Age of Empires III

Het spelen van AoE3 voelt voor de ervaren Age of Empires speler erg vertrouwd aan. In feite kun je zeggen dat de gameplay nauwelijks veranderd is. Toch is het wel handig de tutorial even door te spelen zodat vooral het Home Town gedeelte duidelijk is.

Een aantal verschillen met Age of Kings vallen direct op. Er zijn in AoE3 maar drie resources te verzamelen: hout, goud en voedsel. Steen is weggelaten, maar dat is in feite logisch omdat we ons nu niet meer in het kastelentijdperk bevinden. Verder valt op dat de villagers de producten die ze verzameld hebben niet meer helemaal naar het towncenter terug hoeven te brengen. Ze lopen dus niet meer met stapels hout te sjouwen, maar het wordt gewoon automatisch bijgerekend. Dit maakt het spel een stuk sneller.

Als je het spel begint beschik je over een explorer, die jouw naam draagt. Deze explorer kan schatten opgraven (in de maps zijn schatten te vinden, die soms bewaakt worden door beren of piraten) en hij kan trading posts stichten. Je explorer kan niet doodgaan, maar wel gewond raken zodat hij ergens op de grond ligt te kreunen. Je moet hem dan gaan redden met andere units. Verder kom je ook Indianenstammen tegen. Opvallend is dat zij zich nooit vijandig gedragen. Door middel van een trading posts kan je handel met ze drijven en goedkoop Indianen voor je laten vechten.

In de vorige Age of Empires was het al mogelijk je legers d.m.v. nummers te selecteren. Nu wordt dat ook nog boven in je scherm getoond. Dat is erg handig omdat je dan precies weet welke shortcuts al een leger hebben en je ziet aan het plaatje ook nog wat voor soort leger het is. Ook zie je bovenin je scherm of je villagers hebt die niets aan het uitvoeren zijn, zo kun je ze snel weer aan het werk zetten!

De verschillende volkeren hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Je kunt kiezen uit de Spanjaarden, Britten, Fransen, Portugezen, Russen, Ottomanen, Duitsers en Nederlanders. Erg grappig is dat we nu dus ook Nederlands horen in de game. Enkele uitroepen die de Nederlanders gebruiken zijn: \\\"Commando!\\\" \\\"Ik ga!\\\" \\\"Houthakken\\\" \\\"Handelaar\\\" \\\"Aanvalluh\\\" \\\"Ik ben gewond! Ik kan me niet bewegen!\\\". Het grote voordeel van de Nederlanders is dat zij banken kunnen bouwen en een bank is een constante aanvoer van geld. Als je een aantal banken bouwt en een marktplaats (waar je voedsel en hout kunt kopen) dan heb je snel veel resources tot je beschikking.