iOS 17 vanaf vandaag te downloaden

iOS 17 is vanaf vandaag voor iedereen te downloaden die een iPhone XR/XS of nieuwer heeft. Deze nieuwe update geeft geen grote vernieuwingen, maar meer nieuwe features die handig kunnen zijn. De nieuwe features zijn onder andere Contactposters, Stand-by modus, aanpassing in Widgets, muziek delen in de auto en Airtags delen.

Met contactposters kun je zelf aangeven wat andere iPhone gebruikers zien als jij hun belt. Je stuurt dan een plaatje of foto mee en je kunt deze naar harte lust aanpassen. Je kunt zelf kiezen welke achtergrondkleur, lettertype en de grote van je naam aanpassen. Uiteraard kun je dit ook uitzetten als je dit niet wilt.

In de nieuwe stand-by modus tover je je iPhone om tot meer dan een wekker. Als je je telefoon oplaad en je houdt de telefoon horizontaal, dan kun je verschillende widgets laten zien. Je kunt zelf bepalen wat je ziet: verschillende klokken, foto’s, live sportscores of je agenda. Deze functie werkt het beste op telefoons met een altijd-aan-scherm, zoals de iPhone 14 Pro of 15 Pro. Bij andere modellen blijft het scherm 20 seconden aan, en gaat pas weer aan als je op je telefoon tikt.

Niet nieuw, maar geüpdatet, zijn de widgets. Deze zijn niet interactief. Je kunt scrollen door een widget, of taken afvinken in een widget, zonder een app te hoeven openen.

Mocht je gebruik maken van Apple Music, dan kun je tijdens het rijden anderen in de auto de muziek laten kiezen. Hierdoor hoef je als bestuurder niet meer aan te horen dat een nummer stom is en dat je maar moet doorspoelen.

AirTags kunnen vanaf nu ook gedeeld worden. Dat kan handig zijn als ze aan je autosleutels hangen en iemand anders zoekt je sleutels. Of deel een AirTag zodat iemand anders in de buurt niet continu wordt lastig gevallen met de melding dat er een stalker in de buurt is omdat er toevallig eentje in de buggy zit.

Later dit jaar wordt het sideloaden van applicaties ook toegevoegd aan iOS 17.