Actievoerders bezetten Italiaans consulaat

Tientallen actievoerders, die protesteerden tegen het geweld dat de politie in Genua gebruikte tijdens de G8, hebben de afgelopen nacht doorgebracht in het Italiaans consulaat in Amsterdam dat ze gisterochtend hadden bezet.

De Amsterdamse politie hoefde niet tot ontruiming over te gaan omdat de Italiaanse autoriteiten in Rome aan het einde van de middag hun ambassadeur in ons land, de heer G. Testori, geen toestemming gaven om het gebouw op te eisen.

Het was een bizar einde van een lange dag van wachten en onderhandelen, waarbij het wachten leek op het vrijwillig dan wel hardhandig verlaten van de bezetters van het consulaat.

"Het consulaat is Italiaans grondgebied", zegt plaatsvervangend chef Binnenstad van de Amsterdamse politie, Eric van Hulst, "en wij hebben als politie geen titel om tot ontruiming over te gaan wegens lokaal vredebreuk. Pas als dat aan ons wordt gevraagd, kunnen we tot actie over gaan.

Morgen zullen we de onderhandelingen weer oppakken en vannacht zullen enkele agenten ter plaatse blijven om de zaak in de gaten te houden", aldus Van Hulst gistermiddag op het moment dat ook de ambassadeur 'een beetje moe' was en naar huis vertrok.

Om half twaalf gistermorgen kwamen tientallen actievoerders het consulaat aan de Herengracht binnen en begonnen hun actie waarbij het personeel het pand moest verlaten. De bezetting verliep zonder veel actie. Verschillende malen maakten de actievoerders hun standpunten en eisen duidelijk. Evenzovele keren moest de opgetrommelde Italiaanse ambassadeur Testori afwijzend reageren.

Onder meer onmiddellijke vrijlating van alle G8-arrestanten werd door de actievoerders geëist. Testori kwam niet verder dan te vertellen dat iedereen al vrij was. Een bericht dat door de bezetters hardnekkig werd ontkend.