Barbecuen gevaar voor de gezondheid

Gert-Jan (astra)
Maar liefst de helft van de Nederlandse bevolking loopt bij het barbecuen een groot risico op een voedselvergiftiging als ze flinke stukken vlees, zoals kippenpoten en karbonades, rauw op het vuur leggen.

Hierdoor ontstaat een grote kans dat het vlees van binnen niet helemaal gaar wordt en er teveel bacteriën overleven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum in Den Haag onder ruim 1500 Nederlanders.

De organisatie zelf noemt de uitkomsten 'schokkend'. Temeer omdat uit het onderzoek ook naar voren komt dat de barbecuekunsten van de gemiddelde Nederlander te wensen overlaten.

Zo krijgen drie op de vijf landgenoten wel eens een stuk aangebrand vlees opgediend. Dit aangebrande gedeelte kan kankerverwekkende verbindingen bevatten. Sommigen - meer mannen dan vrouwen - eten dat gewoon op.

Voedingsdeskundige Ineke Volkers: "Het blijkt dat veel mensen op een onverantwoorde manier met het barbecuen omgaan. Dat het meerendeel grote stukken vlees niet eerst gaar laat worden in bijvoorbeeld de magnetron, is schokkend.

Niet iedereen is even gevoelig voor een voedselinfectie, maar deze mensen lopen echt een verhoogd risico", aldus de medewerkster van het Voedingscentrum.

Zij noemt het ook opvallend dat bijna eenderde van de ondervraagde mensen denkt dat er aan barbecuen geen gezondheidsrisico's kleven. Voornamelijk jongeren onder de 25 jaar zijn deze mening toegedaan.