Harvest Moon DS

Harvest Moon kent alweer een aantal delen op de verschillende consoles en handhelds van Nintendo. Harvest Moon: Friends of Mineral Town is de voorganger van de DS-versie en werd goed ontvangen door de gamers met groene vingers. In Harvest Moon draait alles om het boerenleven. Je runt een boerderij, verbouwt gewassen en verzorgt kippen, koeien en schapen. Ook is het een doel om uiteindelijk in het huwelijk te treden met een van de dames uit het dorp.

Het verhaal van Harvest Moon DS is enigszins apart. De Witch Princess heeft de Harvest Goddess per ongeluk naar een andere dimensie gestuurd. Samen met de behulpzame Harvest Sprites (die je in eerdere versies van Harvest Moon hielpen bij het verbouwen van gewassen en verzorgen van de dieren) probeert de Witch Princess de Harvest Goddess weer terug te krijgen. Ze kunnen dit echter niet alleen en hebben jouw hulp nodig. Die hulp kan je hen geven door gewassen te verbouwen, dieren te verzorgen, meisjes te versieren, de mijn in te gaan en aardig te zijn tegen alle bewoners van het dorp. Op sommige momenten verschijnt er dan ineens een van de vele Harvest Sprites die je door je prestatie terug naar deze wereld gebracht hebt... volg je het nog?

Wat als eerste opvalt is dat het grafisch bijna niets veranderd is in vergelijking met de GBA-versie. Een teleurstelling, want de DS kan echt wel iets meer dan wat je op je schermpjes ziet. In eerste instantie voelt de game ook exact hetzelfde als de GBA versie en heb je niet echt het idee dat je een nieuwe game aan het spelen bent. Toch zie je naar mate je langer speelt wat meer veranderingen. Je begint met een behoorlijke lap grond, een paar handige gereedschappen, een stal en wat zakjes zaad voor je eerste gewassen. Verder kun je het dorp verkennen, mijnen unlocken en zul je af en toe \'per ongeluk\' een Harvest Sprite terugbrengen.

Harvest Moon werkt met vier seizoenen, waarin verschillende gewassen geteeld kunnen worden. In de winter ligt er sneeuw en ben je vooral met de dieren bezig. Nieuw in Harvest Moon DS is dat je fruitbomen kunt planten. Deze geven pas na een aantal seizoenen vruchten. In het dorp vind je veel bloemen die je kunt plukken. Deze bloemen kun je verkopen of geven aan de meisjes van het dorp. Alles wat je verzamelt en verbouwt kun je verkopen. Het geld dat je verdient kun je aan veel zaken besteden. Je kunt je boerderij uitbreiden met bijvoorbeeld een kippenschuur, meer dieren kopen, je gereedschap verbeteren, je huis uitbouwen enzovoorts.

Sommige meisjes in het dorp hebben een grijs hartje als je er mee praat. Dit zijn de meisjes die je kunt versieren. Dit doe je door ze kadootjes te geven. Je moet wel uitkijken met wat je ze geeft, want elk meisje heeft een bepaalde voorkeur voor kadootjes. Sommige meisjes houden van bloemen, anderen van juwelen of eieren... het kan allemaal. Naarmate ze je leuker vinden verkleurt het hartje. Als het hartje rood gekleurd is kun je een aanzoek doen.

In Harvest Moon draait alles om de tijd, de datum en het weer. Op bepaalde momenten vinden festivals plaats, op sommige dagen is een bepaalde winkel gesloten en de dorpsbewoners zijn per tijdstip op verschillende plaatsen te vinden. Als je een bepaald meisje wilt versieren is het handig te weten op welke momenten ze waar is. Verder speelt het weer een grote rol. Als het regent hoef je je gewassen geen water te geven, maar als het stormt kunnen ze beschadigen evenals je gebouwen. Bij het bouwen van gebouwen kun je de kwaliteit van het materiaal kiezen. Hoe goedkoper het materiaal, hoe meer kans dat het gebouw beschadigt in een storm. Ook moet je ervoor zorgen dat je dieren binnen zijn als het stormt, anders kunnen ze verdwijnen.