PowerWash Simulator

Elk jaar verbaas ik me weer welke simulator-games er op gamescom in Keulen te zien zijn. Ik dacht alles wel te hebben gezien, maar dat is buiten PowerWash Simulator gerekend. We gaan alles schoonspuiten om te zien of er een pareltje onder al dat vuil te vinden is.

Square Enix noemt het een simulator, maar eigenlijk is PowerWash Simulator meer een rustig zen-momentje. Er wordt namelijk niet veel gesimuleerd. Je hoeft geen rekening te houden met noch de hoeveelheid water of druk, noch de materialen of de verf die je allemaal met je hogedrukspuit naar z’n grootje zou kunnen helpen.

PowerWash Simulator - Fountain (Foto: Square Enix)

In de carrièremodus van PowerWash Simulator begin je met een standaardspuit waarmee je leert hoe je het best een enorm smerig busje kunt schoonmaken. In deze tutorial leer je hoe en wanneer je de verschillende beschikbare mondstukken kunt gebruiken om efficiënt schoon te maken. Licht vuil kan bijvoorbeeld eenvoudig worden gereinigd met een sproeier die het water onder lagere druk over een groot gebied verspreidt. De echt smerige stukken hebben een krachtige, gerichte straal nodig.

Naarmate je verder komt in je carrière heb je al van alles schoon te maken. Door objecten en plekken zoals speeltuinen en bungalows netjes te krijgen verdien je geld dat kan worden gebruikt om je werk gemakkelijker te maken. Naast krachtigere hogedrukreinigers zijn er hulpstukken die het werken op afstand effectiever maken, en er zijn andere vloeistoffen aan te schaffen om het vuil op specifieke oppervlakken te verwijderen. Het aanbod is niet heel erg uitgebreid of zo, maar het geeft je wat variatie.

PowerWash Simulator - Mars Rover (Foto: Square Enix)

Variatie vind je ook in de omgevingen. Nadat je in zo’n tien uur carrière gemaakt hebt zijn er nog dingen te doen. Er is een free play modus om alle eerdere opdrachten nog eens te doen, maar de special-modus is veel leuker. Want waarom ga je niet Croft Mansion van Tomb Raider eens goed schoonmaken? Of de Rover op Mars? Er komt nog een uitbreiding in samenwerking met Final Fantasy VII. Of die gratis is weten we nog niet, maar PowerWash Simulator is in ieder geval nog niet uitgespoten na de carrière-modus.

De presentatie van dit alles is niet realistisch zoals je ziet. Het gaat, maar je kijkt uiteindelijk toch of je alle vuil ziet en zo een level 100% haalt. En dat is in ieder geval goed te onderscheiden. Muziek is er niet, je mag zelf een playlist maken of in complete stilte gaan reinigen. PowerWash Simulator speel je om even niets te doen. De game neemt zichzelf niet zo serieus door echt een simulator te zijn, maar geeft je juist rare plekken om schoon te maken. Want ja, ondertussen heeft de rover daar op Mars best wel wat vuil opgelopen. Voor 25 euro heb je in ieder geval een ASMR-game om even helemaal te relaxen.

Gespeeld op PlayStation 5, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc.