PlayStation All-Stars Battle Royale

Wanneer je de naam PlayStation All-Stars Battle Royale naast een Nintendo-fan zegt, is de kans groot dat je keihard "Kloon!" toegeschreeuwd krijgt. Qua concept verschilt het namelijk niet veel van de Super Smash Bros-serie. Neem een paar bekende personages van de console-ontwikkelaar, laat ze vechten tegen elkaar en uiteindelijk tegen een gezamenlijke vijand en de formule is compleet. Kan PlayStation All-Stars Battle Royale zich dan nog echt onderscheiden?

PSABR Header


Wat PlayStation All-Stars Battle Royale al vanaf het begin anders doet, is geen unlockable characters. Zodra je de game opstart kun je met alle beschikbare personages de arena in stappen. Ook het vechten werkt iets anders: je vecht niet om bij de ander een percentage omhoog te halen, maar om bij jezelf een balkje vol te maken. Dit volle balkje kan tot drie niveaus worden gevuld waarmee je oplopend betere speciale aanvallen kunt uitvoeren om iemand te doden. Het gevechtssysteem is niet de meest belonende, aangezien je vooral voor je eigen punten vecht dan tegen de ander. Er zitten in eerste instantie ook geen nadelen aan als je zelf geraakt wordt.

De PlayStation-legende
De vele personages zijn geen tekortkoming in PlayStation All-Stars Battle Royale. Van Heiachi en Raiden tot Ratchet en Sly. Vrijwel iedereen uit een succesvolle PlayStation-game is aanwezig. De personages lijken echter niet altijd even gebalanceerd. Spelers die Raiden of Dante kiezen kunnen lange combo's uitvoeren om met hun tegenstander te jongleren, en speler die liever als Ratchet of Jak spelen zullen het moeten doen met een aantal aanvallen op afstand. Doordat personages in gevechten niet beperkt worden na schade, zullen de personages met lange combo's over het algemeen meer succes hebben.

PlayStation All-Stars Battle Royale
PlayStation All-Stars Battle Royale

Over de achtergronden is nagedacht. Vaak worden er twee games gecombineerd in de achtergrond die voor hindernissen tijdens het spelen zorgen. Denk aan de wereld van Ratchet and Clank waarbij er een grote Hydra uit God of War uit de grond komt om het je personage lastig te maken. Hier komen ook werelden als die van LocoRoco en Patapon voorbij en verdienen niets minder dan lovende woorden. Toch voelt het soms alsof er bepaalde commerciële keuzes zijn gemaakt en daarbij echt belangrijke personages zijn verloren. Waarom bijvoorbeeld wel Dante, twee Coles en Raiden en niet Crash Bandicoot, Spyro en Kaz Hirai?

Voorlezen
Een positief punt vanuit Sony's nieuwe filosofie is dat deze game slechts voor PS3 of PSVita gekocht hoeft te worden, de ander krijg je er namelijk gratis bij. Dit zal vaker gebeuren en bij deze game werkt dat prima. De beide versies zijn er vrijwel gelijk uit en spelen precies hetzelfde. Wanneer je in beide versies het soloverhaal opent, word je niet verwelkomd met een leuk filmpje, maar met een drietal plaatjes waarbij het verhaal achter de motivatie van die speler wordt verteld. Ook hier ligt weer een gemiste kans, omdat het verhaal niet veel substantie en daardoor ook weinig replay value heeft.

PlayStation All-Stars Battle Royale
PlayStation All-Stars Battle Royale

In de challenge-modus krijg je een aantal challenges voor je kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het verslaan van vijanden door slechts één aanvalsknop te mogen gebruiken of het alleen kunnen vullen van je balkje door iemand vanuit de lucht aan te vallen. Deze potjes worden al snel vrij eentonig en bieden ook weinig inhoud. Na elke battle krijgt je personage experience points waarmee nieuwe startposities, taunts en kostuums kunnen worden vrijgespeeld. Ik heb hierover een brief naar mijn ouders gestuurd en ik kreeg de volgende dag een kaartje met daarop: "Meh." Niet echt iets om over naar huis te schrijven dus.

Samen spelen
De crossplay-functie werkt zoals het moet en is vooral leuk omdat het nog niet vaak is voorgekomen. De multiplayer-matches daarentegen lopen perfect. Er is weinig last van lag en er is altijd wel iets te spelen online. Ook hier zijn echter weer steken laten vallen doordat slechts en alleen de "Free for all"-modus beschikbaar is. Je zult dus geen teammatches kunnen doen en je zult op de digitale jachtvelden niets meer dan de vijand van iedereen zijn. 

PlayStation All-Stars Battle Royale
Conclusie
PlayStation All-Stars Battle Royale is geen slechte game. De gameplay is op zijn minst vermakelijk en het geheel ziet er gepolijst uit. Op den duur gaat de game echter tegenvallen. Niet elk personage speelt even soepel. Niet elke level 3-finish move is even nuttig bij elk personage en niet iedereen die je zou verwachten loopt in de game rond. Nadat je jouw eerste verhaal hebt gespeeld, voel je al snel de tenenkrommende werkelijkheid dat het nog veel beter had gekund op vele fronten. De game hoeft zeker geen Super Smash Bros. te zijn, maar het had geen kwaad gekund als ze iets meer gespiekt hadden.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Veel variatie in personages - Veel kansen laten liggen 6,5
+ Geweldige achtergronden bij matches - Verveelt vrij snel
+ Crossbuy/crossplay - Gevechtsysteem toch niet helemaal strak uitgedacht


Gespeeld op PlayStation 3, ook beschikbaar op PlayStation Vita.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.