PlayStation Portal

De PlayStation Portal is niet de opvolger van de PSP of de PS Vita. Het is een apparaat waarnaar je games streamt vanaf je eigen PS5 en het heeft daardoor altijd een actieve netwerkverbinding nodig. Het resultaat is een niche handheld die desondanks voor bepaalde gamers erg interessant kan zijn.

Wie houdt er nou niet van handhelds? Persoonlijk vind ik het heerlijk om niet altijd op de grote tv of op de pc-monitor te hoeven spelen terwijl ik in essentie vast zit aan een stoel of bank. Gamen op een handheld voelt vaak bevrijdend en tegelijk ook toegankelijker. Het is fijn om overal in huis te kunnen spelen en handhelds zijn ook ideaal voor kortere gamingsessies.

Toch is de Portal zoals gezegd geen normale handheld. Zonder netwerkverbinding kan het helemaal niets en je hebt bovendien een PS5 nodig die dus eigenlijk al het rekenwerk doet. Buitenhuis gamen is op de Portal door het eerste punt zeker niet gegarandeerd, iets waar ik later uitgebreid op terug kom. Echter, zelfs binnenshuis gamen is niet altijd een perfecte ervaring.

De initiële setup van de Portal is vrij simpel en snel, maar dat resulteerde voor mij in een haperend beeld dat onaanvaardbaar was. Ik moest noodgedwongen een paar tweaks uitvoeren zoals mijn PS5 aan bedraad ethernet aansluiten en een aantal port-forwarding functies uitvoeren op mijn router. Toen pas werd mijn speelervaring stabiel. Helemaal perfect zal het nooit zijn. Je merkt ook onder goede omstandigheden nog altijd dat je de games aan het streamen bent. De lichte vertraging die je ervaart is qua gevoel vergelijkbaar met het verschil tussen 60fps en 30fps.

De PlayStation Portal is specifiek gemaakt om de Remote Play-app zo goed mogelijk uit te buiten. Dat is geen verkeerde opzet, maar het betekent wel dat er ook een aantal goede alternatieve opties zijn. Sony heeft de app namelijk al jaren geleden beschikbaar gemaakt voor iOS, Android en Windows. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een controller op je smartphone aansluiten of via een omweg Remote Play op je Steam Deck installeren voor vergelijkbare ervaringen. Als je deze opties goed genoeg vindt hoef je absoluut geen Portal, maar persoonlijk vind ik Sony’s optie wel duidelijk superieur.

Het grootste voordeel van de PlayStation Portal is dat het gebruikmaakt van de super comfortabele DualSense-controller. De pookjes zijn een stukje kleiner en de functies van de touchpad zijn naar de touchscreen verplaatst, maar voor de rest is het exact dezelfde controller die we gewend zijn. Dat betekent dat het dus ook haptische feedback en adaptieve triggers bevat. Qua design ziet dat er een beetje gek uit. Het is alsof ze een DualSense doormidden hebben gezaagd om vervolgens de twee stukken aan een tablet vast te lijmen. Echter, het resultaat is qua ergonomie fantastisch. De Portal ligt erg lekker in de hand, iets dat mij extra duidelijk werd toen ik probeerde terug te gaan naar de Switch of de Steam Deck.  

Voor mij is het feit dat het een echte controller heeft al genoeg reden om voor de Portal te kiezen als het gaat om Remote Play. Dat gezegd hebbende, de Portal is qua hardware voor de rest vooral degelijk. Het 8 inch LCD-scherm bijvoorbeeld is prima, maar inmiddels beginnen we met zijn allen gewend te raken aan OLED-schermen en die hebben toch wel altijd een rijkere kleurweergave. Verder zijn ook de speakers op de Portal in orde, maar als je echt goed geluid wilt kun je beter met een bedraad koptelefoon gebruiken.

Over audio gesproken, de PlayStation Portal ondersteunt geen bluetooth. In plaats daarvan introduceert Sony ‘PlayStation Link’, een eigen protocol waarmee ze lagere latency en lossless audio beloven. In de praktijk betekent dit dat beeld en geluid altijd gesynchroniseerd zijn, iets dat met standaard bluetooth niet altijd gegarandeerd is. Het probleem is dat PlayStation Link voor nu alleen te gebruiken is met nieuwe Sony hardware zoals de Pulse Explore oortjes (hier hebben we binnenkort een review voor) en de Pulse Elite headset (pas vanaf februari 2024 beschikbaar). Het is cool dat Sony een luxe optie heeft als je perfect wireless audio wilt hebben, maar een compleet gebrek aan normaal bluetooth is te beperkend.

De PlayStation Portal presteert vooral goed op een stabiel thuisnetwerk, maar hoe zit het dan als je buitenshuis wilt gamen? We kregen ons recensie-exemplaar net voor ik op vakantie ging naar Mexico binnen, dus ik heb de handheld gelijk uitgebreid tussen de piña colada's door in allerlei hotels en airbnb’s kunnen testen. De resultaten waren zoals verwacht erg wisselvallig. Het eerste hotel waar ik zat had goede wifi, maar je moest wel eerst via een webportaal inloggen (een gebruikelijk iets voor openbare wifi-netwerken). Dat is een groot probleem voor de PlayStation Portal, omdat dit apparaat geen browser heeft. Mijn enige optie was daarom een wifi-hotspot maken op mijn telefoon en om de Portal daar aan te verbinden. Helaas resulteerde dat in een connectie met veel te veel vertraging waardoor gamen op de Portal onmogelijk was.

Mijn tweede test ging gelukkig veel beter. Op een airbnb in een andere locatie werkte mijn Portal zo goed als perfect en kon ik lekker gamen. Het blijft wel ergens een beetje gek dat mijn PS5 tienduizend kilometer van mij vandaan aan staat om het spel te draaien. Mijn laatste airbnb was in een kleiner dorp met trager internet. Volgens Sony heb je slechts een internetsnelheid van 5Mbit/s nodig, maar op een connectie van zo’n 15Mbit/s kon ik weinig klaarspelen. Al met al kun je er dus niet zomaar vanuit gaan dat je de Portal buitenshuis kunt gebruiken, behalve als je weet dat je airbnb goed internet heeft.

Conclusie:
De PlayStation Portal is een uitmuntende Remote Play-machine. Dankzij een groot scherm en vooral de geweldige DualSense-controller is de Portal heerlijk om op te gamen. Remote Play is wel het enige wat de Portal doet en voor de prijs (€219) had ik liever een OLED-scherm en iets uitgebreidere audio-opties gewild. Desondanks is dit apparaat na een paar weken nog steeds vaste kost in mijn gameroulatie. De Portal is geen essentiële gadget of de echte opvolger van Sony’s oude handhelds geworden, maar het is ondanks de beperkingen de beste optie als je het bereik van je PS5 wilt uitbreiden.