Milieu duwt bedrijven in het rood

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veel Nederlandse bedrijven zouden verlies lijden als ze voor hun milieuvervuiling zouden moeten betalen. DSM, KLM en Shell zijn de grootste vervuilers. Shell loopt vooruit op het moment dat de kosten echt in rekening worden gebracht, en treft alvast zijn maatregelen.

Volgens recent onderzoek van het Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie (TME) moet Shell 9,2 miljard euro (20 miljard gulden) betalen om aan overheidsdoelstellingen te voldoen. Dit is meer dan de winst die het olieconcern in het onderzochte jaar (1999) maakte.

Shell is niet de enige. Chemieconcern DSM, KLM en papierfabrikant Crown van Gelder zouden nog dieper in de rode cijfers belanden als milieuschade aan de vervuilers wordt doorberekend.

Het onderzoek beperkt zich tot Nederlandse bedrijven die een milieujaarverslag publiceren. De meeste Nederlandse bedrijven wagen zich daar vooralsnog niet aan. Van de acht die al wel durven, komt Philips als schoonste uit de bus. De milieukosten bedragen daar iets meer dan 1 procent van de omzet. Heineken, Akzo Nobel en Unilever volgen op korte afstand. Deze bedrijven blijven winst maken, ook als ze voor hun milieuvervuiling moeten betalen.

In het onderzoek is alleen de uitstoot bij de productie zelf meegenomen. Er is niet gekeken naar milieuvervuiling verderop in de productieketen. Zo is Shell niet verantwoordelijk gesteld voor uitstoot van uitlaatgassen en hoeft Unilever niet te boeten voor de vervuiling door wasmiddelen.