Warriors Orochi 4 Ultimate

Warriors Orochi 4 kwam in 2018 uit. Zoals bijna alle Warriors-games is het haast overmijdelijk dat er een Ultimate-variant komt en ja hoor met Warriors Orochi 4 Ultimate is nu deze definitieve versie beschikbaar. Nou ja, definitief, er zijn nog wat kostuums te koop als DLC.

Warriors Orochi 4 Ultimate biedt nog eens drie extra hoofdstukken met nieuwe gebieden, nieuwe personages en niet geheel onbelangrijk, wat paden zodat je andere eindes kunt krijgen. Het origineel had al meer dan 170 personages, maar daar komen er dus wat bij. De god Hades is speelbaar, samen met enkele terugkerende gastoptredens uit andere Orochi-games zoals historische figuren Achilles en Jeanne d’Arc, maar ook Ryu Hayabusa van de Ninja Gaiden-games.

Warriors Orochi 4 Ultimate - Battle (Foto: Koei Tecmo)

Nu had ik al wat level 100 personages, maar daar kan ik mee verder nu ze kunnen ‘evolven’ tot level 999. Doordat ze level 100 hebben mag je ze resetten naar level 1, maar met betere stats. Dat kun je negen keer doen. Daarnaast zijn er nog speciale items waarmee je de attributen als health, attack, defense en speed kunt verbeteren, los van de verhoging per level. Ook is elke skilltree uitgebreid. Alle personages en ook je kamp heeft weer nieuwe skills erbij gekregen. The grind is real! En dan is er nog de gear die je wederom kunt upgraden. Voor de perfectionisten en OCD’ers onder ons is dat een enorme grind om alles en iedereen weer op z’n sterkst te krijgen.

In de basisgame had je alleen het verhaal en sidequests om te levelen en gear te vinden te doen, in Warriors Orochi 4 Ultimate is er ook de Infinity Tower. Hierin krijg je twaalf torens met namen van de sterrebeelden te zien. Elke toren heeft vijf verdiepingen. Een verdieping bestaat uit een doel dat je in korte tijd moet zien te halen. Dat begint makkelijk met ‘versla 120 tegenstanders’, maar wordt wel moelijker naarmate je hoger komt. Ondertussen zijn alle personages die je in het verhaal al unlocked hebt niet meer beschikbaar. Op elke verdieping zijn er weer personages te vinden die zich bij je aansluiten als je ze verslaat. En ondertussen verschijnen er ook kistjes die gear of materialen bevatten om erg goede gear te craften.

Warriors Orochi 4 Ultimate - Infinity Tower (Foto: Koei Tecmo)

Tijd is eigenlijk je grootste vijand in de Infinity Tower. Gelukkig is de tijdslimiet weg als je een verdieping eenmaal hebt uitgespeeld. Dus de eerste keer race je om het doel te halen, een tweede run ga je een stuk rustiger op zoek naar de personages om in te lijven en om kistjes te verzamelen. Het is op zich leuk, maar biedt zeker geen grotere uitdaging dan de verhaalmissies op Pandemonium, dat wil zeggen: je levensmeter wordt niet meer automatisch aangevuld terwijl je best wel rake klappen ontvangt.

De makers hebben gelukkig heel wat verbeteringen aangebracht in het menu. Warriors Orochi 4 Ultimate heeft nu een compleet nieuw selectiescherm en je kunt makkelijker filteren. Kleine irritatie: nog steeds zijn wapens die je uit trainingsmissies krijgt niet meteen te verkopen, meestal zijn deze ernstige troep en vreten ruimte in je inventory. Wapens zelf kun je wel snel verkopen in het wapenmenu, maar het was handiger geweest als je hetzelfde wapenfilter kon gebruiken zoals wanneer je zelf een missie hebt gedaan.

Het grote probleem met Warriors Orochi 4 Ultimate is eigenlijk de prijs. Je kunt de complete game voor full-price kopen. Geen probleem: we hebben het over vele uren gameplay. Heb je de basisgame al, dan is er een Ultimate-uitbreiding te koop. Maar met een prijskaartje van veertig euro vind ik die nogal prijzig voor drie hoofdstukken en een handvol nieuwe personages. Toegegeven, heb je OCD en wil je iedereen maximaal levelen, dan heb je ook uren speelplezier, maar het biedt niet heel veel nieuwe content om het huidige prijskaartje te verdedigen. Voor de mensen die de uitbreiding willen hebben: even wachten op een aanbieding. Heb je Warriors Orochi 4 niet gekocht en hou je van hacken en slashen, dan is de ultieme versie aan te raden.

Gespeeld op PlayStation 4, ook verkirjgbaar op pc, Xbox One en Switch.