Tyfusgevaar in Polen

graddie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nabij Kamien in het oosten van Polen is gistermorgen een tweede dijk doorgebroken. Het aantal doden van de al acht dagen durende overstromingen is inmiddels gestegen tot veertien, maar officieus geldt een aantal van ver boven de dertig voor de hele regenperiode.Ruim 15.000 mensen zijn geëvacueerd; duizenden mensen weigeren hun huis en haard te verlaten en moeten door de lucht en per boot worden voorzien van voedsel en water.
De dijkdoorbraak bij Kamien was de vijfde in een week. Alle rampplekken liggen in het gebied waar de rivieren de Wista (Weichsel) en de San samenvloeien. In het oosten van Polen dreigen epidemiën uit te breken omdat kadavers van dieren niet kunnen worden opgeruimd. Het water en de hoge temperatuur maakt een uitbraak van tyfus niet onwaarschijnlijk.

Met man en macht wordt gewerkt aan nooddijken, maar niet altijd op slimme plaatsen. De gewone dijken zijn papperig en volgelopen met water. Vooral nabij steden dreigen meer dijken het te begeven. Na de grote overstromingen van 1997 toen in Polen zeker 55 mensen als gevolg van het water omkwamen, zijn er wel plannen gemaakt voor betere dijken en is het Westen, vooral Nederland, geconsulteerd, maar gedaan is er praktisch bijna niets.Daar komt bij dat veel besluitvorming door politieke verdeeldheid is blijven steken, niet genoeg geld beschikbaar kwam en het fonds voor dijkverzwaringen corrupt bleek; de voorzitter stak veel geld in het bedrijf van zijn vrouw.

Bovendien is er te weinig geschikt materiaal. De crisisstaf in oostelijk Polen heeft om de inzet van amfibievoertuigen gevraagd, maar volgens een radiozender is er geen geschikt transportmiddel voor het militair materieel. Rond het oostelijke Braciejowice hopen de reddingswerkers de vloedgolf een halt toe te roepen. De autoriteiten bereiden zich voor op de evacuatie van 10.000 bewoners voor het geval het plan mocht mislukken.

In de hoofdstad Warschau viel een van de talrijke kijklustigen in het wassende water en verdronk. De waterstand van de Wisla lag gisteren met 7.05 meter bijna 60 centimeter boven het kritieke punt. De vloedgolf die vanuit het zuiden naar de hoofdstad stroomde, bereikte Warschau op maandagavond. Volgens de gemeentelijke autoriteiten wordt de rest van de stad - met twee miljoen inwoners - echter niet wezenlijk bedreigd. Dat geldt evenmin voor de Ochrod Zoologicny, de dierentuin die in een laag park aan de oostoever van de Wisla ligt. De crisisstaf gaat ervan uit dat de dijken rond Warsachau de druk wel kunnen houden.

In de regio rond Sandomierz in het zuidoosten verandert de situatie maar weinig. Het water van de Wisla daalt hier langzaam. "Nog een halve meter en dan is het gevaar geweken", aldus een brandweerman. In het gebied staan nog steeds vier dorpen en honderden boerderijen onder water. Een ervan is Polaniec, waar dicht bij de rivieroever een elektriciteitscentrale staat die een groot gebied van stroom voorziet. Ook twee begraafplaatsen zijn ondergelopen. Als daar het water niet snel verdwijnt, bestaat er volgens de regering kans dat er epidemieën uitbreken. Hier zijn ongeveer 12.000 mensen geëvacueerd.

De minister van privatisering Kamela-Sowinska heeft bedrijven die nog deels staatsbezit zijn opgeroepen steun te verlenen aan de slachtoffers van de watersnoodramp. Ook steeds meer particulieren in Polen geven hulp en brengen op eigen initiatief kleren, dekens en levensmiddelen naar de getroffen gebieden.