Hannibal: True Normand

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 9 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal intro

Hannibal: True Normand (S01E09)

Will Graham en Jack Crawford worden naar Crafton in West Virginia gestuurd in verband met een nogal bizarre kwestie. Op het strand wordt een totempaal aangetroffen, gemaakt van menselijke lichaamsdelen. Op de top van de totempaal treffen ze het lichaam van ene Joel Summers aan. Na enig onderzoek ontdekken ze dat de andere lichaamsdelen afkomstig zijn van een zeventiental uit hun graf geroofde lichamen van mensen die op natuurlijke wijze of door een ongeval om het leven kwamen, zoals bij een auto ongeluk, zelfmoord, een carbon monoxide vergiftiging en een hartaanval. Als Will Graham zich probeert in te leven in de zaak van de totempaalbouwer heeft hij plotseling een blackout en staat het volgende moment in de wachtkamer van Hannibal Lecter. Lecter maakt zich duidelijk zorgen over het welzijn van Graham en vraagt hem waarom hij niet inging op het aanbod van Crawford om er mee op te houden. Graham geeft aan dat het redden van mensen voor hem het belangrijkst is.

Ook Abigail Hobbs is in Hannibal: True Normand weer van de partij. Het meisje heeft een nachtmerrie waarin ze de slachtoffers van haar vader ziet. Als ook Nicholas Boyle, die in de derde aflevering van Hannibal door Abigail werd afgeslacht, in de droom opduikt schrikt het meisje zwetend wakker. Abigail heeft besloten dat Freddie Lounds haar verhaal mag publiceren, ook al geeft Graham aan dat hij daar niet blij mee is. De volgende dag komt Crawford met de mededeling dat het lichaam van Nicholas Boyle teruggevonden is. Crawford staat erop dat Abigail het lichaam indentificeert. Jack Crawford heeft namelijk nog steeds het idee dat Abigail meer betrokken was bij de moorden van haar vader dan dat ze tot nu toe heeft erkent. Dr. Alana Bloom is het er niet mee eens en zegt Crawford dat het meisje nu al nachtmerries heeft door het toedoen van haar vader en dat deze zaak het er niet beter op zal maken voor haar. Abigail zegt dat ze Boyle niet meer heeft gezien sinds ze door hem werd aangevallen in haar ouderlijke huis. Hannibal spreekt later nog even alleen met Abigail en laat haar weten, dat hij weet dat zij het lichaam uit het ijs heeft gehakt en vraagt zich af of hij haar nu nog wel kan vertrouwen. Abigail verdedigt zich door te stellen dat ze nu niet meer bang hoeft te zijn dat het lichaam door iemand wordt gevonden.

Hannibal 1091

Op het hoofdkantoor van de FBI wordt ondertussen gedegen onderzoek gedaan naar de herkomst van de lichamen die gebruikt zijn voor het vervaardigen van een menselijke totempaal. Het eerste slachtoffer dat in de paal werd verwerkt blijkt van ene Fletcher Marshall te zijn, die bij een crime passionel om het leven kwam. Fletcher Marshall zei Joel Summers’ vader te zijn, maar zijn lichaamsdelen vertonen geen overeenkomende DNA-kenmerken met die van Summers. Vier jaar na de dood van Fletcher kwam zijn weduwe Eleanor om bij een auto-ongeluk. Zoon Joel werd daarna geadopteerd. Will Graham heeft duidelijk wat last van stress. Zo staat hij zijn studenten bij te praten over de laatste moordzaak, als hij wordt gestoord door Dr. Alana Bloom en tot zijn grote schrik ontdekt dat hij in een leeg klaslokaal staat te preken. Bij onderzoek naar de onopgeloste moord op Fletcher Marshall komt het team achter de naam van ene Laurence Wells (een uitmuntende rol voor niemand minder dan de geweldige Lance henriksen), die in 1973 ook al ondervraagd was en die nog steeds in Crafton woont. Als Will en Jack naar de man toegaan staat de deur al op een kier en zit de oude man al op ze te wachten. Wells bekent de moord op Marshall en Summers en geeft ook toe dat hij de andere vijftien slachtoffers ook heeft vermoord. “I had every reason to kill them, but they had no reason to die.” Graham heeft echter slecht nieuws voor Laurence Wells. Wells wilde zijn toekomst secuur stellen door de moorden te plegen, maar verpestte zijn plannen door per ongeluk zijn eigen zoon te vermoorden.

Will gaat op consult bij Lecter. Na een nogal confronterende droom weet hij nu dat Abigail Nicholas Boyle heeft vermoord. Lecter vertelt hem dat hij Hobbs had geholpen bij het wegwerken van het lichaam van Hobbs, omdat hij bang was dat Crawford het meisje zou veroordelen voor de daden van haar vader. Lecter zegt dan ook stellig: "We are her fathers now. We have to serve her better than Garret Jacob Hobbs." Diezelfde avond heeft Lecter weer een aantal eetgasten. Abigail Hobbs, Will Graham en Freddie Lounds zijn te gast bij de sympathieke psychiater die nog even snel wat inelkaar moest prutsen voor de vegetarische Freddie Lounds. Sommige mensen zijn nu eenmaal vervelend op alle vlakken. Na het etentje helpt Abigail met het opruimen van de keuken en vraagt aan Lecter of Will ook afweet van de kwestie rondom Boyle. Lecter vertelt haar dat Graham van de zaak op de hoogte is maar dat hij er met niemand over zal spreken. Abigail is echter nog niet helemaal gerust hierdoor. Hannibal: “No one will know the truth you are trying to avoid, the one you can’t admit, even to yourself.” Het is echter ook het moment waarop Abigail haar zwijgen verbreekt en bekent dat we ze wel degelijk wist waar haar vader mee bezig was. Abigail was degene die de meisjes tegenkwam en moest uit zien te vinden waar ze woonden. Als ze het niet wou doen zou haar vader haar vermoorden. Terwijl Hannibal haar in een vaderlijke omhelzing vasthoudt stelt hij het meisje gerust en zegt haar dat ze geen monster is maar een slachtoffer en dat hij en Will Graham haar ten alle tijde zullen beschermen. Aan het einde van Hannibal: True Normand zien we een flashback in het leven van Abigail Hobbs, die samen met haar vader in een trein zit. Abigail lijkt er niet zoveel moeite mee te hebben om in contact te komen met eenzame tieners.

Lance Henriksen
Lance Henriksen

Het was alweer zes afleveringen geleden dat we Abigail Hobbs een echte rol zagen spelen in deze intens spannende serie van Bryan Fuller. We waren dan ook al enigszins bang dat het arme kind in de vrieskist van Lecter was beland maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de rol van het meisje was bij de moordpartijen in het verleden. Uiteraard had haar vader haar geleerd hoe ze een hert van zijn ingewanden moest ontdoen, maar bij Boyle had ze al bewezen dat ze ook geen moeite had bij het afslachten van een medemens. Gelukkig was alleen Lecter hier getuige van en die weet hoe hij een geheim moet bewaren. Het moge dan ook duidelijk zijn dat Lecter niet al te blij is, als Abigail schoon schip lijkt te willen maken en hiervoor het diepgevroren lijk van Nicholas Boyle, buiten zijn weten om, uit het ijs heeft gehakt. Abigail lijkt op het laatst echter minder slachtoffer te zijn dan dat zelfs Lecter zich dat kan voorstellen.

Met Will Graham gaat het duidelijk ook nog niet zo goed. Had de man eerder al last van nachtmerries en slaapwandelen, nu krijgt hij ook nog eens last van blackouts waarbij hij zich niet kan herinneren wat hij heeft gedaan. Vooral de groteske aanblik van de gruwelijke totempaal speelt hem parten. Zo staat hij op het éne moment nog op het strand van Crafton, knippert eens met zijn ogen en staat vervolgens in de wachtkamer van Lecter zonder ook maar enigszins te weten hoe hij daar gekomen is. Ook zijn ervaring in het leslokaal waarbij plotsklaps alle studenten verdwenen zijn, laten duidelijk blijken dat de beste man aan een paar dagen vakantie toe is, maar daar wil Will weinig van weten. Zowel Bloom als Crawford merken dat Graham gespannen is, maar weten ook dat hij onder die druk het beste presteert. Hugh Dancy (Graham) en Mads Mikkelsen (Lecter) stelen uiteraard de show in deze adembenemende thriller, maar ook de rol van Caroline Dhavernas (Dr. Bloom) lijkt per aflevering steeds rijker en boeiender te worden.

Hannibal 1093

Met nog maar vier afleveringen voor de boeg lijkt het er op dat Hannibal van Bryan Fuller wel een vervolg in de vorm van een tweede seizoen nodig zal hebben. Er zijn namelijk nog wel een aantal vragen waar we graag een antwoord op zouden willen hebben. Graham weet bijvoorbeeld nu dat Lecter een moordenaar heeft beschermd. Hoelang kan hij dit voor zich houden? Wat gaat Abigail doen, nu ze weet dat Graham haar geheim kent? Welke apen gaan er nog uit de mouw van Lecter komen de komende weken. We kunnen er bijna niet op wachten, terwijl we nu alweer uitkijken naar de volgende episode van deze gruwelijk smakelijke tv-serie op NBC.