FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 augustus 2001

Ontspoorde jongeren 3 maanden in leger

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jongeren die dreigen te ontsporen, krijgen de kans hun leven op orde te brengen via een stoomcursus in het leger. Het ministerie van defensie biedt die mogelijkheid, nu een experiment met enkele tientallen Amsterdamse jongeren succesvol is gebleken. Vanaf september sturen ook Rotterdam en Ede probleemjongeren naar de kazerne.

Deelname aan het project 'de Uitdaging' is vrijwillig. Alleen wie voldoende gemotiveerd is voor een nieuwe start, wordt toegelaten. Ernstig verslaafden kunnen niet meedoen.

De selectie gebeurt via hulpverleningsinstellingen, de reclassering of de rechtbank. Deelname kan ook door de rechter opgelegd worden bij een voorwaardelijke veroordeling. De gemeenten betalen het verblijf in de kazerne: 15000 gulden per deelnemer.

De jongeren verblijven drie maanden in de Kolonel Palm-kazerne in Bussum, waar ze worden getraind door militaire instructeurs. Ze dragen een uniform, maar blijven burger. De lessen moeten hun discipline en sociale vaardigheden bijbrengen. Daarnaast volgen ze opleidingen tot lasser, steigerbouwer of heftruckchauffeur.

Doordat ze alleen in het weekeinde naar huis mogen, krijgen ze de kans los te breken uit hun (criminele) milieu.
De eerste ervaringen zijn veelbelovend. Van de 51 Amsterdamse jongeren die het afgelopen jaar hebben meegedaan, haalden er 39 de eindstreep. Ze vonden allemaal een baan of gingen verder leren. Drie jongeren hebben zich aangemeld bij de landmacht.

Volgens een woordvoerder van Defensie is het geenszins de bedoeling via dit project personeel te werven. ,,De deelnemers krijgen bij hun sollicitatie geen streepje voor. Ze moeten de normale procedure doorlopen en mogen geen strafblad hebben.''

De medewerking van Defensie past in het streven van de overheid om de veiligheid op straat te verbeteren. Diverse ministeries moeten daaraan een bijdrage leveren.

Advocaat bestrijdt 'doofpotaffaire'

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse advocaat G.P. Hamer is een offensief begonnen om de zaak rond de 33-jarige Bulgaar K. Savov uit de doofpot te krijgen. Savov overleed op 17 oktober 1997 nadat hij ten onrechte door een arrestatieteam was gearresteerd.

Savov werd verdacht van het plegen van een bankoverval in het Zeeuwse Westdorpe. Hamer heeft de zaak deze week in een uitvoerige klacht aangebracht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Tegelijkertijd heeft hij een klacht bij de Nationale Ombudsman tegen de hoofdofficier van justitie in Middelburg ingediend. De weduwe van Savov wil een schadevergoeding van 1 miljoen gulden.

Savov en een Bulgaarse vriend werden destijds op basis van een zwak signalement aangezien voor bankovervallers en met geweld gearresteerd. Savov verzette zich hevig tijdens zijn aanhouding, vermoedelijk omdat hij dacht dat hij te maken had met roofovervallers in plaats van agenten. Hij overleed circa twaalf uur na zijn arrestatie in een ziekenhuis. Volgens de patholoog-anatoom is de doodsoorzaak een hartritmestoornis geweest, als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder de manier van vervoeren (buikligging, waardoor zuurstoftekort kan ontstaan).

Uit het dossier blijkt dat de Nederlandse autoriteiten weinig tot niets hebben gedaan de nabestaanden van Savov ook maar enigszins voor het verlies te compenseren. Nederland wilde niet meewerken aan een Bulgaars onderzoek naar de plotselingedood van Savov. De staat beriep zich daarbij op het juridische beginsel dat niemand twee keer voor hetzelfde feit mag worden vervolgd.

Van vervolging is echter nooit sprake geweest. De betrokken AT-leden zijn enkele weken na het incident door de rijksrecherche gehoord, niet als verdachte, maar als getuige. Na dat onderzoek was de zaak voor de Nederlandse justitie afgedaan. Voor Hamer staat vast dat de dood van Savov te wijten is aan politiegeweld.

De raadsman heeft geen goed woord over voor de manier waarop de Nederlandse autoriteiten met de zaak zelf en vooral met de nabestaanden zijn omgesprongen. Ook hij heeft moeite de door hem verlangde informatie op tafel te krijgen. Cruciaal bewijsmateriaal is verdwenen, stelt Hamer. Het lichaam van Savov werd zonder hart naar Bulgarije teruggestuurd.

Onrust om vermeende intimidatie vd Valk

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder het personeel van sport- en congresmotel Van der Valk in het Groningse Zuidbroek heerst onrust nadat de bedrijfsleider door een receptioniste van seksuele intimidatie is beschuldigd.

De vrouw is inmiddels bij Van der Valk vertrokken, terwijl de bedrijfsleider door het concern met vakantie is gestuurd. Het overig personeel maakt zich zorgen. "Men denkt dat de zaak niet goed wordt onderzocht", aldus woordvoerder L. Makkinje van de FNV-Horecabond. "Gevreesd wordt dat de bedrijfsleider deze week weer aan de slag gaat zonder dat er maatregelen worden genomen."

"Wij hebben inmiddels signalen ontvangen dat het niet om een enkel incident gaat, maar dat de bedrijfsleider meerdere vrouwelijke werknemers oneerbare voorstellen heeft gedaan."

De horecavakbond zet vraagtekens bij het onderzoek dat een Arbodienst in opdracht van Van der Valk onder de 70 personeelsleden gaat uitvoeren. "Hoe onafhankelijk is een Arbodienst die door Van der Valk wordt betaald?"

Hoofdreceptioniste A. Leenders liet gisteravond weten dat de directie van Van der Valk niet bereikbaar was: "En van onrust is helemaal geen sprake. Misschien alleen bij de dames die de bedrijfsleider hebben beschuldigd."

Joyrider zonder rijbewijs aangehouden

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 20-jarige inwoner uit Musselkanaal is maandagnacht aan de Industriestraat in Stadskanaal aangehouden nadat hij met een auto tegen een boom was gereden. De man schrok tijdens het rijden van halverwege de Industriestraat geplaatste schrikhekken. (werkten ze blijkbaar goed)

Hij probeerde er langs te rijden maar zijn auto ging daarbij glijden. De man probeerde vervolgens te remmen, maar trapte per vergissing juist het gas in waarna hij tegen een boom botste.

Nadat de politie ter plaatse was, verklaarde een omstander uit Musselkanaal dat de auto van zijn vader was en dat de verdachte de auto zonder toestemming had meegenomen. Die is vervolgens aangehouden. Op het politiebureau bleek dat de man geen rijbewijs had. Hij bekende joyriding. Na verhoor is de man vrijgelaten.

Nederlandse meisjes verdronken

Zwaluw, Lido en moonbabe hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Nederlandse meisjes, drie en vijf jaar oud, zijn verdronken in het zwembad van een hotel- en appartementencomplex in Playa del Ingles op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria.

Het drama gebeurde vrijwel direct nadat de twee vriendinnetjes met hun beider vader en moeder op hun vakantieadres waren gearriveerd. Terwijl drie van de vier ouders zich even gingen opfrissen, verkende een van de vaders samen met beide meisjes het grote complex.

De vader zou de kinderen in een onbewaakt ogenblik uit het oog zijn verloren. Omdat hij de meisjes nergens meer kon vinden, waarschuwde hij zijn vrouw en het andere stel. Met z'n vieren ondernamen ze een uitgebreide zoektocht, waaraan ook het hotelpersoneel deelnam.

Korte tijd later werd het lichaampje van het 3-jarige meisje gevonden, dat ronddreef in het zwembad. Een hotelgaste had het bewakingspersoneel gebeld omdat ze dacht dat er een bal in het het inmiddels gesloten zwembad lag. Het 5-jarige kind werd vrijwel levenloos aangetroffen op de bodem van het bassin aangetroffen.

Meteen werd groot alarm geslagen. Ambulances brachten de kinderen naar een ziekenhuis in Maspalomas, waar de 5-jarige kleuter bij aankomst bleek te zijn overleden. Het 3-jarige meisje, dat in kritieke toestand verkeerde, werd nog met een helikopter naar een speciaal kinderziekenhuis in Las Palmas overgebracht, maar dat mocht niet meer baten. Nauwelijks enkele minuten na aankomst stierf ook zij.

Beide ouderparen zijn na de dood van hun dochtertjes in een shocktoestand geraakt. Volgens een Spaanse krant, die zich op verklaringen van ooggetuigen baseert, zouden de moeders volledig zijn ingestort.

De alarmcentrale van de ANWB in Den Haag bevestigde het drama gisteren. "Verder doen we er geen mededelingen over. Voor de ouders is dit natuurlijk ontzettend pijnlijk", aldus een woordvoerster. Het is dan ook onduidelijk uit welke gemeente de twee families afkomstig zijn.

De lichaampjes van de twee omgekomen vriendinnetjes zullen deze week worden gerepatrieerd. Ook de ouderparen komen dezer dagen terug naar Nederland.

Mummy-actrice ontsnapt aan dood

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hoofdrolspeelster Rachel Weisz van de film 'The Mummy' en 'The Mummy Returns' is ternauwernood aan de dood ontsnapt. De taxi waarmee zij reisde werd geraakt door een vrachtwagen.

De dertigjarige actrice kwam net terug van een bezoek aan de dokter in Londen voor een lichte verkoudheid. Ze zat achterin de taxi toen deze vol geraakt werd door de vrachtwagen. Naast hevig geschrokken te zijn, mankeerde ze verder niets.

Een ooggetuige vertelt de imdb-site: "Het is een wonder dat Rachel niet zwaar gewond geraakt is. Als de botsing een seconde later had plaatsgevonden had de vrachtwagen de achterkant van de taxi geraakt in plaats van de voorkant."

Een woordvoerder van de actrice kon bevestigen dat Rachel flink geschrokken was van de klap, maar dat ze verder helemaal in orde is.

20 Graden is te warm voor chirurg

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een orthopedisch chirurg in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo heeft zoveel last van de warmte dat hij niet durft teopereren. Daarom zijn maandag zes geplande operaties niet doorgegaan.

Collega's van de chirurg zullen de operaties overnemen. De arts had moeten opereren in een temperatuur van twintig graden. Dat was hem te warm. "Hij achtte het niet verantwoord, omdat hij zich moeilijk kan concentreren in die hitte", zegt diensthoofd klinische zorg B. van Kampen.

Biertje voor vinders van lijk van Herman

Zwaluw en _LowLander hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse politieke partij Mokum Mobiel '99 doet het politieteam van de Leijenburglaan en de van de GG&GD in Amsterdam een bierflesje met een door Herman Brood ontworpen etiket cadeau. Zo wil de partij haar waardering uiten aan de vinders van het lijk van de artiest en kunstenaar.

Mokum Mobiel begrijpt dat het vinden en verplaatsen van een lijk bij het werk van de ambtenaren hoort maar vindt dat er te weinig waardering is van het Amsterdamse publiek.

Herman Brood pleegde op 11 juli zelfmoord door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen.

Microchip misschien genezing blindheid

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse staat Illinois hebben wetenschappers microchips geimplanteerd in de ogen van drie blinde mannen. Als het experiment slaagt, zouden miljoenen blinden en slechtzienden hun zicht kunnen terugkrijgen. Dit meldt USA Today woensdag.

Volgens wetenschapper Alan Chow, die samen met zijn broer de chip ontwikkelde voor hun bedrijf Optobionics, zal het nog een maand of drie duren voordat duidelijk is of de drie mannen weer kunnen zien.

Chow verwacht niet dat de patiënten weer perfect zullen kunnen zien. "Maar wel genoeg om gezichten te herkennen en om zich probleemloos door een huis te kunnen bewegen." Vooralsnog lijken de lichamen van de mannen de chip niet af te stoten.

De chip, ter grootte van een speldenkop, is achterin het oog geplaatst en heeft geen camera of lenzen nodig om te werken. Het apparaatje onttrekt de benodigde energie via 3500 zonnecellen aan het licht dat het oog binnenvalt. Deze energie wordt aangewend om elektrische signalen naar de hersenen te sturen, waar een beeld gevormd kan worden.

Jongetje raakt piemel kwijt

Hardcorejunkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het piemeltje van een jongetje in Roemenie is er af gerukt na een mislukte 'grap' voor een stukkie watermeloen.
Een marktverkoper zei dat hij het jongetje een stuk watermeloen gratis zou geven als hij een kar met z'n piemeltje weg zou trekken.
De man is beschuldigd van het laten vallen van het frontstuk van de kar waardoor het piemeltje + zakje eraf gerukt werden....

Het gebeurde op de Rahova markt in Boekarest. De koopman, die is gearresteerd, zei tegen de politie dat het maar een grapje was. Als hij schuldig word bevonden aan lichamelijke verminking, dan kan hij voor maximaal 7 jaar in de bak belanden, aldus Ziua Daily.

Het 10 jaar oude kind ligt in het Grigore Alexandrescu Kinderziekenhuis en is in een stabiele conditie.

Roddelsite gestopt door 538

Meril had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De populaire mediasite RadioWereld.nl zal met ingang 1 augustus stoppen met het forum Mediaroddels. In dit forum was het mogelijk voor bezoekers van de website om te discusseren over allerlei zaken die in de media spelen.

De makers van de site hebben het forum gesloten (per 1 augustus) omdat de directeur van het commerciële radiostation Radio 538, Erik de Zwart, dreigde met juridische stappen als de site doorging met de Mediaroddels. Volgens hem loopt zijn bedrijf schade op door de discussies in de Mediaroddels en stelt De RadioWereld verantwoordelijk voor de inhoud.

De makers van De Radiowereld erkennen geen enkele aansprakelijkheid voor onrechtmatig handelen tegen Radio 538 omdat de site slechts een open, democratisch forum faciliteert waar iedereen zijn of haar mening kwijt kan over radio en aanverwante zaken. Gelet op de functie van dit forum -en op praktische belemmeringen- is RadioWereld niet inhoudelijk betrokken bij deze uitingen. Dit is trouwens ook duidelijk aangegeven voor het publiek. Ook is De Radiowereld er niet van overtuigd dat de mediaroddels een onrechtmatig karakter van uitingen hebben, al is het maar omdat het onmiskenbaar om roddels gaat. Mocht iemand deze uitingen -waarschijnlijk als enige sitebezoeker- serieus nemen, dan is het misschien een troost dat iedere inzending voldoende reacties oproept, zodat per saldo een genuanceerd beeld ontstaat in het forum.

Aangezien de vrijwillige medewerkers van de RadioWereld geen tijd en zin hebben in een mogelijke lange juridische procedure is de site toch maar gestopt met de mediaroddels. “We betreuren dat deze beslissing genomen moest worden. Het was echter niet meer te doen. We beschikken helaas niet over de middelen om de in onze ogen onterechte aantijgingen via de rechter een halt toe te roepen”, aldus Martin Slijper van de RadioWereld. De RadioWereld gaat zich nu nog meer concentreren op het medianieuws en zal na een korte vakantieperiode een compleet nieuwe interactieve site lanceren op www.radiowereld.nl en www.radio.nl. "We zijn al marktleider onder de mediasite’s maar we zijn ervan overtuigd dat de nieuwe website een nog groter succes gaat worden", aldus Martin Slijper van De RadioWereld.

Relevante topic op het forum:
538 dwingt radio.nl te stoppen met roddels

Finland opent jacht weer op zeehondjes

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de kust van Finland wordt vanaf woensdag weer de jacht op de grijze zeehond geopend. Dit jaar mogen 180 dieren worden afgemaakt, bijna twee keer zo veel als vorig jaar (100) het geval was, aldus persbureau FNB dinsdag.

Het vlees van de afgemaakte grijze zeehonden wordt aan plaatselijke restaurants geleverd, waar het als bijzondere lekkernij wordt beschouwd.

Geen tijd om granaat op te halen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Haarlemmer Barry Rijkse in het Ramplaankwartier heeft vorige week een verroeste granaat in zijn tuin gevonden. Hij waarschuwde de autoriteiten. Maar politie en brandweer durven de granaat niet te vervoeren, en het Explosieven Opruimings Dienst (EOD) zegt 'geen tijd' te hebben om langs komen. Dus ligt het projectiel nog steeds in zijn achtertuin, verscholen onder een stapeltje stoeptegels. "Ik vind het eigenlijk wel een beetje vreemd dat ze ons ermee laten zitten", zegt Rijkse verwonderd.

Binnenkort willen Barry Rijkse en zijn vriendin Sonja een tuinhuisje achter in de tuin plaatsen, op een plek waar enkele betonnen platen liggen. Sonja had haar motorfiets er al eens op geparkeerd. Zij besloten alvast wat opruimwerkzaamheden te verrichten. Met zijn schoffel stuitte Rijkse vorige week op een hard, staafvormig voorwerp.

Argeloos gooide hij het roestige ding in een hoek van de tuin. Later bedacht hij zich, bekeek het stuk metaal nauwkeuriger en herkende het als munitie. Hij wijst aan: "Een verharde kop, een slaghoed." Toen belde Rijkse de politie.

"Er kwamen vrijdag twee agenten. Maar de dames durfden het ding niet aan te raken. Zij namen contact op met de brandweer. Die had geen materiaal om het ding te vervoeren, werd gemeld."

Daarna werd gebeld met het EOD. De explosieven-deskundigen kwamen niet.
"Geen tijd", zegt Rijkse. "Uiteindelijk kwam er vrijdag wel een munitiedeskundige van de politie uit Zandvoort opdraven. "Hij herkende dit type granaat niet, omdat er een afgeplatte kant aan zit. Hij had zoiets nooit gezien." De deskundige adviseerde de staaf, die voorlopig omschreven wordt als brisantgranaat, onder een stapel stoeptegels te leggen. "Zodat de regen en de zon er geen invloed op hebben.

En nu maar afwachten wanneer ze het ding komen ophalen", zegt Rijkse. Het EOD kon vanochtend nog geen commentaar geven.

Zeldzame oranje mol in België

bizkid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een unieke oranje mol heeft het in het Belgische Scherpenheuvel niet overleefd. Het beestje kwam in een klem terecht. "Mijn grasveld wordt volledig ondersteboven gehaald", vertelt bewoner Michel. "Ik heb klemmen gezet, waarin de oranje mol is beland. Omdat hij nog niet dood was, heb ik hem uit zijn lijden verlost."

Normaliter zijn mollen zwartgrijs. De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht is bekend met witte mollen. "Maar we horen voor het eerst over een oranje exemplaar", aldus een zegsman.
Hij houdt het op een speling der natuur.

Treinkaartje niet duurder

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NS ziet af van een prijsverhoging van de treinkaartjes per 1 januari 2002. Jaarlijks passen de Spoorwegen de tarieven minimaal aan aan het inflatiecijfer.

Deze keer echter vindt het bedrijf dat de kwaliteit van de geleverde diensten door een tekort aan personeel en treinen al geruime tijd minder is dan wat de reiziger van de NS mag verwachten. Op advies van het Landelijk Overleg Consumenten Openbaar Vervoer (LOCOV) is gisteren daarom besloten een verhoging van gemiddeld 3,9 procent achterwege te laten.

Om de druk op het personeel te verlichten en het onverwacht uitvallen van treinen te beperken, past de NS tevens het dienstrooster nog een keer aan. Vanaf 3 september vallen in het weekeinde gemiddeld 700 van de 8800 ritten uit.

Reizigersorganisatie Rover reageert daar mild op: "Dit is beter dan onaangenaam te worden verrast door een trein die wel is gepland, maar niet komt opdagen."

Rommedahl van auto beroofd

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eindhoven-PSV-speler Dennis Rommedahl is gistermiddag rond 1 uur van zijn mercedes type C200 beroofd. De 23 jarige voetballer stond ter hoogte van de pastoor petersstraat en de boschdijk te wachten voor het rode stoplicht, toen er een man naar zijn auto kwam.

De voetballer dacht dat de man de weg kwam vragen. Toen Rommedahl zijn portier opende, werd hij met een stok bedreigd, hij aarzelde niet en gaf zijn auto mee. De man verdween met de mercedes met het kenteken 97-GS-XK in de richting van Best.

Barkeeper vergiftigd klanten

moonbabe, HappyFun.nl en bizkid hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Braziliaanse barkeeper heeft twee klanten de dood ingeholpen door rattengif in zijn flessen sterke drank te stoppen. De man wilde via het gif erachter komen wie toch voortdurend de populaire drank 'cachaca' uit zijn kroeg stal.

De kroegbaas verklaarde tegenover de politie dat hij de dieven slechts maagkramp had willen bezorgen in de overtuiging dat ze dan wel van zijn flessen zouden afblijven. De dosis rattengif die hij in zijn cachaca had gestopt bleek echter dodelijk. De man hangt nu een celstraf van maximaal 24 jaar boven het hoofd. Cachaca is gemaakt uit suikerriet en wordt beschouwd als Braziliës nationale drank.

Diamantdief hypnotiseert verkoopster

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een criminele hypnotiseur heeft op bijzondere manier een grote diamant ter waarde van 350.000 gulden gestolen bij Coster Diamonds aan de Paulus Potterstraat. "De verkoopster deed dingen die ze normaal niet doet," aldus vice-president Cees Noomen. Het betreft The Princess, een vierkante steen van 5.5 karaat.

Een Arabisch sprekende man van in de dertig, die zich als gefortuneerd zakenman voordeed, wilde maandag graag de duurdere stenen zien. Op de opname van de bewakingsvideo is te zien dat de ervaren verkoopster zich niet meer aan alle veiligheidsmaatregelen hield. Zelf weet ze achteraf niet meer waarom.
Waarschijnlijk heeft de dief vliegensvlug de grote steen bij zich gestoken en de medewerkster op nog onbekende wijze zo beïnvloed dat dit haar is ontgaan.

Noomen: "Onze verkoopster heeft meneer zelfs nog naar de deur begeleid. Pas daarna bleek dat de diamant verdwenen was. Zoiets kan de beste overkomen, maar het is vreselijk." De kans dat The Princess al naar het buitenland is, is groot.

"De diamant is uniek, maar als ze er wat puntjes afslijpen, kunnen ze die zo weer doorverkopen. Dit moet een professional zijn."

Er zijn meerdere gevallen bekend van internationaal opererende bendes, die met hypnosetrucs veiligheidsmaatregelen weten te omzeilen. Keurig uitziende juwelendieven slaan een paar keer toe in een stad en verdwijnen daarna weer. 'Diamantstad' Amsterdam trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen, die slijperijen bezoeken en voor honderden miljoenen stenen aanschaffen. Alleen al Coster heeft meer dan driehonderdduizend bezoekers per jaar.

Gisteren werd een juwelierszaak op het Rokin iets minder subtiel beroofd. Drie onbekenden bedreigden personeel met een vuurwapen en gingen er met horloges en sieraden vandoor.

RMS mengt zich in Molukse strijd

Tuxfreak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering in ballingschap van de Molukken heeft zich rechtstreeks gemengd in de onlusten op de Molukken. RMS-president Tutuhatunewa heeft vier strijdgroepen op Ambon persoonlijk opgeroepen om hun krachten te bundelen teneinde "het vaderland te bevrijden".

In een brief, waarop ANP en VARA de hand hebben gelegd, verzoekt Tutuhatunewa de RMS-strijders zich onder een commando te plaatsen. Dat bevordert volgens hem de communicatie, waardoor er vanuit ons land sneller hulp kan worden geboden.

Volgens Tuhuhatenewa,die de brief op 20 april vorig jaar schreef, hebben de groepen hem zelf om advies gevraagd.

Enschede strafrechtelijk vervolgd?

qltel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp wil toch dat de gemeente Enschede strafrechtelijk vervolgd wordt.Dit zegt de voorzitter A. Vasse in het VARA Radio 1 programma De ochtenden.

De vereniging start een procedure bij het gerechtshof in Arnhem tegen het besluit van OM om niet te vervolgen. Vasse wil de gemeente voor het gerecht dagen wegens dood door schuld. Het OM denkt dat de aanklacht niet ontvankelijk wordt verklaard vanwege het Pikmeer-arrest. Hierin staat dat overheden niet vervolgd kunnen worden.

Volgens Vasse biedt het arrest toch genoeg aanknopingspunten voor een rechtszaak.

NCRV voor de rechter

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden: NCRV voor de rechter om incestdocumentaire

De hervormde predikant G. Broere uit Elburg heeft met familieleden zijn dochter Jacqueline, de NCRV en programmamaker Thom Verheul voor de rechter gedaagd. Ze eisen schadevergoeding wegens aantasting van hun goede naam in de NCRV-documentaire Verborgen Moeders.
In de documentaire beschuldigt Jacqueline haar vader van incest en het aanzetten tot abortus. Broere en zijn familieleden eisen verder een rectificatie en een verbod op verdere verspreiding van de documentaire.

De NCRV en Verheul hebben volgens hen onrechtmatig gehandeld door de documentaire uit te zenden terwijl zij op de hoogte waren van het 'leugenachtige verleden' van Jacqueline Broere, aldus de dagvaarding. Bovendien hebben zij de anonimiteit van de betrokkenen niet gewaarborgd. De documentaire is op 19 en 20 juni 2000 uitgezonden. De rechtszaak begint op 9 augustus bij de rechtbank in Arnhem.

In de documentaire vertelt Jacqueline onder de gefingeerde naam Laura dat zij tweemaal van haar vader zwanger is geweest. Haar vader zou haar beide keren tot een illegale abortus hebben gedwongen. De vrouw heeft tegen anderen echter verklaard dat haar vader nooit incest heeft gepleegd. Bovendien weet zij van zichzelf dat ze diverse keren in haar leven verzonnen verhalen wereldkundig heeft gemaakt, zo is uit een getuigenverhoor door advocaat mr. W. Hendriks van de eisers gebleken.

De NCRV en Verheul hebben ter verdediging aangevoerd dat de uitzending slechts de beleving van een incestslachtoffer wilde weergeven. Maar volgens de eisers heeft de NCRV dat in de vooraankondigingen noch in de documentaire zelf duidelijk gemaakt.

Het door Hendriks begonnen getuigenverhoor wordt op 27 september voortgezet met het horen van door de NCRV opgeroepen getuigen.

Justitie België onderzoekt spacelolly

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie in Antwerpen is met een onderzoek begonnen naar de zogeheten 'spacelolly's'. Dit snoepgoed met daarin een cannabisextract verwertkt werd afgelopen weekend te koop aangeboden tijdens een Belgisch muziekfestival.

Justitie heeft een partij lolly's in beslag genomen. Volgens de verkoopster van de lolly's zit er alleen een hennepextract in het snoepgoed en niet de geestverruimende stof waar cannabisrokers van in de wolken raken. De stokjes zouden in Zwitserland worden gemaakt.

Volgens H. Matser van het Amsterdamse Adviesburo Drugs waren de spacelolly's in Nederland enkele jaren geleden al op de markt. Tegenwoordig zijn ze niet meer te koop.
"Gelukkig maar. Lolly's trekken vooral de aandacht van kinderen en dat maakt het erg gevaarlijk", zegt Matser. Hij noemt de lolly's gevaarlijk omdat het effect pas later optreedt en onduidelijk is hoeveel werkzame stof de consument binnen krijgt.

Mannen onvruchtbaar door pesticiden

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Franse en Argentijnse onderzoekers maken vandaag nieuwe bewijzen openbaar voor het verband tussen het gebruik van landbouwgif en onvruchtbaarheid bij mannen. Onderzoek onder 225 Argentijnse mannen toont aan dat het gebruik van landbouwgiffen kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

De Argentijnse onderzoeker Alejandro Oliva sluit niet uit dat ook andere factoren een rol kunnen spelen. Maar blootstelling aan pesticiden ziet hij wel als de belangrijkste oorzaak voor een afname van het aantal zaadcellen in sperma.

"Het aantal zaadcellen in het sperma neemt af en de kwaliteit ervan gaat achteruit door blootstelling aan pesticiden', beweert ook dr. Luc Multigner van het Franse INSERM-onderzoeksinstituut in het vakblad Human Reproduction.

Sinds een Deens onderzoek in terug 1992 reeds aantoonde dat het aantal zaadcellen in sperma wereldwijd achteruitgaat, heeft de studie naar de kwaliteit van sperma een vlucht genomen. Veel wetenschappers zien milieuvervuiling als de hoofdoorzaak. Oliva benadrukt dat "de testikels een van de meest kwetsbare organen zijn voor milieuvervuiling".

1 Vrouw plus 2700 schorpioenen

Een Maleisische vrouw had er veel voor over om in het Guinness Book of Records te komen. Maar dat is haar waarschijnlijk wel gelukt. Zij bracht 31 dagen door in een kamer van zes bij twee meter waarin 2700 levende schorpioenen waren losgelaten.

De 24-jarige Malena Hassan mocht iedere dag een kwartier naar buiten. De giftige geleedpotigen kropen voortdurend over haar lichaam en gezicht. Hassan werd in totaal zeven keer gebeten. Een keer werd zij onwel, maar dinsdag verliet zij lachend haar zelfverkozen hel.

Zwaluw, Nijntjuh, C00l~Whip, CRX_master en Kayuk bedankt voor het submitten.

"Geef jij de plantjes even water"

"Wil je even de plantjes water geven tijdens mijn vakantie", vroeg een 21-jarige bewoonster uit Apeldoorn aan haar familie. Die trof toen zij de plantjes in het huis water wilde geven, tot hun verbijstering een complete hennepplantage aan.

Omdat de stroom in de flat buiten de meter om was aangesloten, werd de familie huiverig voor de gevolgen en schakelde de politie in. De politie heeft meer dan 200 hennepplanten verwijderd. De bewoonster zal bij terugkeer van vakantie aan de tand worden gevoeld over haar uitgebreide plantencollectie

Nijntjuh en Zwaluw bedankt voor het submitten.

Spetterende show U2 in Arnhem

De Ierse rockgroep U2 heeft dinsdagavond voor een uitverkocht Gelredome in Arnhem het Nederlandse deel van de Elevation-tournee geopend. Woensdag- en vrijdagavond volgen nog twee optredens.

Het publiek, 34.000 man sterk, genoot bijna tweeëneenhalf uur van een spetterende U2-show. Naast nieuwe nummers als Beautiful Day greep de band ook veelvuldig terug op ouder werk. Klassiekers als Bad, Sunday Bloody Sunday en I will follow werden uit volle borst meegezongen. Het optreden werd afgesloten met het nummer Walk on van de laatste cd All that you can't leave behind.

Tijdens Sunday bloody sunday stond Bono nog een keer stil bij de G8-top die onlangs werd gehouden in Genua. Hij sprak zijn afschuw uit over het geweld dat het leven kostte van een demonstrant. "We zijn erg kwaad om wat we gezien hebben", sprak de zanger.

Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen zijn gestopt met experimenteren en teruggekeerd naar hun muzikale basis. De band presenteerde de Elevation-tournee ook kleinschaliger en intiemer in vergelijking met de vaak veel grootser aangeklede concertenreeksen uit het verleden. Het Gelredome is een van de grootste zalen die U2 bezoekt tijdens de jongste tour.

De U2-driedaagse in Arnhem is volledig uitverkocht met in totaal 104.000 betalende bezoekers.

Geheimen van Hannibal Lector

Op 1 augustus komt Fox Home Entertainment uit met een Special Edition van 'The Silence of the Lambs'. De film werd door het spannende plot en de acteerprestaties van zowel Anthony Hopkins als Jodie Foster een klassieker in het thrillergenre.

Zowel op de VHS als de DVD staat de nieuwe documentaire, 'Inside the Labyrinth', van 63 minuten. Daarnaast bevat de DVD nog vele andere extra's: weggeknipte scènes, bloopers, een fotogalerie met meer dan 120 foto's en bioscooptrailers.

Het verhaal is gebaseerd op het boek van Thomas Harris. Dr. Hannibal (Anthony Hopkins), oftewel The Cannibal, is een psychiater die vastzit wegens het doden en opeten van zijn patiënten. Hij wordt geacht de sleutel te zijn tot het vinden van de seriemoordenaar "Buffalo Bill". Clarice (Jodie Foster), FBI-agente, wordt opgedragen Dr. Hannibal zover te krijgen haar alles te vertellen.

Code Red worm houdt zich rustig

Het internet-virus Code Red lijkt bij het begin van 1 augustus nog geen grote problemen in het internetverkeer te veroorzaken. De 'worm' zou zich gaan roeren als de computerklokken op 1 augustus, 2.00 uur Nederlandse tijd, zouden springen.

De Amerikaanse regering heeft veklaard dat haar computersystemen tot nu toe niet zijn aangetast door het virus. Ook op de 'internetportals' verloopt het dataverkeer normaal, zo melden deskundigen.

De rust is een goed teken, maar er zou meer tijd nodig zijn om te zien of het virus in staat is grote schade aan computersystemen aan te richten. Het kan dagen duren voordat Code Red genoeg 'onbeschermde' systemen heeft bereikt en er enig serieus ongemak voor internetgebruikers kan ontstaan.

Het virus gebruikt een veiligheidslek in het softwareprogramma Internet Information Server van Microsoft. Als het virus een computersysteem binnendringt, komt er massaal dataverkeer op gang.

Dat zou gericht moeten zijn aan de website van het Witte Huis en andere overheden, maar het Witte Huis werd enkele dagen geleden al ondergebracht op een ander adres en Code Red zou daar geen schade meer kunnen aanrichten. Wel kan internet tijdelijk veel langzamer worden.

De huidige versie van Code Red is een mutatie van een virus dat op 19 juli actief werd, maar gedraagt zich veel gevaarlijker, zo waarschuwde het Witte Huis de afgelopen dagen.

Alcoholverbod in Scheveningen

Het is de komende weken verboden om op de boulevard in Scheveningen nog alcohol te drinken. Dat heeft de gemeente Den Haag besloten naar aanleiding van overlast door jongeren de afgelopen tijd. Ook zet de politie extra mankracht in.

De jongeren veroorzaken problemen omdat zij tussen het publiek door voetballen en harde muziek draaien. Er hebben zich nog geen gewelddadige incidenten voorgedaan, volgens een woordvoerder van de gemeente. Wel beschouwen veel bezoekers de jongeren als een bedreiging.

Rustig een wijntje drinken op het strand kan volgens de woordvoerder de komende weken nog wel. De maatregel geldt van 9 augustus tot en met 15 september.

Gevaarlijke kogelvis voor Bretonse kust

Een Franse sportvisser is voor de Bretonse kust om het leven gekomen nadat hij was gebeten door een verdwaalde giftige vis, die normaal alleen in tropische wateren voorkomt.

De zogenoemde kogelvis wist te ontkomen.

Volgens een ooggetuige werd de visser op zijn boot gebeten toen hij de vis uit een net wilde halen. Het slachtoffer verloor daarbij een deel van zijn duim. Op de terugtocht naar het vasteland verloor de visser het bewustzijn, waarna hij korte tijd later overleed.

Volgens een arts is de visser overleden aan het gif tetrodoxine. Indien een mens dit gif heeft binnengekregen wordt het gevoel van warm en koud omgedraaid. Na enige minuten gaat het slachtoffer braken en kunnen er verlammingen van de ademhalingsspieren optreden, die de dood tot gevolg hebben.

Het maritiem biologisch centrum in Brest verklaart de aanwezigheid van de kogelvis door de hoge temperatuur van het zeewater. Bij langdurig warm weer komt deze trekkervisachtige soort ook sporadisch in de Noordzee voor.

Nederlandse gearresteerd in Kosovo

Een Nederlandse vrouw is maandag in Kosovo gearresteerd op verdenking van illegale handel in kinderen, zo meldt een woordvoerder van de politieorganisatie van de Verenigde Naties UNMEK.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de arrestatie, die op grond van een 'huiselijke aangelegenheid' zou hebben plaatsgevonden.De medewerkster van Cordaid is gearresteerd in Djakovica en wordt nu verhoord in Pec, in het westen van Kosovo.
Volgens algemeen directeur H. Kruijsen van Cordaid heeft de vrouw op een informele manier geprobeerd een baby te adopteren, in de hoop dat later te formaliseren. "Ze is dom geweest. Ze heeft een kind uit handen genomen van een moeder die het vlak na de geboorte wilde afstaan, zonder daarvoor eerst de nodige procedures te doorlopen. Ze heeft ondoordacht gehandeld vanuit een emotionele opwelling." Cordaid heeft samen met de familie van de vrouw een advocaat ingehuurd. "We geven natuurlijk steun, hoewel we vinden dat ze dom is geweest. En de ambassade in Skopje stuurt waarschijnlijk iemand vanuit Macedonië naar Kosovo om haar te steunen." De vrouw werkt als coördinator van een project voor noodhulp, bouw en repatriëring.

Regering VS verbiedt klonen van mensen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsvoorstel aangenomen dat het klonen van mensen verbiedt. Onder het verbod valt ook het klonen van embryo's voor medische doeleinden.

256 leden van het Huis, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, stemde voor wetsvoorstel. Er waren 162 tegenstemmers. President Bush had zich eerder vòòr het wetsvoorstel en tegen het klonen uitgesproken.

De wet kan pas van kracht worden als de Senaat, waar meer Democraten zitten dan Republikeinen, ook haar instemming geeft. Tegenstanders menen dat het verbod op klonen in het wetsvoorstel zo breed wordt geformuleerd, dat belangrijk medisch onderzoek onmogelijk wordt gemaakt.

Israël doodt 2 leiders Hamas uit 'voorzorg'

Met de hevigste aanval op militante Palestijnen tot nu toe, resulterend in de dood van zes Hamas-leden en twee voor hun gebouw spelende kinderen, laat Israël zijn vuist zien en neemt het het risico van een verdere escalatie van het conflict met de Palestijnen.

Volgens de Israëlische radio hebben de Verenigde Staten de aanval vanwege het escalatiegevaar hard veroordeeld.

Met raketten vanuit een legerhelikopter bestookte Israël een kantoor van de militante Hamas-beweging in een zeven etages hoog gebouw in het centrum van Nabloes, op de Westoever. Onder de doden bevonden zich twee vooraanstaande Hamas-leden.

In de Gazastrook schoten Israëlische soldaten een lid van de Islamitische Jihad dood bij een vuurwisseling. Hetzelfde lot overkwam een Palestijnse politieman.

Angst en woede speelden gisteren in de Palestijnse stad Nabloes om voorrang. Woede om de aanval die ook nog eens 15 mensen verwondde, onder wie de moeder van de twee omgekomen kinderen, en angst vanwege de 'uit het niets' opduikende Israëlische legerhelikopter die dood en verderf zaaide. Duizenden Palestijnen stroomden naar de onheilsplek toe om wraak te zweren of gewonden uit de puinhopen te trekken.

Verlanglijstje'
De belangrijkste doden waren de Hamas-voormannen Jamal Mansour (41) en Jamal Salim (42). Ook zouden twee Palestijnse journalisten zijn gedood. De beide Hamas-leden staan al lang op het 'verlanglijstje' van Israël en vertoonden zich zelden of nooit zonder lijfwachten. Die persoonlijke veiligheidsmaatregelen waren verscherpt na de door Hamas opgeëiste aanslag op een disco in Tel Aviv, waarbij een twintigtal Israëlische teenagers omkwam.

Volgens Israël is de Hamas-beweging uit Nabloes verantwoordelijk voor de helft van de zelfmoordaanslagen op joodse doelen. De Hamas-leider sjeik Ahmed Jassin verklaarde "dat Israël een zware prijs voor de aanval zal betalen. Ons bloed is niet goedkoop".

De Palestijnse leider Jasser Arafat riep de internationale gemeenschap op haast te maken met het zenden van waarnemers naar de regio. "Het is een zeer gevaarlijke samenzwering om onze cadetten te doden."

"Defensief"
Israël weerlegt kritiek op wat Jeruzalem 'voorzorgsmaatregelen' noemt. Het land vindt dat het het recht heeft om zo voor de veiligheid van de burgers te waken. Jeruzalem is zeer tevreden over de effectiviteit van dergelijke acties. "Deze mensen zijn voor alles bezorgd om hun persoonlijke veiligheid. Ons doel is ze door deze acties in het defensief te drukken", verklaarde gisteren de minister van Transport, Ephraim Sneh.

Het recente succes van deze politiek wijst er op dat Israël nog genoeg informanten in de Palestijnse gebieden heeft. Volgens een Palestijnse bron is de druk op dergelijke 'collaborateurs' recent door Jeruzalem opgevoerd. Wie geen informatie verstrekt wordt door Israël als spion bij de tegenstanders aangemeld.

Volgens de Palestijnse observatiegroep Palestine Monitor zijn er sinds de start van de Al-Aksa Intifada, nu tien maanden geleden, zo 51 Palestijnen door Israël omgebracht.

In 2002 boete ƒ 5000,- voor radardetector

Bezitters van radardetectoren, bedoeld om snelheidscontroles van de politie te slim af te zijn, kunnen vanaf volgend voorjaar rekenen op maximaal drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 5.000 gulden boete. De naar schatting 500.000 bezitters van een radardetector in Nederland moeten het apparaat volgend voorjaar uit hun auto hebben verwijderd, om de zware straffen te voorkomen.

Officier van Justitie mr. J. Spee, hoofd van het Landelijk Bureau Verkeershandhaving: "Alles rondom die apparaten gaat in de ban. Bezit, gebruik, handel, inkoop, verkoop. De nieuwe wetgeving wordt ondergebracht bij de economische delicten, om ook de grootverkopers aan te kunnen pakken. Het mag duidelijk zijn dat bezit van één detector iemand minder zwaar wordt aangerekend dan wanneer je een pakhuis vol van die dingen hebt. Daar moet je dus fikse sancties tegenover kunnen stellen en dat kan met deze opzet."

De concepttekst voor het wetsvoorstel en de memorie van toelichting liggen op dit moment bij het departement van Economische Zaken. De wet moet nog door de Tweede Kamer, maar verkeersspecialisten in het parlement hebben eerder al laten weten voorstander te zijn van een algeheel verbod, zoals dat ook al in Frankrijk bestaat.

'Oneerlijk'
Detectoren en laserschilden zijn politie en justitie al jaren een doorn in het oog, maar vooral de eerste categorie was tot nog toe niet aan te pakken. "De wet voorzag er simpelweg niet in," zegt mr. Spee. "Maar die apparatuur is natuurlijk buitengewoon oneerlijk en bedoeld om aan een boete of veroordeling te ontkomen. Dat is straks voorbij."

De concepttekst van de nieuwe wet neemt ook de producent van zogenaamde 'afstandsbedieningen voor garage en tuinverlichting' de wind uit de zeilen. Deze Target Laser Echo zou niet illegaal zijn, omdat het een huishoudeljik apparaat is dat 'toevallig' ook de laserpistool-controles van de politie frustreert.

"Ik word doodmoe van dat kat-en-muis-spel," zegt Spee. "Als je op de internetpagina van dat bedrijf kijkt, blijkt die afstandsbediening een laserschild. Om aan alle discussies een einde te maken, is de concepttekst voor de nieuwe wet uiterst zorgvuldig opgesteld. Apparaten die geschikt of méde geschikt zijn om snelheidscontroles onmogelijk te maken, worden verboden. Dus ook die afstandsbediening. Als in een dure Cadillac een systeem zit dat met laser de afstand tot de voorganger bepaalt en daarmee ónze apparatuur stoort, moet dat door de importeur worden verwijderd voor de auto in de showroom komt. Simpel en duidelijk."

Vooral de relatief goedkope radardetectors die aan de binnenzijde van de voorruit worden gekleefd, zullen na het van kracht worden van de nieuwe wet snel uit het verkeersbeeld verdwijnen. Die apparaten zijn door agenten immers simpel waar te nemen. Gecompliceerder ligt het met duurdere Stingers, die in het dashboard zijn ingebouwd.

Spee: "Wij praten over apparatuur die de werking van zo'n Stinger meet, om opsporing te vergemakkelijken. Maar ook zonder die apparatuur ziet een ervaren motoragent aan het gedrag van een automobilist of hij op zijn detector gokt."

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kan de datum van 1 februari 2002 niet bevestigen. "Het verbod op het gebruik van radardetectoren wordt in de eerste helft van het volgende jaar van kracht. De precieze datum kennen wij nog niet. Daarover vindt nog afstemming plaats met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Als de heer Spee zegt dat het 1 februari wordt, dan is dat voor zijn rekening", aldus een zegsvrouw van het ministerie.
Laatste reviews en specials
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
©FOK.nl e.a.