scène waarin deelnemers moeten voelen of vrouwen siliconenborsten hebben of niet. Het gewraakte fragment uit De Hunkering bevat twee copulerende mensen op een podium, en van Sex voor de Buch wilde hij een fragment met een 'man die eruit zag alsof hij verstandelijk gehandicapt was en in een bad met stront wilde zitten', aldus programmamaakster J. Langbroek van de VPRO. De cabaretier wilde de fragmenten volgens haar in het kader van trash-tv bespreken.

SBS zegt geen zin te hebben in een anti-SBS-verhaal". De HMG staat de beelden normaal wel af, maar wil de privacy van de in de programma's voorkomende personen beschermen.

De makers van het VPRO-programma noemen de weigering van de commerciële omroepen vreemd. 'Onbegrijpelijk', zegt televisiemaakster K. de Bok, 'om wel te kiezen voor programma's, maar er vervolgens niet achter te gaan staan.'

Wierrook branden kan kanker veroorzaken

cruesli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het branden van wierook in grote hoeveelheden kan mogelijk kanker veroorzaken bij mensen die de rook langdurig inademen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in Taiwan is uitgevoerd.

zwaar luchtvervuilend

Uit het onderzoek blijkt dat de rook van wierook een hoge concentratie van kankerverwekkende stoffen bevat en meer luchtvervuiling veroorzaakt dan autoverkeer op een drukke kruising.
In een slecht geventileerde tempel in Taiwan maten de onderzoekers de hoeveelheid van een groep kankerverwekkende koolwaterstoffen die ook aanwezig is in tabaksrook. In de tempel bleek de concentratie van de stof negentien keer zo hoog te zijn als in de openlucht, en iets hoger dan op een verkeerskruising, meldt de BBC donderdag. De hoeveelheid benzopyrene, één van de stoffen in de groep, was 45 keer hoger dan in woningen waar veel werd gerookt.

Het branden van wierook in tempels is in vrijwel heel Azië zeer populair. Gelovigen nemen vaak grote takkebossen wierook mee, die in de tempel wordt aangestoken. Tijdens ceremonies branden er soms duizenden wierook staven tegelijkertijd.

De Taiwanese onderzoekers zeggen met name bezorgd te zijn over de gezondheid van mensen die in tempels werken en de rook constant inademen. Zij adviseren de ventilatie in tempels te verbeteren.

Gonorroe wordt resistent tegen medicijnen

cruesli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gonorroe, een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen, blijkt resistent te worden tegen behandeling met medicijnen. Uit een onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat de bacterie die de ziekte veroorzaakt, in 1,8 procent van de gevallen resistent is voor de stof ciprofloxacin, dat meestal bij de bestrijding van gonorroe wordt gebruikt.

De resistentie vertoonde echter sterke regionale verschillen. Zo bleek in het noorden van Groot-Brittannië en in de regio Yorkshire 6,5 procent van de genomen 'monsters' van de bacterie zich niets aan te trekken van ciprofloxacin. Penicilline lijkt nog minder effectief te zijn: in 9,4 procent van de gevallen bleek de antibioticum geen baat te hebben, zo heeft de BBC donderdag gemeld.

Deze week werd bekend dat steeds meer mensen in Nederland een geslachtsziekte oplopen. Het aantal mensen dat zich hiervoor laat behandelen, steeg vorig jaar met 16 procent.

Beau van Erven Dorens: Yorout

Na alle geruchten is dan nu het hoge woord eruit bij Yorin. Beau van Erven Dorens is dan toch ontslagen.

Een paar weken geleden doken de geruchten opeens op dat Beau eruit lag bij de zender. Hij had dit zelf gezegd bij een programma van BNN. Volgens Yorin was er echter geen sprake van ontslag en waren er nog onderhandelingen gaande met de presentator. Maar nu heeft de zender dan toch bevestigd dat Beau op zoek mag naar ander werk.

Yorin heeft de voormalig Big Brother-presentator ontslagen net nu zijn vrouw is bevallen van de tweeling Bram en Tijn. Geen werk en geen vast inkomen maar wel een jong gezin drijven Beau tot wanhoop. 'Dit komt op zo'n slecht moment,' vertelt Beau, 'Ik wil van mijn kindjes gaan genieten, maar moet nu op zoek naar werk. Waarom is Yorin zo laat met dit bericht gekomen?' Slechte kijkcijfers en een grote mond lijken Beau parten te hebben gespeeld.

Friesland: Bende misbruikte jonge kinderen

Nijntjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Friesland is een bende van zes kindermisbruikers gearresteerd. Het zestal heeft tien kinderen tussen de 2,5 en 15 jaar in Leeuwarden misbruikt. Van de zes verdachten, drie mannen en drie vrouwen, zitten er vier nog vast.
De kinderen zijn een jaar lang op gruwelijke wijze misbruikt. Het jongste kindje, een meisje van 2,5 jaar, werd de luier uitgedaan en betast, anderen moesten af schuwelijke handelingen ondergaan.

De kinderen werden gedwongen elkaar te misbruiken. Volgens de kinderen zijn hierbij ook porno-opnames gemaakt. De kinderen werden volgens de tante van een van de slachtoffertjes met een pistool bedreigd om te zorgen dat ze zouden zwijgen. Enkele slachtoffers werden door hun eigen ouders seksueel misbruikt. Deze kinderen zijn uit huis geplaatst.

De kinderen hebben gedetailleerde verklaringen afgelegd. Een zesjarig kind heeft uitgebreid verklaard tegen de daders.

Volgens Klaske Jonker, moeder van een van de misbruikte jochies (4) komen de daders uit een zwak sociaal milieu. "Het zijn zielige lui, zwak sociale types", aldus buurtgenoten C. en diens broer U.

Lynchen

De buurt dreigt de verdachten te lynchen, mochten ze onverhoopt terug komen. "Dan ga ik er vól in en ram ze hier weg", aldus moeder Jonker.

De politie heeft in verband met de enorme onrust in de buurt een zogenoemd scenarioteam ingesteld, met onder meer een vertrouwensarts, medewerkers van slachtofferhulp en het steunpunt seksueel geweld, de GGD en de SPD (sociaal pedagogische dienst). Zes rechercheurs werken nog volop aan de zaak.

De kwestie kwam aan het rollen toen buurtbewoners een woning aan de Evertsenstraat bekladden en de auto van de bewoners in brand staken. De daders deden dit, nadat de minder begaafde zoon S.D. (14) van de hoofdverdachten buurtkinderen seksueel misbruikte. Het gezin moest hun huis ontvluchten en elders onderduiken. Onder politiebegeleiding keerden ze terug, maar nu blijkt dit echtpaar juist de hoofdverdachten van de pedofielenbende.

Naar aanleiding van dit volksgericht startte de politie een grootschalig buurtonderzoek, waarbij tientallen wijkbewoners werden gehoord.

Tijdens het onderzoek werd aangifte gedaan tegen het hoofdverdachte echtpaar (de 52-jarige man en diens 43-jarige vrouw) wegens seksuele misdrijven. Later arresteerde de politie nog meer verdachten van de pedobende.

politie heeft de buurt gewaarschuwd dat de verdachten mogelijk weer op vrij voeten komen, als zij hun verklaringen weer intrekken. "Als dat gebeurt, slaat de vlam in de pan. Dat betekent oorlog", zeggen de ouders.

Volgens de ouders zijn de hoofdverdachten ook in hun vorige woonplaats in opspraak gekomen wegens zedendelicten.

Eerste slachtoffer Temptation Island

In Nederland moet het programma nog opgenomen worden, maar in Engeland hebben ze de eerste afleveringen al gedraaid. De serie Temptation Island, waar het draait om verleiden en verleid worden.

Stelletjes die hun relatie op de proef willen stellen, kunnen meedoen aan dit nogal dubieuze programma. Gescheiden van elkaar worden ze naar een tropisch eiland gebracht. Hier worden ze vervolgens blootgesteld aan allerlei verleidingen, in de vorm van aantrekkelijke vrijgezellen die hun uiterste best doen om de relatie van het stel in kwestie om zeep te helpen.

En in Engeland kunnen de programmamakers trots zijn op het resultaat. In de allereerste aflevering was het meteen raak, toen een van de mannelijke deelnemers onmiddellijk het bed indook met een aantrekkelijke vrijgezelle dame. Hoewel de serie nog niet op televisie te zien is geweest, en de deelnemers absolute geheimhouding hebben gezworen, is het nieuws toch uitgelekt.

De vriendin van de overspelige man in kwestie heeft namelijk vrienden en familie moeten inlichten dat de geplande bruiloft gecancelled werd. Een vriendin van het gedupeerde meisje vertelde aan de Britse krant News of the World: "We waarschuwden haar al dat ze met vuur speelde door op zo'n trip te gaan, terwijl ze al zo haar twijfels had. Een tropische vakantie is veranderd in een totale nachtmerrie."

Mariah Carey bij psychiater

Popzangeres Mariah Carey is na een zware zenuwinzinking onder behandeling gesteld van een psychiater. In tegenstelling tot wat de roddelpers meldt, zou zij zich niet van het leven hebben willen beroven, aldus Carey's woordvoerster Cindy Berger woensdag.

Berger gaf welliswaar toe dat de Amerikaanse zangeres snijwonden had, maar die zouden onopzettelijk zijn toegebracht toen Carey enkele borden en glazen omstootte. Een dag eerder verklaarde Berger nog dat de zangeres in het ziekenhuis was omgenomen, omdat zij was geveld door extreme vermoeidheid, veroorzaakt door hoge werkdruk.

Alle openbare optredens van Mariah Carey zijn afgezegd, waaronder een feest in New York ter ere van het twintigjarig bestaan van de muziekzender MTV. Fans van de popzangeres troffen op de officiële website mailtjes van de ster aan, die getuigden van een verwarde gemoedstoestand. Deze berichten zijn inmiddels van de website verwijderd.

Papegaaienroof uit kasteeltuin

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Kasteeltuin in het Zuid-Limburgse Born is opnieuw een inbraak gepleegd. Nu werden vier grote papegaaien en elf dwergpapegaaien ontvreemd. De medewerkers zitten in zak en as, omdat de belangrijkste papegaaien uit de tuin zijn gestolen.

Roel Peeters van de Kasteeltuin: "Het is abnormaal dat we nu weer worden getroffen. Het is voor het derde jaar dat er bij ons tijdens het seizoen wordt ingebroken. In 1999 werden ook al papegaaien ontvreemd, vorig jaar en groot aantal flamingo's en nu weer papegaaien. Vooral de emotionele waarde is heel groot, want een van de papegaaien kon praten en zelfs een lied zingen. Al onze cliënten die we hier binnen krijgen, stonden er verbaasd van wat deze papegaai allemaal kon."

"Als nu de zaak bij ons niet goed beveiligd was, dan had ik me dit nog in kunnen indenken", zei Peeters. "Maar we hebben daar de laatste jaren ook veel in geïnvesteerd. Onder andere door een groot hekwerk en het aanbrengen van alarm. Maar het is duidelijk, tegen inbrekers die op deze manier tekeergaan helpt niets."

Ahold steekt half miljard in webkruidenier

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ahold is ruim een half miljard gulden kwijt aan het overnemen en gezond maken van de Amerikaanse internet-kruidenier Peapod. Tegen het einde van 2003 zou deze dochter uit de rode cijfers moeten komen.

Het Zaanse supermarktconcern redde de verliesgevende webkruidenier in april vorig jaar van een wisse ondergang door de aankoop van een belang van 51 procent. Twee weken geleden werd bekendgemaakt dat Ahold een bod wilde uitbrengen op de rest van de aandelen.

Omdat Peapod een beursfonds is, moest dat worden vergezeld van een prospectus waarin wordt aangegeven hoe Peapod ervoor staat. Uit die stukken, ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, blijkt dat Ahold in Peapod $115 miljoen (f287 miljoen) moet uitgeven om deze webdochter in 2003 uit de verliezen te krijgen. Dat bedrag is nodig om de verliezen bij te spijkeren en voor reclame-inspanningen. Het overnemen van 100 procent van de Peapod-aandelen kost Ahold bij elkaar $120 miljoen.

"Niks nieuws onder de zon", bezweert Ahold. "Toen we in april 2000 besloten in Peapod te stappen, was al begroot dat we bij elkaar zo'n ruim $235 miljoen (ruim f500 miljoen) kwijt zouden zijn aan deze hele operatie."

Ahold lijft Peapod volledig in door een openbaar bod op de resterende 49 procent. Daarmee is $35 miljoen gemoeid. Daartegen is verzet gerezen van een Amerikaanse aandeelhouder, Richard Hartley. Die vindt het bod te laag en heeft bij de rechter een klacht ingediend. Ahold: "Dat is in de VS niet ongewoon, maar deze klacht maakt volgens ons geen kans bij de rechter. Wij bieden een premie van 70 procent op de beurskoers."

Geen bewijs Chinese oorsprong Code Red

_LowLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Chinese computerexperts hebben tegengesproken dat het 'Code Red'-wormvirus uit China afkomstig zou zijn. Geruchten hierover waren ontstaan toen besmette websites de melding toonden 'gehackt door Chinezen'.

"Er is geen bewijs dat de oorsprong van het virus hier ligt", aldus Wang Yan, medewerker van antivirusbedrijf Ruixin Computer Development Company uit Peking dinsdag. Ook Liang Hong, medewerker van een antiviruscentrum in Tianjin spreekt de geruchten tegen. "Er zijn geen aanwijzingen dat het virus uit China stamt", zegt hij. Bovendien zijn noch bij hem noch bij zijn collega meldingen binnengekomen dat het virus in China zou zijn opgedoken.

Het Code Red-virus werd voor het eerst actief op 19 juli jongstleden. Het besmette die dag meer dan 250.000 systemen.

Milieu duwt bedrijven in het rood

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veel Nederlandse bedrijven zouden verlies lijden als ze voor hun milieuvervuiling zouden moeten betalen. DSM, KLM en Shell zijn de grootste vervuilers. Shell loopt vooruit op het moment dat de kosten echt in rekening worden gebracht, en treft alvast zijn maatregelen.

Volgens recent onderzoek van het Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie (TME) moet Shell 9,2 miljard euro (20 miljard gulden) betalen om aan overheidsdoelstellingen te voldoen. Dit is meer dan de winst die het olieconcern in het onderzochte jaar (1999) maakte.

Shell is niet de enige. Chemieconcern DSM, KLM en papierfabrikant Crown van Gelder zouden nog dieper in de rode cijfers belanden als milieuschade aan de vervuilers wordt doorberekend.

Het onderzoek beperkt zich tot Nederlandse bedrijven die een milieujaarverslag publiceren. De meeste Nederlandse bedrijven wagen zich daar vooralsnog niet aan. Van de acht die al wel durven, komt Philips als schoonste uit de bus. De milieukosten bedragen daar iets meer dan 1 procent van de omzet. Heineken, Akzo Nobel en Unilever volgen op korte afstand. Deze bedrijven blijven winst maken, ook als ze voor hun milieuvervuiling moeten betalen.

In het onderzoek is alleen de uitstoot bij de productie zelf meegenomen. Er is niet gekeken naar milieuvervuiling verderop in de productieketen. Zo is Shell niet verantwoordelijk gesteld voor uitstoot van uitlaatgassen en hoeft Unilever niet te boeten voor de vervuiling door wasmiddelen.

Mercedes krijgt Smart- rijders op z'n dak

Steeds meer Smart-eigenaren melden zich met gesprongen glazen daken terwijl Mercedes-Benz, die verantwoordelijk is voor deze tweepersoons stadsauto, er nog steeds van overtuigd is dat dit door steenslag is veroorzaakt en niet door een constructiefout.

Nathalie Lim uit Leiden durft zelfs de snelweg niet meer op nadat afgelopen vrijdagochtend, toen zij op weg was naar haar werk, op de A44 ter hoogte van de afslag Oegstgeest het glazen panoramadak van haar Smart met een ongelooflijk harde knal aan diggelen sprong.

"Ik dacht eerst dat de bliksem was ingeslagen. Ik ben werkelijk nog nooit zo geschrokken en zat van top tot teen onder de glassplinters. Toen ik eenmaal aan de kant stond, trilde ik over mijn hele lichaam en duurde het geruime tijd voordat ik verder durfde te rijden. Ik ben onmiddellijk naar het Smart Centre Den Haag gegaan om het ruit, waarvan ik altijd dacht dat het kunststof was, te laten repareren," aldus Nathalie Lim.

Bij de Smart-garage kreeg de Leidse gelijk te horen dat het springen van het glazen dak het gevolg van steenslag is geweest. "Er stonden meteen vijf monteurs om me heen en dan neem je dat maar aan. Nu ik die berichten in de krant lees, begin ik toch ernstig te twijfelen. Toen ik mijn gerepareerde auto weer kwam ophalen, kreeg ik bovendien te horen dat ik voorlopig niet mijn achterruitverwarming moest gebruiken want anders kon die óók springen. Toen ik vroeg óók?, zei de man snel dat dit niet voor het dak opging," legt Nathalie Lim uit, die ƒ735 moest betalen omdat het niet onder ruitschade viel. De Smart-rijdster gaat de fabrikant nu alsnog aansprakelijk stellen.

Onderhoudsmonteur Wim Essink uit Bergen (Limburg) werd twee weken geleden met een gesprongen Smart-dak geconfronteerd: "Ik had van de garage een zo goed als nieuwe Smart meegekregen met 3000 kilometer op de teller. Toen ik over een verkeersdrempel reed, knapte het glazen dak met een rotklap. Bij terugkomst in de garage reageerde men nogal kwaad: het zou door mijn rijstijl zijn gekomen."

Volgens de eigenaar van een takelbedrijf in het midden van het land hebben zijn medewerkers in de afgelopen maanden al zo'n vijf Smarts opgehaald waarvan het panoramadak was gesprongen. Ook kapotte achterruiten kwamen een aantal keren voor. Woordvoerder Huub Dubbelman van DaimlerChrysler bevestigt dat er eerder wel problemen zijn geweest met de achterruiten van de Smart. "Dit is inmiddels verholpen en zou dus niet meer voor mogen komen. Bij de problemen met de glazen daken staat elk geval op zich zelf en moet uit onderzoek blijken wat nu echt de oorzaak is geweest," aldus de woordvoerder.

In ons land rijden ruim 8000 Smarts met glazen dak rond. Uit de gegevens van Smart blijkt dat er dit jaar tot nu toe 30 daken zijn vervangen. Zeven ten gevolge van een ongeval en 23 stuks die als oorzaak steenslag te boek staan. DaimlerChrysler vindt het niet nodig om bijvoorbeeld een beschermende folie aan de binnenkant aan te laten brengen. "Onze eerste prioriteit betreft het wegnemen van de ongerustheid onder onze klanten," zo meldt woordvoerder Dubbelman.

Eigenwijze slagbomen in Stadskanaal

De slagbomen bij de Electronicabrug in Stadskanaal werken op eigen houtje en trekken zich niets aan van een brugwachter of passerende vaartuigen. De bomen gaan namelijk open als de brug open is en dat leidde de afgelopen week tot gevaarlijke situaties.

De brug op de Buinerweg is nu afgesloten voor alle verkeer. Automobilisten richting watertoren moet omrijden over de Buinerbrug of over Musselkanaal. De brug kan in verband met de bouwvak niet worden gerepareerd. De sluiting kan nog wel enkele weken duren.

"Op dit moment zijn de materialen niet te leveren. We kunnen ook geen garantie geven dat de brug na de vakantie weer klaar is," stelt een woordvoerder van de gemeente. Volgens een brugwachter zijn de problemen ontstaan nadat een vrachtwagen tegen de verkeersseinen bij de brug reed. "Dat is nu twee weken geleden. De brug is veertig jaar oud en aan vervanging toe."

Ontvoerder Gerrit-Jan Heijn definitief vrij

Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, komt donderdag 2 augustus definitief vrij. Op die dag wordt de enkelband, waarmee hij de afgelopen maanden via elektronische detentie grotendeels aan huis gekluisterd was, definitief verwijderd.

Daarmee komt een eind aan zijn ruim dertien jaar en vier maanden durende straf.

Ferdi E. was geen zwaar gestoorde en moeilijk behandelbare crimineel zoals het Pieter Baan Centrum in zijn rapportage diagnostiseerde. Al na twee jaar behandeling in de Van Mesdagkliniek in Groningen was duidelijk dat de tot twintig jaar cel en TBS veroordeelde Ferdi E. niet meer in zijn oude rol zou vervallen.

Door de extreem korte TBS-periode, die uiteindelijk nog werd verlengd tot drie jaar, moest E. als eerste Nederlander na de behandeling weer terug in detentie. Morgen komt de ingenieur vrij.

Advocaat W. Anker, die Ferdi E. dertien jaar bijstond, komt tot de conclusie dat gedragsdeskundigen bij het proces tegen zijn cliënt mogelijk inschattingsfouten hebben gemaakt. De voormalige directeur van het Pieter Baan Centrum, professor F. Beyaert, voorspelde destijds dat de ontvoerder/moordenaar zeer langdurig moest worden behandeld wegens chronische en ernstige depersonalisatie. Beyaert beschreef hem als een hoogbegaafde, maar snel gekrenkte man, die van jongs af aan zijn gevoel had afgeschermd. Hij zou emoties niet hebben beleefd, maar van een afstandje hebben waargenomen. Tijdens de ontvoering, die was ingegeven door wraakgevoelens tegen ex-collega's die hem hadden vernederd, handelde hij als een robot.

Van invoelingsvermogen voor Heijn en diens familie was geen sprake. Beyaert sloot niet uit dat E. zich opnieuw schuldig zou maken aan een spectaculair misdrijf, als hij niet behandeld zou worden voor zijn ernstige, maar goed te genezen stoornis. Volgens Beyaert zou die behandeling vier tot zes jaar moeten duren. Toenmalig justitieminister W. Sorgdrager besloot daarom, mede op verzoek van Anker, de man eerder onder TBS-behandeling te stellen.

Actievoerders bezetten Italiaans consulaat

Tientallen actievoerders, die protesteerden tegen het geweld dat de politie in Genua gebruikte tijdens de G8, hebben de afgelopen nacht doorgebracht in het Italiaans consulaat in Amsterdam dat ze gisterochtend hadden bezet.

De Amsterdamse politie hoefde niet tot ontruiming over te gaan omdat de Italiaanse autoriteiten in Rome aan het einde van de middag hun ambassadeur in ons land, de heer G. Testori, geen toestemming gaven om het gebouw op te eisen.

Het was een bizar einde van een lange dag van wachten en onderhandelen, waarbij het wachten leek op het vrijwillig dan wel hardhandig verlaten van de bezetters van het consulaat.

"Het consulaat is Italiaans grondgebied", zegt plaatsvervangend chef Binnenstad van de Amsterdamse politie, Eric van Hulst, "en wij hebben als politie geen titel om tot ontruiming over te gaan wegens lokaal vredebreuk. Pas als dat aan ons wordt gevraagd, kunnen we tot actie over gaan.

Morgen zullen we de onderhandelingen weer oppakken en vannacht zullen enkele agenten ter plaatse blijven om de zaak in de gaten te houden", aldus Van Hulst gistermiddag op het moment dat ook de ambassadeur 'een beetje moe' was en naar huis vertrok.

Om half twaalf gistermorgen kwamen tientallen actievoerders het consulaat aan de Herengracht binnen en begonnen hun actie waarbij het personeel het pand moest verlaten. De bezetting verliep zonder veel actie. Verschillende malen maakten de actievoerders hun standpunten en eisen duidelijk. Evenzovele keren moest de opgetrommelde Italiaanse ambassadeur Testori afwijzend reageren.

Onder meer onmiddellijke vrijlating van alle G8-arrestanten werd door de actievoerders geëist. Testori kwam niet verder dan te vertellen dat iedereen al vrij was. Een bericht dat door de bezetters hardnekkig werd ontkend.

Barbecuen gevaar voor de gezondheid

Maar liefst de helft van de Nederlandse bevolking loopt bij het barbecuen een groot risico op een voedselvergiftiging als ze flinke stukken vlees, zoals kippenpoten en karbonades, rauw op het vuur leggen.

Hierdoor ontstaat een grote kans dat het vlees van binnen niet helemaal gaar wordt en er teveel bacteriën overleven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum in Den Haag onder ruim 1500 Nederlanders.

De organisatie zelf noemt de uitkomsten 'schokkend'. Temeer omdat uit het onderzoek ook naar voren komt dat de barbecuekunsten van de gemiddelde Nederlander te wensen overlaten.

Zo krijgen drie op de vijf landgenoten wel eens een stuk aangebrand vlees opgediend. Dit aangebrande gedeelte kan kankerverwekkende verbindingen bevatten. Sommigen - meer mannen dan vrouwen - eten dat gewoon op.

Voedingsdeskundige Ineke Volkers: "Het blijkt dat veel mensen op een onverantwoorde manier met het barbecuen omgaan. Dat het meerendeel grote stukken vlees niet eerst gaar laat worden in bijvoorbeeld de magnetron, is schokkend.

Niet iedereen is even gevoelig voor een voedselinfectie, maar deze mensen lopen echt een verhoogd risico", aldus de medewerkster van het Voedingscentrum.

Zij noemt het ook opvallend dat bijna eenderde van de ondervraagde mensen denkt dat er aan barbecuen geen gezondheidsrisico's kleven. Voornamelijk jongeren onder de 25 jaar zijn deze mening toegedaan.

Rechtsconflict in ontuchtzaak

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Moeten slachtoffers van seksueel geweld ondervraagd kunnen worden door de raadsman van de verdachte, als dit schadelijk is voor hun geestelijke gezondheid? Deze vraag stond gistermiddag centraal bij de behandeling van de verkrachtingszaak die gisteren voor de rechtbank diende.

De verdachte zou vijf minderjarige meisjes onzedelijk hebben betast. Twee van hen zou hij ook hebben verkracht en bedreigd met de dood als ze het verder zouden vertellen. De meisjes waren tussen de twaalf en vijftien jaar en zwakbegaafd.

De advocaat van de verdachte, Rutger Lonterman, verzocht de slachtoffers opnieuw te laten verhoren door de rechter-commissaris, waarbij hij vragen zou kunnen stellen. Het verzoek was eerder afgewezen, omdat het de slachtoffers
onnodig zou kunnen schaden. Maar de raadsman beroept zich op een uitspraak van het Europese Hof.

Zijn cliënt zou inderdaad de meisjes in huis hebben gehad en met hen hebben 'gestoeid', maar hij ontkent hen te hebben misbruikt. Bovendien is onduidelijk hoe de verklaring van de meisjes tot stand is gekomen. Vertelden ze hun eigen verhaal, of was het een aangedikte versie van elkaars belevenissen? Tijdens therapeutische sessies zouden ze er met elkaar over hebben gesproken. Pas later zouden de begeleiders van het Amsterdamse tehuis waar ze verbleven, samen met hen aangifte hebben gedaan.

Een maatschappelijk werkster van de William Schrikkerstichting, waar het tehuis onder valt, verklaarde dat de meisjes, die het ontwikkelingsniveau van een achtjarige hebben, vaak hun eigen verhaal verwarren met dat van een ander kind.

"Dat maakt de zaak er niet makkelijker op," concludeerde de rechter. Volgens de maatschappelijk werkster heeft de zaak ingrijpende gevolgen gehad voor ten minste twee van hen. "Een van de meisjes was niet meer te handhaven in het tehuis. Ze begon in het rond te springen en zelfs te strippen voor de ramen, ze sloeg helemaal los." Een ander meisje bleef vaak nachtenlang weg, waardoor ze uiteindelijk in een gesloten inrichting moest worden geplaatst.

Toch handhaafde de raadsman zijn verzoek de vijf alsnog te mogen verhoren, zij het niet in de bedreigende atmosfeer van een rechtbank, maar elders en in aanwezigheid van deskundigen. Ook moeten nog vier medewerkers van het opvangcentrum worden gehoord en drie huisgenoten van de verdachte.

Consumenten kopen weer meer spullen

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De consument heeft in mei weer meer duurzame goederen gekocht. In de voorgaande vier maanden kwamen dit soort aankopen lager uit dan in dezelfde periode van 2000. In mei trad een stijging op van 1,2 procent, blijkt woensdag uit cijfers van het CBS.

Consumenten werden over het algemeen weer wat royaler. De volumegroei van de binnenlandse consumptie steeg in mei met 2 procent. In april was de groei met 0,3 procent marginaal. Gemiddeld over de eerste vijf maanden van dit jaar bedraagt de groei van de binnenlandse consumptie 1,4 procent. Over heel 2000 was dit meer dan twee keer zoveel. Tot nu toe is van de lastenverlichting uit het nieuwe fiscale stelsel nog geen duidelijk positief effect op de consumptie zichtbaar, aldus het CBS.

Het CBS noemt de volumegroei in de goederensector bescheiden. In de aankoop van vervoermiddelen deed zich in mei opnieuw een daling voor, maar deze is minder sterk dan in de eerste vier maanden. De bestedingen aan voedings- en genotsmiddelen bleven 0,3 procent onder het peil van mei vorig jaar. In deze sector is in de eerste vijf maanden sprake van opvallend hoge prijsstijgingen. Zo gingen de prijzen van vis, vlees, aardappelen en groenten en fruit in een jaar met meer dan 10 procent omhoog.

Het gebruik van energie, brandstoffen en overige goederen nam in mei met 2,8 procent toe. Aan diensten werd 2,6 procent meer afgenomen. In de eerste maanden van dit jaar blijft de volumegroei hier achter bij die van de afgelopen jaren. Vooral bij de financiële en zakelijke diensten en bij vervoer en communicatie loopt de hoge groei terug. Bijna 60 procent van de binnenlandse consumptie heeft betrekking op diensten.

allochtonen krijgen baan in thuiszorg

graddie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turkse en Marokkaanse vrouwen die familieleden verzorgen, komen na de zomer in dienst van Thuiszorg Amsterdam. Zij krijgen een contract met een normaal salaris, arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden voor opleidingen. Bedoeling is dat de nieuwe medewerksters ook andere Amsterdammers gaan helpen, waardoor de wachtlijst afneemt.

Thuiszorg Amsterdam begint in het najaar met twaalf allochtone vrouwen en na een paar maanden met nog eens twaalf. In de groepen wordt nauwgezet bekeken wat ze nodig hebben om hun werk zo gemakkelijk mogelijk te maken en het eventueel te kunnen uitbreiden, zoals bijvoorbeeld kinderopvang.

De Amsterdamse thuiszorg, waarin circa vierduizend mensen werken, kan op dit moment 150 nieuwe krachten gebruiken. Weliswaar is er nauwelijks een wachtlijst voor verpleeghulp, maar die is er wel voor kortdurende handelingen bij hulpbehoevenden thuis, zoals het omdraaien in bed om doorliggen tegen te gaan, en de juiste pillendoseringen. De meeste mensen, nu tientallen, wachten echter op huishoudelijke hulp.

Vorig jaar besloot de organisatie al met cursussen Ghanezen in Zuidoost te werven voor hulp aan bejaarde mensen in Zuid. Ziekenhuizen ontslaan patiënten eerder dan vroeger, verpleeghuizen hebben lange wachtlijsten en in de leemte daartussen is steeds meer behoefte aan thuiszorg. Door voornamelijk een tekort aan personeel is daarin nauwelijks te voorzien.

Veertig procent van het thuiszorgpersoneel is Surinaams of Antilliaans, waar Amsterdam ook veel Marokkanen en Turken telt. Hun kinderen nemen op den duur de mantelzorg op zich. Dat wordt dus nu een betaalde baan. Het project heeft de instemming van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg.

Thuiszorg Amsterdam lanceerde onlangs nog een opmerkelijk initiatief. Personeel uit West dat zich onveilig voelt, wordt voortaan door oudere Marokkaanse mannen naar klanten gebracht en opgehaald. Bedreigende situaties zorgden ervoor dat verpleegkundigen en verzorgenden minder in West wilden werken.

Tyfusgevaar in Polen

graddie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nabij Kamien in het oosten van Polen is gistermorgen een tweede dijk doorgebroken. Het aantal doden van de al acht dagen durende overstromingen is inmiddels gestegen tot veertien, maar officieus geldt een aantal van ver boven de dertig voor de hele regenperiode.Ruim 15.000 mensen zijn geëvacueerd; duizenden mensen weigeren hun huis en haard te verlaten en moeten door de lucht en per boot worden voorzien van voedsel en water.
De dijkdoorbraak bij Kamien was de vijfde in een week. Alle rampplekken liggen in het gebied waar de rivieren de Wista (Weichsel) en de San samenvloeien. In het oosten van Polen dreigen epidemiën uit te breken omdat kadavers van dieren niet kunnen worden opgeruimd. Het water en de hoge temperatuur maakt een uitbraak van tyfus niet onwaarschijnlijk.

Met man en macht wordt gewerkt aan nooddijken, maar niet altijd op slimme plaatsen. De gewone dijken zijn papperig en volgelopen met water. Vooral nabij steden dreigen meer dijken het te begeven. Na de grote overstromingen van 1997 toen in Polen zeker 55 mensen als gevolg van het water omkwamen, zijn er wel plannen gemaakt voor betere dijken en is het Westen, vooral Nederland, geconsulteerd, maar gedaan is er praktisch bijna niets.Daar komt bij dat veel besluitvorming door politieke verdeeldheid is blijven steken, niet genoeg geld beschikbaar kwam en het fonds voor dijkverzwaringen corrupt bleek; de voorzitter stak veel geld in het bedrijf van zijn vrouw.

Bovendien is er te weinig geschikt materiaal. De crisisstaf in oostelijk Polen heeft om de inzet van amfibievoertuigen gevraagd, maar volgens een radiozender is er geen geschikt transportmiddel voor het militair materieel. Rond het oostelijke Braciejowice hopen de reddingswerkers de vloedgolf een halt toe te roepen. De autoriteiten bereiden zich voor op de evacuatie van 10.000 bewoners voor het geval het plan mocht mislukken.

In de hoofdstad Warschau viel een van de talrijke kijklustigen in het wassende water en verdronk. De waterstand van de Wisla lag gisteren met 7.05 meter bijna 60 centimeter boven het kritieke punt. De vloedgolf die vanuit het zuiden naar de hoofdstad stroomde, bereikte Warschau op maandagavond. Volgens de gemeentelijke autoriteiten wordt de rest van de stad - met twee miljoen inwoners - echter niet wezenlijk bedreigd. Dat geldt evenmin voor de Ochrod Zoologicny, de dierentuin die in een laag park aan de oostoever van de Wisla ligt. De crisisstaf gaat ervan uit dat de dijken rond Warsachau de druk wel kunnen houden.

In de regio rond Sandomierz in het zuidoosten verandert de situatie maar weinig. Het water van de Wisla daalt hier langzaam. "Nog een halve meter en dan is het gevaar geweken", aldus een brandweerman. In het gebied staan nog steeds vier dorpen en honderden boerderijen onder water. Een ervan is Polaniec, waar dicht bij de rivieroever een elektriciteitscentrale staat die een groot gebied van stroom voorziet. Ook twee begraafplaatsen zijn ondergelopen. Als daar het water niet snel verdwijnt, bestaat er volgens de regering kans dat er epidemieën uitbreken. Hier zijn ongeveer 12.000 mensen geëvacueerd.

De minister van privatisering Kamela-Sowinska heeft bedrijven die nog deels staatsbezit zijn opgeroepen steun te verlenen aan de slachtoffers van de watersnoodramp. Ook steeds meer particulieren in Polen geven hulp en brengen op eigen initiatief kleren, dekens en levensmiddelen naar de getroffen gebieden.

Schotelantenne moet van dak asielcentrum

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bewoners van het asielzoekerscentrum in het Achterhoekse Aalten hebben een laatste waarschuwing gekregen dat ze hun schotelantennes moeten verwijderen. De directie van het azc heeft in een brief aan de overtreders een ultimatum gesteld.

Wie de schotel niet voor 7 augustus verwijdert loopt niet alleen het risico de antenne kwijt te raken omdat die in beslag wordt genomen, maar kan bovendien als sanctie worden overgeplaatst naar een ander azc.

Volgens woordvoerster D.E. Wilhelm van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers gaat het hier om landelijk beleid: "We willen voorkomen dat gebouwen of caravans worden beschadigd omdat er schotels op worden gemonteerd of dat mensen op daken klimmen met alle risico's van dien. Vandaar dat we een eigen kabelsysteem hebben met een zeer uitgebreid aanbod van zenders zodat mensen via hun eigen toestel naar de gewenste programma's kunnen kijken."

De bewoners van dit Achterhoekse azc zijn kwaad over de maatregel en hebben inmiddels om hulp aangeklopt bij het gemeentebestuur.

Loco-burgemeester G. van Lochem laat echter weten dat de gemeente weinig kan doen: "Dit is echter puur een interne kwestie, waar de gemeente zich niet in wil mengen."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
©FOK.nl e.a.