Beroemdste internetkoffiepot te koop

cruesli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

CAMBRIDGE - Een tastbaar stukje internethistorie staat sinds woensdag te koop op een Britse veilingsite. Het gaat om de koffiepot uit de Trojan Room van de informaticafaculteit van de universiteit van het Britse Cambridge.

Het apparaat werd beroemd onder internetters doordat 's werelds eerste webcamera deze permanent in beeld bracht op internet. Maar de faculteit gaat verhuizen en doet het apparaatje weg. "We willen een glimmend nieuw espressoapparaat kopen", aldus een medewerker.

Om internetverzamelaars een kans te geven op dit historische internetfenomeen bieden de wetenschappers het nu te koop aan op veilingsite eBay.co.uk.

Een eerste exemplaar van het koffiezetapparaat maakte in 1991 zijn debuut voor de camera, toen wetenschappers van de faculteit informatica in Cambridge het zat waren om steeds enkele trappen af te moeten om te zien of de koffie klaar was.

In 1993 zetten de wetenschappers de beelden van de camera op het toen nog jonge wereldwijde web: 's werelds eerste webcam was geboren. De webpagina kreeg een cultstatus en werd bezocht door miljoenen internetters.

Het koffiezetapparaat is in de loop der jaren wel enige malen vervangen. Het huidige exemplaar is online zichtbaar geweest van oktober 1997 tot en met maart 2001. De informatici bieden de hoogste bieder zelfs een certificaat van echtheid. Een bod uitbrengen kan nog tot en met 11 augustus.