Gerechtshof VK: AI kan geen uitvinder van patenten zijn

Het Britse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat kunstmatige intelligentie (AI) niet als uitvinder van een patent kan worden aangemerkt. Computerwetenschapper Stephen Thaler, die patenten wilde aanvragen voor uitvindingen gemaakt door zijn AI-systeem Dabus, heeft zijn beroepzaak verloren. De rechtbank bevestigde dat onder de huidige Britse patentwetgeving een uitvinder een natuurlijk persoon moet zijn.

Thaler diende in 2018 twee patentaanvragen in, die werden afgewezen omdat een AI niet als uitvinder kan fungeren. Thaler's beroep op de Britse Patent Act van 1977, die stelt dat een uitvinder een natuurlijk persoon moet zijn, werd verworpen. De rechtbank hield zich niet bezig met de vraag of de definitie van een uitvinder in de toekomst moet worden uitgebreid.

Thaler, die een soortgelijke zaak in de Verenigde Staten verloor, reageerde teleurgesteld en noemde de uitspraak een botsing tussen wetenschap en gezond verstand. Advocaten van Thaler betoogden dat de Britse octrooiwetgeving ongeschikt is voor AI-gegenereerde uitvindingen. De Britse landsadvocaat waarschuwde dat het inwilligen van Thaler's verzoek tot bizarre situaties zou kunnen leiden, zoals het opvoeren van een kat of kosmische krachten als uitvinder.

In de VS oordeelde de rechter vorig jaar hetzelfde. AI kan ook daar geen octrooi of patent aanvragen.

AI kan geen uitvinder van patent zijn (Foto: Dall-E 3)
AI kan geen uitvinder van patent zijn (Foto: Dall-E 3)