Ontvoerder Gerrit-Jan Heijn definitief vrij

Gert-Jan (astra)
Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, komt donderdag 2 augustus definitief vrij. Op die dag wordt de enkelband, waarmee hij de afgelopen maanden via elektronische detentie grotendeels aan huis gekluisterd was, definitief verwijderd.

Daarmee komt een eind aan zijn ruim dertien jaar en vier maanden durende straf.

Ferdi E. was geen zwaar gestoorde en moeilijk behandelbare crimineel zoals het Pieter Baan Centrum in zijn rapportage diagnostiseerde. Al na twee jaar behandeling in de Van Mesdagkliniek in Groningen was duidelijk dat de tot twintig jaar cel en TBS veroordeelde Ferdi E. niet meer in zijn oude rol zou vervallen.

Door de extreem korte TBS-periode, die uiteindelijk nog werd verlengd tot drie jaar, moest E. als eerste Nederlander na de behandeling weer terug in detentie. Morgen komt de ingenieur vrij.

Advocaat W. Anker, die Ferdi E. dertien jaar bijstond, komt tot de conclusie dat gedragsdeskundigen bij het proces tegen zijn cliënt mogelijk inschattingsfouten hebben gemaakt. De voormalige directeur van het Pieter Baan Centrum, professor F. Beyaert, voorspelde destijds dat de ontvoerder/moordenaar zeer langdurig moest worden behandeld wegens chronische en ernstige depersonalisatie. Beyaert beschreef hem als een hoogbegaafde, maar snel gekrenkte man, die van jongs af aan zijn gevoel had afgeschermd. Hij zou emoties niet hebben beleefd, maar van een afstandje hebben waargenomen. Tijdens de ontvoering, die was ingegeven door wraakgevoelens tegen ex-collega's die hem hadden vernederd, handelde hij als een robot.

Van invoelingsvermogen voor Heijn en diens familie was geen sprake. Beyaert sloot niet uit dat E. zich opnieuw schuldig zou maken aan een spectaculair misdrijf, als hij niet behandeld zou worden voor zijn ernstige, maar goed te genezen stoornis. Volgens Beyaert zou die behandeling vier tot zes jaar moeten duren. Toenmalig justitieminister W. Sorgdrager besloot daarom, mede op verzoek van Anker, de man eerder onder TBS-behandeling te stellen.