Rechtsconflict in ontuchtzaak

Gert-Jan (astra)
Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Moeten slachtoffers van seksueel geweld ondervraagd kunnen worden door de raadsman van de verdachte, als dit schadelijk is voor hun geestelijke gezondheid? Deze vraag stond gistermiddag centraal bij de behandeling van de verkrachtingszaak die gisteren voor de rechtbank diende.

De verdachte zou vijf minderjarige meisjes onzedelijk hebben betast. Twee van hen zou hij ook hebben verkracht en bedreigd met de dood als ze het verder zouden vertellen. De meisjes waren tussen de twaalf en vijftien jaar en zwakbegaafd.

De advocaat van de verdachte, Rutger Lonterman, verzocht de slachtoffers opnieuw te laten verhoren door de rechter-commissaris, waarbij hij vragen zou kunnen stellen. Het verzoek was eerder afgewezen, omdat het de slachtoffers
onnodig zou kunnen schaden. Maar de raadsman beroept zich op een uitspraak van het Europese Hof.

Zijn cliënt zou inderdaad de meisjes in huis hebben gehad en met hen hebben 'gestoeid', maar hij ontkent hen te hebben misbruikt. Bovendien is onduidelijk hoe de verklaring van de meisjes tot stand is gekomen. Vertelden ze hun eigen verhaal, of was het een aangedikte versie van elkaars belevenissen? Tijdens therapeutische sessies zouden ze er met elkaar over hebben gesproken. Pas later zouden de begeleiders van het Amsterdamse tehuis waar ze verbleven, samen met hen aangifte hebben gedaan.

Een maatschappelijk werkster van de William Schrikkerstichting, waar het tehuis onder valt, verklaarde dat de meisjes, die het ontwikkelingsniveau van een achtjarige hebben, vaak hun eigen verhaal verwarren met dat van een ander kind.

"Dat maakt de zaak er niet makkelijker op," concludeerde de rechter. Volgens de maatschappelijk werkster heeft de zaak ingrijpende gevolgen gehad voor ten minste twee van hen. "Een van de meisjes was niet meer te handhaven in het tehuis. Ze begon in het rond te springen en zelfs te strippen voor de ramen, ze sloeg helemaal los." Een ander meisje bleef vaak nachtenlang weg, waardoor ze uiteindelijk in een gesloten inrichting moest worden geplaatst.

Toch handhaafde de raadsman zijn verzoek de vijf alsnog te mogen verhoren, zij het niet in de bedreigende atmosfeer van een rechtbank, maar elders en in aanwezigheid van deskundigen. Ook moeten nog vier medewerkers van het opvangcentrum worden gehoord en drie huisgenoten van de verdachte.