Civilization V

Civilization V verschijnt exclusief voor de PC

Het vijfde deel in de Civilization-serie ligt al weer in de winkels. Met dit deel hebben de makers voor een aantal rigoureuze veranderingen gekozen maar maken deze de game nog beter of hadden ze beter bij het oude vertrouwde kunnen blijven?

Civilization V is, net als zijn voorgangers, een turnbased strategy-game waarbij het doel is om een eigen beschaving op te bouwen. Je begint zo’n paar duizend jaar voor Christus waarbij jouw beschaving nog net eens een zaadje in de grond kan stoppen maar al snel ontwikkeld het zichzelf tot je ineens de mogelijkheid krijgt om uranium te verrijken. Je zult verschillende steden moeten bouwen en deze moeten managen en moeten verdedigen tegen barbaren en andere beschavingen.

Civilization V

Waar in andere strategy-games de combat centraal staat is het in Civilization mogelijk om ook zonder geweld de game te winnen. Er zijn vijf verschillende mogelijkheden om de game te winnen: een culturele overwinning, waarbij je het 'Utopia-project' moet voltooien; een wetenschappelijke overwinning, waarbij je als eerste een ruimteschip moet bouwen; een diplomatische overwinning, waarbij je alle beschavingen in de Verenigde Naties samen moet samen en natuurlijk de werelddominantie, waarbij je alle andere beschavingen moet vernietigen.Mocht je dit allemaal niet redden voor het jaar 2050, dan wint de speler met de hoogste score.

Civilization VCivilization V

De Civilization-games staan bekend om hun complexe maar zeer diepe gameplay. Ook dat komt terug in dit deel. Je zult verschillende resources moeten verzamelen zoals voedsel, production, science en goud om je beschaving te kunnen laten groeien en nieuwe units en gebouwen te bouwen. Daarnaast zul je op het geluk van de mensen in je beschaving moeten letten en door 'Culture' te verzamelen kun je verschillende 'Social policies' doorvoeren die verschillende voordelen geven voor je beschaving. Deze Social Policies zijn een vervanging voor de Governments en Relegions uit vorige games en het is een goede vervanging omdat je een hoop meer keuze krijgt. Vooral in games met een wat hogere moeilijkheidsgraad wordt het erg belangrijk welke Social Policies je kiest.