Hannibal: Roti

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 11 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: Roti (S01E11)

Na de ijzersterke aflevering van vorige week was het afwachten of de makers van de serie Hannibal deze spanning in de laatste episodes van het eerste seizoen nog zouden kunnen evenaren. Na het bekijken van de elfde aflevering van Hannibal kunnen we beamen dat Bryan Fuller de trouwe kijkers van NBC zeker niet teleurstelt. Aan het begin van Hannibal: Roti heeft onze sympathieke Dr. Lecter weer eens Dr. Chilton te gast. De twee genieten van een Indiaase curry met lamsvlees en hebben een goed gesprek over Dr. Abel Gideon, een seriemoordenaar die een aantal afleveringen geleden nog werd aangezien voor de Chesapeake Ripper. Lecter heeft het wel door dat het Chilton was die hem dit aangepraat heeft. De wezelachtige Chilton heeft daar echter niet zoveel op te zeggen. Lecter wel: "Psychopaths and narcissists rarely doubt who they are."

Hannibal 111-2
Lecter: "I have no interest in understanding sheep, only eating them."

Will Graham heeft nog steeds last van zijn hallucinaties, onwetende dat hij met een hersenontsteking rondloopt. In een levendige droom staat hij weer bij de menselijke totempaal van Lawrence Well op het strand, als hij een enorme vloedgolf op zich af ziet komen. Als Graham vervolgens wakker schrikt ziet hij tot zijn schrik dat zijn wekker wegvloeit en dat hij langzaam door zijn matras lijkt te worden opgezogen. Net op het moment dat het lichaam van Graham in het niets verdwijnt schrikt de jonge profiler badend in het zweet wakker. De daaropvolgende dag zien we hoe Dr. Gideon bij de gevangenis wordt opgehaald voor een transport naar de rechtzaal in verband met de moord op een nachtzuster. Dr. Gideon laat Dr. Chilton merken dat hij hem verantwoordelijkneemt voor de moord op de jonge verpleegster. Hij had hem tenslotte wijsgemaakt dat hij de Chesapeake Ripper was. Chilton doet echter of zijn neus bloedt. Dr. Gideon probeert nog een vriendelijk gesprek te voeren in de bus, met de bewaker van het Baltimore State Hospital For the Criminal Insane en een meereizende politieagent, maar deze hebben geen zin in een praatje met de psychopaat.

Ondanks dat Graham nog steeds last heeft van hallucinaties moet hij weer aan de slag. Dr. Abel Gideon is bij een transport naar de rechtbank ontsnapt en heeft zijn begeleiders op gruwelijke manier afgeslacht. Dit doet hij echter wel op een manier die ook de aandacht trekt van de echte Chesapeake Ripper. Gideon heeft namelijk de ingewanden van de drie mannen uit het politiebusje als kerstornamenten in de bomen opgehangen, waaronder de drie levenloze lichamen zijn gepositioneerd. Het enige wat ze weten is dat Gideon op weg naar Baltimore is. Will Graham en Dr. Alana Bloom gaan bij Dr. Chilton. De laffe rat probeert uiteraard de schuld af te schuiven op Dr. Bloom. Als Graham terug op het hoofdkantoor van de FBI is heeft hij weer last van hallucinaties. Zo ziet hij hoe Jack Crawford hem toeschreeuwt in een ruimte behangen met geweien. Ook in het mortuarium spookt het behoorlijk in het hoofd van Graham.

Ook riooljournaliste Freddie Lounds doet weer van zich spreken in deze aflevering. De blogmuskiet wordt opgebeld door ene dr. Carruthers die met haar aan een artikel wil werken en met haar wil afspreken. Als Lounds bij de praktijk van Dr. Carruthers aankomt treft ze echter Dr. Gideon aan die al op haar zat te wachten. Ondertussen zit  Dr. Carruthers op zijn stoel met een doorgesneden keel, waaruit zijn tong voor zijn borst hangt (een zogenaamde Colombiaanse stropdas). Als men ontdekt dat er al een foto van de vermoorde dokter op Tattler.com staat weet men ook dat Freddie Lounds in handen van de moordenaar is. Dr. Gideon weet dat de echte Chesapeake Ripper een trouw lezer van het blog van Lounds is en weet dat hij hem via deze website uit kan proberen te lokken. De hersenspoelacties van Dr. Chilton hebben duidelijk een negatieve uitwerking gehad op Dr. Gideon. "It's like remembering something from your childhood, and you are not sure if it's your memory or a friend's memory, and than you realize sadly that it's just some photo in an old book."

Hannibal 111-1

De daaropvolgende dag ligt Dr. Carson Nahn in het mortuarium, net als Dr. Carruthers voorzien van een fraaie Colombiaanse stropdas. Ook Dr. Nahn had ooit een gesprek met Dr. Gideon. Dr. Chilton is ondertussen spoorloos verdwenen. Graham zegt tegen Crawford dat Nahn door de echte Chesapeake Ripper werd vermoord en dat de afgehakte arm een verwijzing is naar de plaats waar Crawford al eerder een afgehakte arm aantrof. Dr. Gideon is ondertussen samen met Dr. Chilton en Freddie Lounds in het gebouw van de sterrenwacht. Dr. Chilton ligt lichtverdoofd op een operatietafel en Lounds mag toekijken hoe Dr. Gideon op subtiele wijze wraak neemt, door allerlei non-vitale organen uit de nog bij kennis zijnde dokter weg te snijden. Als Crawford samen met een team tot de tanden bewapende agenten een inval bij de sterrenwacht doen is Dr. Gideon al verdwenen en treffen ze Freddie Lounds aan die een zwaar toegetakelde Dr. Chilton zit te beademen.

Dr. Gideon denkt ongezien weg te kunnen komen maar treft een gewapende Will Graham aan in zijn auto die hem beveelt om naar de praktijk van Dr. Lecter te rijden. Eenmaal bij Lecter aangekomen krijgt Will opnieuw enorm last van waanbeelden. Zo denkt hij constant dat Dr. Gideon Garrett Jacob Hobbs is. Lecter weet Graham er van te overtuigen dat hij alleen naar hem toegekomen is. De hallucinaties eisen echter hun tol van Graham en even lijkt het er op dat de jonge agent een beroerte krijgt. Dit blijkt gelukkig niet het geval te zijn maar als Graham weer bijkomt is Dr. Gideon alweer verdwenen. Deze heeft inmiddels van Lecter al te horen gekregen waar hij Dr. Bloom kan vinden. Lecter biedt Graham aan om hem te helpen maar laat hem, geheel toevallig - not! - met een geladen pistool en de sleutels van zijn auto alleen achter in de kamer. Graham beseft zich inmiddels dat Dr. Bloom in gevaar is en gaat naar haar huis toe, waar hij ook een van een afstand loerende Dr. Gideon aantreft. Niet veel later hoort Alana Bloom een pistoolschot voor haar huis en is nog net op tijd om Will Graham in te zien storten over het dode lichaam van Dr. Gideon. Terwijl Will Graham in het ziekenhuis ligt bij te komen van de gevolgen van zijn hersenontsteking, hebben Jack Crawford en Hannibal Lecter nog een goed gesprek over het hele gebeuren, onder het genot van een goed glas whiskey. Lecter heeft daarna nog een goed gesprek met zijn zielenknijper Dr. du Maurier. Lecter bekent dat hij een zwak voor Will Graham heeft omdat hij veel van zichzelf in de jonge profiler terugziet. Dr. du Maurier laat hem echter weten dat hij Graham alleen kan helpen door afstand van hem te nemen.

Hannibal 111-3

Hannibal: Roti is een episode waarin in elk geval duidelijk wordt gemaakt dat Dr. Gideon inderdaad niet de Chesapeake Ripper is. Daarmee willen we natuurlijk niet zeggen dat hij geen psychopaat is. Hij neemt op onomwonden manier wraak op eenieder die met zijn hersens heeft lopen knoeien. Hannibal: Roti voelt ook een beetje aan als een reunie met de terugkeer van zowel de rioolrat Freddie Lounds en de lafhartige maar ook zeer gewiekste Dr. Chilton. Al heeft deze beduidend minder praatjes als hij zijn eigen ingewanden mag ondersteunen op de operatietafel. Ach, iedereen die de man kent van zijn latere doen in Silence of the Lambs weet dat het een smerige hufter is die wel een lesje in onderdanigheid kon gebruiken. Al kunnen die latere nukken ook het gevolg zijn van wat de man in deze aflevering mee moest maken. Met Will Graham gaat het ook nog steeds niet goed. De man begint nu zelfs al overdag te hallucineren, al hebben deze waanbeelden soms ook nog een soort van boodschap voor hem. Zo brengt het terugkerende hert hem op het spoor van Dr. Gideon, terwijl de rest hun aandacht op het sterrenwachtgebouw heeft gericht. Het geheugen van zowel Graham als Gideon wordt geteisterd door de gedachte dat ze niet weten wie ze in werkelijkheid zijn.

Voor Hannibal: Roti maakte Bryan Fuller gebruik van de diensten van regisseur Guillermo Navarro. Navarro maakte eerder naam als cameraman van onder meer From Dusk Till Dawn, Pan's Labyrinth en het binnenkort te verschijnen Pacific Rim. Het valt voor de liefhebbers ook aan te raden om het Twitter-account van Bryan Fuller in de gaten te houden. Na elke uitzending geeft hij antwoord op vragen van kijkers en licht hij ook een tip van de sluier op. Zo schijnen we volgende week meer te weten te komen over de relatie van Hannibal Lecter en Dr. Du Maurier. Maar laten we niet te ver vooruitkijken. We hebben nog maar twee afleveringen te gaan dit seizoen en alhoewel we al weten dat er een tweede seizoen aankomt, weten we ook dat daar wel enkele maanden voor uitgetrokken zullen worden. Gelukkig begint 30 juni het nieuwe seizoen van Dexter. Maar eerst kijken we weer reikhalzend uit naar de volgende aflevering van Hannibal.