Onderzoekers: geluid van games moet zachter

Wetenschappers van vooraanstaande instituten waaronder de WHO en de Medical University of South Carolina hebben in een recente meta-analyse van verschillende studies gewezen op de mogelijke gehoorschade die gamers kunnen oplopen door langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus tijdens het gamen.

In het artikel, gepubliceerd in BMJ Public Health, benadrukken ze de noodzaak van beleidsmaatregelen en bewustwordingsinitiatieven om veilig luistergedrag onder gamers wereldwijd te bevorderen.

Hoewel de meta-analyse geen definitieve conclusies trekt, suggereren de bevindingen dat gamen een bron zou kunnen zijn van onveilig luisteren, wat kan leiden tot blijvend gehoorverlies en tinnitus. De onderzoekers benadrukken het belang van interventies gericht op educatie en bewustwording over de risico's van gaming op het gehoor.

De onderzoekers, afkomstig van verschillende gerenommeerde instituten wereldwijd, hebben voor de analyse veertien studies onder de loep genomen. Andere bronnen van hard geluid, zoals muziek uit oordopjes en concerten, zijn niet meegenomen in de onderzoeken. Dit maakt het onduidelijk in hoeverre deze factoren bijdragen aan gehoorschade bij jongere generaties.

Hoe men wil voorkomen dat het geluid aangenaam hard wordt gezet is onduidelijk.

"Geluid van games moet zachter" (Foto: Dall-E)
"Geluid van games moet zachter" (Foto: Dall-E)