Wonderboom 2

Nee, de Efteling heeft geen tweede pratende boom in het Sprookjesbos, maar Ultimate Ears heeft een draagbare Bluetooth speaker uitgebracht. De Wonderboom 2 is waterdicht en is niet bang voor wat stof.

Ultimate Ears is vooral bekend van in-earphones. Daar zijn ze groot mee geworden. Later heeft Logitech het bedrijf overgenomen en kwamen er nog wat earphones uit, maar tegenwoordig gooit het merk zich vooral in de draagbare speakermarkt. Naast de Boom 3 en Megaboom 3 is er een nieuwe kleinere draagbare speaker: de Wonderboom 2. Er staat een ‘2’ achter, dus er is ook een eerste Wonderboom. Daarmee vergeleken levert deze opvolger beter geluid, langere accuduur en kun je twee Wonderbooms koppelen zodat je stereogeluid hebt.

Wonderboom 2 (Foto: Ultimate Ears)

De Wonderboom 2 lijkt qua design veel op zijn voorganger. Het is net een granaat die omringd is met een soort mesh, en rubberen onder- en bovenkant. Handig, want dan staat de speaker stevig op zijn voet. Aan de voorkant zie je de niet te missen + en - knoppen en aan de achterkant achter een rubberen beschermlaag een micro-USB voor het opladen. Aan de bovenkant zitten de knoppen om te pairen met apparaten, een multifunctionele knop en natuurlijk een aan-uitknop. Aan de onderkant zit een ‘Outdoor Boost Mode’-knop. Omdat de boel tegen wat water en stof moet kunnen zijn het allemaal knoppen die onder het rubber zitten. Als laatste zit er een lusje aan de speaker zodat je deze ergens kan aan hangen. Het lusje is wel wat klein, om het stuur van je fiets ga je die niet krijgen. Ben je van de kleurtjes: naast het neutrale grijs en zwart is de speaker er ook in het rood, blauw en roze.

De grootte van de Wonderboom 2 maakt hem handig om mee te nemen. Hij is ruim 10 cm hoog en net geen 10 cm breed. In je broekzak gaat ie niet passen, maar hij kost haast geen ruimte in je tas of rugzak. De speaker is IP67-rated. Dat wil zeggen, je kunt hem tot een half uur een meter onder water houden en hij is stofdicht. Hij kan ook drijven, dus als je hem eens mee in bad wilt nemen is je badeend er blij mee. Hij voelt stevig aan en ziet er ook zo uit, iets wat belangrijk is als je de speaker daadwerkelijk mee naar buiten neemt.

Wonderboom 2 (Foto: Ultimate Ears)

Het geluid komt daadwerkelijk 360° om de speaker heen eruit. Dus het maakt geen reet uit waar je zit ten opzichte van de speaker, je hoort het prima en niet alsof de speaker naar een andere kant is gericht. De Wonderboom 2 levert meer bas dan zijn voorganger, al zijn er speakers die dat beter kunnen, maar niet tegen die prijs en grootte. Als je de ‘Outdoor Boost Mode’-knop indrukt worden de bassen juist wat minder om te zorgen dat de rest van het spectrum wat extra aandacht krijgt in de open lucht. Daar vervagen de bassen toch al meer. Vergeet het niet uit te zetten als je binnen bent, want dan klinkt die modus minder omdat dan de krachtigere bas gemist wordt.

De connectiviteit van de Wonderboom 2 blijft bij het via Bluetooth afspelen van muziek van bijvoorbeeld je smartphone. Er is geen app of iets dergelijks om meer te regelen. Met de multifunctionele knop kun je afspelen, pauzeren en een nummer skippen, en dat is het. De besturing is daardoor simpel en dat lijkt me belangrijker dan van alles in een app kunnen doen. Toch hadden ze in dit tijdperk van connectiviteit daar iets meer mee kunnen doen.

De prijs van de Wonderboom 2 is 99 euro. Daarvoor krijg je een degelijke draagbare speaker die tegen een stootje, water en stof kan. De bediening is supersimpel, het geluid is prima en zelfs de op papier als gimmick klinkende outdoor boost heeft meerwaarde. De batterijduur is 13 uur, daarna moet de speaker toch echt opgeladen worden. Het lusje aan de speaker is misschien wat klein, deze past bijvoorbeeld niet om het stuur van mijn mountainbike. Tegenwoordig moet alles een app hebben, maar die ga je niet vinden voor de Wonderboom 2. Er is een multifunctionele knop om af te spelen, te pauzeren en te skippen en daar moet je het mee doen. Met een lage prijs, goed geluid en de rechttoe, rechtaan besturing zeker een aanrader.