CD: Crime & The City Solution - American Twilight

Het is dit jaar alweer 23 jaar geleden dat het album Paradise Discothéque van de band Crime & The City Solution in de platenwinkels verscheen. De groep, die eerder Sydney, Melbourne, Londen. Berlijn en Wenen als hun thuisbasis gebruikten, is heden ten dage gehuisvest in Detroit en wist de liefhebbers nogal te verrassen toen Simon Bonney met zijn band na 20 jaar het podium weer ging betreden. Op American Twilight horen we dat de mannen nog niks aan kracht af hebben gedaan.

Crime & The City Solution - American Twilight 1

Van de bezetting van Crime & The City Solution, ten tijde van Paradise Discothéque, zijn naast Bonney alleen violiste Bronwyn Adams (eveneens de vrouw van Bonney) en gitarist Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten, Sprung Aus Den Wolken, Deutsch Amerikanische Freundschaft) overgebleven. Naast deze drie bestaat het gezelschap nu uit gitarist David Eugene Edwards (16 Horsepower), bassist Troy Gregory (Swans, Prong), toetsenist Matthew Smith (Outrageous Cherry, Snowcrash), Danielle de Picciotto op autoharp en drummer Jim White (Blackeyed Susans, Dirty Three). Allemaal mensen met een hoop ervaring op het gebied van muziek maken dus. In april 2012 dook de groep de Tempermill studio in Detroit in, om daar een achttal nieuwe nummers op te nemen.

Love the lighting, would you lit a human torch eternal.
If against the dark and gentle face I celebrate your sense of grace.
Oh goddess, oh goddess.
Love the life, would you start, I celebrate your open heart.
Into a woman love is born, I celebrate your every form.
Oh goddess, oh goddess.
('Goddess')

Bij het beluisteren van het nieuwe album valt meteen de veelzijdigheid van de groep op. Waar het werk van Bonney voorheen nogal eens werd vergeleken met dat van Nick Cave, is daar op dit nieuwe nummer een stuk minder sprake van. Afgaande op de voorgeschiedenis van de bandleden kunnen we er eigenlijk wel van uitgaan dat we hier met een underground supergroep te maken hebben, die weten toe te slaan op een moment dat niemand dat meer verwacht. Op American Twilight treffen we een tweetal nummers aan, die de band op 30 oktober 2012 in het Patronaat in Haarlem al aan de fans liet horen, namelijk 'The Colonel' - dat destijds nog 'The Colonel Doesn't Call Anymore' heette - en als toegift 'American Twilight', het titelnummer van het nieuwe album. 'The Colonel' is zo'n typisch Crime-nummer dat lijkt op te bouwen naar een climax, maar zich steeds weet in te houden.

I looked in your damn crossed eyes.
Saw for myself a place to hide.
To avoid the life I would've live.
To dance with the prince of dreams instead.
('Beyond Good and Evil')

Crime & The City Solution - American Twilight 2

Bij liedjes als 'Domina' en 'Beyond Good and Evil' horen we dat Bonney zich, bij het schrijven van het nieuwe materiaal, ook behoorlijk liet inspireren door de blues. Het zijn dan ook de wat rustigere momenten op dit album, waarop het algemene tempo van de vijftigplussers opmerkelijk hoog mag worden genoemd. Met American Twilight heeft de groep een album afgeleverd dat zeker niet onderdoet voor klassiekers als Room Of Lights, Shine of The Bride Ship. Enige gemis in deze topband is het karakteristieke gitaarwerk van Rowland S. Howard, die in 2009 aan de gevolgen van leverkanker overleed. Het is jammer dat hij deze geweldige comeback niet meer heeft mogen beleven. Anno 2013 hebben we alweer heel wat bandjes van weleer terug zien keren, waarbij we vaak een gevoel kregen van "Moet dat nou?" In het geval van Crime & The City Solution en American Twilight is dat zeker niet het geval.