Luke Cage 2

Wie heeft de macht? Die vraag is niet zo dubbelzinnig als in het Engels, waarin macht en kracht beiden worden vertaald met 'power', als in 'Power Man', de naam waaronder Luke Cage in de comics (en in mindere mate in zijn eigen Netflix-serie) bekend is. De vraag wie de macht of de kracht heeft, en welke precies, en wat dat betekent, is nog altijd een belangrijk centraal vraagstuk in Luke Cage. Na geïntroduceerd te zijn in Jessica Jones en de andere helden ontmoet te hebben in The Defenders is het nu aan Luke om kijkers te vermaken met een tweede seizoen.

Hoewel, 'aan Luke' is makkelijk gezegd. De serie mag misschien naar de kogelbestendige superheld vernoemd zijn, maar hij deelt het scherm effectief met de misdadigers in Harlem, Manhattan, New York, waar de serie nog altijd plaatsvindt. Het tweede seizoen volgt niet zozeer hem, maar de figuren waarmee hij te maken heeft en wat zij bekokstoven. De macht over de onderwereld staat namelijk nog steeds op het spel - althans, een deel van de georganiseerde misdaad en de club Harlem's Paradise, dat in het eerste seizoen het thuishonk was van Cornell 'Cottonmouth' Stokes. Zijn nicht Mariah Dillard (of Mariah Stokes, zoals regelmatig wordt onderstreept door Bushmaster, de nieuwe Big Bad) heeft de touwtjes in handen.

Luke Cage: Alfre Woodard, Gabrielle Dennis

Dat gaat echter niet lang meer duren als het aan John McIver ligt. Hij heeft een appeltje te schillen met Mariah om redenen die helaas pas laat in het seizoen worden toegelicht. Totdat het zover is, is hij een slechterik zonder duidelijke motivatie en een bijnaam (Bushmaster) die maar heel summier is toegelicht. Hij kan zich weren tegen Luke in een gevecht en heeft wat trucjes achter de hand om een gevecht zelfs te winnen, maar waar hij nou eigenlijk op uit is blijft lang vaag. Hij is ook eigenlijk geen 'vijand' van Luke - Luke staat slechts in de weg. En dat onderstreept hoe de titelfiguur van de serie eigenlijk maar een bijfiguur is in zijn eigen serie. Hij heeft niet echt een doel, of een duidelijke missie. Hij is "Harlem's hero" en probeert die rol in te vullen zonder echt te weten hoe dat moet.

Dat Luke niet echt centraal staat zorgt wel voor diversiteit in het seizoen. Politierechercheur Misty Knight houdt zich bezig met het onderzoeken van de situatie rondom Mariah Dillard en Misty's aanwezigheid, met haar nieuwe handicap (kijkers die The Defenders hebben overgeslagen zullen zich wellicht afvragen waar haar arm is gebleven) maakt haar al gauw interessanter dan Luke. De gastrollen van andere Marvel/Netflix-figuren, zoals natuurlijk Claire, maar ook Foggy, Colleen en zelfs Danny Rand, zorgen voor meer vertrouwdheid met de serie en verbondenheid met de andere series. Dat is leuk voor wie al de series volgt, maar het zijn niet meer dan kersen op een taart waarvan je even aan de smaak moet wennen.

Luke Cage: Mike Colter

In de tweede helft van het seizoen, wanneer de introducties voorbij zijn en de eerste conflicten zijn uitgespeeld, worden het verhaal en de personages wat beter ontwikkeld. Het krijgt allemaal wat meer vorm en wordt interessanter door een betere samenhang en een diepere focus op de losse personages. Iedereen heeft een eigen agenda - Luke wil 'helpen' maar probeert continu uit te vogelen hoe dan precies - en dat vormt een interessant geheel. En waar de interesse in het verhaal soms wegzakt maken de acteerprestaties van de cast dat meer dan goed; Alfre Woodward als Mariah of Theo Rossi als Shades en nieuwkomer Reg E. Cathey als father Lucas blijven interessant om te bekijken. Voor Cathey was dit helaas ook zijn laatste rol; de acteur overleed in februari.

Natuurlijk is Luke Cage ook nog steeds een Marvel-serie, wat betekent dat het niet zomaar gaat over misdaad en de bestrijders ervan. Misty's robotische arm, de fysieke kracht van Bushmaster en natuurlijk het constante testen hoe veel Luke Cage fysiek kan hebben zijn terugkerende elementen. En daarmee gaat Luke Cage ook dit seizoen over kracht, en macht: "Dat is het bijzondere aan macht; mensen vinden het niet interessant hoe je eraan komt. Het gaat erom hoe je het gebruikt."

Luke Cage 2 is vanaf vandaag te zien op Netflix.