Endless Space: Disharmony

De game Endless Space is er eentje die veel tijd en aandacht vraagt. De game is dan ook niet geschikt voor mensen die van snel vermaak houden. Deze DLC gaat daar geen verandering in brengen. Waar het wel verandering in brengt, zal menig fan van de game doen watertanden.

Endless Space

Endless Space is eigenlijk een soort zeer vergevorderd schaken met ruimteschepen en planeten. Je begint aan het begin van het tijdperk waar ruimtereizen mogelijk zijn. In het begin van het spel is het belangrijk een doel voor ogen te hebben. Wil je de meeste resources hebben, wil je een militaire grootmacht zijn of wil je de grootste invloed binnen het sterrencircus hebben. Wanneer je alles tegelijk probeert te doen, zul je snel overmeesterd worden door andere levensvormen.

Elke zet kies je een onderzoeksgebied uit en heb je de mogelijkheid bepaalde eigenschappen van je planeten te verbeteren. Het plannen van een zet tot aan de volgende zet duurt meestal ongeveer anderhalve minuut. Bedenk hierbij dat de meeste spellen gemiddeld 150 zetten hebben, en het is duidelijk dat er veel tijd in deze game gaat zitten. Snelle potjes zijn er gewoon niet bij.

Endless Space

Deze DLC biedt welgeteld een nieuwe levensvorm. Dit onbekende ras heet harmony en heeft haar eigen diplomatieke visie op dominatie in het universum. Een bijzondere bijkomstigheid is dat dit ras erop uit is om al het zand, de belangrijkste resource, te vernietigen omdat het alle levensvormen corrumpeert. Voor gamers die dit spel tot in de treuren spelen, zal dit een welkome vernieuwing zijn. Gamers die dit spel minder regelmatig spelen zullen niet onder de indruk zijn van deze toevoeging.

Gelukkig is dit niet de enige toevoeging. Zo is de interface van het maken van eigen schepen volledig op de schop genomen en kun je nu wapens voor verschillende afstanden kiezen. Naast deze belangrijke vernieuwing zijn er her en der wat kleine veranderingen te vinden. Planeten kun je nu aanvallen door ze te bombarderen of troepen te laten landen, maar uiteindelijk komen deze veranderingen neer op cijfertjeswerk. Je ziet er op het scherm weinig van terug.

Endless Space

Conclusie
Het is duidelijk dat dit niet een game is voor Jan en alleman en deze DLC onderstreept dat nog eens. Potjes voelen nog steeds grotendeels hetzelfde aan en de traagheid van dit alles kan soms mateloos irriteren. Ben je echter helemaal weg van dit genre, dan is de DLC voor €10,- nog wel de moeite waard. Aan veel gamers zal deze DLC echter voorbij waaien als een wolkje sterrenstof.

Eindeloze Sterren