Alan Wake

Alan Wake draait om de strijd tussen donker en licht en dit is dan ook een zeer belangrijk gameplay-element. De meeste scènes in de game spelen zich namelijk in het donker af en daar schuilt het gevaar. De donkere aanwezigheid heeft namelijk mensen uit het dorp in zijn greep genomen en deze zullen jou proberen een kopje kleiner te maken met messen, bijlen en kettingzagen. Deze vijanden zijn omgeven door schaduwen en je zult ze alleen maar kunnen verslaan door ze eerst te verzwakken met licht. Gelukkig heb je in je linkerhand een zaklamp waarmee je ze voor een aantal seconden zal moeten verzwakken totdat je ze met een ander wapen in je rechterhand kan uitschakelen. In het begin zal dit even wennen zijn maar het is noodzakelijk dat je dit goed onder de knie krijgt omdat je later in de game tegen groepen zal moeten vechten en dat met een beperkte voorraad munitie.
Alan WakeAlan Wake
Deze actie blijft de hele game door interessant doordat de game je elke keer in andere situaties brengt met andere soorten wapens en verschillende combinaties vijanden. Elke keer als je je net comfortabel begint te voelen verzinnen de makers wel weer iets om dat in één klap weg te slaan. Zo zul je op een gegeven moment moeten zien te overleven met alleen emergency flares of flashbangs in je bezit en voel je je ontzettend naakt als je ineens geen zaklamp meer hebt om de vijanden mee te verzwakken.

Doordat je vaak in het donker zult zitten met alleen een kleine zaklamp en een revolver tot je beschikking en je nooit weet wanneer je aangevallen zult worden, heerst er altijd een spannende sfeer door de game heen. Je zult veel tijd doorbrengen in donkere bossen met veel struikgewas, bomen, rotsen  en hier en daar een afgelegen huisje en dit is allemaal ontzettend realistisch weergegeven wat het beklemmende gevoel van de duisternis erg ten goede komt. Vooral de licht-effecten zijn erg goed gedaan. Van de schaduwen die worden opgeworpen door je zaklamp, het fel oranje licht van een flare of de gloed van een sterk verlicht uithangbord in de verte, het ziet er allemaal erg indrukwekkend uit. Dat wil niet zeggen dat de scènes die zich in het daglicht afspelen minder mooi zijn want ook deze zien er uit zoals we mogen verwachten van een AAA-game. De bergtoppen, het kabbelende water van Cauldron Lake en de verschillende huizen zijn erg stijlvol en realistisch weergegeven. Ook hebben de makers erg veel aandacht besteed aan kleine details in de omgevingen die alles erg realistisch doen lijken waarbij de radio- en TV-shows erg tof zijn om te volgen.

Alan Wake