HMG en SBS weigeren VPRO beeldmateriaal

markvt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mediabedrijven SBS en HMG weigeren televisiefragmenten van hun programma's af te staan voor het programma Zomergasten van de VPRO. Zomergast Youp van 't Hek wilde de fragmenten laten zien in het kader van zijn 'ideale televisie-avond' eind augustus, maar de VPRO kreeg nul op het rekest. Het gaat om fragmenten uit Sexquiz on the beach (SBS), De Hunkering (HMG) en Sex voor de Buch (HMG).

Uit Sexquiz on the beach wilde Van 't Hek een scène waarin deelnemers moeten voelen of vrouwen siliconenborsten hebben of niet. Het gewraakte fragment uit De Hunkering bevat twee copulerende mensen op een podium, en van Sex voor de Buch wilde hij een fragment met een 'man die eruit zag alsof hij verstandelijk gehandicapt was en in een bad met stront wilde zitten', aldus programmamaakster J. Langbroek van de VPRO. De cabaretier wilde de fragmenten volgens haar in het kader van trash-tv bespreken.

SBS zegt geen zin te hebben in een anti-SBS-verhaal". De HMG staat de beelden normaal wel af, maar wil de privacy van de in de programma's voorkomende personen beschermen.

De makers van het VPRO-programma noemen de weigering van de commerciële omroepen vreemd. 'Onbegrijpelijk', zegt televisiemaakster K. de Bok, 'om wel te kiezen voor programma's, maar er vervolgens niet achter te gaan staan.'