CD: Bill Hicks - Salvation, Oxford November 11, 1992

Salvation Bill 'Goatboy' Hicks (1961-1994). Zijn naam zal in Nederland bij de meeste mensen wellicht geen bel doen rinkelen. Hoewel sommigen (een week geleden behoorde ik tot die groep) misschien zijn naam kennen via de metalband Tool, waarvan een ode aan Bill Hicks op hun cd ∆nima te vinden is. Of toch via dat fragment van hem dat vorig jaar werd uitgezonden tijdens Zomergasten met Theo Maassen. Toch wordt hij in de VS en vooral in het Verenigd Koninkrijk gezien als ťťn van de laatste grote politieke standup comedians.
Je moet je even verplaatsen naar het jaar 1992 (rellen in Los Angeles, Terminator II, George H.W. Bush, MC Hammer, het seksboek van Madonna) om dit optreden op de universiteit van Oxford in het juiste perspectief te zien. Je realiseert je dat er niet eens zoveel veranderd is. Dezelfde mensen die Bill Hicks destijds op de hak nam, domineren nog steeds het nieuws en dezelfde discussies (over Irak, abortus, drugsgebruik) worden nog steeds gevoerd. Bij het beluisteren van dit optreden dacht ik vaak: "hoe veel materiaal zou Bill Hicks wel niet hebben kunnen schrijven over personen als George W. Bush, Paris Hilton of Dr. Phil, als ie nog geleefd had?!"

Bill HicksHelaas, hij is dood en sociaal-politieke satire wordt tegenwoordig door velen in de VS gelijk gesteld met landverraad. Niet voor niks dat ie ooit naar een Vietnamveteraan riep "Hitler had the right idea, he was just an underachiever!" omdat deze zijn show verstoorde. Hij had een hekel aan mensen en nog meer aan mensen die hem beperkten in z'n vrijheid als (ex-)drugsgebruiker, artiest maar vooral als liberaal. Zijn shows waren dan ook altijd een keiharde satire op de puriteinse elementen van de Amerikaanse samenleving. Maar ook zijn (toch vrij liberale) woonplaats, het 'verderfelijke' Los Angeles, kreeg er van langs. Dit deed hij altijd met logische en compromisloze argumenten maar bleef toch altijd grappig.


Niet iedereen zal weglopen met zijn negatieve karaktereigenschappen en zijn misantropische kijk op de wereld. Fans van Theo Maassen zullen niet om hem heen kunnen. Het is duidelijk dat Maassen -zeker in Functioneel Naakt- zich heeft laten beÔnvloeden door de duistere ondertoon die er bij Hicks altijd was.
Salvation is het ongeknipte en ongecensureerde broertje van Shock and Awe dat in 2003 al uitkwam. Bill Hicks was in topvorm in Oxford. Scherp, hard, meedogenloos en met veel zelfspot. Met bijna twee uur een ogenopende ervaring die geenszins gedateerd is. Ik ben nu fan, u ook?


Eer Bill Hicks op het forum: Bill Hicks (1961 - 1994): links-liberale kettingroker.

Label: Rykodisc Releasedatum: 8 november 2005
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!