Deliver Us Mars

Hebben we ze de maan al bezorgd, moeten we nu de rode planeet geven in Deliver Us Mars. Nou hup, op de eerste raket er naar toe dan maar.

Deliver Us Mars speelt zich tien jaar na de gebeurtenissen van Deliver Us The Moon af. Daarin leerden we dat de aarde verdoemd is door een energiecrisis, en de opwarming van de aarde de planeet eigenlijk onleefbaar maakt. Op de maan is er een goedje gevonden dat energie kan leveren, maar door een groepering is dat gesaboteerd. Op het eind van dat spel fixen we die ellende en gaat er weer energie richting onze planeet.

In Deliver Us Mars spelen we astronaut-in-opleiding Kathy Johanson terwijl ze zich bij de bemanning van de Zephyr-spaceshuttle voegt, die een cruciale missie heeft: het zoeken en bergen van enorme kolonieschepen, bekend als ARK's, die de technologie hebben om de effecten van klimaatverandering te keren. De bemanning reist naar Mars in hun zoektocht om deze schepen op te halen bij Outward, een organisatie die deze levensreddende technologie opeiste en ervoor koos de mensheid achter zich te laten. Kathy heeft echter een persoonlijke reden om mee te doen aan de missie: de waarheid ontdekken over de verdwijning van haar voortvluchtige vader na een mysterieuze uitzending van de Rode Planeet die erop wijst dat hij mogelijk nog in leven is.

Deliver Us Mars (Foto: Frontier Developments)

Als je keiharde space-actie verwacht: in Deliver Us Mars ben je net zoals in zijn voorganger aan het puzzelen om verder te komen. Combineer objecten om een deur te openen, vind notities of hologrammen om het verhaal verder te begrijpen, dat soort dingen. Nieuw is dat je op Mars pikhouwelen bij je hebt. Als Lara Croft moet je soms steile bergwanden bedwingen. Nou ja, was het maar als Lara, want het gaat echt traag. Je moet precies aangeven waar je de volgende klap op de muur moet geven en dat werkt niet altijd even lekker. En dan ligt Kathy weer beneden en jij als speler raakt gefrustreerd.

De game is dan ook groter van opzet maar dat heeft wel voor gezorgd dat er ook meer problemen zijn. Er zijn in Deliver Us Mars veel meer bugs te vinden. Deliver Us the Moon viel daar wel in mee, maar hier is het af en toe echt herladen omdat je vastzit. Of dat er een object niet is ingeladen waardoor je de puzzel niet kunt oplossen. Om maar niet te spreken over de framerate. Toegegeven, er verschijnen patches die het verbeteren, maar het moet toch geen nieuwe norm worden dat we bètatester zijn en pas een tijd na release het spel hebben wat er beloofd is.

Het verhaal van Deliver Us Mars is dan wel erg goed en net als het eerste deel laat het je nadenken, ook nadat je het hebt uitgespeeld. Het is jammer dat de kwaliteit eronder heeft geleden, al is de ontwikkelaar druk bezig het allemaal te verbeteren. Het spel is een prima koop als je even wacht en de gamebrekende bugs eruit zijn gehaald, dat scheelt heel wat frustratie.

Gespeeld op Xbox Series X. Ook verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4, Xbox Series S en pc.