Virusbouwer wacht nog op uitspraak

_LowLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Donderdag, 2 augustus 2001 - Twintig maanden nadat David Smith schuld bekende, is de maker van het ‘Melissa’-virus nog altijd niet veroordeeld.
------------------------------------
David Smith, die in maart 1999 het Melissa-virus losliet, is nog steeds vrij op borgtocht. Pas op 10 september zal hij veroordeeld worden, zo meldt SecurityFocus. Eerdere data werden echter steeds niet gehaald.

De uitspraak is al vijf keer uitgesteld. Aanvankelijk zou de rechter al op 18 februari 2000 een vonnis vellen. De openbare aanklager weigert in te gaan op de redenen voor de vertraging en ook Smith en zijn advocaten willen geen commentaar geven.

Melissa sloeg 26 maart 1999 toe. Het virus richtte op zichzelf geen schade aan, maar zorgde voor grote opstoppingen op het internet door zijn snelle verspreiding. Melissa stuurde zichzelf door naar de eerste 50 e-mailadressen in het Outlook-adresboek van een slachtoffer.

Binnen een week kwam de FBI bij Smith terecht als maker en verspreider van het virus. Smith bekende op 9 december 1999 schuld. De schade die hij zou hebben aangericht werd vastgesteld op meer dan 80 miljoen dollar, wat hem op een gevangenisstraf van 4 tot 5 jaar kan komen te staan.

Volgens juridische experts is een mogelijke reden voor het feit dat Smith nog altijd niet veroordeeld is, dat zijn advocaten en de aanklagers opnieuw onderhandelen over de hoogte van het schadebedrag. Smith zou zich er daarbij op kunnen beroepen dat hij weliswaar schade heeft aangericht, maar niet de intentie heeft gehad om dat te doen.

Maar volgens dezelfde experts is het waarschijnlijker dat Smith is gaan samenwerken met de aanklagers en hij helpt bij de opsporing van anderen. Dat is volgens een van hen de enige manier om strafvermindering te krijgen.

Smith is de enige virusschrijver die ooit vervolgd is in de Verenigde Staten.