FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 augustus 2001

Floris weer als (nieuwe) tv-serie

Er bestaan serieuze plannen voor een vervolg op de populaire Nederlandse tv-serie 'Floris'. Dat heeft de schrijver van 'Floris', Gerard Soeteman, laten weten. Soeteman voert al enige tijd besprekingen met filmregisseur Johan Nijenhuis ('Costa!') over een nieuwe serie avonturen van de middeleeuwse ridder. Nijenhuis is nu nog in dienst bij Endemol, maar vestigt zich volgend jaar als zelfstandig producent. 'Floris' is dan een van de projecten waarop hij zich wil concentreren. De bedoeling is eerst een speelfilm te maken, gevolgd door een nieuwe televisieserie.

De oorspronkelijke 'Floris' werd in 1969 geregisseerd door Paul Verhoeven en uitgezonden door de toenmalige NTS, voorloper van de NOS. De serie was een groot succes, maar vanwege de hoge productiekosten kwam er nooit een vervolg. De nieuwe serie zal zich waarschijnlijk richten op de zoon van de oorspronkelijke Floris, destijds gespeeld door Rutger Hauer. Een van de plannen is om Floris ditmaal een vrouwelijke metgezel te geven. Soeteman is ervan overtuigd dat er voldoende belangstelling voor een nieuwe reeks zal zijn. Recente herhalingen van 'Floris' in het programma Z@ppelin achteruit hebben veel jonge kijkers getrokken.

België: Verdachte pedo pleegt zelfmoord

Na klachten van de ouders van een 6-jarig jongetje uit het Belgische Wielsbeke, bij Kortrijk, over pedofilie tegen een 36-jarige organisator van overlevingskampen voor jongeren, hebben Leuvense speurders niet de kans gekregen de man te verhoren. Roland D. uit Tervuren pleegde woensdag zelfmoord in La Roche (Wallonië). De speurders waren van plan hem net die dag te ondervragen.

Tegen de Tervurenaar waren er de voorbije jaren meermaals klachten over seksuele aanrakingen op survivalkampen. Eerder deze week kwam een 6-jarige jongen uit Wielsbeke thuis van een kamp in het Leuvense. Toen hij erover vertelde aan zijn ouders, dienden zij klacht in bij de politie. Roland D. maakte via advertenties reclame voor jongerenkampen en rekende voor de reservaties op een reisbureau uit de regio Diksmuide.

Na de klachten lichtte het Kortrijkse parket het Leuvense parket in. Blijkbaar was de jongen op het kamp betast. Nochtans hadden de ouders voor aanvang van het kamp een papier ondertekend waarmee ze instemden met het onderzoek naar teken dat kampbegeleiders steeds doen tijdens het douchen na een bosactiviteit.

Aan de telefoon verzekerde Roland D. de ongeruste ouders van de 6-jarige dat alles normaal was verlopen. Blijkbaar pleegde hij daarna zelfmoord, vermoedelijk uit vrees voor een nieuw onderzoek. In augustus 1998 werd in Huldenberg al een survivalkamp van de man geëvacueerd na klachten over seksuele aanrakingen. Roland D. werd aangehouden, maar de rechters spraken hem vrij omdat ze ervan overtuigd waren dat er wel lichamelijk contact tussen Roland D. en de kinderen was geweest, maar dat het geen contacten waren die als een aanranding van de eerbaarheid worden ervaren." Het parket tekende prompt beroep aan, maar het hof had zich nog niet over de zaak gebogen. Door de dood van Roland D. hoeft dat ook niet meer.

Paul de Leeuw naar NCRV's zo vader zo zoon?

melanchromis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er bestaat een kans dat Paul de Leeuw naar de NCRV gaat om het programma “Zo Vader Zo Zoon” te gaan presenteren. Hij zou dan de opvolger worden van Gregor Bak. Paul de Leeuw is niet de enig kandidaat.

De Leeuw vindt zelf dat hij met zijn oningetogen stijl van presenteren perfect bij de NCRV zou passen.
Het is niet voor het eerst dat hij voor de omroep zou werken. In de jaren ’80 maakte de Leeuw zijn tv-debuut bij de Christelijk omroep. Hij maakte toen een kinderprogramma.
Tot eind december blijft Gregor Bak de presentator.

Meest gedownloade vrouw krijgt geen record

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie verschillende blondines claimen de titel van ‘meest gedownloade vrouw van het internet’. Het Guinness Book of Records heeft er genoeg van.

Het gesteggel om deze titel speelt al wat langer. Vorig jaar ging het nog om twee ruziënde vrouwen: bikini-dragende-wannabe-actrice-bij-zonsondergang Cindy Margolis en internetonderneemster Danni Ashe, die aan het hoofd staat van een seksimperium. Inmiddels is daar een derde bijgekomen: het Australische model/zangeresje Sarah Jane.

Allen beweren de meest gedownloade vrouw van het internet te zijn. Vorig jaar werd er nog een compromis bereikt: Ashe als meest gedownloade vrouw vanaf een betaalde site, Margolis als populairste babe vanaf een gratis site. Een dergelijk compromis zit er dit jaar niet in.

Het Guinness Book of Records heeft namelijk schoon genoeg van alle claims en tegenclaims en weigert nog langer een dergelijk record in haar boeken op te nemen. “Het is zo goed als onmogelijk om alle claims te verifiëren of om tot een goede vergelijkingsmethode te komen, dus er is eenvoudigweg geen wereldrecord”, zo zegt een woordvoerder van het boek tegenover nieuwssite Ananova.

De rondborstige Sarah Jane schreeuwt ondertussen vanaf haar site de overwinning uit: “The Most Downloaded Woman in History… without taking her clothes of. Queen of the Internet.” Naar eigen zeggen zou zij op 1 augustus in 24 uur tijd 2.249.342 keer zijn gedownload, veel meer dan haar concurrentie.

En dat hadden er volgens haar nog veel meer kunnen zijn. CodeRed sloeg echter op het voor haar verkeerde moment toe. Veel mensen hebben op de bewuste 1 augustus hun computer niet aangeraakt, zo weet Jane.

Graffitispuiters gedood door trein

ahmed maskin + ZJ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een exprestrein heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een viaduct bij München twee graffitispuiters doodgereden. De trein, die op weg was naar Salzburg, greep ze met een snelheid van honderd kilometer per uur.

De twee jonge mannen van 19 en 20 jaar, waren bezig met een schildering van zes meter breed op de pijler van het viaduct. Omdat die plek gevaarlijk is en moeilijk te bereiken, valt er naam mee te maken in het graffitiwereldje.

De jongste van de twee gold al sinds 1996 als een van de "prominentste" spuiters in de Münchense regio en was al eens veroordeeld.

Whitney Houston sluit megadeal

Whitney Houston is weer helemaal terug. De Amerikaanse zangeres ontvangt voor het maken van twee nieuwe albums een recordbedrag dat ruimschoots boven de 45 miljoen dollar (112,5 miljoen gulden) ligt. Dat meldde het showbizzpersbureau WENN vrijdag.

Zangeres Mariah Carey was tot nu toe recordhouder met 22 miljoen dollar (55 miljoen gulden) per album. Volgens bronnen binnen de platenindustrie tekent Whitney Houston het contract met platenfirma Arista Records maandag.

20.000 Verkeersslachtoffers...... Ja en?

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

1100 doden. 19.000 ziekenhuisgewonden. Dat zijn de harde cijfers die het verkeer jaarlijks levert. En toch lijkt de samenleving zich er niet druk over te maken, zo blijkt uit een onderzoek door een commissie onder leiding van Jan Terlouw.

Er gebeurt te weinig om het aantal verkeersongelukken terug te dringen. Daardoor is de kans groot dat de beoogde vermindering van het aantal slachtoffers in 2010 niet wordt gehaald.

Het is de bedoeling dat er in 2010 minimaal 350 verkeersdoden minder vallen. Het aantal gewonden moet dan zeker 5000 lager zijn. Maar toch staat verkeersveiligheid niet hoog op de politieke agenda.

Volgens de commissie moet verkeersveiligheid een vast onderdeel worden van verkeers- en vervoersbeleid en mag het niet ondergeschikt zijn aan mobiliteit. Justitie, politie, Regionale Organen Verkeersveiligheid en wegbeheerders moet hun verkeersplannen goed op elkaar afstemmen en rijk en regio moeten concrete afspraken maken.

Brood zijn dood is een ander zijn brood

Schilderijen, zeefdrukken en zijn laatse nummer 'My way' wat op nu op single is uitgebracht zijn al gouden handel geworden, sinds de zanger/schilder/drugsgebruiker Herman Brood zich op 11 juli van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel stortte.

Op de golven van de hernieuwde belangstelling voor Brood is nu ook Rock ' Roll Junkie, een serie interviews met mensen rondom Brood, in een herdruk verschenen bij uitgeverij Prometheus, met een nieuw nawoord door Martin Bril. In dit boek komen vriend en vijand, profiteurs en slachtoffers van Brood aan het woord. Eilander maakte eerder ook de gelijknamige bioscoopfilm over Brood.

Ook bij uitgeverij De Bezige Bij drijven ze mee op de golven van de publiciteit rondom de persoon Herman Brood. In overleg met de familie is nu Broods poëziebundel Zoon van alle moeders uit 1988 opnieuw uitgebracht. Met 'gedichten' als 'Wat zie je poep / moet je witte', 'Hele gewone jonge gebleve / jammer hè' en 'Uitgekiende wegwerppoëzie / 'k snap er geen moer van... / 'k ben héél boos op mezelf.'

Hella Janssen, van de afdeling publiciteit en promotie van uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, wordt een tikkie boos als critici de uitgeverij betichten van lijkenpikkerij, danwel het op de markt brengen van 'roofgoed'. ''Natuurlijk is er een relatie met het overlijden van Brood, maar het is nu eenmaal zo dat door zijn dood de mensen ineens weer belangstelling hebben voor zijn boeken, platen, kunst, enzovoorts. We zijn een uitgeverij, denken ook commercieel, als er dan zo'n acute vraag is spelen we daar op in. Er is veel vraag, wij zorgen voor het aanbod.''

Giraffen krijgen lopend buffet

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Giraffen in Dierenpark Amersfoort kunnen hun geluk niet op. De dierentuin heeft het eerste lopend buffet ter wereld voor giraffen geopend. De dieren kunnen hun kostje bij elkaar scharrelen uit voedselkorven die verschillende keren per dag worden bijgevuld.

Het lopend buffet stimuleert het natuurlijk eetgedrag van giraffen en vermindert eventuele verveling bij de dieren. In de vrije natuur lopen ze van boom naar boom om bladeren van de bomen te eten, terwijl ze in dierentuinen kant en klare maaltijden krijgen, waardoor ze te snel klaar zijn en hun tong niet genoeg gebruiken.

Dat laatste resulteert in onnatuurlijk en stereotiep gedrag, dat ook wel 'tongspelen' wordt genoemd. De dieren gaan aan bomen likken en produceren overtollig speeksel. Om dit tegen te gaan heeft het dierenpark nu haar eigen lopend buffet.

71 jarige Limburger vast wegens pedofilie

De politie heeft een 71-jarige man in zijn woning in Kerkrade aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van vier meisjes.

Het staat vast dat hij afgelopen anderhalf jaar vier meisjes tussen de 8 en 11 jaar seksueel misbruikte, meldde de politie donderdag.
De man wordt vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie in Maastricht. De politie kwam de man op het spoor, nadat het afgelopen weekeinde vier aangiftes tegen hem waren gedaan. Dinsdag is de verdachte in zijn kraag gevat en ingesloten. Een team van zes politiemensen heeft de zaak in onderzoek.

Prostituees niet welkom bij Postbank als zakelijke klant

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Postbank laat prostituees geen zakelijke rekening openen, omdat zij bang is voor vervlechting met de onderwereld. Dit bleek gisterenmiddag tijdens een zitting van de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht. De belangenorganisatie van sekswerkers, de Rode Draad, had een klacht tegen de Postbank ingediend.

Directeur J. Visser van de Rode Draad betoogde dat het verschil duidelijk moet zijn tussen vrouwen met een eigen bedrijf en seksbazen die met zwart geld werken. "Die vrouwen hebben niets verkeerd gedaan. Ze werken wit en ze moeten gewoon hun administratie kunnen voeren.'

De Rode Draad spande de zaak aan nadat een prostituee een brief had laten zien waaruit bleek dat de Postbank haar geen rekening liet openen. Visser zegt dat de Rode Draad de klacht al vaker heeft gehoord. "Maar de meeste prostituees proberen niet eens meer een rekening te openen, omdat zij denken dat het toch niet lukt.'

Prostituees mogen wel particulier bankieren bij de Postbank. Het openen van een zakelijke rekening brengt volgens bedrijfsjurist D. Tuinenburg financieel risico met zich mee. "De branche is te ondoorzichtig. Het is een puur zakelijke, financiële afweging.' Maar Tuinenberg bekent dat ook het imago van de bank een rol speelt bij de weigering van sekswerkers. "In Nederland is het misschien geaccepteerd. Maar er werken veel mensen uit Amerika en andere landen voor onze bank. Daar liggen deze dingen heel anders.'
De Commissie Gelijke Behandeling doet uiterlijk 24 september uitspraak.

Italië: 3 politiemensen bestraft na rellen

Nijntjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie hoge Italiaans politiefunctionarissen zijn uit hun functie gezet als straf voor hun aandeel in het geweldadige politie optreden tegen de demonstranten tijden de G8 top in Genua. Bij de rellen kwam een demonstrant om het leven.

Het zijn de eerste personele maatregelen die verband houden met de gebeurtenissen in Genua, waar de politie buitensporig hard optrad tegen manifestanten. Volgens getuigen zouden meerder arrestanten zijn gemarteld.

Enkele dagen geleden zijn delen van een intern rapport naar aanleiding van het onderzoek naar de rellen uitgelekt. Hierin wordt melding gemaakt van "zware vergissingen", "nodeloos geweld" en "nalatigheid".

Neus van Dinosaurus zat aan einde snuit

chrizz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Amerikaanse onderzoeker stelt voor de dinosaurus te onderwerpen aan een neuscorrectie. Hij is er van overtuigd dat de vlezige neusgaten van de enorme dieren zich aan het einde van hun lange snuiten bevonden en niet vlak onder hun ogen, zoals experts ruim een eeuw hebben aangenomen.

"De neus is een opmerkelijk multifunctioneel orgaan", zei Lawrence Witmer, dinosaurusonderzoeker aan de Universiteit van Ohio. "Het lijkt mij gewoon meer voor de hand te liggen" dat de neus aan het eind van de snuit, net boven de mond gesitueerd was.

Witmer, auteur van een studie die vrijdag verschijnt in het blad Science, zei dat wetenschappers sinds de negentiende eeuw hebben aangenomen dat de neus van het uitgestorven dier zich net onder de ogen bevond. Op deze plek werden gaten aangetroffen in de gevonden schedels en de meeste experts vermoedden dat de daadwerkelijke opening naar buiten vlakbij zou zitten. Het weefsel van de neus zelf was te zacht om te fossiliseren en is daarom nooit teruggevonden.

Na de vondst van de eerste dinosaurusfossielen in de negentiende eeuw, dachten experts dat de dieren te groot waren voor het land en daarom wel zeedieren moesten zijn, zei Witmer. Omdat ze in het water leefden en de neusopening in de schedel vlakbij de bovenkant van de kop zat, redeneerden wetenschappers dat de neus daar dan ook zou moeten zitten. De neus zou dan als snorkel gediend kunnen hebben.

Later realiseerden wetenschappers zich dat de enorme dinosauriërs prima in staat waren om op het land te leven. "We hebben alleen nooit meer aan die neus gedacht", zei Witmer. "Die neus hebben we bovenop de kop laten zitten en nooit meer verplaatst."

Canal+ tevreden met 'smartcards'-vonnis

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Betaalzender Canal+ is tevreden over een recente uitspraak van de rechtbank in Middelburg die een eind moet maken aan illegale handel in 'smartcards' voor abonnee-televisie. Met een gewonnen kort geding tegen een Axelse satellietshop zegt Canal+ de piraterij met voorgeprogrammeerde chipkaarten in het hele land op te kunnen rollen.

De rechtbank bepaalde dat satellietshop M-Sat Axel geen illegale smartcards en andere elektronische foefjes meer mag verkopen, waarmee gratis kan worden gekeken naar Canal+ en Canal Digitaal-programma's. Ook moest M-Sat binnen zeven dagen - uiterlijk vandaag - aan Canal+ melden wie de illegale smartcards en elektronische hulpmiddelen leverden, hoeveel ervan verkocht zijn en welke winsten en omzetten ermee gehaald zijn.
Daarmee wil Canal+ de winkel aanspreken voor 'een aanzienlijke schadeclaim', die 'gauw in de tonnen loopt'. Reageert M-Sat niet, dan moet ze een dwangsom van tienduizend gulden per dag betalen, met een maximum van een half miljoen.

Schrik en het vooruitzicht van een faillissement bij de Axelse winkel? Integendeel, doet eigenaar Jacques de Booij zonnig. "We hebben na het vonnis een klein flesje champagne opengetrokken. Want ook dit vonnis is zo wazig dat ik als nette Nederlandse burger niet zou weten waarom ik fout zit." De winkelier is 'even gestopt' met de verkoop van de chipkaarten. Maar hij kondigde gistermiddag aan de smartcards weer gewoon in de verkoop te gooien.

Foute beleggingen: Kerken miljoenen armer

CRX_master had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kerken in Nederland hebben het afgelopen halfjaar miljoenen guldens verloren doordat ze te veel geld hebben gestoken in risicovolle aandelen. Bij De Keursteen, de stichting die misstanden in de kerkelijke wereld aanpakt, zijn volgens voorzitter M. van Hoeven de afgelopen zes maanden ongeveer "tweehonderd verontruste geluiden binnengekomen'.

Het gaat volgens Van Hoeven om klachten uit onder meer Nederlands-Hervormde gemeenten, gereformeerde kerken en gereformeerde gemeenten. "Er zijn geen goede afspraken over hoeveel geld belegd zou mogen worden. Richtlijnen ontbreken. Men heeft in hypes belegd en de risico's niet gespreid.' Van Hoeven stelt dat sommige kerken alle beschikbare liquide middelen in aandelen hebben gestoken. "Het gaat om vele honderden miljoenen. Je ziet dat de kerkvoogdij er wel is, maar hierin geen rol speelt. Jan met de pet beheert het geld en de lokale kerk is vaak autonoom. Dat is charmant. Maar wie geld geeft, gaat er wel vanuit dat er zorgvuldig mee wordt omgesprongen.

Er komt een moment dat de dominee, organist of elektrarekening niet meer betaald kan worden.' Wat betreft Van Hoeven gaan de kerken over tot de oprichting van een adviesbeleggingscommissie. "Je kunt dan bijvoorbeeld adviseren niet meer dan 25 procent van het beschikbare geld te beleggen. De Keursteen wil geen financiële adviezen geven, de kerken moeten hiervoor zelf een commissie in het leven roepen.'

Granaataanslag in Arnhem: Arrestatie verricht

Netsplitter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een granaatexplosie zijn donderdagavond in Arnhem een man en een vrouw om het leven gekomen. Drie andere mannen raakten gewond, een van hen ernstig. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

handgranaat

Vrijdagmorgen heeft de politie in Rhenen een man aangehouden die wordt verdacht van het plegen van de aanslag. De verdachte is een bekende uit het drugscircuit.

Hij zou het explosief kort voor zeven uur naar binnen hebben geworpen bij een woning aan de Snoekstraat in de Arnhemse wijk Malburgen. De politie vermoedt dat er sprake is geweest van een handgranaat, maar het kan ook om een ander explosief gaan. Dat moet de technische recherche uitzoeken, aldus een politiewoordvoerder.

voordeur uit sponning

De dodelijk getroffen man en vrouw overleden ter plaatse. Het is nog niet bekend of zij de bewoners van het huis waren. In ieder geval zijn ze geen familie van elkaar. Het gaat om vijf jonge mensen die geen familie van elkaar zijn. Inmiddels is een rechercheteam op de zaak gezet.
Het is volgens de politie volstrekt onduidelijk wat er aan de aanslag vooraf is gegaan. Hoe het projectiel in de woning belandde is nog onderwerp van onderzoek, al ligt de voordeur van de woning wel uit de sponning. Dat zou er op kunnen wijzen dat het explosief via de deur naar binnen is gegooid.

De aanslag heeft in de dichtbevolkte wijk voor grote opschudding gezorgd. Er staan tientallen mensen op straat. De politie is direct begonnen met een uitgebreid buurt- en sporenonderzoek dat zeker tot na middernacht gaat duren. Ook de technische recherche is volop aan het werk. De politie houdt er serieus rekening mee dat het gaat om een afrekening in het drugscircuit.

Mysterie rond Australische smartlap

In Australië is opschudding ontstaan over een ontroerend lied over een meisje dat aan een erfelijke ziekte overlijdt. Het nummer belandde zonder enige vorm van reclame hoog in de Australische hitparade, maar verdween weer even plotseling.

De als motorduivels uitgedoste Wolverines bereikten de 23e plaats met hun '65 Roses', een verwijzing naar het Engels voor cystic fibrosis of taaislijmziekte. Een aandoening die door te dik slijm tot verstikking lijdt. Deze week verdween het nummer plotseling uit de hitparade. De Wolverines en liedjesschrijver Lee Collier hebben volgens de krant Sydney Morning Herald van donderdag de gevestigde platenmaatschappijen van sabotage beschuldigd. Die zouden niet kunnen hebben dat 65 Roses zonder hun hulp in de hitparade kwam.

De instantie verantwoordelijk voor de hitparade, ARIA, stelt dat grote platenmaatschappijen terecht hadden geklaagd over het meetellen van een aantal verkopen aan een grote sponsor van de belangenvereniging Cystic Fiobrosis Australië. Deze vereniging geeft het plaatje weg om de taaislijmziekte meer bekendheid te geven. Dit geeft ons aandacht waar we slechts van droomden, aldus Tery Stuart van de vereniging, die bezweert niets van hitparades te weten.

The Wolverines en hun smartlap lijden niet onder de controverse overeen plek in de hitparade. Tijdens een druk bezocht concert voor de Harley-Davidson eigenaarsclub in zuidoostelijk Australië braken talrijke motorrijders in tranen uit.

Michael Jackson: baard in de keel

Michael Jackson heeft zanglessen genomen om lager te kunnen zingen. Na zijn neus, zijn haar en zijn huidskleur is nu dus Michael's stem een paar octaven verlaagd. Hij heeft zichzelf een baard in de keel laten aanmeten.

De hoge 'Whoop!' van Wacko Jacko wordt dus nu een superlage 'Grrrrrrrrrr' waar menig death-metal zanger jaloers op zal zijn.

Jacko heeft daarvoor niet de minste zangleraar ingehuurd. Zijn coach is Seth Riggs, de man die een ongelooflijk lange lijst van topartiesten traint.

Op jackson's nieuwe geluid moeten we nog even wachten. De release van de single Rock My World en het album Invincible zijn uitgesteld door problemen bij de productie.

Zeven maanden cel voor mishandelen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor zijn aandeel in een verkeersruzie is de 21-jarige Amersfoortse freefighter A.O. gisteren veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Utrecht achtte de mersfoorter schuldig aan poging tot zware mishandeling.

O., beoefenaar van een professionele vechtsport, raakte eind februari betrokken bij een verkeersruzie op de Hooglandsedijk. Hij wilde met zijn wagen passeren, maar een
voertuig versperde de weg. Na een woordenwisseling met een andere man deelde de verdachte een knietje uit en enkele vuistslagen.De rechtbank vond dat de Amersfoorter als professionele freefighter zich meer had moeten beheersen, maar ze achtte, in tegenstelling tot de officier van justitie, alleen een poging tot zware mishandeling bewezen. Naast de deels voorwaardelijke celstraf moet O. een cursus volgen om zijn agressie beter te leren beteugelen.Tegen de verdachte was wegens zware mishandeling anderhalf jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het slachtoffer verloor bij de vechtpartij een tand.

Pornobedrijf Shiva mag zijn naam behouden

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pornobedrijf Shiva Entertainment mag zijn naam behouden. Dat heeft de president van de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Bijna 30.000 hindoestaanse gezinnen hadden in een kort geding geëist dat het bedrijf van naam verandert.

De hindoes wilden dat hun hoogste god met respect wordt behandeld. Maar volgens de rechter is het gebruik van de naam niet in strijd met de Handelsnaamwet.

Bovendien wordt de naam Shiva niet exclusief gebruikt voor de aanduiding van de god. Er zijn diverse ondernemingen met dezelfde naam en Shiva is ook een gangbare meisjesnaam in Nederland.

Bovendien is nergens uit gebleken dat het pornobedrijf met het voeren van de naam Shiva de naam van de god probeerde te gebruiken of misbruiken, zo oordeelde de rechter.

Pindakaas mogelijk kankerverwekkend

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pindakaas is een veel verkocht product, hoewel steeds meer mensen lijden aan een notenallergie. Maar er kleven meer gevaren aan het product. Sommige potten pindakaas kunnen hoge aantallen aflatoxine bevatten. Onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat sommige merken pindakaas extreme hoeveelheden van deze stof bevatten, soms zelfs twee keer zoveel als is toegestaan onder de Europese wetgeving. Dit meldt de BBC.

Aflatoxine is een uiterst giftige en kankerverwekkende stof. Bij inname van een grote hoeveelheid van deze stof kan dit leiden tot een acute vergiftiging. Symptomen zijn onder andere braken, longoedeem, buikpijn, coma en stuiptrekkingen met de dood tot gevolg.

Een exclusieve studie van de BBC wees uit dat een product van de grote winkelketen Tesco meer dan het dubbele van de door de Europese Unie toegestane hoeveelheid aflatoxine bevatte. Er zal volgens het onderzoek een strengere controle moeten komen op geïnfecteerde noten. Het probleem ontstaat namelijk als de noten een bepaalde schimmel bevatten die gerelateerd is aan leverkanker.

Schimmel
Die schimmel ontstaat vaak vlak na de oogst als de noten vochtig worden. In Amerika zijn er installatiesystemen die de noten droog houden. Maar in derdewereldlanden wordt in het algemeen niet gewerkt met zulke geavanceerde technieken.
Bovendien stelt de exportcontrole daar vaak weinig voor.

Uit het onderzoek van de BBC blijkt dat van de 17 verschillende, geteste potten pindakaas er 14 de stof aflatoxine bevatten. Toch bleven de meeste onder de toegestane hoeveelheid. De grootste moeilijkheid is dat een pot pindakaas misschien grote hoeveelheden aflatoxine bevat, terwijl de volgende pot van hetzelfde merk de stof nauwelijks bevat. Immers, niet alle pindakaas wordt van dezelfde lading noten gemaakt.

Nederland
Dhr. Jöring van de Keuringsdienst van Waren vertelt: "Aflatoxine komt veel voor in pinda's en pistachenoten. Dus dat de BBC met die resultaten komt verbaast mij niets. Noten uit landen als China, Iran en Argentinië zijn vaak besmet met deze giftige stof.
Wij voeren daarom ook veelvuldig onderzoek uit in de havens van Rotterdam waar die ladingen binnenkomen."

Volgens de Europese wetgeving mag er 2 microgram aflatoxine per kilo in een product zitten. "Wij hebben wel ladingen aan getroffen van variërend van 10 microgram tot zelfs 200", zegt Jöring. "Op zich zul je er op korte termijn weinig van merken als je aflatoxine binnen krijgt. Maar op lange termijn kan er kanker in de lever ontstaan."

Een woordvoerder van Unilever/Calvé zegt dat er nadat er een controle is geweest op alfatoxine door de overheid, Calvé nog twee keer de pindakaas toetst op het gif. En wel met de door de EEG aanbevolen monsters. "Ik wil dan ook benadrukken dat Calvé Pindakaas geen enkel gevaar voor de volksgezondheid is."

IBM zet in op SETI@home-achtige techniek

jernau.morat.gurgeh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

IBM investeert miljarden in ‘grid-technologie’. Hiermee worden computers samengevoegd tot één supersysteem. In Nederland worden vijf universiteiten aan elkaar gekoppeld.

Dit heeft IBM donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf ziet ‘grid computing’ als een ‘volgende belangrijke stap in de evolutie van het internet’. Het idee is om de rekenkracht van zoveel mogelijk losse systemen samen te voegen tot één supermachine.

Nieuw is het idee niet, maar de openlijke steun van IBM betekent volgens kenners een belangrijke push voor de technologie. Op kleinere schaal wordt grid-computing onder meer al gebruikt door de NASA. Het bekendste voorbeeld is het project SETI@Home, waarbij de rekenkracht van losse computers wordt ingezet bij het speuren naar signalen van buitenaards leven.

IBM denkt echter veel groter. Hier worden niet zozeer simpele computers van thuisgebruikers samengevoegd, maar zware wetenschappelijke systemen. Bovendien gaat het een en ander in een veel georganiseerder verband. Voor de gebruikers is in één oogopslag te zien hoeveel rekenkracht er beschikbaar is.

De eerste IBM-projecten vinden in Engeland en Nederland plaats. In ons land zullen met behulp van IBM de computers van vijf verschillende universiteiten aan elkaar worden geknoopt: TU Delft, de VU Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Utrecht. Deze hebben zich verenigd in de ASCI Research School (Advanced School for Computing and Imaging).

Professor Bal van de VU vergelijkt de technologie met elektriciteitscentrales (Power Grids). "Als je je scheerapparaat in het stopcontact stopt, heb je er geen idee van waar de elektriciteit van afkomstig is: kolen, wind of kernenergie. Zo is het ook met Grid Computing. Je hebt als gebruiker geen idee van welke computers de beschikbaar gestelde rekenkracht af komt."

SURFnet
De genoemde universiteiten deelden hun krachten al, maar volgens Bal gebeurde dat met een verouderde technologie. In het nieuwe project komt veel meer rekenkracht beschikbaar. In eerste instantie worden alle computers via het gewone internet aan elkaar verbonden, in een later stadium zal dat met behulp van het SURFnet 5 of Gigaport-netwerk plaatsvinden.

Het Nederlandse grid-netwerk zal voorlopig bestaan uit 200 IBM eServer x330 servers waarop Red Hat Linux draait. Het onderliggende protocol is afkomstig van de Globus open-source gemeenschap.

Voorlopig heeft het een en ander nog een sterk wetenschappelijk karakter, maar uiteindelijk hoopt IBM op meer commerciële toepassingen. Binnen enkele jaren zullen alle verschillende grid-netwerken aan elkaar kunnen worden geknoopt, zodat er een wereldwijde grid ontstaat. De verwachting is dat ieder bedrijf of individu vervolgens hierop kan inloggen als hij rekenkracht nodig heeft.

Commercieel
Bedrijven hoeven dan niet meer duizenden servers te kopen, maar huren simpelweg tijdelijk rekenkracht. IBM noemt dit e-sourcing. Hierin zal ook een ander groots project van IBM een rol spelen: eLiza (zelfregulerende hard- en software).

Israëlisch beleid zwaar bekritiseerd

Israël heeft gisteren zijn beleid van het doden van verdachte extremistische Palestijnen fel verdedigd. Het land kwam onder zware internationale kritiek te staan nadat bij een raketaanval dinsdag acht Palestijnen, waaronder twee kinderen, gedood werden.

"Wij vinden de kritiek spijtig, maar als je de keuze hebt tussen kritiek en de vermoord worden dan kiezen we voor het eerste", zei een politiek adviseur van premier Sjaron gisteren.

Met name de Europese Unie heeft de laatste acties van Israël tegen vermeende leden van de Palestijnse verzetsgroep Hamas in bijzonder scherpe termen veroordeeld. De huidige EU-voorzitter België spreekt in een verklaring van "moord op acht Palestijnen", en een aanslag die "illegaal is krachtens het internationaal recht".

Rusland stuurde gisteren een gezant naar het Midden-Oosten om te bemiddelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Moskou heeft steun toegezegd aan het vredesplan van de Amerikaanse senator Mitchell. Volgens zijn plan zouden de Israëli's moeten stoppen met het bouwen van nederzettingen op de Westoever en wordt de Palestijnse Autoriteit verplicht op te treden tegen gewelddadige Palestijnen.

Verwijderbijdrage kleine artikelen afgeschaft

Consumenten die een elektrische tandenborstel, broodrooster, stereoapparatuur of elektrische gitaar kopen hoeven geen verwijderingsbijdrage meer te betalen. De bijdragen voor de stofzuiger, de friteuse en het koffiezetapparaat blijven wel bestaan, evenals die voor de echt grote vervuilers zoals koelkasten en magnetrons.

De verwijderingsbijdrage werd ruim een jaar geleden op initiatief van het ministerie van Vrom ingevoerd. Dit geld wordt gebruikt om de apparaten te recyclen. Maar het potje dat nu is opgebouwd is zo vol dat het geld niet op te krijgen is.

"Stofzuigers zijn krengen", zegt E. Canneman, directeur van de Nederlandse vereniging Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP), die het recyclen van de apparaten coördineert. "Mensen hebben de neiging de stofzak erin te laten zitten als ze de stofzuiger afdanken. Die moeten er allemaal uitgehaald worden."

Nu de actie zo succesvol is gebleken, kunnen veel bijdragen verdwijnen. "Veel klein spul komt toch niet terug en we moeten het niet te ingewikkeld maken", zegt Canneman. "De meest vervuilende artikelen, waar de hoogste bijdrage op zit, brengen zoveel op dat die ook de kleintjes kunnen bedruipen."

Neurologe durfde niet te scheiden

De 54-jarige neurologe Ingrid Hakkert-Gantvoort die afgelopen weekeinde vermoord in haar huis in Den Dungen werd gevonden, wilde scheiden van haar echtgenoot Adriaan. Ze durfde de echtscheiding alleen niet door te drukken omdat ze bang was voor de 55-jarige man, die nu vastzit op verdenking van de moord.

Dat beweren naaste bekenden van de doodgeschoten vrouw. De gehandicapte dochter Femke (17) werd door twee kogels geraakt en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis in Tilburg.

"Ingrid heeft ons gezegd dat ze bang was dat Adriaan zou 'steigeren' als ze officieel ging scheiden. Ze wilde ermee wachten tot Femke 18 jaar werd, omdat de dochter dan elders zelfstandig zou gaan wonen", aldus een van de bekenden, die Ingrid van kinds af aan kent en uit angst voor represailles niet met naam en toenaam in de krant wil.

Of de scheidingsplannen iets te maken hebben met de moord, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat het stel is getrouwd in gemeenschap van goederen, Ingrid geen testament heeft laten opmaken, het huis volgens het kadaster op haar naam staat en zij voor alle inkomsten zorgde.

De echtgenoot, die in de woonboerderij gescheiden van Ingrid in het luxe logeerverblijf leefde, blijft nog minstens tien dagen vastzitten. Dat bepaalde de rechter-commissaris in Den Bosch gisteren. De man wordt verdacht van het plegen van moord en poging tot moord dan wel het uitlokken ervan door het geven van een opdracht. Woensdag beslist de raadkamer of zijn gevangenhouding met dertig dagen wordt verlengd.

Crematie
Op diezelfde woensdag wordt Ingrid in besloten kring gecremeerd. De politie wilde de uitvaart al voor het komend weekeinde afgehandeld hebben, maar ging uiteindelijk overstag voor woedende reacties van Ingrids collega's in het ziekenhuis in Den Bosch, die op gepaste wijze afscheid van de gerespecteerde neurologe wilde nemen.

Intussen ontkent Adriaan H. in alle toonaarden dat hij iets met de moord te maken heeft. "Hij is diepgeschokt en voelt zich alsof hij in een boze droom is terechtgekomen", zei zijn advocaat A. van Veen gisteren.

"Hij is er helemaal kapot van. Vergeet niet dat hij zijn vrouw heeft verloren met wie hij jarenlang heeft samengewoond. Bovendien kan hij niet naar zijn dochter Femke toe, die nu vecht nog voor haar leven."

Volgens zijn advocaat heeft Adriaan H. een sluitend alibi. "Vanaf eind vorige week tot het moment waarop hij maandagavond in Drimmelen werd aangehouden, zat hij constant op zijn boot, in het gezelschap van anderen", aldus Van Veen.

Volgens de bekenden van Ingrid valt de verslagenheid bij Adriaan H. wel mee. "Die Adriaan is een kil, gevoelloos mens. Hij heeft in zijn hele leven amper gewerkt en altijd op het geld van Ingrid geteerd. Als hij iets met die moord te maken heeft, dan heeft hij zijn eigen broodwinning vermoord, maar blijft er direct wel veel voor hem aan de strijkstok hangen. Ik heb het altijd zien aankomen en ik ben bang dat ik gelijk heb gehad."

Fantast
"Je moet hem niet onderschatten; hij is zeker intelligent. Aanvankelijk komt hij heel aardig en welbespraakt over, maar daarna merk je dat hij in zijn eigen schijnwereld leeft. Dan geeft hij zich uit voor journalist, motorcoureur, vechtsporter met zwarte band, scherpschutter en ga zo maar door. Hij zegt ook dat hij in Leiden heeft gestudeerd, maar al wat hij daar heeft gestudeerd, is twee jaar ambachtsschool. Het is een enorme fantast, een nep-playboy. Al snel wilde niemand meer iets met hem te maken hebben."

"Femke was de oogappel van Ingrid. Ze deed alles voor haar. Adriaan schaamde zich voor zijn gehandicapte dochter en liet Ingrid al het werk opknappen. In Den Bosch dook hij een keer de kroeg in, maar parkeerde Femke wel eerst even in haar rolstoel buiten. Adriaan ten voeten uit."

Zie ook Echtgenoot neurologe aangehouden

Recordbedrag voor bh van Madonna

Een bh van popster Madonna heeft op een internetveiling een recordbedrag opgeleverd van 57000 gulden. De diva droeg het kledingstuk van Dolce Gabbana bij verschillende optredens van haar Girlie Tour.

De veiling werd georganiseerd door de internettak van het veilinghuis Sotheby's en de website van popsouvenirwinkel Gotta Have it Collection in Manhattan. Twee weken lang werden verscheidene voorwerpen van Madonna op het net te koop aangeboden. Geen van de overige voorwerpen die werden geveild, waaronder bijvoorbeeld de handgeschreven tekst van de hit Like a Virgin, leverde zoveel geld op.

Intel ziet computermarkt aantrekken

's Werelds grootste chipfabrikant Intel ziet licht gloren aan het einde van de tunnel. Topman C. Barrett denkt dat de vraag naar personal computers in het komende halfjaar weer aantrekt. "Of de markt volledig omslaat, is afhankelijk van het herstel van de wereldeconomie", aldus Barrett donderdag.

Intel is voor 80 procent afhankelijk van de chipvoorziening aan computermakers. Barrett denkt dat de komende maanden scholen meer gaan investeren en ook dat de introductie van het softwarepakket Windows XP een gunstige invloed heeft.

"De computerindustrie heeft de bodem achter zich gelaten. Maar elk snel herstel in het derde of vierde kwartaal heeft meer seizoensredenen dan dat het structureel is", benadrukt Barrett. "Het consumptiepatroon in een neergaande wereldeconomie is moeilijk te voorspellen."

Intel was één van de eerste bedrijven die last kreeg van de teruggang in de wereldecomomie. In de afgelopen drie kwartalen waarschuwde de onderneming keer op keer voor lagere resultaten doordat de vraag naar computers afnam.

Storm raast over Limburg

Een storm heeft donderdagavond in Limburg voor overlast gezorgd. Een tent van kindervakantiewerk in Echt moest worden ontruimd, omdat de wind de tent ontzette en aan flarden dreigde te waaien. De kinderen zijn geëvacueerd naar een nabijgelegen sporthal.

In Roermond waaide een dak van een voormalige supermarkt af en in Zuid-Limburg vielen bomen en lichtmasten over de weg. Verscheidene geparkeerde auto's zijn daardoor volgens een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid beschadigd geraakt.

In Echt sloeg de bliksem in een woning in en in Weert raakte een schuur mogelijk door blikseminslag in brand. Ook in Weert kwamen op verscheidene plaatsen takken op de weg terecht.

In Zuid- en Midden-Limburg werd het na elven weer rustig. De storm trok verder naar het noorden weg.

De Nederlandse Spoorwegen ondervonden eveneens hinder. In zowel de trein tussen Nijmegen en Den Bosch als tussen Helmond en Deurne sloeg de bliksem in.

Het noodweer sloeg voordat het Zuid-Limburg bereikte toe in Belgisch Limburg. In onder meer Tongeren, Heusden, Beringen en Hasselt zorgde het zware onweer voor wateroverlast en omgewaaide bomen. Alle brandweerkorpsen in de provincie zijn opgetrommeld om de waterellende weg te werken.

PvdA wil Greenpeace-activist in Kamer

Als het aan de PvdA ligt, verruilt Diederik Samsom de barricaden van Greenpeace voor de betrekkelijke rust van de Tweede Kamer. De campagneleider klimaat en energie van de milieuorganisatie is ingegaan op het verzoek van de partij om zich kandidaat te stellen voor de volgende verkiezingen, volgend jaar mei."Jarenlang heb ik actiegevoerd tegen verkeerd beleid. Ik wil wel eens kijken of ik het beter kan", aldus Samsom donderdag in een toelichting. "Al zal de overgang van compromisloos actievoeren naar de politiek erg groot zijn. In de Kamer worden voortdurend compromissen gesloten."

Samsom (30) is specialist kernenergie. Hij studeerde er op af aan de Technische Universiteit Delft. Hij was toen al werkzaam bij Greenpeace. Eerst als campagnemedewerker, daarna als campagneleider. Samsom was in binnen- en buitenland veelvuldig aanwezig bij acties van Greenpeace tegen kernenergie. Hij zit inmiddels zes jaar bij Greenpeace.

Milieubeschermers nederlaag in debat

Milieubeschermers boeken nederlaag in Alaska-debat

Amerikaanse milieubeschermers hadden 'het zwaarste gevecht in decennia' in het vooruitzicht gesteld. Niemand mag naar olie boren in het omvangrijke beschermde natuurpark in het noorden van Alaska, vinden ze. Maar donderdag boekten de 'groenen' hun eerste nederlaag. Het Huis van Afgevaardigden keurde de omstreden boringen goed. Het exploratiegebied is weliswaar kleiner geworden dan president Bush voor ogen had, maar de onvrede is er niet minder om. Bush, afkomstig uit de oliestaat Texas, en de machtige energielobby in de VS hebben hun eerste slag geslagen. De VS, kampend met een energiecrisis, hebben de olie nodig, en dan bij voorkeur Amerikaanse, stellen ze. "Het is beter dat we olie uit eigen land krijgen dan van de Iraakse leider Saddam Hussein", aldus de Republikeinse afgevaardigde Tauzin donderdag tijdens het debat.

Het nog enigszins 'groene' imago van Washington dat Bush' voorganger Clinton en vice-president Gore soms krampachtig in ere hielden, ligt intussen geheel in duigen. Bush voelt niets voor internationale afspraken over het broeikaseffect, het milieubudget is fors uitgekleed en alternatieve energiebronnen zijn aan Bush niet besteed.

In zijn eigen Republikeinse kamp liggen weinigen wakker van dit nieuwe 'milieubeleid', maar de milieubeschermers schreeuwen moord en brand. Het energieplan van Bush, waarvan de boringen in Alaska deel uitmaken, voorziet wel in enkele maatregelen voor energiebesparing, maar indrukwekkend is het allemaal niet, vinden de milieubeschermers.

De machtige olielobby, een belangrijke geldschieter tijdens de verkiezingscampagne van Bush, zet zich intussen publicitair weer schrap voor het vervolg van politieke debat over de plannen olie te winnen in het Arctic National Wildlife Refuge. Met het oog op de nu komende behandeling door de Senaat, waar de oppositionele Democraten de meeste zetels innemen, doen woordvoerders in media uitvoerig uit de doeken dat olie-exploratie in het volgens vele unieke natuurgebied 'groen en schoon' kan. Nieuwe technologie zorgt daarvoor en het is ook niet nodig permanente asfaltwegen aan te leggen naar de boorlocaties. Zomers worden helikopters ingezet om mensen en materiaal over te brengen. In de winter komen er 'wegen van ijs' die uiteindelijk wegsmelten, aldus de oliemaatschappijen.

Geen geld en tijd voor behandelingen kanker

De budgettering van ziekenhuizen en de grote werkdruk in de patiëntenzorg zetten het onderzoek naar nieuwe behandelingen voor kanker onder druk.Volgens de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) zijn vooral duurdere experimentele behandelwijzen moeilijk te financieren.

Het KWF stelt dat in het donderdag verschenen jaarverslag over 2000. Voor het extra onderzoek dat nodig is bij patiënten die een nieue behandeling ondergaan, is wegens de werkdruk vaak geen tijd. Het KWF heeft vorig jaar ruim 21 miljoen gulden uitgetrokken om dit onderzoek te stimuleren.

In 2000 besteedde het KWF totaal 101 miljoen gulden aan wetenschappelijk kankeronderzoek, waarvan 67 miljoen aan subsidie voor onderzoeksprojecten bij wetenschappelijke instellingen door heel het land. Totaal gaat het om ongeveer de helft van al het kankeronderzoek in Nederland. Aan opleiding en onderwijs is 4 miljoen gulden uitgegeven. Naar voorlichting ging 16 miljoen gulden en naar begeleiding van kankerpatiënten 3 miljoen.

Het KWF doet zelf geen kankeronderzoek, maar financiert onderzoeksprojecten aan universiteiten en instituten in heel Nederland. In 2000 ging het om totaal 353 onderzoeksprojecten. Een project kost gemiddeld 800.000 gulden en duurt over het algemeen 3 à 4 jaar.

Noodstops zijn te moeilijk

Circa 80 procent van de automobilisten kan in een onverwacht gevaarlijke situatie geen fatsoenlijke noodstop maken. De ene bestuurder vergeet de koppeling in te trappen waardoor de motor afslaat en de remmen niet meer goed werken. De ander reageert veel te langzaam. En weer een ander remt pompend of veel te beschaafd.

Dat blijkt uit een test van het Algemeen Dagblad in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid. 35 Lezers van deze krant volgden een cursus van instructeur H. van de Brink om een goede noodstop te leren maken. Van hen scoorden 29 deelnemers een onvoldoende voor de eerste poging een noodstop te maken. Na de training hadden allen hem onder de knie.

De Europese Commissie is voorstander van het opnemen van de noodstop in het rij-examen.

Kapsel even belanrijk als sex

Suuss had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrouwen in de Verenigde Staten denken even veel tijd aan hun haar als aan sex. Dagelijks besteden zij zo'n 48 minuten denkend aan sex, terwijl ze 43 minuten per dag aan hun haar denken. Dit blijkt uit een onderzoek.

Tijdens het onderzoek zijn duizend vrouwen ondervraagd in de leeftijd van 18 tot en met 28 jaar. Een op de vijf ondervraagde vrouwen gaf aan dat zij bereid is een goed sexleven of persoonlijke rijkdom op te geven in ruil voor een leven lang het perfecte kapsel.

Twee op de vijf vrouwen zei graag het haar te willen hebben van iemand anders. Grote favorieten zijn de kapsels van actrices Julia Roberts en Jennifer Aniston. Even zoveel vrouwen gaf aan dat zij hun haar hebben veranderd omwille van een man.

CD-beveiliging beschadigt apparatuur

mweert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De muziekindustrie is nu alweer hard op zoek naar nieuwe oplossingen om de cd-piraterij een halt toe te roepen. Het nieuwste wapen hierin was het 'Cactus Data Shield'. Dit programma zet nare bijgeluiden op alle gekopieerde cd's. Het probleem van de software is dat het de cd-piraten extra dupeerde naast het tegenwerken van hun praktijken.
De geluiden kunnen namelijk hifi-apparatuur en de speakers beschadigen. Sony test het systeem al enige tijd in het geheim in Oost Europa.

Het systeem werkt als volgt:
CD-spelers zijn geprogrammeerd om alleen gecodeerde informatie te lezen en naar de versterker/speaker te sturen. Het beschermingsprogramma voegt ongecodeerde informatie aan cd's toe die door de normale cd-speler overgeslagen wordt. De extreme hoeveelheid ruis word namelijk door de foutcorrectie weggefilterd. Gevolg is dat cd-rom spelers, die geen vergelijkbare audio fout-correctie hebben als audio cd-spelers de muziek niet kunnen afspelen.
Wordt dat wel geprobeerd dan zal de cd-rom speler een leesfout melden.

PC's zien de ongecodeerde data echter als muziek waardoor er zeer onprettige herrie op de gekopierde cd's gebrand wordt. Volgens het bedrijf verschilt de geluidskwaliteit van beveiligde cd's weinig tot niet ten opzichte van niet-beveiligde cd's. De tonen die op gebrande cd's gezet worden zorgen er echter voor dat de audioapparatuur waar de cd op afgespeeld wordt, kan beschadigen. Volgens Sony heeft het beveiligingssysteem in de testmarkt echter nog niet tot schadegevallen geleid.

Maar er is ook nog goed nieuws in deze kwestie, want ugh wist ons het volgende te melden:

Deze jongste cd-kopieerbeveiliging van Macrovision is namelijk alweer gekraakt. De eerste cd's met dit systeem zijn vorige maand in de VS en Europa op de markt gezet. Maar nu zijn de beveiligers wederom aan zet.

De site van Cd Freaks meldde namelijk een manier gevonden te hebben om audiobestanden van de cd toch te kopieren. Daarvoor gebruiken zij een speciale VXD-file die de bestanden in het geheugen omzet in een .WAV bestand. Die zijn daarna eenvoudig op een harde schijf op te slaan, en te converteren in MP3.

En wederom een groot budget aan onderzoekskosten door het afvoerputje
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.