FIFA 13

Het jaar zou een vreemd jaar zijn als er geen nieuwe FIFA-game uit zou komen. Ook dit jaar is er weer een verbeterde versie van de populaire voetbalserie uitgebracht door EA Sports, inclusief allerlei nieuwe verbeteringen die het zestig euro waard laat zijn. Van verbeterde gameplay en nieuwe animaties tot uitgebreidere teams en een stabiel online-gedeelte. Elk jaar is het echter weer de vraag of deze FIFA de moeite waard is om te kopen. Dit jaar is het echter niet zeker of de game genoeg revolutie kan bieden. Tijd om het nieuwste deel eens goed onder de loep te nemen.

FIFA 13 Header

Om een nieuwe game te verbeteren, moet je altijd kijken naar de minpunten van het vorige deel. Zo was er vorig jaar de Player Impact Engine toegevoegd. Hiermee zouden de spelers realistisch vallen na een sliding of botsing. Doordat dit systeem niet ideaal werkte kreeg de game soms ongewild een erotisch tintje door spelers die lang op elkaar bleven liggen. Dit is als een van de eerste dingen aangepast voor FIFA 13. Om alvast een paar tere zieltjes gerust te stellen: dit is dit jaar inderdaad verbeterd en je hoeft niet bang te zijn dat je dit jaar de befaamde FIFA 12-kus tegen gaat komen. Puntje voor FIFA 13.

Gameplay
De grootste verandering in de gameplay merk je tijdens het dribbelen. Coverboy Messi was de inspiratie voor de vernieuwingen in de game en het dribbelsysteem is uitgebreider dan voorheen. In de praktijk merk je dat je als FIFA-speler al snel je oude vertrouwde truukjes toepast en dat deze ook nog prima werken. Hier en daar is wat meer flair in het spel te brengen, maar de basis blijft grotendeels hetzelfde. De manier hoe je de bal aanneemt is ditmaals realistischer gemaakt. Soms rolt de bal een stuk bij je speler vandaan na een slechte aanname. Het brengt frustratie in het spel, maar wel echte voetbalfrustratie. Het is frustreren met een warm voetbalhart waarbij je niet de schuld aan de computer, maar aan de spelers geeft.

FIFA 13

Ook zijn er her en der wat aanpassingen gedaan in de vrije trappen. Zo is het muurtje nu dynamisch en kan het muurtje springen wanneer je zelf wilt. Hierdoor ben je natuurlijk vatbaarder voor schijnbewegingen, wat het spel meer opties geeft. Ook de vrije trap zelf kan dynamischer genomen worden met tactischere plaatsing van je spelers, of zelfs een derde speler die de vrije trap neemt na twee schijnbewegingen. In grote lijnen voelt de gameplay nog erg hetzelfde aan, wat niet erg is want FIFA heeft een prima formule. Of de game hierdoor echt een must-buy voor iemand met FIFA 12 is, is nog de vraag. Tenzij je een hekel aan rode kaarten hebt. Die zijn een stuk minder aanwezig in dit deel.

Nieuwe functies
De Skill Games zijn misschien nog wel de meest welkome vernieuwing in FIFA 13. Hierin kun je namelijk op acht gebieden je vaardigheden verbeteren. Voor de hoge moet je op verre borden mikken, voor delob moet je over dozen en muurtjes heen schieten om bepaalde doelen te raken en voor passen moet je langs bewegende spelers naar gele poppen passen. Een hoogtepuntje hierin is het dribbelen. Op het eerste niveau hoef je slechts om palen heen te lopen en op het hoogste niveau moet je een heel parcours afleggen met allerlei soorten hinderenissen. Voor beginnende of gemiddelde spelers zijn de skillgames een waardevolle toevoeging.

FIFA 13

Zowel de online toernooien, als de echte toernooien en series zijn volledig verweven in de game. Belangrijke wedstrijden verschijnen in een nieuwsbalkje en kunnen alvast digitaal gespeeld worden. Hoe vaak jouw partij wint met FIFA bepaalt hoe hoog jouw team in de ranking staat. Zie je te weinig Milan in de rankings staan? Dan is het aan jou op met Milan iedereen online ervan langs te geven zodat deze partij naam maakt. Ook zit 'Ultimate Team' direct bij de game, zodat je jouw eigen sterrrenteam kunt maken en vertegenwoordigen op de digitale slagvelden. Wat tevens een leuke toevoeging is voor de coaches onder ons, is dat je dit jaar met jouw coachingschap kunt doorgroeien naar bondscoach. Hier hoef je niet een aparte carriére voor op te starten.

Conclusie
Het is lastig om een game als FIFA 13 goed te beoordelen. Er zijn een aantal zeer toffe functies toegevoegd zoals de skill games en de verweving van alle online en real life-elementen. Op gameplaygebied is de game echter niet heel erg veranderd, wat toch een beetje is waar de game om draait uiteindelijk. Maar de gameplay is niet slecht. FIFA heeft namelijk al jaren een zeer sterke formule die competitie ver achter zich laat. Wanneer je helemaal weg bent van de nieuwe functies en graag in de menu's van FIFA loopt te klooien, dan zou ik hem halen. Speel je echter voornamelijk voor de wedstrijden en kan de rest je weinig boeien, dan kun je misschien een jaartje wachten op een iets revolutioneler deel. Voor nieuwe spelers is de game wel aan te raden, omdat hij, ondanks de tegenvallende vernieuwingen, toch erg sterk in elkaar steekt als voetbalgame. En Evert ten Napels fascinatie voor tackles blijft natuurlijk de selling point voor deze game.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Skill games - Weinig vernieuwing in gameplay 8
+ Online en real life-elementen  - Vooral voor nieuwkomers en hardcore fans
+ Erg strakke basis -


Gespeeld op Xbox 360, ook beschikbaar op PlayStation 2, PlayStation 3, Playstation Portable, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, Nintendo 3DS en Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.